Eilandstaat Kiribati verdwijnt in oceaan

De bewoners van de eilandenstaat Kiribati in de Grote Oceaan zullen binnen nu en ongeveer vijftig jaar moeten verhuizen. De 33 atollen, die maximaal een hoogte van drie meter boven zeeniveau hebben, zullen worden opgeslokt door de oceaan, als gevolg van de stijgende zeespiegel.

President Anote Tong is nu al bezig met maatregelen bedenken. "Zich op de dag voorbereiden waarop men geen land meer heeft, is pijnlijk, maar net dat zullen we wel doen", aldus Tong. Eén van de mogelijkheden is de bevolking laten emigreren naar bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Hij wil met de premier van Nieuw-Zeeland overleggen over de mogelijkheden en voorwaarden. De hoog opgeleide bevolking lijkt daarbij voorrang te krijgen. "Als ze naar Nieuw-Zeeland verhuizen komen ze als volwaardige burgers en niet als vluchtelingen."

Kiribati ligt in de Grote Oceaan en behoort tot de regio's Micronesië en Polynesië. De staat bestaat uit drie archipels: Gilberteilanden, Phoenixeilanden en de Line-eilanden. In totaal telt het land, dat over een oppervlakte van vijf miljoen vierkante kilometer verspreid ligt, ongeveer 100.000 inwoners.