'Nieuwe regering Israel bijna rond'

Redactie
Israel krijgt waarschijnlijk een nieuwe centralistische regering waarin Kadima en de Arbeidspartij samenwerken. Een bron uit de omgeving van Kadima-leider Tzipi Livni zei op basis van anonimiteit tegen Leger Radio dat de onderhandelingen bijna zijn afgerond.

Livni is nu nog minister van Buitenlandse Zaken in het demissionaire kabinet van Ehud Olmert. Olmert trad vorige maand af in verband met beschuldigingen van corruptie.

Als de overeenkomst vandaag inderdaad wordt getekend, dan wordt Livni vrijwel zeker de nieuwe premier van Israel. Ze is dan de tweede vrouwelijke premier van het land, na Golda Meir in de jaren '70 van de vorige eeuw.

Livni is er veel aan gelegen om op korte termijn een regering te vormen. Als het haar niet zou lukken voor begin november, dan volgen vervroegde parlementsverkiezingen.

Livni heeft 61 Kamerzetels nodig om een regering te vormen. Het kabinet van Olmert kon rekenen op steun van 67 van de 120 parlementariërs. Deskundigen verwachten dat Livni als premier een soortgelijke politieke koers zal varen als haar partijgenoot Olmert.