Staat komt Icesave-gemeenten niet tegemoet

De lagere overheden die bankieren bij de in zwaar weer verkerende IJslandse bank Landsbanki krijgen voorlopig geen steun van het rijk. Dat zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) vandaag. "We gaan niet de verantwoordelijkheid van medeoverheden overnemen."

De premier deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie waarop hij bekendmaakte dat de staat voor tweehonderd miljard euro garant staat voor leningen die banken onderling afsluiten.

Dit weekeinde werd bekend dat verschillende gemeenten tijdelijk geld parkeerden bij de IJslandse bank Landsbanki of dochterbedrijf Icesave. Het is de vraag of zij hun geld nog terugzien; net als de provincie Zeeland, die vijf miljoen euro belegd heeft bij de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Op staatssteun hoeven de gedupeerde lagere overheden niet te rekenen. Wel zei Balkenende dat wordt uitgezocht wat er precies aan de hand is. Vanmiddag werd bekend dat de meeste provincies hun geld veilig hebben weggezet. De PvdA heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie.