Meer geweld en overlast Antillianen Rotterdam

De overlast van en het aantal geweldsmisdrijven door Antillianen in Rotterdam is in 2007 gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een voortgangsonderzoek dat een raadscommissie gisteravond heeft besproken.

De stijging komt omdat politie en justitie de overtreders dicht op de huid zitten, is de verklaring. De politie grijpt direct in.

Rotterdam hanteert een zero-tolerancebeleid. Zwaardere vormen van geweld als straatroof, zware mishandeling, verkrachting en bezit van vuurwapens is hierdoor vorig jaar gedaald. Lichtere misdrijven zijn juist toegenomen, aldus het onderzoek. In 2007 is de drugsoverlast met een derde opnieuw afgenomen.

Hoe meer de politie personen aanspreekt, des te minder ze ontaarden in criminaliteit. ''Ze gaan anderssoortig gedrag vertonen'', zei hoofdofficier Henk Korvinus van het Openbaar Ministerie. Hij verwacht dat daarom dit jaar de overlast en de geweldsmisdrijven zullen afnemen.

Het aantal geweldsmisdrijven steeg in 2007 met 8 procent. De overlast nam met 11 procent toe. Uit recente cijfers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) komt naar voren dat in Rotterdam jonge Antillianen nog steeds zijn oververtegenwoordigd in de misdaadcijfers.