Japanse installaties verlichten Amsterdam

In het Amsterdamse Vondelpark, bij het Van Gogh Museum, de Westergasfabriek en de Kop van het Java Eiland sieren vanaf vanavond bijzondere lichtinstallaties de omgeving. De kunstwerken, van de hand van de Japanner Ryoji Ikeda, staan er in het kader van het kunstevenement Dream Amsterdam.

Vorig jaar had de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick als eerste de eer om voor dit evenement de hoofdstad te gebruiken als decor voor zijn werk. Hij zette honderden naakte mensen op de gevoelige plaat op vier verschillende plekken, waaronder een parkeergarage.

Dream Amsterdam heeft dit jaar de Japanse componist en multidisciplinair kunstenaar gestrikt om in de stad een kunstwerk te maken. Het project is voor Ikeda het eerste grootschalige werk in de openbare ruimte, aldus de organisatie. De locaties waar hij zijn lichtinstallaties heeft neergezet, bleven tot vandaag geheim. De Japanner maakt gebruik van duurzame energie. De werken blijven tot en met 21 juni staan.

Ikeda's eerdere werk is wereldwijd tentoongesteld in onder meer Tate Modern/Queen Elizabeth Hall in Londen en Centre Pompidou/Museum of Modern Arts in Parijs.