Bush prijst Nederland

Gisteren heeft premier Balkenende een bezoek aan de Oval Office van de Amerikaanse president Bush gebracht. Het bezoek stond vooral in het teken van het evalueren van acht jaar samenwerking en vriendschap tussen Nederland en Amerika. President Bush prees Nederland om de goede relatie tussen beide landen.

Bush was vooral te spreken over de Nederlandse inzet in Afghanistan en Irak en de bevordering van vrijheid en democratie in de wereld. Ondanks de lovende woorden durfde Balkenende ook kritisch te zijn tegenover Bush. De premier was ontevreden over het gevangenenkamp Guantanamo Bay en het niet ondertekenen van het Kyoto-protocol wat de uitstoot van CO2 moet terugdringen.

Volgens minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken, die een bezoek bracht aan ambtgenoot Condoleezza Rice, zouden terreurverdachten beter onder het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag kunnen vallen. Ook brengt Verhagen nog een bezoek aan de veiligheidsadviseurs van presidentskandidaten John McCain en Barack Obama, om zich te informeren over de mogelijke veranderingen in het buitenlandbeleid van Amerika.

De gesprekken duurden ongeveer een uur. Premier Balkenende was eerder al in 2003 en 2004 te gast bij president Bush. De komende dagen blijft Balkenende in Amerika, daar neemt hij deel aan de Bilderbergconferentie die dit jaar in Chantilly, in de Amerikaanse staat Virginia, wordt gehouden. De Bilderbergconferentie is een jaarlijkse politieke bijeenkomst waarbij voornamelijk invloedrijke figuren uit het bedrijfsleven, politiek en diplomatie praten over wereldzaken.

Balkenende en Bush

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.