FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 juni 2008

AK-partij opent aanval op Turks hof

De Turkse regeringspartij AKP heeft vanavond de aanval geopend op het hooggerechtshof, nadat deze gisteren de opheffing van het hoofddoekjesverbod had geblokkeerd. De partij van premier Erdogan is van mening dat het hooggerechtshof met het besluit de grondwet heeft geschonden.

Zes uur lang heeft de AK-partij crisisberaad gevoerd over de uitspraak van het hof dat hoofddoekjes op universiteiten verboden moeten blijven. Volgens de rechters zou opheffing van het verbod een bedreiging vormen voor de scheiding tussen kerk en staat.

De AK-partij vind dat juist het hooggerechtshof de grondwet heeft geschonden, omdat ze niet gemachtigd is zich met de inhoud van de wetten te bemoeien. De rechters zouden daarmee de trias politica (de scheiding der machten) op het spel zetten. De AK-partij voelt zich op de hielen gezeten nu het OM de partij wil verbieden.

Maldini gaat nog een jaar door

Paolo Maldini heeft besloten nog een jaar door te voetballen. Zijn contract bij AC Milan werd daarop met een jaar verlengd. Eerder had Maldini nog zijn afscheid aangekondigd.

Maldini heeft op verzoek van de spelers en de clubleiding van Milan besloten om na de zomer aan zijn 24e seizoen bij de Rossoneri te beginnen. In februari speelde Il Capitano zijn duizendste wedstrijd in zijn carrière. In die tijd won de bijna 40-jarige verdediger vele prijzen, waaronder vijf keer de Champions League en zeven keer het Italiaanse landskampioenschap.

De onderhandelingen verliepen aanvankelijk stroef, maar uiteindelijk zijn ze er op een goede manier uitgekomen, waardoor ook volgend jaar het nummer drie te bewonderen is bij AC Milan. Als eerbetoon aan Maldini had de club aangekondigd dat als hij zou stoppen niemand meer het nummer zou mogen dragen. Wel werd er aangegeven dat mocht de zoon van Paolo Maldini, Christian, het eerste elftal halen, dat het nummer voor hem is gereserveerd.

Uitslag 2e vrije training Canada

Lewis Hamilton heeft op het droge circuit van Montreal de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training. Robert Kubica reed de tweede tijd, gevolgd door de Finnen Kimi Räikkönen en Heikki Kovalainen. Felipe Massa kwam tot de vijfde tijd.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 L. Hamilton McLaren 1:15.75242
2 R. Kubica BMW 1:16.02341
3 K. Räikkönen Ferrari 1:16.09339
4 H. Kovalainen McLaren 1:16.33136
5 F. Massa Ferrari 1:16.41327
6 N. Heidfeld BMW 1:16.58943
7 M. Webber Red Bull 1:16.60439
8 N. Rosberg Williams 1:16.76737
9 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:17.01943
10 J. Trulli Toyota 1:17.06846
11 K. Nakajima Williams 1:17.24237
12 D. Coulthard Red Bull 1:17.33431
13 R. Barrichello Honda 1:17.46239
14 G. Fisichella Force India F1 1:17.50839
15 T. Glock Toyota 1:17.54931
16 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:17.55938
17 F. Alonso Renault 1:17.64430
18 A. Sutil Force India F1 1:17.81337
19 J. Button Honda 1:17.84239
20 N. Piquet jr. Renault 1:18.07617

Inbreker bakt eieren in verpleegtehuis

Een 22-jarige inbreker zocht donderdagavond geen waardevolle spullen in het verpleegtehuis waar hij was binnengeslopen, maar greep de gelegenheid aan om eieren te bakken in de keuken. Vervolgens nam hij alle tijd om die rustig op te eten voor de televisie in de huiskamer van het tehuis in Vught, laat een woordvoerder van de Brabantse politie vrijdag weten.

De politie ontving een melding van een medewerker van het tehuis. De 22-jarige man uit Tricht wist weg te komen, maar kon later toch worden aangehouden. De politie stelt een onderzoek in, maar weet al dat de man geen familie heeft wonen in het verpleegtehuis.

'Grote aanslag Pakistan verijdeld'

De Pakistaanse politie zegt met de inbeslagname van drie voertuigen met in totaal duizend kilo aan explosieven mogelijk een grote terroristische aanslag te hebben voorkomen. De auto's werden donderdagavond gevonden in de stad Rawalpindi. De politie zegt enkele arrestaties te hebben verricht.

In deze stad, niet ver van de hoofdstad Islamabad, is het hoofdkwartier van het leger gevestigd en staat tevens het paleis van president Pervez Musharraf. Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen zeiden vrijdag dat er zes mensen zijn opgepakt, van wie er drie van plan zouden zijn geweest om zelfmoordaanslagen te plegen op 'gevoelige installaties'. De verdachten worden door civiele en militaire autoriteiten verhoord.

In Islamabad vielen maandag zes doden bij een zelfmoordaanslag in de buurt van de Deense ambassade. Al-Qaida in Afghanistan claimde de verantwoordelijkheid en zei dat de aanslag bedoeld was om Denemarken te straffen voor de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed. Al-Qaida dreigde met meer aanslagen tegen landen waar de tekeningen zijn gepubliceerd.

Fietser zwaargewond na aanrijding met touringcar

Een touringcar met kinderen erin heeft vrijdagmiddag een fietser aangereden in Heemstede. De vrouw raakte zwaargewond en is in kritieke toestand met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Haar identiteit is nog niet bekendgemaakt.

De bus was met nog een andere touringcar onderweg terug naar Almere. De kinderen, die overigens niet gewond raakten, zijn tijdelijk opgevangen in een speeltuin in afwachting van andere chauffeurs. Het ongeluk vond rond 15.30 uur plaats op de Heemsteedsedreef. Wat er precies is gebeurd, wordt onderzocht.

'Overheid zou streekvervoer moeten helpen'

De rijksoverheid zou een handje kunnen helpen om het vastgelopen cao-overleg in het streekvervoer vlot te trekken. Eerder voorgestelde bezuinigingen kunnen ongedaan worden gemaakt. Om de kosten van de vervoerders te verminderen zou ook het gebruik van goedkopere 'rode' diesel kunnen worden toegestaan.

Met die aanbevelingen komt voormalig minister Klaas de Vries (Sociale Zaken) in zijn vandaag verschenen analyse van de problemen in het openbaar vervoer. Hij bepleit een overbruggingsperiode om een goede cao te sluiten en om afspraken te maken om "de veelvoud aan problemen waarmee het streekvervoer kampt" aan te pakken. De Vries ging op verzoek van werknemers en vakbonden aan de slag, maar bemiddelt formeel niet in het muurvast zittende cao-conflict. De chauffeurs van streekbussen staakten vandaag voor de zesde dag voor betere werkomstandigheden.

Volgens De Vries hebben eigenlijk alle problemen in het streekvervoer met elkaar te maken, maar kunnen ze niet tegelijk worden opgelost. "Op dit moment dreigt het gevaar dat alle problemen aan elkaar gekoppeld worden, zodat geen een kan worden opgelost. Dat zou betekenen dat het actuele arbeidsvoorwaardenoverleg door een veelheid aan andere problemen wordt gegijzeld. Dat is voor de mensen in die sector maar ook maatschappelijk onaanvaardbaar."

Hij kijkt voor een oplossing naar de overheid, aangezien die ook de subsidies verstrekt en beslist over de prijzen van het openbaar vervoer.

[EK] Special: Roemenië

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Oostenrijk.

Roemenië
Roemenië heeft van alle landen op het aankomende Europees kampioenschap wellicht wel de slechtste loting gehad. Het ontmoet wereldkampioen Italië, vice-wereldkampioen Frankrijk en het Nederlands elftal. Hierdoor lijkt de kans klein dat de Roemenen hoge ogen gaan gooien, maar een groot toernooi is nog nooit vies geweest van een stunt.

EK-geschiedenis
De historie van Roemenië op Europese eindrondes is nu niet bepaald indrukwekkend te noemen. In Nederland en België (2000) wisten de Roemenen onder leiding van Gheorghe Hagi hun beste resultaat ooit te behalen. De tweede ronde werd bereikt, waarin Italië met twee treffers tegen nul te sterk bleek. Het team liet echter een goede indruk achter, door zowel Duitsland en Engeland al in de groepsfase af te laten vallen, onder meer door een zege op laatstgenoemde. Verder deed Roemenië slechts tweemaal eerder mee aan een EK, in 1984 en 1996. De eerste ronde was daarop het eindstation.

Road to...
De kwalificatie voor Euro 2008 verliep voorspoedig voor de ploeg van bondscoach Victor Piţurcă. Er werd begonnen met een gelijkspel tegen concurrent Bulgarije, en ook tegen Nederland werd een punt behaald. Omdat de Roemenen vrijwel alle andere wedstrijden wisten te winnen, was er geen vuiltje aan de lucht. Alleen in Bulgarije werd er verloren, maar omdat de elf van Marco van Basten meer punten lieten liggen, was de eerste plaats in Groep G alsnog een feit.

De ploeg
De naam die verreweg het meest uit de Roemeense selectie springt is die van Adrian Mutu. De spits van Fiorentina loodste zijn club naar de halve finales van de UEFA Cup, onder meer door PSV te verslaan, en bezorgde de Italianen de vierde plaats in de Serie A, ten koste van AC Milan. Bovendien was hij met zes treffers topscorer van de Roemenen in de kwalificatie. Ook Ciprian Marica (5) en Nicolae Dică (4) waren echter trefzeker. Een andere Roemeen die succesvol was in de UEFA Cup was rechtsback Cosmin Contra. De speler van Getafe scoorde tegen Bayern München en leek de Duitsers zelfs uit te schakelen in de kwartfinale. Met 62 caps voor Roemenië is hij samen met doelman Bogdan Lobonţ de speler met de meeste interlands. Cristian Chivu loopt met zijn 58 interlands echter niet ver achter, en de kampioen van Italië zal als aanvoerder optreden op het EK.

EK 2008
Zoals gezegd worden de Roemenen weinig kansen toegedicht in Groep C. De elf van Piţurcă openen de groep op 9 juni tegen Frankrijk in het Letzigrund Stadion in Zürich. Vier dagen later treedt Roemenië wederom aan in het stadion van FC Zürich, ditmaal tegen Italië. Nederland is de laatste horde die genomen moet worden. Op 17 juni speelt Oranje in het Stade de Suisse (Bern) tegen de Roemenen, in de hoop de volgende ronde te bereiken. Mocht Roemenië tegen de verwachting in toch bij de eerste twee eindigen, dan komt de tegenstander uit Groep D.

Panucci verlaat training Italië vroegtijdig

Opnieuw schrik in het Italiaanse kamp. Na aanvoerder Fabio Cannavaro is ook een andere verdediger, Christian Panucci, geblesseerd geraakt tijdens een training.

Panucci kreeg tijdens een sprintje last van zijn rechterknie. Hij liep strompelend van het veld af. Gelijk werd er een zak ijs gehaald om het opzwellen tegen te gaan. De ernst van de kwetsuur is nog niet bekend.

Wanneer Panucci niet in actie kan komen zou dit voor bondscoach Donadoni opnieuw een tegenslag zijn. De Italianen zitten na het verlies van Cannavaro niet erg dik meer in de ervaren verdedigers. Panucci leek een van de kandidaten om Cannavaro te vervangen in het centrum, maar zal zich waarschijnlijk, indien fit, toch moeten richten op een rol als rechtsback. Donadoni lijkt de voorkeur te geven aan het duo Chiellini en Barzagli in het centrum.

Olieprijs explodeert door dreiging Israël en dollar

De olieprijs is vandaag door het dak gegaan na de opmerkingen van de vicepremier van Israël dat een aanval op de nucleaire installaties van Iran onvermijdelijk lijkt. Ook de zwakke dollar en verwachtingen van een zakenbank dat de olie binnen een maand 150 dollar kost, stuwden de koers op. Een vat olie kost op dit moment bijna 140 dollar, ruim 10 dollar meer dan gisteren.

Afgelopen week leek de olieprijs wat te corrigeren van de eerdere rallies. Eergisteren kon men een vat olie nog tijdelijk voor 121 dollar op de kop tikken. Maar de dreiging van een Israëlische aanval op Iran zette het zwarte goud onmiddellijk weer op recordhoogte.

Vanmiddag werd het maandelijkse banenrapport van de Verenigde Staten gepresenteerd. De werkloosheid bleek in mei onverwacht tot 5,5 procent te zijn opgelopen, wat op een recessie duidt. De dollar gleed onderuit op dat nieuws en dat gaf op zijn beurt weer opwaartse druk op de olieprijs. Bovendien liet zakenbank Morgan Stanley weten vóór 4 juli, Independence Day, een koers van 150 dollar te verwachten.

Dit alles zorgde voor de sterkste stijging van de olieprijs in een enkele dag ooit. In Amerika gingen de aandelenkoersen gemiddeld drie procent onderuit op de onrust. Aandelen van luchtvaartmaatschappijen verloren in verband met de stijgende kerosinekosten tot wel tien procent van hun waarde.

[RG] Ook Federer naar finale

Roger Federer staat zondag in de finale van Roland Garros tegenover Rafael Nadal. De Zwitser versloeg in vier sets de Franse verrassing Gael Monfils. De setstanden waren 6-3, 5-7, 6-3 en 7-5. Federer mag nu voor de derde keer op rij proberen om Nadal van de titel af te houden.

Monfils, de nummer 59 van de wereld, moest nadat hij oogdruppels toegediend had gekregen en zijn concentratie niet optimaal was de set laten aan de Zwitser. In de tweede set vocht hij zich goed terug en pakte deze set dan ook. Hierbij nam hij meer risico met zijn slagen en dat pakte goed uit.

In de derde set was de nummer een van de wereld duidelijk te sterk voor de 21-jarige Fransman, maar de vierde set kende weer een spannend verloop. Monfils kreeg breekkansen op de service van Federer, maar wist deze niet te benutten. Op 5-4 in deze set kreeg Federer twee matchpoints, maar Monfils wist deze te overleven. Op 6-5 kreeg Federer weer een matchpoint en deze keer was dat wel aan hem besteed.

Federer had na afloop van de partij alle lof voor zijn tegenstander: "Het was een belangrijke wedstrijd voor Monfils, een grote match op een grote baan en hij heeft het geweldig gedaan." Ook over de finale had hij nog iets te melden: "Ik sta hier lekker te spelen en hoop dat ook in de finale te kunnen doen." Zondag wordt het de zeventiende ontmoeting tussen Nadal en Federer. De Spanjaard won tien keer van de Zwitser. Op gravel wist Federer slechts één keer van Nadal te winnen. Vorig jaar ging hij er in Hamburg ten koste van Nadal met de trofee vandoor.

