Tot dusver 22 ernstig gewonden in Uruzgan

Redactie
Bij de missie in Uruzgan zijn tot dusver 22 Nederlandse militairen zo ernstig gewond geraakt dat ze moeten revalideren. De meesten van hen verloren armen of benen. Dat blijkt uit cijfers van het Militair Revalidatie Centrum in Doorn, waar de militairen worden behandeld.

Een Defensiewoordvoerder heeft vanochtend een bericht in het AD hierover bevestigd. Vorig jaar hadden twaalf Uruzgangers in Doorn revalidatie nodig. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er tien. Hiermee heeft Uruzgan meer revalidatiegevallen opgeleverd dan alle voorgaande missies waarbij Nederland betrokken was.

Volgens luitenant-kolonel Jos van 't Root, de commandant van het Militair Revalidatie Centrum, is het gebruik van bermbommen in Uruzgan de oorzaak van het grote aantal ernstig gewonden. ''Militairen dragen beschermende kleren, maar de armen en benen zijn onbedekt'', zegt hij in het AD. ''Bij een explosie zie je dat die lichaamsdelen kwetsbaar zijn.''

Het revalidatiecentrum in Doorn neemt vrijdag een nieuwe bewegingssimulator in gebruik. Met dit geavanceerde apparaat, dat 700.000 euro kost, kan de revalidatietijd sterk worden bekort.