'Overheid zou streekvervoer moeten helpen'

Redactie

De rijksoverheid zou een handje kunnen helpen om het vastgelopen cao-overleg in het streekvervoer vlot te trekken. Eerder voorgestelde bezuinigingen kunnen ongedaan worden gemaakt. Om de kosten van de vervoerders te verminderen zou ook het gebruik van goedkopere 'rode' diesel kunnen worden toegestaan.

Met die aanbevelingen komt voormalig minister Klaas de Vries (Sociale Zaken) in zijn vandaag verschenen analyse van de problemen in het openbaar vervoer. Hij bepleit een overbruggingsperiode om een goede cao te sluiten en om afspraken te maken om "de veelvoud aan problemen waarmee het streekvervoer kampt" aan te pakken. De Vries ging op verzoek van werknemers en vakbonden aan de slag, maar bemiddelt formeel niet in het muurvast zittende cao-conflict. De chauffeurs van streekbussen staakten vandaag voor de zesde dag voor betere werkomstandigheden.

Volgens De Vries hebben eigenlijk alle problemen in het streekvervoer met elkaar te maken, maar kunnen ze niet tegelijk worden opgelost. "Op dit moment dreigt het gevaar dat alle problemen aan elkaar gekoppeld worden, zodat geen een kan worden opgelost. Dat zou betekenen dat het actuele arbeidsvoorwaardenoverleg door een veelheid aan andere problemen wordt gegijzeld. Dat is voor de mensen in die sector maar ook maatschappelijk onaanvaardbaar."

Hij kijkt voor een oplossing naar de overheid, aangezien die ook de subsidies verstrekt en beslist over de prijzen van het openbaar vervoer.