Mugabe verbiedt campagne Tsvangirai

De Zimbabwaanse oppositiepartij van Morgan Tsvangirai mag geen campagne meer voeren voor de verkiezingen op 27 juni. De autoriteiten in Zimbabwe hebben alle verkiezingsbijeenkomsten van die partij tot nader order verboden. Het verbod volgt nadat Tsvangirai eerder op de dag opnieuw voor korte tijd op het politiebureau heeft vastgezeten.

Het houden van verkiezingsbijeenkomsten is de enige manier voor de oppositie om te communiceren met het volk van Zimbabwe, aangezien ze geen toegang heeft tot de staatsmedia. Volgens de politie is het verbod ingesteld, omdat de oppositiepartij had geklaagd dat haar leiders gevaar liepen om vermoord te worden. De politie meent dat de veiligheid van de politici niet langer kon worden gegarandeerd en heeft ze daarom verboden om nog in het openbaar te verschijnen.

Gisteren stelde de Zimbabwaanse regering een verbod in voor alle buitenlandse hulp. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Zimbabwe James McGee wordt voedsel gebruikt als wapen om stemmen te verkrijgen. Voedsel wordt alleen uitgedeeld aan medestanders van Mugabe. Hij meldt ook dat de regering identiteitskaarten van aanhangers van de oppositie in beslag neemt. Zonder die kaarten kunnen ze geen voedselhulp van de regering krijgen en mogen ze ook niet stemmen. "We hebben te maken met een wanhopig regime dat alles zal doen om aan de macht te blijven", aldus McGee.

Waarschuwing voor salmonella in maaltijdsalades

Honig waarschuwt dat er salmonellabacteriën in twee soorten salades kunnen zitten. Het gaat om de Pasta Maaltijdsalade Italiaans en de Pasta Maaltijdsalade Spaans van Honig, met als houdbaarheidsdatum december 2008.

"Consumenten kunnen maag- en darmklachten krijgen", aldus een woordvoerder van het bedrijf vandaag. "Het gaat om de droge mix voor de dressing. In de meeste gevallen worden mensen er niet ziek van, maar het kan wel."

SuperSmoker moet stoppen met reclame

SuperSmoker moet binnen vijf dagen stoppen met reclame voor de elektronische sigaret die het bedrijf op de markt brengt. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt SuperSmoker zich niet aan de afspraak dat in reclames en op verpakkingen uitdrukkelijk moet staan dat er geen nicotine in de e-sigaret zit.

In de praktijk betekende dit dat SuperSmoker alleen reclame mocht maken voor de nicotinevrije e-sigaret. Het bedrijf verkoopt ook elektronische sigaretten waar wel nicotine in zit. De afspraak over de reclame berust op een schikking die het ministerie van Volksgezondheid en SuperSmoker troffen nadat het bedrijf had gedreigd met een kort geding. SuperSmoker wilde onder meer schadevergoeding voor een reclameverbod dat minister Ab Klink aanvankelijk had ingesteld voor de elektronische sigaret.

Op grond van de schikking mocht SuperSmoker onder voorwaarden toch gaan adverteren. Nu SuperSmoker zich daar volgens het ministerie niet aan houdt, wordt het bedrijf gesommeerd de reclame weer te staken. SuperSmoker-directeur Dimitri Kyriakopoulos stelt dat zijn bedrijf zich in de reclame, die sinds zes weken te zien is, wel degelijk houdt aan de afspraken. Hij stelt dat de inspectie al die tijd nooit heeft aangegeven dat de advertenties niet zouden deugen. De IGZ houdt vol dat de vermelding die SuperSmoker in reclames gebruikt niet voldoet aan de afspraak dat deze heel duidelijk zou zijn.

Kyriakopoulos zegt nog met zijn advocaat te moeten overleggen, maar kondigt aan het eerder afgeblazen kort geding en een bodemprocedure alsnog door te gaan zetten. De reclame haalt hij niet van de buis.


Dubbele pech voor foutparkeerder

Een 42-jarige foutparkeerder uit het Duitse Arnsberg heeft te vroeg victorie gekraaid. Een rechtbank verklaarde de boete ongeldig nadat de man stiekem het verbodsbord had weggehaald.

Maar na de uitspraak meldde zich een getuige bij de politie die de verwijdering van het bord had gezien. Tegen de foutparkeerder is nu aangifte gedaan wegens diefstal. Ook de bekeuring moet hij alsnog betalen, meldden Duitse media vandaag.

FOK! EK Pool online ism GOAL.com!

Vanavond is de EK2008 Pool online gegaan. Deze manager is qua software geheel nieuw opgebouwd en Breuls heeft zich vierkant in de rondte gedevved om de boel op tijd af te krijgen. Tevens is deze EK Pool (niet te verwarren met de gelijknamige sport op de tafel met de 16 ballen, 6 gaten en keu) het startschot voor een samenwerking tussen FOK! en GOAL.com.

Deze samenwerking houdt onder meer in dat FOK! het komend seizoen op regelmatige basisspelerinterviews en wedstrijdverslagen kan gaan bieden van eerste en eredivisiewedstrijden. Het begin van de samenwerking bestaat uit het prijzenpakket voor de EK Pool, welke is samengesteld i.s.m GOAL.com en beschikbaar is gesteld door Jupiler. Ook is GOAL.com meer dan behulpzaam geweest met het leveren van diverse gegevens over spelers, wedstrijden, stadions etc.

In de nabije toekomst zal GOAL ons gaan voorzien van een grote stroom aan voetbalgerelateerde inhoud. Algemene informatie, nieuwtjes, transfers, interviews, fotomateriaal en prijsvragen behoren allemaal tot de mogelijkheden die we in de toekomst met hulp van GOAL.com kunnen gaan bieden. Dit zal een enorme boost voor de content van FOK!sport betekenen.

GOAL.com is een van de meest toonaangevende en uitgebreide voetbalsites van Europa en we hopen dan ook op een vruchtbare samenwerking voor beide partijen. Voor nu wensen we jullie in ieder geval alvast veel plezier met de EK-pool. Meld je snel aan en maak kans op schitterende prijzen!

Voor het laatste nieuws rondom het EK kun je uiteraard ook terecht op de EK Pool-site. Voor prietpraat, uitgebreide statistieken en uitgebreide discussies met je mede-FOK!kers kun je uiteraard naar het EK2008 forum.

Veel plezier!

UPDATE: Schopje om te melden dat je nog steeds mee kunt dingen naar die ubervette tafelvoetbaltafel, beertender of sporttas!

Filatelist betaalt 1,1 miljoen voor drie zegels

Een anonieme koper heeft gisteren ruim 1,1 miljoen euro (1,9 miljoen dollar) betaald voor drie zeldzame Braziliaanse postzegels. Een woordvoerder van veilinghuis Siegel in New York, gespecialiseerd in postzegels, maakte dat vandaag bekend.

De drie postzegels (twee keer 30 Reis en een keer 60 Reis) zijn nog aan elkaar verbonden. De zegels zijn onder filatelisten beter bekend als de zogeheten Pack Strip, naar een van de eerste eigenaren. Volgens het veilinghuis is de Pack Strip een van de tien meest gewilde items voor verzamelaars.

Villa haalt eerste duel tegen Rusland

David Villa is tien juni van de partij als Spanje tijdens hun eerste groepsduel aantreedt tegen Rusland. De Spaanse spits raakte enkele dagen geblesseerd aan zijn dijbeen, maar lijkt op tijd fit te zijn voor de wedstrijd tegen de ploeg van Guus Hiddink.

Vrijdag volgde de 26-jarige Villa nog wel een aparte training, afgezonderd van de groep. Volgens bondscoach Luis Aragones zal de aanvaller van Valencia zich spoedig weer bij de groep voegen. Of Villa, die inmiddels 31 interlands speelde voor zijn land, ook in de basis zal beginnen, is nog niet duidelijk.

Materazzi: "Van Nistelrooy is dodelijk"

Marco Materazzi verwacht dat Italië de grootste moeite zal hebben met Ruud van Nistelrooy. Aanstaande maandag treden de Italianen aan tegen Oranje tijdens het eerste groepsduel van het Europees kampioenschap.

Materazzi, bekend om zijn grove tackles, vertelt: "Hij kan vanuit het niets dodelijk zijn. Het is écht een nadeel dat ik nog nooit tegen hem heb gespeeld." Tevens verwacht de verdediger dat zijn land het tegen het Nederlands elftal erg lastig gaat krijgen: "Ze zijn goed georganiseerd. Ik denk dat we veel afstanden moeten overbruggen."

Het is overigens nog maar de vraag of bondscoach Roberto Donadoni gaat kiezen voor de verdediger van Internazionale. Giorgio Chiellini lijkt op dit moment de belangrijkste kandidaat om de plek van Materazzi in de basis in te nemen.

Arsenal-speelsters naar FC Twente

De damesploeg van FC Twente heeft zich versterkt met twee speelsters van Arsenal. het gaat om Felicienne Minnaar en Lenie Onzia.

Minnaar wordt beschouwd als één van de grootste talenten van Nederland. Ze maakte al op haar zestiende deel uit van de selectie van het Nederlands team en kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor de club uit Londen. De Belgische Onzia kwam één seizoen uit voor Arsenal.

Verder komt Laura Geurts over van RKHVV. Andere nieuwelingen zijn Tiffany Loeven, Larissa Wigger, Anne Kets, Maaike Heuver, Marloes Hulshof en Carmen Bleuming. Zij komen allemaal uit de Twentse voetbalacademie.

Van den Hoogenband snel in nieuw pak

Pieter van den Hoogenband won vandaag op het Open NK de 50 meter vrije slag, maar belangrijker waren zijn tijden. Met 22,21 zette 'VDH' zijn snelste tijd in jaren neer op de 50 meter.

Van den Hoogenband kwam tot de tijd in een pak van Speedo, het pak waarin dit jaar door andere wereldtoppers al diverse wereldrecords zijn verbroken. Van den Hoogenband heeft eigenlijk een contract met Nike, maar wil met het oog op de Olympische Spelen niet achterblijven en test daarom diverse pakken.

Bij de dames was zoals verwacht Marleen Veldhuis de sterkste op de 50 meter vrij. Op de 4x200 meter vrij zwommen Bas van Velthoven, Sebastiaan Verschuren, Joost Reijns en Stefan de Die een Nederlands record van 7.27,27.

Molhoek wil weg bij AZ

Rogier Molhoek heeft vandaag aan technisch directeur Marcel Brands van AZ laten weten dat hij de club wil verlaten.

Volgens BN/DeStem heeft de middenvelder geen zin om de concurrentie aan te gaan met Stijn Schaars en Maarten Martens.

Volgens trainer Louis van Gaal is Molhoek slechts derde keus op zijn positie. "En daar heb ik geen trek in," aldus de 26-jarige speler, die het afgelopen seizoen voor NAC Breda speelde. Daar bloeide Molhoek op en de Bredase club wil de speler dan ook graag behouden. Naast NAC is ook Vitesse in de race om de handtekening van de linkspoot. "Ik heb in een korte tijd bij NAC enorm veel vrienden gemaakt, de club bevalt me goed. Maar ik ben wel een speler met ambities. En natuurlijk weegt ook het financiële plaatje mee," aldus Molhoek.

[RG] Weer titel voor Vergeer

Esther Vergeer heeft haar titel op Roland Garros geprolongeerd. De rolstoeltennisster klopte in de finale een andere Nederlandse, Korie Homan.

Vergeer was duidelijk oppermachtig, het werd 6-2 en 6-2. De zege betekende de 322e zege op rij voor Vergeer, die het rolstoeltennis al jaren domineert. Ook bij de mannen bereikte een Nederlander de finale. Robin Ammerlaan slaagde er echter niet in die te winnen. Shingo Kunieda was met 0-6 en 6-7 (5) te sterk.

Schokkende beelden aanrijding Amerika vrijgegeven

De Amerikaanse politie uit Connecticut heeft beelden verspreid van een ernstige aanrijding waarbij de chauffeur er vandoor ging.  Te zien is hoe de 78-jarige Angel Arce Torres een weg wil oversteken, maar wordt geschept door een auto die op de verkeerde rijbaan rijdt en waarschijnlijk een andere auto achtervolgt.

Het slachtoffer blijft bewusteloos op het midden van de weg blijft liggen. Passanten op het voetpad naast de weg reageren in eerste instantie amper. Pas na een minuut durft er iemand naar voren te komen.

De politie  heeft de schokkende beelden vrijgegeven in de hoop zo de chauffeur te vinden. Ook wil de politie de apathie van de omstaanders aantonen. Het ongeval vond plaats op 30 mei. Torres ligt nog steeds zwaargewond in een ziekenhuis. Hij is verlamd en verkeert ook in levensgevaar.

Korte versie uit Amerikaans journaal

Langere versie

Uitslag 1e vrije training Canada

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada. Robert Kubica kwam tot de tweede tijd, gevolgd door Heikki Kovalainen en Nick Heidfeld. Kimi Räikkönen maakt de top vijf compleet.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 F. Massa Ferrari 1:17.55314
2 R. Kubica BMW 1:17.80912
3 H. Kovalainen McLaren 1:18.13310
4 N. Heidfeld BMW 1:18.18213
5 K. Räikkönen Ferrari 1:18.29212
6 L. Hamilton McLaren 1:18.3038
7 M. Webber Red Bull 1:18.71211
8 D. Coulthard Red Bull 1:18.80912
9 K. Nakajima Williams 1:18.97124
10 F. Alonso Renault 1:19.00513
11 N. Rosberg Williams 1:19.09320
12 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:19.22821
13 T. Glock Toyota 1:19.34628
14 J. Trulli Toyota 1:19.56831
15 G. Fisichella Force India F1 1:19.81516
16 A. Sutil Force India F1 1:19.88815
17 N. Piquet jr. Renault 1:20.09123
18 R. Barrichello Honda 1:20.17317
19 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:20.54116
20 J. Button Honda 1:21.54217

Amazon biedt exclusieve Survival Edition aan van Fallout 3

Voor diegene voor wie een gewone collector's edition nog niet genoeg is, is er goed nieuws. Bethesda en Amazon hebben een deal gesloten voor een exclusieve Survival Edition van de game. Hij kost niet minder dan $129,99 voor de 360- en PS3-versie of $119,99 voor de PC-versie, maar dan heb je ook wat. Zo bevat de game een exclusieve Pip-boy 3000 klok en natuurlijk alle items die ook in de gewone collector's edition zitten zoals de lunchtrommel, een Vault Boy Bobblehead, een hardcover artbook en een "The making of Fallout 3"-DVD. De Survival Edition is nu te pre-orderen.



[RG] Nadal naar finale

Rafael Nadal staat voor de vierde keer op rij in de finale van Roland Garros. De 22-jarige Spanjaard was in drie sets te sterk voor de als derde geplaatste Novak Djokovic (6-4, 6-2 en 7-6(3)).

