Geschiedenis van een circuit: Gilles Villeneuve

De Grand Prix van Canada wordt ook dit jaar gereden op het circuit Gilles Villeneuve. Oorspronkelijk heette het circuit ‘Ile de Notre Dame’, maar het circuit is in 1982 vernoemd naar Gilles Villeneuve, de vader van Jacques Villeneuve, na zijn fatale ongeluk op het circuit Zolder in België.

Klik hier voor een filmpje van het ongeluk van Gilles Villeneuve.

Het 4,36 km lange circuit werd voor de eerste keer gereden in 1978, die race werd gewonnen door niemand minder dan de Canadese coureur Villeneuve in de Ferrari. Sinds dien is er 29 keer gereden op dit circuit, en wordt op acht juni 2008 de dertigste keer op het circuit gereden.

Het record van de meeste overwinningen staat op naam van niemand minder dan Schumacher (7). Hij zegevierde in 1994, 1997, 1998, 2000, 2002, 2003 en 2004. Nelson Piquet, de vader van de huidige Renault coureur Nelson Piquet junior, staat op de tweede plaats met drie overwinningen. Jacky Ickx, Jackie Stewart, Alan Jones en Ayrton Senna hebben ieder twee overwinningen op hun naam staan.

Lewis Hamilton (2007), Fernando Alonso (2006) en Kimi Räikkönen (2005) hebben kans om ook op het lijstje te komen met twee overwinningen op dit circuit. En qua constructeurs heeft Ferrari met tien overwinningen de meeste. De enige constructeurs die daar in de buurt komen zijn Williams, die samen met de motoren BMW (1 overwinning), Honda (1) , Ford (2) en Renault (3) in totaal zeven overwinningen heeft geboekt, en McLaren, die samen met Mercedes (3) en Honda (3) in totaal zes overwinningen op hun naam hebben.

Een van de mooiste overwinningen op dit circuit is die van Jean Alesi in 1995. De toen 31-jarige Fransman reed voor Ferrari en had nog nooit een overwinning behaald. Hij startte als vijfde en zag Michael Schumacher in de Benetton aan de horizon verdwijnen. Maar elf ronden voor het einde van de race viel Schumacher uit door problemen met zijn wagen, waardoor Alesi, in de Ferrari nummer 27 het nummer waar ook Villeneuve mee reed, ineens op de eerste plek stond. Eindelijk zou Alesi dan gaan winnen. Al huilend reed hij de laatste rondjes over de baan. Het maakte Alesi niet meer uit dat hij de overwinning had behaald door het uitvallen van Schumacher. Met tranen in zijn ogen bracht hij de auto over de finish. Helaas zou dit de enige overwinning blijven voor Alesi.

En dan niet te vergeten in 2007 de crash van Robert Kubica. De Pool raakte de achterzijde van de wagen van Jarno Trulli toen het veld na een van de vele safety carperiodes op de hairpin afstormde. De BMW vloog op een betonnen muur af en stuiterde en tolde daarna de baan over. Kubica hield er slechts pijnlijke enkels aan over, kon de volgende race in Amerika nog niet rijden, maar was er de race daarna, in Frankrijk, al weer bij.

Klik hier voor een filmpje van de crash van Robert Kubica in 2007.

De Grand Prix van Canada wordt in 2008 om 13:00 uur plaatselijke tijd gereden. Vergeet dus niet dat je in Nederland om 19:00 uur pas hoeft te kijken gezien het tijdsverschil. En met de berichten van McLaren en Ferrari ziet het er weer uit dat het een spannende race gaat worden. Het weer in Canada, voor zover nu bekend is, zal helaas op zondag geen regen bevatten. Verschillende voorspellingen wijzen uit dat er vandaag regen valt, en morgen en zondag is het droog met een temperatuur van rond de 30 graden.

Uitslag van de afgelopen vier seizoenen:

Uitslag 2007
1. Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes
2. Nick Heidfeld, BMW
3. Alexander Wurz, Williams-Toyota

Uitslag 2006
1. Fernando Alonso, Renault
2. Michael Schumacher, Ferrari
3. Kimi Räikkönen, McLaren

Uitslag 2005
1. Kimi Raïkkönen, McLaren/Mercedes.
2. Michael Schumacher, Ferrari.
3. Rubens Barrichello, Ferrari.

Uitslag 2004
1. Michael Schumacher, Ferrari
2. Rubens Barrichello, Ferrari
3. Jenson Button, BAR