Awacs-vliegtuig hindert Twentenaren

Een laagvliegend vliegtuig boven Twente heeft vanavond tot veel meldingen van overlast geleid. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) worden de politie en alarmnummer 112 'gek gebeld' door mensen uit Hengelo en Almelo, die klagen over het toestel. Het gaat om een zogeheten Awacs-vliegtuig dat meteorologische metingen verricht.

De Awacs-vliegtuigen vertrekken van de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen. Geluidsoverlast door deze radartoestellen is een terugkerend fenomeen. Eerder dit jaar bleek uit geluidsmetingen in het Limburgse gebied rond de NAVO-basis dat het geluid van de toestellen regelmatig boven de maximaal toegestane grens van honderd decibel komt.

Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees uit dat de geluidshinder kan leiden tot zwakke leerprestaties bij kinderen en tot verhoogde bloeddruk onder Limburgers.

De Navo-basis in Geilenkirchen kwam eerder in het nieuws toen een deel van het Schinveldse bos werd gekapt voor een veilige aanvliegroute voor de Awacs-toestellen. Toenmalig minister van Vrom Sybilla Dekker (VVD) gaf hiervoor toestemming, maar in januari van dit jaar tikte de Raad van State haar op de vingers, omdat Dekker ten onrechte een provinciale milieuverordening had vernietigd om de kap van bomen mogelijk te maken.