Nadal begon goed aan de eerste set en wist al snel een break te forceren. Beide spelers tennisten op hoog niveau waardoor er veel lange rally's ontstonden. In deze rally's was Nadal vaak de beste. Djokovic wist in de eerste set veel punten te pakken door een goede kick service, een harde bal vaak op het lichaam met veel topspin. Maar verloor toch met 6-4 de eerste set. In de tweede set was het verzet van de Serviër gebroken. Met veel variatie werd hij door Nadal naar alle hoeken van het veld gestuurd. De tweede set ging dan ook dik verdiend met 6-2 naar Nadal.

In de derde set begon Djokovic zelfs moedeloos te worden van het spel van zijn één jaar oudere tegenstander. Dankzij twee breaks stond het al snel 3-0 voor Nadal. Maar de Serviër gaf zich nog niet gewonnen en knokte terug naar 3-2 en wist bij een stand van 5-4 Nadal zelfs nogmaals te breken. In de volgende servicegame van Nadal kreeg Djokovic zelfs een setpoint maar wist die niet te benutten, waardoor de derde set beslist zou worden in een tie break. In die tie break liep Nadal binnen enkele minuten uit naar 6-0 en kreeg zodoende zes matchpoints. Met een paar goede winners wist Djokovic nog tot 6-3 te komen, maar moest zich daarna toch gewonnen geven.

Twee jaar cel voor doodslaan Lotummer

De rechtbank in Roermond heeft vandaag de 26-jarige Roel K.  uit Baarlo veroordeld tot 2 jaar celstraf wegens het doodslaan van de 17-jarige Sjoerd Rutten tijdens de Paardenmarkt in Lottum. De rechters achtten bewezen dat K. op 12 november een bank tegen het hoofd van het slachtoffer heeft gegooid. Niet bewezen is volgens de rechtbank dat de man uit Baarlo het slachtoffer opzettelijk heeft omgebracht.

De verdachte meende volgens de rechtbank dat hij tijdens een vechtpartij werd achtervolgd. Hij gooide toen de bank naar achter om zijn vermeende belagers te stoppen. Die beweging was er volgens de rechter niet op gericht om iemand uit te schakelen. Wel had K. moeten weten dat hij iemand zwaar kon verwonden met het banksmijten.

Tegen K. was twee weken geleden 5 jaar celstraf geëist. Hij maakte deel uit van een groep inwoners van Baarlo, die het aan de stok hadden gekregen met een groep jongeren uit Lottum onder wie Rutten.  Naast de twee jaar cel, legde de rechtbank K. ook nog een voorwaardelijke celstraf van een jaar op.

Protest tegen herinvoering hoofddoekverbod

Honderden gesluierde vrouwen hebben vandaag in Turkije geprotesteerd tegen een arrest van het hooggerechtshof. Dat bepaalde gisteren dat het verbod op het dragen van hoofddoekjes op de universiteit niet geschrapt mag worden.

Zeker vijfhonderd vrouwen demonstreerden in Diyarbakir in het zuidoosten en honderden anderen gingen in Istanbul de straat op. ''Ik voel me verslagen en wanhopig. Ik voel me niet meer gelijk aan ieder ander in dit land'', aldus de 29-jarige Esra, die op haar negentiende de universiteit verliet omdat ze er geen hoofddoek mocht dragen.

Duizenden vrouwen hebben niet gestudeerd aan de universiteiten in Turkije wegens het verbod, dat strikt gehandhaafd werd sinds 1997. Velen gingen studeren in een ander land, waar een hoofddoek op de universiteit wel is toegestaan.

VVD wil proefproces tegen rookverbod

De VVD roept kroegbazen en cafébezoekers op een proefproces te beginnen tegen de Staat. Het doel zou moeten zijn af te dwingen dat bezoekers en personeel ook na 1 juli nog zelf kunnen kiezen voor een kroeg waar wel of niet gerookt mag worden.

Vanaf 1 juli geldt een rookverbod voor uitgaansgelegenheden om ook het personeel daar een rookvrije werkplek te bieden. De VVD is tegenstander van het verbod. Volgens de liberalen moeten horecapersoneel en bezoekers zelf kunnen kiezen of ze in een kroeg willen zijn waar gerookt wordt. ''Deze wet is veel te rigide'', aldus VVD-Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra vandaag in het Radio 1-programma DingenDieGebeuren. Hij vreest ook derving van inkomsten voor ondernemers, waarover ook kroegbazen in Duitsland klagen sinds daar een rookverbod geldt.

Heitinga: "Onze verdedigers zijn goed"

De verdediging van het Nederlands elftal wordt door velen als de zwakste linie van het team beschouwd. Ook in de aanloop naar het EK ligt de defensie van Oranje vaak onder vuur. Ten onrechte, vindt John Heitinga.

"Het is niet zo dat alles op de verdediging aankomt, de voorste lijn heeft daarin ook een verantwoordelijkheid," zegt Heitinga in een interview met het Algemeen Dagblad. "Je moet altijd zorgen dat dat collectief gebeurt. Zoals je ook aanvalt met z'n allen. De bal moet tenslotte wel voorin komen, anders maak je nooit een doelpunt."

De oud-Ajacied is dan ook van mening dat de Oranje-verdedigers in de kwalificatiereeks hebben laten zien dat ze goed kunnen verdedigen. "Als je ziet hoe weinig tegengoals we in de kwalificatiereeks hebben gekregen, denk ik niet dat we het verdedigend zo slecht hebben gedaan. Onze verdedigers zijn naar internationale maatstaven gewoon goed. Ik vind dat wij achterin prima spelers hebben."

"Frankrijk minder sterk dan vroeger"

Lilian Thuram, oud-international van Frankrijk, vindt het Franse nationale elftal minder sterk dan in de jaren negentig. Vooral de cultuur van het willen winnen zou in de huidige selectie ontbreken.

In 1998 werd Frankrijk wereldkampioen en in 2000 wisten 'les Bleus' het EK te winnen.Volgens de verdediger van FC Barcelona zijn de Franse spelers van nu minder bekend met de cultuur van het winnen.

"In '98 speelden veel van de jongens in Italië. Daar geldt de cultuur van het winnen, dat is het enige dat telt. Of je nu goed of slecht speelt. Het Franse team van nu heeft minder ervaring en er zitten maar weinig spelers in Italië," vertelt Thuram.

Maandag speelt Frankrijk hun openingswedstrijd van het EK tegen de Roemenen. "De voorbeeldspelers zijn nu aan het eind van hun carrière. Dat was niet zo in '98. Dat geldt ook voor mijzelf: in '98 was ik 26, inmiddels ben ik 36. Dus kan ik niet met een uitgestreken gezicht zeggen dat ik even sterk ben als toen."

Webber verwacht contractverlenging

Mark Webber denkt dat hij ook volgend jaar bij Red Bull zal rijden. De Australiër heeft nog een contract tot het eind van dit jaar, maar heeft er het volste vertrouwen in dat dit verlengd zal worden.

De 31-jarige coureur liet vorige maand ook al weten bezig te zijn met contractonderhandelingen. "Ik wil graag doorgaan bij dit team, omdat we samen goede progessie aan het boeken zijn. Ik rijd graag voor Red Bull en heb veel respect voor de wijze waarop Dietrich Mateschitz de hele operatie runt. Ik zou in de toekomst graag deel blijven uitmaken van het team, dus hopelijk komen we er uit", aldus de nummer zeven in de coureursstand van dit jaar.

Crysis Warhead is een stand-alone game

Het vervolg op Crysis, Crysis Warhead, wordt een stand-alone game. Een vervolg kun je het echter niet noemen, zo zal het verhaal geheel anders zijn dan je verwacht. Het verhaal van Crysis Warhead speelt in dezelfde tijd als bij Crysis af, maar dan kijk je het door andermans ogen.

De hoofdrolspeler in Crysis Warhead zal Sergeant Sykes zijn, ook wel Psycho genoemd. Je kunt al uit zijn nickname concluderen dat Sykes niet een bepaald normaal persoon is en dus kun je wat rare gebeurtenissen rond het verhaal verwachten. Voor de graphics hoeren onder ons, de graphics worden uiteraard verbeterd. De CryEngine 2 is namelijk opgeschroefd.

Barcelona wil Hleb

Arsenal lijkt middenvelder Alexandr Hleb te verliezen aan Barcelona. Volgens de BBC zijn de onderhandelingen tussen beide partijen inmiddels geopend.

De 27-jarige Wit-Rus maakte een goed seizoen door en werd naast Barcelona ook gevolgd door Inter. De nieuwbakken Inter-trainer José Mourinho heeft echter al laten weten geen interesse te hebben in de middenvelder.
Eerder verloor Arsenal middenvelder Mathieu Flamini al terwijl ook spits Emmanuel Adebayor mogelijk vertrekt bij de Londense topclub.

Chiellini-Barzagli tegen Nederland

Bondscoach van Italië Roberto Donadoni zal waarschijnlijk voor het verdedigingsduo Andrea Barzagli-Giorgio Chiellini kiezen in de wedstrijd tegen Nederland, aldus La Gazzetta dello Sport.

Door het afhaken van aanvoerder Fabio Cannavaro is Donadoni genoodzaakt zijn achterhoede behoorlijk te wijzigen. De Italiaanse krant berichtte verder dat Luca Toni drie keer scoorde tijdens het partijspel op de training.

UEFA verdient goed aan EK

Het EK voetbal legt de UEFA geen windeieren. De Europese voetbalbond rekent op een omzet van 1,2 miljard euro en een nettowinst van rond de 250 miljoen.

Vooral de uitzendrechten leveren veel op, namelijk zo'n 800 miljoen euro. Dat is 50 procent meer dan bij het vorige EK in Portugal. Verder komt er veel geld binnen van sponsorcontracten, VIP-arrangementen en toegangskaartjes.

Het EK kost de UEFA ook geld: de deelnemende landen krijgen aan premie samen 185 miljoen euro en het organisatiecomité van Oostenrijk en Zwitserland krijgt 430 miljoen euro uitgekeerd.

Spa tot en met 2012 op kalender

De Grand Prix van België staat zeker tot en met 2012 op de kalender. Bernie Ecclestone en de Waalse regering zijn het namelijk eens geworden over een verlenging van het contract, dat tot 2010 liep.

De minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, heeft het nieuws over het contract bevestigd. "Ons doel blijft een verlenging van het contract tot 2015, maar dit is vast een belangrijke eerste stap in die richting", vertelde hij. "Dit nieuwe contract stelt ons in staat om te gaan investeren in de lange termijn."

Volgens Marcourt is het goed mogelijk dat er ook Superbike-races op het circuit van Spa-Francorchamps komen: "We hebben goede contacten in de motorsport. We zouden op de korte termijn al een Superbike-race kunnen organiseren."

Pranjic speelt, maar op 'vreemde' plek

SC Heerenveen-speler Danijel Pranjic zal komende zondag zo goed als zeker in de basis starten bij Kroatie. Pranjic speelt echter wel op de voor hem onwennige positie van linksback.

Bij Heerenveen is Pranjic de vaste linkshalf. De Kroaten, die zondag tegen gastland Oostenrijk aantreden, beschikken echter niet over een pure linksback.

Vermoedelijke opstelling Kroatië:
Pletikosa, Corluka, Robert Kovac, Simunic, Pranjic, Srna, Niko Kovac, Modric, Kranjcar, Petric, Olic.

Vrouw steekt benzinestations in brand

Dat niet iedereen blij is met de hoge brandstofprijzen, mag wel duidelijk zijn. Maar een 64-jarige vrouw uit Californië ging wel heel erg ver om haar mening te uiten. Ze was zo woedend over de hoge brandstofprijzen dat ze maar besloot om twee benzinestations in brand te steken.

De brandstichtster, Diane Craig, is inmiddels gearresteerd in een restaurant. Ze had nog één aansteker en een aantal aanmaakblokjes bij zich. Ze wordt beschuldigd van brandstichting en inbraak. Craig bekende onmiddellijk schuld toen ze werd gearresteerd.

De vrouw stichtte de brand in de toiletten van de Arco- en Chevron benzinestations. Haar motief was dat ze iets tegen de hoge brandstofprijzen wilde doen.

Barcelona gaat laatste poging doen voor Alves

Barcelona gaat deze week een laatste poging ondernemen om de selectie te versterken met Daniel Alves van Sevilla.

De Catalanen doen deze week een bod van 30 miljoen euro en daarbij nog enkele clausules die de transfersom nog kunnen verhogen. Daarbij wil Barcelona Fernando Navarro naar Sevilla laten gaan. Vorige maand bood Barcelona 25 miljoen euro op de 25-jarige international.

Dit bod wees Sevilla echter af. Alves zelf wil echter graag vertrekken, nadat hij vorige zomer een overgang naar Chelsea al in de mist zag gaan. In het geval de komst van Alves niet haalbaar is, verlegt Barcelona de interesse waarschijnlijk naar Mancini (AS Roma).

Giovani naar Tottenham Hotspur

Giovani dos Santos verruilt FC Barcelona voor Tottenham Hotspur. De Mexicaanse aanvaller wil in Engeland meer aan spelen toekomen, na de jeugd van Barça te hebben doorlopen.

Giovani begon het afgelopen seizoen nog erg goed als stand-in voor de aanvallers, maar na de doorbraak van mede-talent Bojan Krkic was er steeds minder te doen voor de Mexicaan. Tottenham Hotspur haalt de 19-jarige zoon van Braziliaans legende Zizinho nu naar Engeland en betaalt ¤6 miljoen. Dit kan oplopen naar een totaal van elf miljoen indien Giovani in Londen veel speelt.

Bij de Spurs tekent Giovani een contract dat hem vijf jaar lang aan de club bindt. De Mexicaan kwam in 2002/03 naar Catalonië, en is in het bezit van een Spaans paspoort. Hierdoor hoeft hij geen werkvergunning te hebben in Engeland, en kan hij probleemloos aan de slag. Na Gianluca Zambrotta en Edmílson is Giovani al de derde speler die Barcelona verlaat. De kans is groot dat Deco en Ronaldinho daar nog bij komen. Voor Tottenham is Giovani na Luka Modrić de tweede aanwinst.

UEFA verdient goed aan EK

Het EK voetbal legt de UEFA geen windeieren. De Europese voetbalbond rekent op een omzet van 1,2 miljard euro en een nettowinst van rond de 250 miljoen.

Vooral de uitzendrechten leveren veel op, namelijk zo'n 800 miljoen euro. Dat is 50 procent meer dan bij het vorige EK in Portugal. Verder komt er veel geld binnen van sponsorcontracten, VIP-arrangementen en toegangskaartjes.

Het EK kóst de UEFA ook geld: de deelnemende landen krijgen aan premie samen 185 miljoen euro en het organisatiecomité van Oostenrijk en Zwitserland krijgt 430 miljoen euro uitgekeerd.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

PSV en Farfán miljoenen rijker

PSV heeft goede zaken gedaan met de verkoop van Jefferson Farfán. Schalke 04 betaalde de Eindhovense voetbalvereniging ongeveer tien miljoen euro voor de snelle aanvaller, PSV kocht hem in 2004 voor slechts twee miljoen euro.

