Agent knoeide met bewijs onderzoek dood Braziliaan

Redactie

Een Britse politieagent heeft tegenover een onderzoeksrechter toegegeven bewijsmateriaal te hebben veranderd dat betrekking had op de dood van een Braziliaanse elektricien, Jean Charles de Menezes, die door de politie ten onrechte werd aangezien voor een zelfmoordterrorist.

Agenten in burger schoten de 27-jarige elektriciën zeven kogels door het hoofd nadat ze hem op 22 juli 2005, daags na een reeks mislukte aanslagen op het openbaar vervoer in Londen, de metro in waren gevolgd. Twee weken eerder waren bij aanslagen op drie metrotreinen en een bus 52 reizigers en de vier daders om het leven gekomen.

De agent erkende uit de aantekeningen op zijn computer een passage te hebben gewist waarin stond dat de functionaris die de leiding had over de operatie, Cressida Dick, zei dat de agenten de verdachte gewoon de metro in moesten laten gaan omdat hij niets bij zich had.

Owen zei dat te hebben gedaan omdat hij niet meer precies wist wie er had gesproken en of het daarbij ging om een opdracht of een van de mogelijke manieren van aanpak. "Het enige wat ik kan zeggen is dat een van de opties was om hem ongemoeid te laten omdat hij niets bij zich had en dat er onenigheid over bestaat bij de leiding", zei hij. Wel meende hij nog steeds dat Dick de spreker was geweest.

Dick heeft gezegd dat zij geloofde dat Menezes een gevaarlijke terreurverdachte was. Niemand is aangeklaagd voor de dood van Menezes. Wel werd de politie vorig jaar schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van het publiek bij de schietpartij die Menezes het leven kostte.