[EK] Special: Roemenië

Sally (Tessa)
In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Oostenrijk.

Roemenië
Roemenië heeft van alle landen op het aankomende Europees kampioenschap wellicht wel de slechtste loting gehad. Het ontmoet wereldkampioen Italië, vice-wereldkampioen Frankrijk en het Nederlands elftal. Hierdoor lijkt de kans klein dat de Roemenen hoge ogen gaan gooien, maar een groot toernooi is nog nooit vies geweest van een stunt.

EK-geschiedenis
De historie van Roemenië op Europese eindrondes is nu niet bepaald indrukwekkend te noemen. In Nederland en België (2000) wisten de Roemenen onder leiding van Gheorghe Hagi hun beste resultaat ooit te behalen. De tweede ronde werd bereikt, waarin Italië met twee treffers tegen nul te sterk bleek. Het team liet echter een goede indruk achter, door zowel Duitsland en Engeland al in de groepsfase af te laten vallen, onder meer door een zege op laatstgenoemde. Verder deed Roemenië slechts tweemaal eerder mee aan een EK, in 1984 en 1996. De eerste ronde was daarop het eindstation.

Road to...
De kwalificatie voor Euro 2008 verliep voorspoedig voor de ploeg van bondscoach Victor Piţurcă. Er werd begonnen met een gelijkspel tegen concurrent Bulgarije, en ook tegen Nederland werd een punt behaald. Omdat de Roemenen vrijwel alle andere wedstrijden wisten te winnen, was er geen vuiltje aan de lucht. Alleen in Bulgarije werd er verloren, maar omdat de elf van Marco van Basten meer punten lieten liggen, was de eerste plaats in Groep G alsnog een feit.

De ploeg
De naam die verreweg het meest uit de Roemeense selectie springt is die van Adrian Mutu. De spits van Fiorentina loodste zijn club naar de halve finales van de UEFA Cup, onder meer door PSV te verslaan, en bezorgde de Italianen de vierde plaats in de Serie A, ten koste van AC Milan. Bovendien was hij met zes treffers topscorer van de Roemenen in de kwalificatie. Ook Ciprian Marica (5) en Nicolae Dică (4) waren echter trefzeker. Een andere Roemeen die succesvol was in de UEFA Cup was rechtsback Cosmin Contra. De speler van Getafe scoorde tegen Bayern München en leek de Duitsers zelfs uit te schakelen in de kwartfinale. Met 62 caps voor Roemenië is hij samen met doelman Bogdan Lobonţ de speler met de meeste interlands. Cristian Chivu loopt met zijn 58 interlands echter niet ver achter, en de kampioen van Italië zal als aanvoerder optreden op het EK.

EK 2008
Zoals gezegd worden de Roemenen weinig kansen toegedicht in Groep C. De elf van Piţurcă openen de groep op 9 juni tegen Frankrijk in het Letzigrund Stadion in Zürich. Vier dagen later treedt Roemenië wederom aan in het stadion van FC Zürich, ditmaal tegen Italië. Nederland is de laatste horde die genomen moet worden. Op 17 juni speelt Oranje in het Stade de Suisse (Bern) tegen de Roemenen, in de hoop de volgende ronde te bereiken. Mocht Roemenië tegen de verwachting in toch bij de eerste twee eindigen, dan komt de tegenstander uit Groep D.