Farfán zelf mag ook niet klagen. De Peruviaan gaat in vier jaar tijd in totaal acht miljoen euro verdienen in Gelsenkrichen. Daarbij komen nog de premies die hij krijgt voor prestaties in de Bundesliga, DFB Pokal, UEFA Cup en Champions League.

Terreurgevangene naar rechter voor lichter regime

Terreurverdachte Soumaya S. stapt naar de rechter om zich te laten overplaatsen naar een minder zware gevangenis. De 24-jarige S. zit al tien maanden in isolatie op de terreurafdeling van gevangenis De Schie in Rotterdam en het zware regime eist zijn tol op de gezondheid van S., stelt haar raadsman Bart Nooitgedagt.

De advocaat kondigde vrijdag na een zitting van het hoger beroep in de Piranha-zaak een kort geding aan. Hij wil minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dwingen een einde te maken aan de 'onaanvaardbare en inhumane situatie' van S. Nooitgedagt noemt de huidige situatie van de compleet geïsoleerde gevangene schrijnend en 'Nederland onwaardig'.

Nooitgedagt is niet de enige met kritiek op de langdurige isolatie van Soumaya. Een lid van het Europees Comité ter Preventie van Foltering (CPT) tikte de minister al eerder op de vingers. Het orgaan inspecteert namens de Raad van Europa de situatie in gevangenissen. Verdachten mogen maximaal twee weken in isolatie worden vastgehouden. 

Het hof besliste vrijdag in de extra beveiligde zaal van de Rotterdamse rechtbank dat extra informatie over de 'bijzondere omstandigheden' van S. nodig is om een beslissing te nemen over mogelijke schorsing van haar voorlopige hechtenis. Het Openbaar Ministerie moet hier zo snel mogelijk over rapporteren.

Volgens Nooitgedagt is S. er inmiddels zo slecht aan toe, dat er snel iets moet gebeuren. "Sinds september vraag ik iedere zitting om overplaatsing. Dit kan zo echt niet langer. Dat zeggen betrokken overheidsinstanties ook. Maar in ons Nederlandse poldermodel schuift iedereen een beslissing door."

Soumaya S. wordt ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische organisatie, het voorbereiden van een aanslag op het hoofdkantoor van de AIVD en verboden wapenbezit. Ze werd eerder door de rechtbank tot drie jaar celstraf veroordeeld. Het OM, dat tien jaar cel had geëist, tekende beroep aan tegen deze strafmaat. In augustus wordt bekend wat de nieuwe eis is tegen S. en haar vier medeverdachten, onder wie Samir A.

Sex Pistols-zanger aangeklaagd voor mishandeling

Sex Pistols-zanger John Lydon is aangeklaagd wegens mishandeling. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die de Amerikaanse showbizzwebsite TMZ heeft gepubliceerd.


De zanger, die Johnny Rotten wordt genoemd, zou een medewerkster van de televisieshow 'Bodog battle of the bands' hebben geslagen en uitgescholden. Rotten was begin vorig jaar jurylid bij de Amerikaanse talentenshow en de vrouw was aangesteld om hem te begeleiden.
Roxane Davis stelt dat de 52-jarige zanger en zijn assistent Jon Stevens, die Rambo wordt genoemd, haar tijdens hun samenwerking voortdurend gekleineerd hebben, onder meer door haar standaard aan te spreken met hoer of slet. Begin vorig jaar zou Rotten haar zelfs in haar gezicht hebben gestompt omdat zijn door haar geregelde hotelkamer niet verbonden was met die van Rambo.

Davis zou het incident bij haar baas hebben gemeld, maar omdat die geen actie ondernam, besloot ze uiteindelijk zelf naar de rechter te stappen. De vrouw eist een onbekende schadevergoeding van Lydon, die komende zomer met de Sex Pistols onder meer Lowlands aandoet.

R.I.P.

Je gaat ons ontvallen en dat stemt mij, en velen met mij, intens verdrietig. Natuurlijk wist ik dat het een keer kon gebeuren, maar uiteindelijk valt het doek dan toch nog onverwacht. De laatste tijd leek je juist lekker in je vel te zitten, het leven lachte je sinds lange tijd weer eens toe. Er leek weer wat stabiliteit in je leven te komen. Maar uitgerekend nu komt er dan een einde aan.

Altijd kon ik op je bouwen. Het kon vriezen, dooien, regenen, waaien, sneeuwen, ijzelen, onweren of bloedheet zijn, jij was er al die jaren voor me. Tot en met vandaag. Hoewel morgen de impact waarschijnlijk pas echt tot me doordringt weet ik zeker dat mijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Het ga je goed beste jongen!

Almelo pakt grafitti-spuiters aan

De politie in Almelo was de grafitti in de stad zo zat, dat ze twee maanden lang onderzoek hebben gedaan naar de daders. En dat heeft effect gehad: 30 jongeren tussen de 13 en 22 jaar zijn aangehouden. Ze worden verdacht van 96 grafitti-werken in Almelo, maar volgens de politie zijn het er waarschijnlijk nog veel meer. De totale schade wordt geschat op 88.000 euro.

Door de daders werden tunnels, bruggen, tuinhekken, elektriciteitskasten, garagedeuren, winkelpuien en niet te vergeten het Almelose politiebureau volgespoten met grafitti. Hierbij werden tags gebruikt als FCT, SFC, BITH, ADR en TCP. De jeugdige daders moeten binnenkort voor de rechter komen.

Kinderdagverblijf houdt peuters binnen

Het Nijmeegse kinderdagverblijf De Kameleon houdt de kinderen ook begin volgende week binnen. Dat heeft de leiding van het dagverblijf vandaag besloten na overleg met de gemeente Nijmegen en de politie.

Twee peuters liepen deze en vorige week lichte verwondingen op door kleine metalen balletjes die gelijkenis vertonen met kogels. De politie onderzoekt of en door wie de balletjes zijn afgeschoten in de richting van de kinderen. De mogelijkheid dat de balletjes met een vuurwapen zijn afgevuurd, is volgens de politie zeer klein.

Toch houdt De Kameleon de kinderen binnen tot de toedracht duidelijk is. Toezichthouders van de gemeente Nijmegen houden ook volgende week een extra oogje in het zeil rond het kinderdagverblijf. De politie doet verder geen mededelingen over het verloop van het onderzoek.

Van der Vaart blijft mogelijk bij HSV

Rafael van der Vaart blijft mogelijk nog een seizoen langer bij HSV. De spelmaker wil graag vertrekken, maar tot een transfer is het nog altijd niet gekomen.

"Zoals bekend sta ik open voor een andere club, maar op dit moment is er echter niets concreet," aldus de international op het trainingskamp van het Nederlands elftal.

Onder meer Chelsea, Valencia, Juventus, Inter en Atletico Madrid leken de international in het vizier te hebben. Een goed EK lijkt de 24-jarige middenvelder te kunnen helpen.

"Maar met een nieuwe club ben ik op dit moment niet zo bezig. Ik wil gewoon een goed EK spelen, dat is de prioriteit. De rest zie ik wel. Het zou voor mij zeker geen ramp zijn nog een jaar te blijven. Maar mijn voorkeur is bekend. We wachten nog even af."

Israël: Aanval op Iran lijkt onvermijdelijk

De Israëlische vicepremier en minister van Transport, Shaul Mofaz, heeft in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek gezegd dat een Israëlische aanval op Iran onvermijdelijk lijkt.

''Wanneer Iran doorgaat met het ontwikkelen van kernwapens, dan vallen we dat land aan,'' aldus Mofaz in het dagblad Yedioth Ahronoth.

Hij zei dat alles er op wijst dat de sancties die tegen Iran zijn afgekondigd niets uitrichten tegen de productie van een Iraanse kernbom. ''Een aanval op Iran om de nucleaire installaties van dat land uit te schakelen wordt zo onvermijdelijk,'' schatte de bewindsman.

Van der Sloot blijft in Dordrecht

Aanvallende middenvelder Marcel van der Sloot blijft bij FC Dordrecht. De club huurt hem wederom van De Graafschap.

De 28-jarige Van der Sloot speelt sinds januari al op huurbasis bij de Schapenkoppen. Bij De Graafschap zou hij opnieuw niet in de plannen voorkomen, zodat hij van de club de kans krijgt op lager niveau aan speeltijd toe te komen. Van der Sloot speelde tot nu toe dertien duels voor FC Dordrecht en scoorde daarin twee keer.

Technisch directeur Marco Boogers is dolblij dat Van der Sloot in Dordrecht blijft: "Hij is de beste nummer tien van de eerste divisie. Hij heeft bij ons met veel blessures gekampt. Maar als hij honderd procent fit is, is Marcel absoluut een meerwaarde voor FC Dordrecht." Van der Sloot moet in Dordrecht de naar AZ vertrokken spelmaker Nick van der Velden doen vergeten.

AGOVV breidt selectie uit

AGOVV Apeldoorn heeft opnieuw een kwartet nieuwe spelers aangetrokken. Eerder al haalde de ploeg van trainer John van den Brom Arno Splinter, Ché Jenner, Gaëtan Klaassen en Ramon Leeuwin naar Apeldoorn.

AGOVV zal komend seizoen doelman Ale Geert de Vries van SC Cambuur-Leeuwarden huren. De 27-jarige goalie was de afgelopen zes jaar vooral reserve bij de Friezen en moet met Daan Huiskamp gaan strijden om de plek onder de lat in Apeldoorn.

De 23-jarige verdediger Jahrizinho Valentijn wordt gehuurd van FC Utrecht, waarvoor hij twee keer in het eerste elftal speelde. Hij mag van zijn club elders ervaring op gaan doen. Dit geldt ook voor de 20-jarige Jaime Bruinier van Vitesse. De verdediger kwam vier keer uit voor de hoofdmacht van de Arnhemmers.

Tot slot komt Joey Snijders over van FC Omniworld, waar hij wegens de ziekte van Pfeiffer afgelopen seizoen nauwelijks speelde. De 21-jarige speler werd opgeleid in de gezamenlijke jeugdopleiding van AGOVV en Vitesse en had al overschrijving aangevraagd naar zaterdaghoofdklasser GVVV. Hij grijpt nu de kans op een verlengd verblijf in het betaald voetbal.

Afro Samurai hakt er op los in screenshots

In 2007 verscheen een vrij onbekende anime van Gonzo met Samuel L. Jackson in de hoofdrol; Afro Samurai. Momenteel werkt Namco Bandai Games werkt aan een game voor deze anime die door middel van de graphics de sfeer van de anime met zich mee moet krijgen. Afro Samurai verschijnt op de PS3 en de Xbox 360 op een nog te bepalen datum. Hieronder zijn al een aantal screenshots te zien van deze samurai met mooie afro.






Twee bandana's: de nummer 1 en de nummer 2. Degene die de nummer 1 draagt krijgt de status van een half-God en is onverslaanbaar, behalve door de drager van de nummer 2. De vader van Afro is de drager van de nummer 1 en wordt voor de ogen van zijn dan nog jonge zoon vermoordt door de nummer 2. Afro pakt de nummer 2 op en zweert wraak.

Ook Van der Meyde lijkt naar Salzburg te gaan

Andy van der Meyde is op dit moment in onderhandeling met Red Bull Salzburg. De ploeg van trainer Co Adriaanse wil de speler van Everton nog liever vandaag dan morgen vastleggen. Hoever de onderhandelingen precies zijn, is niet bekend.

Sinds augustus 2005 staat Van der Meyde onder contract bij Everton. Daarvoor droeg hij het shirt van Inter, Ajax en FC Twente. Van der Meyde, die in Nederland werd gezien als een groot talent, begon zijn carrière bij Ajax.

Het afgelopen seizoen speelde hij bij Everton geen enkel duel.

De oud-international gaf eind vorig jaar nog aan graag te willen worden verhuurd. Verschillende clubs probeerden hierna de aanvaller te halen, maar van een transfer kwam het nooit.

Veendam haalt vier man

BV Veendam heeft zich voor komend seizoen versterkt met vier nieuwe spelers.

De bekendste van het viertal is Niek Loohuis. De 22-jarige middenvelder speelde tussen 2005 en 2007 al 52 competitieduels voor Veendam. Afgelopen seizoen speelde hij voor Heerenveen, maar daar brak Loohuis nooit door. Hij kwam slechts in één competitiewedstrijd in actie. Loohuis tekent voor vijf jaar in Veendam.

Van promovendus FC Volendam kwam de 20-jarige Michiel Hemmen. De spits werd afgelopen seizoen slechts één keer ingezet door trainer Stanley Menzo en kreeg dan ook geen nieuw contract.

Tot slot werden er twee spelers van FC Groningen weggeplukt. De 20-jarige middenvelder Sander Rozema zal komend seizoen voor Veendam spelen, net als de 19-jarige Martijn van der Laan. De op het middenveld en in de defensie inzetbare Van der Laan kwam afgelopen seizoen tot twee wedstrijden in de eredivisie, Rozema kwam één keer binnen de lijnen.

Hollandia landskampioen zondagamateurs

Hollandia heeft gisteravond beslag gelegd op de landstitel bij de zondagamateurs. De club uit Hoorn won bij sv Deurne met 1-3 en is daardoor niet meer in te halen door de concurrentie.

Hollandia liet vanaf de aftrap geen misverstand bestaan over de intentie waarmee het naar Deurne was afgereisd. Met alles minder dan een zege was in elk geval sv Deurne nog in de race gebleven en dus speelde Hollandia vol voor de winst. De kampioen van de hoofdklasse A kwam echter tegen de verhouding in op achterstand door een van richting veranderde vrije trap van Joep Sijbers. Hollandia liet zich niet uit het veld slaan en maakte even na het half uur twee goals in twee minuten. Eerst tekende Bob Kortebos voor de gelijkmaker, kort daarna bracht Kees Stavenuiter Hollandia middels een vrije trap aan de leiding.

De tweede helft begon dan ook met een 1-2 stand. Omdat sv Deurne na een rode kaart voor Falk Louwers al snel tot een tiental werd gereduceerd, leek het wel duidelijk dat Hollandia het zou gaan redden. De bevrijdende 1-3 viel vervolgens pas in de slotminuut en werd gemaakt door Cees Duyn. Hollandia kwam door de zege op negen punten. Achilles '29 en sv Deurne spelen zondag nog, maar omdat beide teams slechts drie punten hebben, kunnen zij Hollandia niet meer achterhalen. De ploeg uit Hoorn mag nu met zaterdagkampioen FC Lisse gaan strijden om de landstitel bij de amateurs.

Ten Cate wordt trainer Panathinaikos

Henk Ten Cate wordt de nieuwe trainer van Panathinaikos. Hij moet de opgestapte José Peseiro opvolgen.

Een woordvoerder van de Griekse club kan het bericht niet bevestigen. Ook de zaakwaarnemer van Ten Cate, Sigi Lens, was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder deze week leek Michael Laudrup nog de nieuwe trainer te worden. Hij had volgens sommige bronnen zelfs al een contract getekend.

