Lucht in Amersfoorts Meander ziekenhuis geklaard

In het Amersfoortse Meander Medisch Centrum kunnen weer operaties met een hoog infectierisico worden uitgevoerd. Nieuwe metingen hebben uitgewezen dat de luchtkwaliteit in het operatiekamercomplex aan de strengste normen voldoet.

"We kunnen weer instaan voor de kwaliteit van de lucht op onze OK's", zegt manager van het operatiekamercomplex Carel Magermans. "Vanaf maandagmiddag wordt weer contact gezocht met patiënten die we eerder moesten melden dat hun operatie werd opgeschort. In overleg met de patiënt zoeken we nu een nieuwe operatiedatum."

Vorige week stelde het ziekenhuis een aantal operaties uit omdat de luchtkwaliteit onder de norm lag, waardoor een onverantwoord hoog infectierisico was ontstaan. De techniek van de luchtverversing blijkt niet de oorzaak te zijn, laat het ziekenhuis vandaag weten.

De oorzaak voor de verminderde luchtkwaliteit ligt volgens het medisch centrum vermoedelijk bij de schoonmaakvoorschriften, maar onbekend is nog waardoor het te hoge infectierisico is gemeten. De luchtkwaliteit wordt voortaan vier keer per jaar gemeten en het schoonmaakprotocol wordt waar nodig aangescherpt en strenger gecontroleerd.

Onlangs kwamen drie andere ziekenhuizen in het nieuws vanwege infectierisico's en besmettingen: het Medisch Centrum Alkmaar, het Havenziekenhuis Rotterdam en de operatiekamers in de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.