Afname aantal illegale werknemers

Michel (OA)

Uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie over 2007, valt op te maken dat het aantal illegale werknemers vorig jaar flink is afgenomen. De aanpak van illegaal werken en het openstellen van de grenzen voor bijvoorbeeld Polen, heeft bijgedragen aan de daling.

In 2005 werd bij een kwart van de gecontroleerde bedrijven geconstateerd dat er illegale arbeid werd verricht. Vorig jaar was dit gedaald tot achttien procent. Sterke dalingen werden vastgesteld bij Chinese restaurants en in de tuinbouw. In 2005 ging nog de helft van alle Chinese restaurants in de fout, vorig jaar was dit al afgenomen tot 29 procent. In de tuinbouw werd bij dertien procent van de onderzochte bedrijven illegale arbeid vastgesteld.

De arbeidsinspectie let bij de controles ook goed op de (minimum)lonen van de werknemers. Vorig jaar was er 75 keer sprake van onderbetaling. Dit jaar zijn 24 extra inspecteurs belast met het opsporen van onderbetaling en illegale arbeid.

Verder bleek uit het verslag dat met name jonge werknemers en uitzendkrachten een grotere kans hebben op een zwaar ongeluk op de werkvloer. Er werden 2300 ernstige ongevallen gemeld in 2007, tegenover 2100 in 2005. Werken met heftrucks, ladders, machines en gereedschap leidt elk jaar tot de meeste ongevallen.