Ten Cate vertrok in oktober bij Ajax om assistent trainer te worden bij Chelsea. Na het mislopen van de landstitel en de Champions League werden zowel Ten Cate als hoofdtrainer Avram Grant ontslagen.

Bioshock 2 krijgt een vervolg?

Hoewel Bioshock 2 nog niet eens in de schappen ligt, zijn er nu al berichten dat de serie waarschijnlijk een trilogie gaat worden. De bron van deze geruchten? Strauss Zelnick, hoofd van Take Two Interactive.

Naar aanleiding van een vraag over de aanstaande Bioshockfilm liet Zelnick vallen dat de release van deze film waarschijnlijk eerder rond de release van Bioshock 3 zou zijn dan het tweede deel.

"It's unlikely that the picture would be released to coincide with BioShock 2. It would be more likely that it would be released coincidentally with BioShock 3. That also remains to be seen."

Verder zei hij dat Bioshock een erg belangrijke franchise is voor Take Two en dat hij op een driejaarlijkse release van nieuwe delen mikt. Bioshock 2 staat gepland voor een release in de herfst van 2009.

Nederlands Elftal geheel in oranje tegen Italië

Komende maandag zal het Nederlands elftal in een ander tenue tegen Italië aantreden. In plaats van de witte broekjes en blauwe kousen zal het team volledig in oranje aantreden.

De reden voor dit alternatieve tenue is dat de Italianen ook in een witte broek en blauwe kousen spelen. Om verwarring te voorkomen is er voor deze totaal oranje oplossing gekozen. De wedstrijden tegen Frankrijk op 13 juni en Roemenië op 17 juni zullen wel gewoon in het standaardtenue gespeeld worden.

 

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!sport Euro 2008-site!

Boonen moet rijbewijs inleveren

De Belgische sprinter Tom Boonen heeft zijn snelheid weer buiten het wielerparkoers laten zien. Dinsdagnacht scheurde hij met tweemaal de toegestane snelheid over de snelweg bij Turnhout. In België gaan er geruchten dat Boonen ook teveel had gedronken.

Het is niet de eerste keer dat hij zijn rijbewijs in moet leveren. Zes weken geleden werd het sprintkanon ook al aangehouden toen hij vijftig kilometer te hard reed. In afwachting van zijn proces kreeg Boonen zijn rijbewijs terug. Een jaar geleden reed Boonen ook al eens zijn Lamborghini Murciélago total loss.

Omdat beide overtredingen zo vlak na elkaar begaan zijn, wordt er verwacht dat Boonen zijn rijbewijs nu voor lange tijd in moet leveren.

Bush prijst Nederland

Gisteren heeft premier Balkenende een bezoek aan de Oval Office van de Amerikaanse president Bush gebracht. Het bezoek stond vooral in het teken van het evalueren van acht jaar samenwerking en vriendschap tussen Nederland en Amerika. President Bush prees Nederland om de goede relatie tussen beide landen.

Bush was vooral te spreken over de Nederlandse inzet in Afghanistan en Irak en de bevordering van vrijheid en democratie in de wereld. Ondanks de lovende woorden durfde Balkenende ook kritisch te zijn tegenover Bush. De premier was ontevreden over het gevangenenkamp Guantanamo Bay en het niet ondertekenen van het Kyoto-protocol wat de uitstoot van CO2 moet terugdringen.

Volgens minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken, die een bezoek bracht aan ambtgenoot Condoleezza Rice, zouden terreurverdachten beter onder het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag kunnen vallen. Ook brengt Verhagen nog een bezoek aan de veiligheidsadviseurs van presidentskandidaten John McCain en Barack Obama, om zich te informeren over de mogelijke veranderingen in het buitenlandbeleid van Amerika.

De gesprekken duurden ongeveer een uur. Premier Balkenende was eerder al in 2003 en 2004 te gast bij president Bush. De komende dagen blijft Balkenende in Amerika, daar neemt hij deel aan de Bilderbergconferentie die dit jaar in Chantilly, in de Amerikaanse staat Virginia, wordt gehouden. De Bilderbergconferentie is een jaarlijkse politieke bijeenkomst waarbij voornamelijk invloedrijke figuren uit het bedrijfsleven, politiek en diplomatie praten over wereldzaken.

Balkenende en Bush

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.

Hardwareverkopen Japan, PSP stijgt in verkopen

Na een week van een lichte daling in verkopen voor de PSP, komt het platform terug met een forse stijging in verkopen. Dit is mede te danken aan een nieuwe PSP-topper in de Japanse softwareverkopen.
Daarnaast blijven Nintendo's Wii en DS het in de land van de rijzende zon ook goed doen, maar deze moeten het dit moment doen met een tweede en derde plaats.

Hardware - This Week | Last Week | YTD | LTD
1. PSP - 71,986 | 64,449 | 1,891,058 | 9,492,652
2. WII - 50,851 | 49,047 | 1,519,690 | 6,135,850
3. NDS - 38,355 | 37,404 | 1,453,916 | 22,626,967
4. PS3 - 9,169 | 9,071 | 426,842 | 2,068,518
5. PS2 - 7,203 | 7,189 | 235,686 | 21,162,723
6. 360 - 1,959 | 1,947 | 60,407 | 567,748

Ronaldo wil naar Madrid

Cristiano Ronaldo heeft besloten dat hij toch wel naar Real Madrid wil. De topscorer van Manchester United wil wel naar Spanje indien Madrid aan zijn voorwaarden voldoet.

Ik wil voor Real Madrid spelen, maar alleen als ze echt het geld op tafel leggen waar ze van reppen om mij en Manchester United te betalen”, zei de 23-jarige international vanuit het trainingskamp van de Portugezen. “Het is dus niet aan mij.

De bedragen waar Ronaldo op doelt zijn al in verschillende media te lezen geweest. Een transfersom van meer dan 115 miljoen euro en een jaarsalaris van 17,5 miljoen euro. “Het is belangrijk dit teken te geven”, legde Ronaldo zijn ontboezeming uit. “Van nu af aan spreek ik niet meer zolang het EK voortduurt. Jullie hoeven me niets meer te vragen, want ik antwoord er toch niet op.” Sir Alex Ferguson, de trainer van Manchester, heeft al aangegeven de ster van United niet zomaar te laten gaan.

Van Persie start niet tegen Italië

Bondscoach Marco van Basten denkt dat een basisplaats voor Robin van Persie tegen Italië te vroeg komt. Mogelijk komt de aanvaller van Arsenal als invaller binnen de lijnen. Dat zei Van Basten vrijdag tijdens een persbijeenkomst van Oranje in het olympische museum van Lausanne.

"Hij gaat per dag vooruit en daar zijn we zeer tevreden over", reageerde Van Basten op de situatie rond Van Persie. "Maar het is logisch dat hij vooral in conditioneel opzicht nog het nodige moet inhalen."
Van Persie trainde in de voorbereiding op het toernooi lang apart. Sinds de eerste training in Zwitserland afgelopen woensdag traint de aanvaller volledig met de groep mee.

De Uefa maakte vrijdag bekend dat het Nederlands elftal in een volledig oranje outfit mag aantreden tegen Italië. De Italianen spelen maandag in het traditionele blauwe tenue.

'Rookverbod kost Duitse horeca omzet'

De omzet van horecabedrijven in Duitsland is in eerste kwartaal van dit jaar gedaald als gevolg van de invoering van een rookverbod. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het federale bureau voor statistiek. Het gaat om een voorlopige raming.

Ten opzichte van een jaar geleden daalde omzet van café's en bars met 4,6 procent. In restaurants, snackbars en eetcafé's kwam de omzet 0,8 procent lager uit. Aan het einde van het eerste kwartaal gold in 14 van de 16 Duitse deelstaten een rookverbod.

Duits jongetje (2) onder de trein

Een 2-jarig jongetje is in het westen van Duitsland tijdens het spelen op de spoorbaan door een goederentrein aangereden en later aan zijn verwondingen overleden. Zijn vier jaar oudere broertje wist ternauwernood te ontsnappen. Dat heeft de Duitse politie vrijdag gemeld.

De machinist merkte de kinderen te laat op en hoewel hij nog aan de noodrem trok, kon hij een aanrijding niet meer voorkomen.

Het ongeluk gebeurde donderdagavond in de buurt van Recklinghausen. De broertjes waren toen ze buiten speelden aan de aandacht van hun ouders ontsnapt en naar het spoor gegaan.

Mourinho: "Spanje wint EK"

José Mourinho ziet niet zijn vaderland Portugal, maar buurland Spanje als de grootste kanshebber om het komende Europees kampioenschap te winnen. De Spanjaarden hebben de laatste EK's bijzonder slecht gepresteerd. Desondanks denkt de nieuwbakken coach van Internazionale dat Spanje dit maal wel kan winnen.

De Portugese coach vertelt: "Spanje heeft veel goede spelers. Veel spelers hebben zich ontwikkeld en andere speelstijlen eigen gemaakt. Voor de ontwikkeling van Fabregas en Torres is het goed dat ze in Engeland uitkomen." Mourinho vervolgt verder: "Daarnaast is het een groot voordeel voor Spanje dat de spelers van Real Madrid betrekkelijk fit zijn. Ze wonnen makkelijk de competitie en lagen er al snel uit in de Champions League."

Spanje zal tijdens de groepsfase van het EK moeten afrekenen met Griekenland, Zweden en het Rusland van Guus Hiddink.

Oudste man van Europa blaast 112 kaarsjes uit

Het is niet niets om 112 kaarsjes uit te moeten blazen. Dat ervaarde Henry Allingham, de oudste man van Europa, vrijdag op zijn 112e verjaardag.

Ter ere van de respectabele leeftijd van de Brit brachten gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog een saluut boven een luchtbasis in Lincolnshire.

Allingham, die zelf nog heeft gevochten in de Eerste Wereldoorlog, zegt deze hoge leeftijd te hebben behaald dankzij "sigaretten, whisky en wilde, wilde vrouwen." Ook helpt het om je te verheugen op elke nieuwe dag, adviseerde de veteraan.

De Brit is sinds november 2006 de oudste man van Europa. Toen overleed de 111-jarige Fransman Maurice Floquet. Enige maanden later werd Allingham ook de oudste nog levende veteraan uit de Eerste Wereldoorlog door het overlijden van de 110-jarige Italiaanse veteraan Antonio Pierro.

Basejumpen en freerunnen op en rond de Euromast

De Euromast en omgeving in Rotterdam zijn vrijdag en zaterdag het domein van basejumpers, freerunners en freestylestreetbikers. Daar vinden dan namelijk de Go Fast X-days plaats met wedstrijden en demonstraties van extreme sporten.

Het is voor het vierde jaar dat de extreme sportdagen worden gehouden. De organisatie voorziet spectaculaire toestanden zoals bij het freerunnen (het van dak tot dak springen en tegen gebouwen opklimmen) en basejumpen (springen van de Euromast met een kleine parachute).

De extreme sporten zijn tussen 11.00 en 19.00 uur te bewonderen en soms ook te beoefenen. Het terrein is gratis toegankelijk.


(FOTO: ANP)

Alternatief tenue tegen Italië

Komende maandag zal het Nederlands elftal in een ander tenue tegen Italië aantreden. In plaats van de witte broekjes en blauwe kousen zal het team volledig in oranje aantreden.

De reden voor deze alternatieve tenue is, omdat Italië ook in een witte broek en blauwe kousen speelt. Om verwarring te voorkomen is er voor deze oplossing gekozen. De wedstrijden tegen Frankrijk op 13 juni en Roemenië op 17 juni zullen in het standaardtenue gespeeld worden.

[NBA] Celtics pakken eerste wedstrijd

De Boston Celtics hebben in de NBA-finale thuis tegen de Los Angeles Lakers gewonnen. De groene heren wonnen met 98-88.

De Celtics bewezen al eerder dat ze thuis zeer sterk zijn en dat was ook hier het geval. Het geluk zat aan de kant van de sterren van de Celtics. Paul Pierce scoorde 22 punten en pakte vier rebounds. Kevin Garnett voegde daar 24 punten en dertien rebounds bij. Ray Allen had moeite om zijn schot te vinden in de wedstrijd, desondanks kwam hij tot negentien punten. Kobe Bryant, speler van de Lakers en bovendien de MVP van dit seizoen, kwam tot 24 punten en zes assists. Lamar Odom scoorde veertien punten en pakte zes rebounds. De Spanjaard Pau Gasol scoorde vijftien punten en pakte acht rebounds.

Het werd een wedstrijd die alle kanten op kon gaan. Na het eerste kwart ging het bijna gelijk op. De Lakers namen in de tweede en de derde kwart de leiding maar konden de voorsprong in het vierde kwart niet uitbouwen. Pierce nam daar gebruik van en bracht de Celtics de voorsprong. Zondagavond zal de volgende wedstrijd gespeeld worden.

Daphne Bunskoek neemt break

Daphne Bunskoek neemt na haar afscheid bij RTL Boulevard even tijd voor zichzelf. "Ik neem een zomersabbattical en daarna ga ik rustig kijken wat mijn volgende stap gaat worden", zei Bunskoek vanmorgen tegen Ruud de Wild bij Q-Music.

Vanavond zal de brunette voor het laatst te zien zijn achter de presentatiedesk van het roddelprogramma. Toch ziet Bunskoek het niet als een zwart gat. "Het is niet alleen een eind, maar ook een begin van iets nieuws. Drie jaar was mooi. Het is goed voor mezelf en goed voor het programma als er een fris gezicht op mijn plek komt te zitten." De 34-jarige presentatrice weet niet wie haar opvolger gaat worden. Wel is al bekend dat Winston Gerschtanowitz het programma regelmatig zal presenteren, net als dat nu al het geval is.

De presentatrice bekent gesprekken te voeren met de VPRO, en dat blijft ze naar eigen zeggen ook doen. Aan kinderen moet ze nog niet denken, vertelt ze tegen De Wild. "Wessel en ik voeden de helft van onze tijd zijn dochter op en ik vind het heel leuk om in de andere helft van de tijd helemaal niets te doen." De brunette heeft al langere tijd een relatie met voormalig radio dj Wessel van Diepen, die overigens de stem is van Radio 538.

[RG] Rus verliest in halve finale

Arantxa Rus is niet doorgedrongen tot de finale van het jeugdtoernooi van Roland Garros. De Nederlandse verloor in twee sets van Simona Halep. Onze landgenote, als tweede geplaatst, was niet opgewassen tegen de als negende geplaatste Roemeense: 6-3, 7-5.

Rus is nog wel actief in het dubbelspel van Roland Garros. Samen met haar dubbelpartner Lesley Kerkhove komt ze later vandaag uit tegen het koppel Jade Curtis en Nikola Hofmanova.


Met dank aan Wiebe-Hoekstra voor het nieuws.

