Verdediging wil officier Plooy horen in terreurzaak

De verdediging van de verdachten in de Piranha-zaak tegen Samir A. en vier andere terreurverdachten wil officier van justitie Koos Plooy horen als getuige. Plooy zou toestemming hebben gegeven aan een rechercheur om een verklaring over een afgetapt telefoongesprek te wijzigen. Dat zou hij onlangs hebben toegegeven tijdens een lezing in Utrecht.


De rechercheur zou wijzigingen aan hebben gebracht in het verslag dat hij zelf had opgesteld over een gesprek tussen verdachte Soumaya S. en haar oudere zus. Die zus werkte bij een apotheek in Den Haag en is er mogelijk voor verantwoordelijk dat Soumaya een lijst met adressen van politici in handen kreeg.
Plooy gaf onlangs een lezing in Utrecht waar hij volgens de advocaten ten overstaan van collega Stijn Franken toegaf toestemming te hebben gegeven voor de wijzigingen. De advocaten van S. en de andere verdachten zeiden vrijdag tijdens een zitting in de rechtbank van Rotterdam dat ze willen dat Plooy ter zitting een verklaring aflegt voor het toestaan van de wijzigingen. Volgens Bart Nooitgedagt, de raadsman van S., is er gewijzigd om de rol van de inlichtingendienst AIVD te verhullen. De inmenging van de AIVD moest daarmee volgens hem verborgen blijven.
Samir A., Nouriddin El F., Soumaya S., Mohamed C. en Mohamed H. worden onder meer verdacht van het vormen van een terroristische organisatie en het voorbereiden van een aanslag op het AIVD-hoofdkantoor. Vier van hen kregen eerder straffen tot acht jaar opgelegd. H. werd vrijgesproken. Tijdens de zitting in Rotterdam was vrijdag alleen Samir A. aanwezig.

Soumaya S. kon volgens haar advocaat niet aanwezig zijn omdat ze door het strenge regime in de gevangenis kampt met een slechte gezondheid. Nooitgedagt wil dat ze onmiddellijk wordt overgeplaatst naar een andere gevangenis. Eerdere verzoeken om overplaatsing werden steevast afgewezen.