Embryoselectie volgens Joodse wet toegestaan

Stamcelonderzoek en embryoselectie zijn volgens de Joodse wet geen probleem. Dat komt omdat embryo's die niet in de moeder zijn teruggeplaatst, volgens de Joodse wet nog geen ziel hebben. Dat zei Avraham Steinberg, orthodox-Joods rabbi, neuroloog en medisch-ethicus deze week, bij het aanvaarden van een eredoctoraat van de Bar-Ilan Universiteit van Ramat Gan in Israël. Stamcelonderzoek en embryoselectie zijn daarom toegestaan, aldus Steinberg.

De Joodse manier waarop tegen deze kwestie wordt aangekeken, botst keihard met die van de Rooms-Katholieke Kerk. De katholieken zijn juist van mening dat een vrucht gelijk na de conceptie als menselijk leven moet worden beschouwd. ''Dat maakt van het vernietigen ervan moord'', stelde Steinberg vast. Joodse rabbijnen hebben verschillende opvattingen over het moment waarop een vrucht beschouwd moet worden als menselijk leven, zei Steinberg, ''maar de meesten zijn het erover eens dat een embryo veertig dagen na de innesteling in de baarmoeder een ziel krijgt''.

Volgens de rabbijn hebben embryo's ''grote potentie in het genezen van ernstige ziekten''. Hij hoopt dat met stamcelonderzoek ziektes als Parkinson en diabetes te genezen zullen zijn.

Spoeddebat
In Nederland speelt op dit moment de kwestie van embryoselectie om bijvoorbeeld  embryo's op genetische borstkanker te selecteren. PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker moest een brief waarin dit werd toegestaan, vorige week terugtrekken na zware kritiek van ChristenUnie-leider en vice-premier André Rouvoet. Zijn partij is faliekant tegen vaker embryo's selecteren. Het CDA twijfelt.

In een spoeddebat gisteren in de Tweede Kamer weigerde coalitiepartij PvdA aan te geven hoe ver de embryoselectie mag gaan bij ivf (reageerbuisbevruchting). VVD, GroenLinks, SP en D66 eisten gisteren vergeefs dat de PvdA zou zeggen dat ze voorstander blijft van embryoselectie op erfelijke borstkanker. 

D66, GroenLinks en VVD riepen gisteren vrouwen met een kinderwens en erfelijke borstkanker op zich aan te melden voor embryoselectie. Dit is, opmerkelijk genoeg, toegestaan volgens een besluit uit 2003. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht zal ze echter niet in behandeling nemen. Het AZM gaat alleen verder met de vijf vrouwen die al onder behandeling waren. Met nieuwe gevallen  wacht het ziekenhuis – op verzoek van het Kabinet – totdat er een standpunt over embryoselectie is ingenomen.

Rooms-Katholieke Kerk
In Groot-Brittannië heeft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Schotland zich deze week ook uitgelaten over de kwestie. Kardinaal Keith O'Brien riep politici op om stelling te nemen. ''Wat zeg je tegen mensen die het onschuldige leven in de moederschoot verwerpen, die het gezinsleven minachten en die voor God spelen met de bouwstenen van het leven?''

De oproep van de aartsbisschop kwam nadat het Engelse parlement toestemming gaf aan wetenschappers te experimenteren met hybride menselijk-dierlijke embryo's en weigerde de abortustermijn te verkorten.