Van Persie niet in de basis tegen Italië

Robin van Persie zal niet in de basis beginnen tegen Italië. Tijdens de eerste wedstrijd van de groepsfase zal bondscoach Marco van Basten geen risico's nemen met zijn aanvaller. Van Persie loopt conditioneel nog een stuk achter op de rest van de groep.

Tijdens een persmoment van Oranje vertelt Van Basten: "'Hij zet iedere dag opnieuw een stapje vooruit en daarover zijn we tevreden, maar het is logisch dat hij met name conditioneel nog het nodige heeft in te halen." De aanvaller van Arsenal traint pas sinds woensdag mee met de groep, daarvoor volgde hij diverse individuele trainingen en zonder bal. "We kijken van dag tot dag hoe het gaat. De zaken ontwikkelen zich in hoog tempo", aldus de bondscoach.

Verder geeft Van Basten weinig tot niets prijs over zijn basisopstelling tegen de Italianen. "In grote lijnen zijn we er wel uit, maar er zijn een paar dingen die ik nog wil bekijken. De laatste weken hebben we een bepaalde lijn ingezet en die blijven we volgen. We trainen momenteel op meerdere scenario’s."

Het duel tegen de Italianen begint maandag om 20:45 uur.

Nieuwe namen Festival deBeschaving bekend

Nadat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt dat Kate Nash, Air Traffic en Oi Va Voi op deBeschaving zullen spelen, maakt de organisatie deze week alweer een hoop nieuwe namen bekend. Zo zullen onder andere de Belgische acts Milow en Das Pop hun opwachting maken. Tevens wordt het internationale karakter en kwaliteitsstempel van het festival nogmaals benadrukt door bevestiging van de acts Angus & Julia Stone (Australië), Dengue Fever (Verenigde Staten), The Dodos (Verenigde Staten), Nneka (Nigeria), Polysics (Japan), Year Long Disaster (Engeland) en We Smoke Fags (Engeland).

Eerder werd al de komst van 24 andere acts bevestigd waaronder Babyshambles, Kaizers Orchestra, I Am Kloot en Mogwai.

Het publiekvriendelijke eendaagse festival staat bekend om haar eigenzinnige, gemoedelijke en sfeervolle karakter met muziek, dans, theater, literatuur, comedy en méér. Festival deBeschaving zal op 30 augustus 2008 plaatsvinden bij het Festivalpark Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht.

Zaadspuitende penis in straatbeeld is kunstreclame

Een kunstwerk met een zaadspuitende penis zorgt voor enige ophef in Hilversum en mogelijk op andere plekken in het land. Het affiche is namelijk onderdeel van een reclamecampagne voor het nieuwe Graphics Design Museum De Beyerd in Breda en hangt inmiddels in alle grote steden in het land.

In Hilversum hangt de zaadpenis precies voor de Febo-snackbar op de hoek van de Zeedijk en de Kerkstraat. De patatbakker vindt het ''niet smakelijk'' voor zijn klanten. Hij hoopt dat de poster snel weer wordt weggehaald. De reacties van winkelend publiek zijn verschillend. Van ''wel mooi'' tot ''hoort thuis in  seksblaadje''.  In principe blijft het affiche twee weken hangen.

Verdediging wil officier Plooy horen in terreurzaak

De verdediging van de verdachten in de Piranha-zaak tegen Samir A. en vier andere terreurverdachten wil officier van justitie Koos Plooy horen als getuige. Plooy zou toestemming hebben gegeven aan een rechercheur om een verklaring over een afgetapt telefoongesprek te wijzigen. Dat zou hij onlangs hebben toegegeven tijdens een lezing in Utrecht.


De rechercheur zou wijzigingen aan hebben gebracht in het verslag dat hij zelf had opgesteld over een gesprek tussen verdachte Soumaya S. en haar oudere zus. Die zus werkte bij een apotheek in Den Haag en is er mogelijk voor verantwoordelijk dat Soumaya een lijst met adressen van politici in handen kreeg.
Plooy gaf onlangs een lezing in Utrecht waar hij volgens de advocaten ten overstaan van collega Stijn Franken toegaf toestemming te hebben gegeven voor de wijzigingen. De advocaten van S. en de andere verdachten zeiden vrijdag tijdens een zitting in de rechtbank van Rotterdam dat ze willen dat Plooy ter zitting een verklaring aflegt voor het toestaan van de wijzigingen. Volgens Bart Nooitgedagt, de raadsman van S., is er gewijzigd om de rol van de inlichtingendienst AIVD te verhullen. De inmenging van de AIVD moest daarmee volgens hem verborgen blijven.
Samir A., Nouriddin El F., Soumaya S., Mohamed C. en Mohamed H. worden onder meer verdacht van het vormen van een terroristische organisatie en het voorbereiden van een aanslag op het AIVD-hoofdkantoor. Vier van hen kregen eerder straffen tot acht jaar opgelegd. H. werd vrijgesproken. Tijdens de zitting in Rotterdam was vrijdag alleen Samir A. aanwezig.

Soumaya S. kon volgens haar advocaat niet aanwezig zijn omdat ze door het strenge regime in de gevangenis kampt met een slechte gezondheid. Nooitgedagt wil dat ze onmiddellijk wordt overgeplaatst naar een andere gevangenis. Eerdere verzoeken om overplaatsing werden steevast afgewezen.

Amerikaanse Playstation Store update

Na de Europese update, is vanaf vandaag ook de Amerikaanse Playstation Store voorzien van een update. Zo kunnen er een aantal nummers van Disturbed voor Rockband gedownload worden, staat er een Battlefield: Bad Company MP Demo online en kan de nieuwste trailer van Resident Evil 5 bekeken worden. De complete lijst staat hieronder:

Qore Digital Magazine:
-Qore Episode 001: juni, 2008 ($2.99 per maand, $24.99 per jaar)

Downloadable PS3 Games:
-Wolf of the Battlefield: Commando 3 ($9.99)
-NOVASTRIKE ($9.99)

Game Content:
-Guitar Hero III - GOW Add-On (free)
-Guitar Hero III: Motorhead Track Pack ($6.25)
-Rockband:
-Perfect Insanity - Disturbed ($0.99)
-Inside the Fire - Disturbed ($0.99)
-Indestructible - Disturbed ($0.99)
-Disturbed Pack 1 ($2.99)
-Volcano - Jimmy Buffett ($1.99)
-Margaritaville - Jimmy Buffett ($1.99)
-Cheeseburger in Paradise - Jimmy Buffett ($1.99)
-Jimmy Buffett Pack 01 ($5.49)

Game Demos:
-Civilization Revolution Demo
-Battlefield: Bad Company MP Demo
-NASCAR 09 Demo

Game Videos:
-Guitar Hero III - God Of War Add-On
-Resident Evil 5: Spring Trailer 2008!
-Wolf of the Battlefield: Commando 3 Trailer
-LEGO Indiana Jones: The Original Adventures launch trailer
-Dead Space Story Trailer
-Fracture Trailer
-Fracture Behind the Scenes “Story”
-Hail to the Chimp: 3:00 AM

PS3 Themes:
-Retro Theme

Game Music:
-God Of War “The End Begins” Music Track

Russische ambtenaren stelen jaarlijks 77 miljard

Corrupte Russische ambtenaren stelen jaarlijks 77 miljard euro, oftewel een derde van het nationale budget van Rusland. Dat heeft een topman van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag gezegd.

President Dmitri Medvedev heeft eerder beloofd corruptie flink aan te pakken. Volgens economen bedreigt de corruptie de snelgroeiende economie.

Donderdag werd nog een ambtenaar van de Russische financiële waakhond Rossfinnadzor opgepakt. Hij had 13.600 euro aan steekpenningen aangenomen, berichtte de krant Rossiiskaya Gazeta vandaag.

Knights of the Old Republic 3 in ontwikkeling bij BioWare?

LucasArts is momenteel flink bezig met het ontslaan van medewerkers. Volgens de website Kotaku begon het bestuur woensdag met het stoppen van werkovereenkomsten en zijn er inmiddels meer dan 100 mensen ontslagen. Games als Star Wars: The Force Unleashed en en Fracture zullen geen last hebben van deze medewerkersopruiming, maar veel andere projecten zullen uitbesteed gaan worden aan derden.

Zo gaan er al sinds februari geruchten dat BioWare bezig is met de ontwikkeling van een Star Wars: Knights of the Old Republic MMORPG, geruchten die toen stevig de kop in werden gedrukt door Electronic Arts. Een aantal ontslagen werknemers was duidelijk niet blij om weggestuurd te worden en vertelde dan ook dat het waar is dat BioWare werkt aan KotOR3.

Daarnaast zou Traveller's Tales, het bedrijf achter de vele LEGO-games, ook bezig zijn met de ontwikkeling van nog een LEGO Indiana Jones-game. Verder zouden projecten als Star Wars: Battlefront 3 en een Lightsaber-game voor de Wii ook worden uitbesteed. Dit alles wordt uiteraard noch bevestigd, noch ontkend door LucasArts.



Chinezen verplicht op bezoek bij hun ouders

Volwassenen en kinderen van boven de 18 jaar worden verplicht regelmatig hun ouders te bezoeken. Met die opmerkelijke maatregel hoopt het volkscongres in de Chinese provincie Liaoning de eenzaamheid onder bejaarden te kunnen verminderen.

Het wetsvoorstel moet voor het einde van dit jaar in werking treden, meldt de Chinese krant China Daily vandaag. Kinderen die niet meer bij hun ouders wonen moeten volgens de nieuwe wet ''regelmatig berichtjes sturen en naar huis komen voor familiebezoek''.

Overheidsfunctionarissen die zich niet aan de regel houden, zullen worden bestraft door hun leidinggevenden. Wat de sancties zijn en of ze ook zullen gelden voor Chinezen die niet in overheidsdienst werken, is nog niet bekend.

China is het meest vergrijzende land ter wereld als gevolg van het decennialange éénkindbeleid.

Sneaken en sluipen in Vampire Rain: Altered Species screens

Vorig jaar rond deze tijd verscheen op de Xbox 360 de bovennatuurlijke game Vampire Rain. Veel positieve kritiek kon de game niet oogsten. Klachten waren vooral dat de combat niet werkte, de muziek enorm repetitief was en de dialogen te belachelijk voor woorden. Toch heeft dit ontwikkelaar Artoon er niet van weerhouden om ook een deel te ontwikkelen voor de PlayStation 3 onder de naam Altered Species. Het verhaal van de game zal niet anders zijn, maar de gameplay zal aangepakt worden volgens de ontwikkelaar.

Wanneer de game in de winkels moet verschijnen is nog niet bekend.




Vampire Rain: Altered Species speelt zich af in een donkere en treurige buitenwijk van een Amerikaanse stad. Al een tijdje is de mensheid daar in oorlog met bovennatuurlijke vampieren die, zoals wel vaker met vampieren, teren op menselijk bloed. Mensen verdwijnen in de nacht, soms om dood teruggevonden te worden, soms komen ze terug als Nightwalker. Als dat zo is, willen ze niets liever dan het leger waar ze deel van uit maken verder uitbreiden. Je kruipt in de rol van John Lloyd, deel van een special forces unit met als doel het uitroeien van de Nightwalkers en tevens de enige mens die ooit een ontmoeting met deze soort overleefd heeft.

Take Two stelt winstverwachting bij vanwege GTAIV

Take Two maakte deze week bekend gemaakt dat de winstverwachting voor 2008 omhoog bijgesteld zal worden, tevens was de winst over het tweede kwartaal hoger dan verwacht. Dit vanwege de lancering van Grand Theft Auto IV die nog succesvoller was dan verwacht. In totaal zijn er inmiddels 8,5 miljoen exemplaren van de game verkocht aan de consument en 11 miljoen uitgeleverd aan retailers. Dit waren getallen die van te voren verwacht waren voor heel 2008.

CEO van Take Two, Ben Feder, maakt tevens bekend dat het bedrijf in overleg is om te zoeken naar strategische alternatieven voor Electronic Arts. Tot nu toe heeft het bedrijf het bod van EA van $2 miljard afgedaan als te laag. Om deze reden is het bestuur in gesprek gegaan met andere geïnteresseerde partijen. Deze gesprekken zijn momenteel nog in erg vroege staat en zullen voorlopig dan ook behind-closed-doors blijven.

De betere resultaten deden niks voor het aandeel van Take Two. Veel aandeelhouders zijn er nog steeds heilig van overtuigd dat EA binnenkort haar bod van $25,74 per aandeel met een paar dollar zal verhogen. Hierdoor kan het aandeel van Take Two niet verder stijgen, het daalde zelfs $0,05. Dit dus ondanks de winst over het tweede kwartaal dat afliep op 30 april van $98,2 miljoen, dit tegen een verlies van $51,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg $539,8 miljoen, wat meer is dan de verwachte $499 miljoen.

Embryoselectie volgens Joodse wet toegestaan

Stamcelonderzoek en embryoselectie zijn volgens de Joodse wet geen probleem. Dat komt omdat embryo's die niet in de moeder zijn teruggeplaatst, volgens de Joodse wet nog geen ziel hebben. Dat zei Avraham Steinberg, orthodox-Joods rabbi, neuroloog en medisch-ethicus deze week, bij het aanvaarden van een eredoctoraat van de Bar-Ilan Universiteit van Ramat Gan in Israël. Stamcelonderzoek en embryoselectie zijn daarom toegestaan, aldus Steinberg.

De Joodse manier waarop tegen deze kwestie wordt aangekeken, botst keihard met die van de Rooms-Katholieke Kerk. De katholieken zijn juist van mening dat een vrucht gelijk na de conceptie als menselijk leven moet worden beschouwd. ''Dat maakt van het vernietigen ervan moord'', stelde Steinberg vast. Joodse rabbijnen hebben verschillende opvattingen over het moment waarop een vrucht beschouwd moet worden als menselijk leven, zei Steinberg, ''maar de meesten zijn het erover eens dat een embryo veertig dagen na de innesteling in de baarmoeder een ziel krijgt''.

Volgens de rabbijn hebben embryo's ''grote potentie in het genezen van ernstige ziekten''. Hij hoopt dat met stamcelonderzoek ziektes als Parkinson en diabetes te genezen zullen zijn.

Spoeddebat
In Nederland speelt op dit moment de kwestie van embryoselectie om bijvoorbeeld  embryo's op genetische borstkanker te selecteren. PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker moest een brief waarin dit werd toegestaan, vorige week terugtrekken na zware kritiek van ChristenUnie-leider en vice-premier André Rouvoet. Zijn partij is faliekant tegen vaker embryo's selecteren. Het CDA twijfelt.

In een spoeddebat gisteren in de Tweede Kamer weigerde coalitiepartij PvdA aan te geven hoe ver de embryoselectie mag gaan bij ivf (reageerbuisbevruchting). VVD, GroenLinks, SP en D66 eisten gisteren vergeefs dat de PvdA zou zeggen dat ze voorstander blijft van embryoselectie op erfelijke borstkanker. 

