Proces Groningse hiv-zaak begint

De rechtbank in Groningen begint vandaag aan de inhoudelijke behandeling van de Groningse hiv-zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) klaagt de drie verdachten in de geruchtmakende zaak aan voor zware mishandeling.

De 49-jarige Peter M. uit Scharmer en zijn 48-jarige partner Wim D. worden er sinds mei 2007 van verdacht, samen met de 39-jarige Hans J. uit Groningen, meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om ze vervolgens seksueel te misbruiken. Een aantal van de slachtoffers kreeg hiv-besmet bloed toegediend via injectiespuiten. In totaal gaat het om veertien slachtoffers.

De rechtbank heeft de hele week uitgetrokken om de strafzaak te behandelen. Uit de tenlasteleggingen blijkt dat de drie ook worden verdacht van het in bezit hebben van GHB en xtc. Verder verdenkt het OM Peter M. ervan injectiespuiten en medicijnen te hebben gestolen van zijn voormalig werkgever, verpleeghuis 't Blauwbörgje in Groningen.

M. en J. zijn de hoofdverdachten in de zaak. Zij zouden de slachtoffers opzettelijk zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht, door ze met hiv te besmetten. M. gaf zich tegenover zijn slachtoffers uit als arts. Toen bleek dat hij aids had, kreeg hij een fatalistische instelling. Hij liet de slachtoffers brieven schrijven waarin stond dat ze ten dienste waren van M. Als spel tapten de verdachten bij elkaar het besmette bloed af, waarna ze dit ook weer bij elkaar inspoten.

Wim D. zou degene zijn geweest die via chatboy.nl en gaychat.nl mannen naar de seksfeesten probeerde te krijgen. Hij verklaarde eerder zelf niets te weten van het drogeren en injecteren. "Ik heb niemand besmet", zei hij tijdens een pro-formazitting.