D66, GroenLinks en VVD riepen gisteren vrouwen met een kinderwens en erfelijke borstkanker op zich aan te melden voor embryoselectie. Dit is, opmerkelijk genoeg, toegestaan volgens een besluit uit 2003. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht zal ze echter niet in behandeling nemen. Het AZM gaat alleen verder met de vijf vrouwen die al onder behandeling waren. Met nieuwe gevallen  wacht het ziekenhuis – op verzoek van het Kabinet – totdat er een standpunt over embryoselectie is ingenomen.

Rooms-Katholieke Kerk
In Groot-Brittannië heeft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Schotland zich deze week ook uitgelaten over de kwestie. Kardinaal Keith O'Brien riep politici op om stelling te nemen. ''Wat zeg je tegen mensen die het onschuldige leven in de moederschoot verwerpen, die het gezinsleven minachten en die voor God spelen met de bouwstenen van het leven?''

De oproep van de aartsbisschop kwam nadat het Engelse parlement toestemming gaf aan wetenschappers te experimenteren met hybride menselijk-dierlijke embryo's en weigerde de abortustermijn te verkorten.

Microsoft wint rechtszaak rondom videocodering van de 360

Er is momenteel een kleine oorlog gaande tussen Microsoft en Alcatel-Lucent SA. Niet minder dan vijf rechtszaken moeten worden afgehandeld en allemaal betreffen ze de schending van copyrights op naam van Alcatel door Microsoft. De eerste twee verloor Microsoft, wat ze een totale schadevergoeding van $1,89 miljard kostte. De derde, die erom ging dat Microsoft een patent zou hebben geschonden voor video-codering bij de ontwikkeling van de Xbox 360, werd gewonnen door de gigant uit Redmond. Alcatel had een schadevergoeding geëeist van $419 miljoen.

De tegenaanklacht van Microsoft, die tegelijk werd behandeld, werd ook afgewezen. Microsoft claimde dat Alcatel vier patenten had geschonden, maar de jury was het daar niet mee eens. De claim van $11,5 miljoen werd dan ook niet toegekend.



Hondengeleiders politie weg na seks op werkvloer

Wegens ernstig plichtsverzuim zijn vijf hondengeleiders van het politiekorps Amsterdam-Amstelland buiten functie gesteld. Drie anderen zijn naar een andere werkplek gestuurd. De korpsleiding noemt het gedrag en de activiteiten van betrokkenen ''zeer onbehoorlijk en laakbaar''.

De werknemers van de Amsterdamse hondenbrigade zouden onder meer seks op de werkvloer hebben gehad. Ook worden ze van dierenmishandeling beschuldigd. Verder zou er sprake zijn van discriminatie, bezoek aan prostituees tijdens werktijd en onterecht gebruik van de dienstauto.

Het NOS Journaal meldde gisteren dat de sfeer bij de Amsterdamse hondenbrigade al jaren verziekt is. Drie van de hondenbegeleiders stonden al op non-actief. Een paar weken geleden spanden die een kort geding aan. Ze erkennen ''de verziekte sfeer'', maar vinden het oneerlijk dat leidinggevenden bij de politie voor vergelijkbaar gedrag minder zwaar gestraft worden dan gewone medewerkers.

Namco Bandai toont Soul Calibur IV Unleashed

Voor iedereen die hoopte op lightsaber-gevechten in Soul Calibur IV heeft Namco Bandai goed nieuws. Je zult weliswaar niet met Yoda kunnen vechten tegen Darth Vader, maar in zowel de 360-, als de PS3-versie van de game zal de Secret Apprentice van Vader uit Star Wars: The Force Unleashed zijn opwachting maken. Gameplaybeelden van hem zijn er nog niet, maar wel een enkele screenshot waarin hij vecht tegen Yoda.

Soul Calibur IV staat gepland voor een release op 1 augustus.



Man rijdt met blauwe flitsers in grille

De politie heeft gisteren op de A4 een 40-jarige man tot stoppen gedwongen die twee blauwe flitslampen in zijn grille had gemonteerd en die gebruikte om andere weggebruikers plaats te laten maken. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten vanochtend laten weten.

De automobilist was opgevallen doordat hij even daarvoor met zijn blauwe flitsers twee medewerkers van de spoorwegpolitie in hun auto bijkans van het asfalt had gedrukt. Bij zijn aanhouding verklaarde de man dat hij de lampen bijna nooit gebruikte maar dat ze ''bij het naderen van een kruising wel handig waren''. De politie nam de lampen in beslag.

Brazilië hekelt buitenlandse milieu-activisten

Buitenlanders missen de morele autoriteit om Brazilianen te vertellen hoe ze het regenwoud moeten preserveren. Dat heeft de Braziliaanse president, Luiz Inacio Lula da Silva, donderdag gezegd.


"We kunnen niet toestaan dat mensen pogen om ons voor te schrijven wat we met de Amazone kunnen doen", zei Lula. Hij sprak smalend over critici in ontwikkelde landen: "Mensen die de bossen die ze hadden... hebben gekapt, mensen die CO2 uitstoten als geen ander."

Lula zette donderdag drie natuurreservaten op in de Amazone, die samen 2,6 miljoen hectare beslaan. Zijn aankondiging komt enkele dagen nadat uit satellietfoto's bleek dat de vernietiging van het regenwoud weer toeneemt, na de daling van de afgelopen jaren. Lula kondigde verder aan dat hij een wetsvoorstel naar het Congres stuurt dat een nationaal beleid ten aanzien van klimaatsverandering regelt.

Tot dusver 22 ernstig gewonden in Uruzgan

Bij de missie in Uruzgan zijn tot dusver 22 Nederlandse militairen zo ernstig gewond geraakt dat ze moeten revalideren. De meesten van hen verloren armen of benen. Dat blijkt uit cijfers van het Militair Revalidatie Centrum in Doorn, waar de militairen worden behandeld.

Een Defensiewoordvoerder heeft vanochtend een bericht in het AD hierover bevestigd. Vorig jaar hadden twaalf Uruzgangers in Doorn revalidatie nodig. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er tien. Hiermee heeft Uruzgan meer revalidatiegevallen opgeleverd dan alle voorgaande missies waarbij Nederland betrokken was.

Volgens luitenant-kolonel Jos van 't Root, de commandant van het Militair Revalidatie Centrum, is het gebruik van bermbommen in Uruzgan de oorzaak van het grote aantal ernstig gewonden. ''Militairen dragen beschermende kleren, maar de armen en benen zijn onbedekt'', zegt hij in het AD. ''Bij een explosie zie je dat die lichaamsdelen kwetsbaar zijn.''

Het revalidatiecentrum in Doorn neemt vrijdag een nieuwe bewegingssimulator in gebruik. Met dit geavanceerde apparaat, dat 700.000 euro kost, kan de revalidatietijd sterk worden bekort.

'Halveren CO2-uitstoot kost 45 biljoen dollar'

De wereld moet een revolutie op het gebied van schone energie beginnen om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met de helft terug te dringen. Daarvoor is 45 biljoen dollar (29.000 miljard euro) nodig aan extra investeringen in de ontwikkeling van schone technologieën. Dat meldt het internationale energiebureau IEA vandaag.

Volgens het IEA moet de wereld nu actie ondernemen, anders stijgt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tot 2050 met 130 procent. De wereldwijde olievraag zal in die periode met 70 procent toenemen, waarschuwt IEA-directeur Nobuo Tanaka in een onderzoeksrapport. Om de doelen te bereiken, zouden volgens het IEA jaarlijks 32 nieuwe kerncentrales en 17.500 nieuwe windmolens in de wereld moeten worden gebouwd.

Om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te halveren en opwarming van de aarde tegen te gaan, is 45 biljoen dollar aan extra investeringen nodig, stelt het IEA. Dat komt overeen met 1,1 procent van de wereldeconomie in de periode tot 2050, aldus het bureau.

Geschiedenis van een circuit: Gilles Villeneuve

De Grand Prix van Canada wordt ook dit jaar gereden op het circuit Gilles Villeneuve. Oorspronkelijk heette het circuit ‘Ile de Notre Dame’, maar het circuit is in 1982 vernoemd naar Gilles Villeneuve, de vader van Jacques Villeneuve, na zijn fatale ongeluk op het circuit Zolder in België.

Klik hier voor een filmpje van het ongeluk van Gilles Villeneuve.

Het 4,36 km lange circuit werd voor de eerste keer gereden in 1978, die race werd gewonnen door niemand minder dan de Canadese coureur Villeneuve in de Ferrari. Sinds dien is er 29 keer gereden op dit circuit, en wordt op acht juni 2008 de dertigste keer op het circuit gereden.

Het record van de meeste overwinningen staat op naam van niemand minder dan Schumacher (7). Hij zegevierde in 1994, 1997, 1998, 2000, 2002, 2003 en 2004. Nelson Piquet, de vader van de huidige Renault coureur Nelson Piquet junior, staat op de tweede plaats met drie overwinningen. Jacky Ickx, Jackie Stewart, Alan Jones en Ayrton Senna hebben ieder twee overwinningen op hun naam staan.

Lewis Hamilton (2007), Fernando Alonso (2006) en Kimi Räikkönen (2005) hebben kans om ook op het lijstje te komen met twee overwinningen op dit circuit. En qua constructeurs heeft Ferrari met tien overwinningen de meeste. De enige constructeurs die daar in de buurt komen zijn Williams, die samen met de motoren BMW (1 overwinning), Honda (1) , Ford (2) en Renault (3) in totaal zeven overwinningen heeft geboekt, en McLaren, die samen met Mercedes (3) en Honda (3) in totaal zes overwinningen op hun naam hebben.

Een van de mooiste overwinningen op dit circuit is die van Jean Alesi in 1995. De toen 31-jarige Fransman reed voor Ferrari en had nog nooit een overwinning behaald. Hij startte als vijfde en zag Michael Schumacher in de Benetton aan de horizon verdwijnen. Maar elf ronden voor het einde van de race viel Schumacher uit door problemen met zijn wagen, waardoor Alesi, in de Ferrari nummer 27 het nummer waar ook Villeneuve mee reed, ineens op de eerste plek stond. Eindelijk zou Alesi dan gaan winnen. Al huilend reed hij de laatste rondjes over de baan. Het maakte Alesi niet meer uit dat hij de overwinning had behaald door het uitvallen van Schumacher. Met tranen in zijn ogen bracht hij de auto over de finish. Helaas zou dit de enige overwinning blijven voor Alesi.

En dan niet te vergeten in 2007 de crash van Robert Kubica. De Pool raakte de achterzijde van de wagen van Jarno Trulli toen het veld na een van de vele safety carperiodes op de hairpin afstormde. De BMW vloog op een betonnen muur af en stuiterde en tolde daarna de baan over. Kubica hield er slechts pijnlijke enkels aan over, kon de volgende race in Amerika nog niet rijden, maar was er de race daarna, in Frankrijk, al weer bij.

Klik hier voor een filmpje van de crash van Robert Kubica in 2007.

De Grand Prix van Canada wordt in 2008 om 13:00 uur plaatselijke tijd gereden. Vergeet dus niet dat je in Nederland om 19:00 uur pas hoeft te kijken gezien het tijdsverschil. En met de berichten van McLaren en Ferrari ziet het er weer uit dat het een spannende race gaat worden. Het weer in Canada, voor zover nu bekend is, zal helaas op zondag geen regen bevatten. Verschillende voorspellingen wijzen uit dat er vandaag regen valt, en morgen en zondag is het droog met een temperatuur van rond de 30 graden.

Uitslag van de afgelopen vier seizoenen:

Uitslag 2007
1. Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes
2. Nick Heidfeld, BMW
3. Alexander Wurz, Williams-Toyota

Uitslag 2006
1. Fernando Alonso, Renault
2. Michael Schumacher, Ferrari
3. Kimi Räikkönen, McLaren

Uitslag 2005
1. Kimi Raïkkönen, McLaren/Mercedes.
2. Michael Schumacher, Ferrari.
3. Rubens Barrichello, Ferrari.

Uitslag 2004
1. Michael Schumacher, Ferrari
2. Rubens Barrichello, Ferrari
3. Jenson Button, BAR

Meer geweld en overlast Antillianen Rotterdam

De overlast van en het aantal geweldsmisdrijven door Antillianen in Rotterdam is in 2007 gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een voortgangsonderzoek dat een raadscommissie gisteravond heeft besproken.

De stijging komt omdat politie en justitie de overtreders dicht op de huid zitten, is de verklaring. De politie grijpt direct in.

Rotterdam hanteert een zero-tolerancebeleid. Zwaardere vormen van geweld als straatroof, zware mishandeling, verkrachting en bezit van vuurwapens is hierdoor vorig jaar gedaald. Lichtere misdrijven zijn juist toegenomen, aldus het onderzoek. In 2007 is de drugsoverlast met een derde opnieuw afgenomen.

Hoe meer de politie personen aanspreekt, des te minder ze ontaarden in criminaliteit. ''Ze gaan anderssoortig gedrag vertonen'', zei hoofdofficier Henk Korvinus van het Openbaar Ministerie. Hij verwacht dat daarom dit jaar de overlast en de geweldsmisdrijven zullen afnemen.

Het aantal geweldsmisdrijven steeg in 2007 met 8 procent. De overlast nam met 11 procent toe. Uit recente cijfers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) komt naar voren dat in Rotterdam jonge Antillianen nog steeds zijn oververtegenwoordigd in de misdaadcijfers.

Geen liefdadigheid in gameplaybeelden Dawn of War 2

Relic Entertainment wist met de eerste Dawn of War lovende kritieken te ontvangen van diverse media en ook commercieel gezien was de game bepaald geen flop te noemen. Het was dan ook geen verrassing toen THQ aankondigde dat er aan een tweede deel gewerkt werd.





De uitgever heeft vandaag de eerste in-game footage vrijgegeven om een indruk te wekken van wat je mag verwachten in deze game. Zoals te verwachten valt worden er geen gevangenen genomen en is het devies "eerst schieten, dan opblazen en geen vragen stellen". Naast de bekende gameplay zoals we die kennen uit de eerste game, zul je dit keer ook de omgeving aan gort kunnen schieten.

Je kan de trailer bekijken door op deze link te klikken.




Afname aantal illegale werknemers

Uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie over 2007, valt op te maken dat het aantal illegale werknemers vorig jaar flink is afgenomen. De aanpak van illegaal werken en het openstellen van de grenzen voor bijvoorbeeld Polen, heeft bijgedragen aan de daling.

In 2005 werd bij een kwart van de gecontroleerde bedrijven geconstateerd dat er illegale arbeid werd verricht. Vorig jaar was dit gedaald tot achttien procent. Sterke dalingen werden vastgesteld bij Chinese restaurants en in de tuinbouw. In 2005 ging nog de helft van alle Chinese restaurants in de fout, vorig jaar was dit al afgenomen tot 29 procent. In de tuinbouw werd bij dertien procent van de onderzochte bedrijven illegale arbeid vastgesteld.

De arbeidsinspectie let bij de controles ook goed op de (minimum)lonen van de werknemers. Vorig jaar was er 75 keer sprake van onderbetaling. Dit jaar zijn 24 extra inspecteurs belast met het opsporen van onderbetaling en illegale arbeid.

Verder bleek uit het verslag dat met name jonge werknemers en uitzendkrachten een grotere kans hebben op een zwaar ongeluk op de werkvloer. Er werden 2300 ernstige ongevallen gemeld in 2007, tegenover 2100 in 2005. Werken met heftrucks, ladders, machines en gereedschap leidt elk jaar tot de meeste ongevallen.

Gameplay van Afrika in beeld

De game Afrika werd een tijd geleden aangekondigd, maar tot op heden was de bedoeling van de game vrij onduidelijk. Onderstaande trailer schept wat licht in de duisternis, want we zien enkele beelden met daarin iets wat op gameplay zou kunnen lijken. Schijnbaar moet je zoveel mogelijk foto's van dieren maken en dan nog het liefst van zo dichtbij mogelijk. Steve Irwin heeft bewezen dat dat niet altijd een goed idee is, maar de veiligheid van de PlayStation 3 zal dat gevaar redelijk opheffen.

Het filmpje is hier te bekijken.

Vooralsnog staat een release van deze game alleen in de planning voor Japan. Of en wanneer de game naar de VS en/of Europa komt is nog maar de vraag.

Eilandstaat Kiribati verdwijnt in oceaan

De bewoners van de eilandenstaat Kiribati in de Grote Oceaan zullen binnen nu en ongeveer vijftig jaar moeten verhuizen. De 33 atollen, die maximaal een hoogte van drie meter boven zeeniveau hebben, zullen worden opgeslokt door de oceaan, als gevolg van de stijgende zeespiegel.

President Anote Tong is nu al bezig met maatregelen bedenken. "Zich op de dag voorbereiden waarop men geen land meer heeft, is pijnlijk, maar net dat zullen we wel doen", aldus Tong. Eén van de mogelijkheden is de bevolking laten emigreren naar bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Hij wil met de premier van Nieuw-Zeeland overleggen over de mogelijkheden en voorwaarden. De hoog opgeleide bevolking lijkt daarbij voorrang te krijgen. "Als ze naar Nieuw-Zeeland verhuizen komen ze als volwaardige burgers en niet als vluchtelingen."

Kiribati ligt in de Grote Oceaan en behoort tot de regio's Micronesië en Polynesië. De staat bestaat uit drie archipels: Gilberteilanden, Phoenixeilanden en de Line-eilanden. In totaal telt het land, dat over een oppervlakte van vijf miljoen vierkante kilometer verspreid ligt, ongeveer 100.000 inwoners.

Myanmar: buitenlandse media bedenken verhalen

Myanmar (Birma) heeft de buitenlandse pers er vandaag van langs gegeven in de staatskrant New Light of Myanmar. Buitenlandse journalisten zouden "egoïsten" zijn die "filmpjes maken van zelfverzonnen verhalen" in het rampgebied van de cycloon Nargis.

De verslaggevers zouden de intentie hebben het imago van Myanmar te bezoedelen en de internationale gemeenschap te misleiden, stelde de spreekbuis van het regime. Door de cycloon kwamen ruim 133.000 mensen om het leven. De Verenigde Naties schatten dat een maand na de cycloon nog altijd een miljoen mensen in het rampgebied verstoken zijn van hulp.

Gisteren arresteerde de politie de bekendste komiek van het land, Zaganar, en doorzocht zijn bezittingen. De politie trof onder meer de film Rambo IV aan, waarin Rambo zendelingen redt uit de klauwen van de Myanmarese junta.

Japanse installaties verlichten Amsterdam

In het Amsterdamse Vondelpark, bij het Van Gogh Museum, de Westergasfabriek en de Kop van het Java Eiland sieren vanaf vanavond bijzondere lichtinstallaties de omgeving. De kunstwerken, van de hand van de Japanner Ryoji Ikeda, staan er in het kader van het kunstevenement Dream Amsterdam.

Vorig jaar had de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick als eerste de eer om voor dit evenement de hoofdstad te gebruiken als decor voor zijn werk. Hij zette honderden naakte mensen op de gevoelige plaat op vier verschillende plekken, waaronder een parkeergarage.

Dream Amsterdam heeft dit jaar de Japanse componist en multidisciplinair kunstenaar gestrikt om in de stad een kunstwerk te maken. Het project is voor Ikeda het eerste grootschalige werk in de openbare ruimte, aldus de organisatie. De locaties waar hij zijn lichtinstallaties heeft neergezet, bleven tot vandaag geheim. De Japanner maakt gebruik van duurzame energie. De werken blijven tot en met 21 juni staan.

Ikeda's eerdere werk is wereldwijd tentoongesteld in onder meer Tate Modern/Queen Elizabeth Hall in Londen en Centre Pompidou/Museum of Modern Arts in Parijs.

Opening expositie Den Haag Sculptuur

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen opent vandaag de elfde editie van Den Haag Sculptuur op het Lange Voorhout, onder de titel Freedom (vrijheid). Het publiek kan genieten van beelden van Amerikaanse beeldhouwers zoals David Herbert, Dan Graham en Julian Schnabel.

De Verenigde Staten worden door velen gezien als het land van de onbegrensde mogelijkheden. Den Haag Sculptuur wil behalve bij vrijheid voor kunstenaars ook stilstaan bij wat dat begrip voor burgers inhoudt. Niet alleen op het Lange Voorhout, maar ook in het Haags Historisch Museum en in het atrium van het stadhuis worden beelden geëxposeerd. Zo staat in het stadhuis Bush Head van Paul McCartney, die mensen moet aanzetten tot nadenken over de machtsinvloed van de Amerikaanse president.

Den Haag Sculptuur is te zien tot en met zondag 31 augustus. De afgelopen tien jaar haalde Den Haag voor de expositie ruim driehonderd beelden naar Nederland.

Marokko schaft 24 F-16's aan

Marokko koopt 24 F-16-toestellen. Dat heeft het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin vandaag bekend gemaakt. De Amerikaanse overheid heeft het bedrijf toestemming gegeven de order in productie te nemen.

De aankoop maakt onderdeel uit van een grootschalige modernisering van het Marokkaanse leger. Met de order is een bedrag van 233 miljoen dollar (149 miljoen euro) gemoeid. In totaal heeft Lockheed sinds de ontwikkeling van het toestel in de jaren zeventig al meer dan 4400 exemplaren geproduceerd.

De F-16 is één van de meest wendbare gevechtsvliegtuigen ter wereld. Het toestel kan zowel defensief als offensief worden ingezet en snel wisselen van taak. Het vliegtuig wordt vaak gebruikt voor het uitvoeren van luchtverdedigingstaken en voor het ondersteunen van grondtroepen of marine-eenheden.

Special Olympics in Amsterdam van start

Een recordaantal van ongeveer 1700 sporters met een verstandelijke beperking strijdt dit weekeinde om de sportieve eer en de gouden medailles tijdens de nationale Special Olympics in Amsterdam. In zeventien verschillende olympische sporten kunnen de sporters meedingen om de prijzen, waaronder atletiek, voetbal, wielrennen en zwemmen. Daarnaast zijn er demonstratiewedstrijden volleybal en golf. De wedstrijden vinden plaats op meerdere locaties in en om de hoofdstad.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam en staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) verrichten vanavond in het Olympisch Stadion de officiële opening van het evenement, gevolgd door een optreden van Jan Smit. Sinds 1998 organiseert Special Olympics Nederland elke twee jaar 'Olympische Spelen' voor mensen met een verstandelijke handicap, telkens in een andere stad.

Balletje slaan met Mario in Mario Super Sluggers trailer

Als je wel eens een Mario spel gespeeld hebt, weet je vast wat een atletisch mannetje het is. Waarschijnlijk weet je ook dat dit gewoon komt omdat Mario zoveel aan sport doet. Tennis, voetbal, olympische spelen, noem maar op. Op de Gamecube sloeg Mario al een balletje in Superstar Baseball. Nu gaat Mario helemaal los met een grote knuppel in Mario Super Sluggers voor de Wii. Honkballen met al die koddige mannetjes heeft natuurlijk wel voor gevolg dat de regels van het spel gemengd worden met de nodige power-ups en dergelijke. Bekijk hieronder de Japanse trailer waarin het spel samen met de besturing worden aangekondigd.




Mario Super Sluggers komt deze maand in Japan uit. Het is nog onbekend of wij het spel ook gaan krijgen, waarschijnlijk is dit nog niet zeker aangezien de sport zelf hier niet razend populair is.

EA stopt ontwikkeling Red Alert 3 op PS3

EA is gestopt met de ontwikkeling van de Playstation 3-versie van Red Alert 3.
Het gerucht dat al een paar dagen de ronde deed over diverse fora is gisteren door EA tegenover Eurogamer bevestigd. Een reden voor dit plotselinge besluit is niet gegeven.
Het ontwikkelen van de Xbox 360- en de PCversies gaat gewoon door, en deze zullen hier waarschijnlijk zelfs profijt van hebben. De release van de game staat nog steeds gepland voor komende herfst.


Film: Funny Games U.S.

In 1997 kwam er een opvallende film uit, gemaakt door de Oostenrijker Michael Haneke. Funny Games had een reputatie een shockerende film te zijn, maar die benaming gaf allesbehalve een goed beeld van de film die veel verdeeldheid teweeg brengt bij zijn kijkers. Volgens Haneke was de film vooral bedoeld voor het grote Amerikaanse publiek, maar dat een ondertitelde film in Amerika überhaupt al weinig kans op succes maakt, had Haneke zelf ook wel kunnen bedenken. In eerste instantie heeft hij de boot afgehouden om een Engelstalige remake te maken, maar uiteindelijk stemde hij in met het uitbrengen van een remake mits Naomi Watts gecast zou worden als de hoofdrolspeelster. En zie hier dan Naomi Watts in de Amerikaanse remake: Funny Games U.S.


Top luchtmacht VS weg na blunders met kernwapens

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft de twee hoogste functionarissen bij de luchtmacht gisteren ontslagen na blunders met nucleaire wapens. Gates zei dat voor een "substantieel aantal" generaals en kolonels disciplinaire straffen volgen.

De twee topfunctionarissen die moeten opstappen zijn luchtmachtbevelhebber generaal Michael Moseley en Michael Wynne. Een incident betrof het verschepen van ontstekers voor nucleaire raketten naar Taiwan in 2006. In plaats van bestelde batterijen voor helikopters, werden ontstekers voor intercontinentale raketten naar het eiland voor de kust van China gestuurd.

De tweede kwestie speelde in augustus vorig jaar. Een B-52-bommenwerper vloog met nucleaire raketten over Amerikaanse staten, zonder dat iemand zich realiseerde dat de wapens aan boord waren.

Utrechter wint NK Luchtgitaar

John Sniffler uit Utrecht heeft gisteravond in Paradiso in Amsterdam het Nederlands Kampioenschap Luchtgitaar op zijn naam geschreven. Sniffler won de finale waarin hij het opnam tegen elf andere luchtgitaristen. Hij mag Nederland vertegenwoordigen op het WK in Finland medio augustus.

Volgens de organisatie was Sniffler de enige die alle juryleden kippenvel bezorgde. Hij deed dat met zijn door het Rosenberg Trio geïnspireerde zigeunerjazz-act. Luchtgitaarspelen is doen alsof je een gitaar bespeelt op het ritme en de melodie van muziek.

De jury bestond uit Stacey Rookhuizen (poppromotor), Felix Maginn (zanger/gitarist Moke), Jan Vollaard (poprecensent NRC en Vara), Jordi Nieuwenburg (gitarist) en organisator Gyuri Vergouw. Tweede werd Snifflers stadgenoot Pedro Elastico en derde Ms. QBC uit Amsterdam.

Doden door explosie bij bus in Sri Lanka

Zeker twintig mensen zijn vandaag omgekomen toen een bus bij de Srilankaanse hoofdstad Colombo op een mijn reed. Dat heeft het ministerie van Defensie laten weten. Ongeveer veertig mensen raakten gewond.

Het is niet bekend wie de mijn heeft geplaatst. Twee dagen geleden deed zich in Colombo een explosie in een bus voor, waardoor bijna dertig mensen gewond raakten. Het Srilankaanse leger vermoedt dat de rebellenbeweging Tamil Tijgers (LTTE) achter die explosie van twee dagen geleden zat.

De Tamil Tijgers willen een onafhankelijk Tamilstaat in het noordoosten van Sri Lanka en voeren strijd met de Singalese meerderheid op het eiland. Sinds het begin van de jaren tachtig zijn naar schatting 70.000 mensen omgekomen in het conflict.

Dronken moeder zet peuter achter stuur

Een politieman heeft deze week in de buurt van de Amerikaanse stad Cincinnati een beschonken vrouw aangehouden, die haar 1-jarige zoon in haar auto liet rijden. De agent trof de peuter met de handen aan het stuur aan.

Dat heeft de politie gisteren laten weten. In de auto zaten nog twee andere kinderen van vijf en acht. De 29-jarige vrouw was al twee keer eerder opgepakt voor rijden onder invloed.

Boze Bruce Banner in launchtrailer The Incredible Hulk

Er zijn een hoop mensen die je met een gerust hart boos kan maken, maar er zijn ook mensen die je liever niet pissig krijgt. Bruce Banner valt vrijwel zeker in die laatste categorie aangezien de wetenschapper in een enorme groene reus verandert als hij kwaad wordt. Onderstaande launchtrailer voor de videogame The Incredible Hulk laat zien waar Bruce dan allemaal toe in staat is.

Oranje favoriet onder gokkers

Het Nederlands elftal is grote favoriet bij Nederlandse Toto-spelers. Oranje staat met overmacht op de eerste plaats.

Duitsland, Italië, Portugal en Spanje volgen het Oranje van Marco van Basten.De openingswedstrijd van Nederland zal volgens 48 procent van de Nederlanders gewonnen worden van Italië.

De Portugees Cristiano Ronaldo wordt topscorer van het toernooi dat wordt gespeeld in Zwitserland en Oostenrijk. Ruud van Nistelrooij krijgt de vijfde positie toebedeeld.

GTAIV DLC uitgesteld tot eind 2008/begin 2009

Rockstar Games moederbedrijf Take Two heeft gisteren aangegeven dat het eerste van de twee episodes aan exclusieve Xbox360 downloadable content voor Grand Theft Auto IV de aangegeven release in herfst niet zal halen. De DLC is uitgesteld tot een nog niet vastgestelde datum tussen begin november 2008 en eind januari 2009. De enige reden voor het uitstel van Take Two is dat het tijdstip een "betere balans" zou leveren in verband met andere aankomende titels.

Take Two heeft daarnaast ook aangegeven dat Grand Theft Auto IV ondertussen 8.5 miljoen keer is verkocht.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.