FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 mei 2006

Boetebeleid NS mogelijk soepeler

Icoon Vervoer Conducteurs krijgen op korte termijn misschien meer ruimte om zelf te beoordelen of een treinreiziger een boete verdient. De komende maand gaan de directie en de ondernemingsraad van de Nederlandse Spoorwegen met vakbonden hierover praten.

De vakbonden hebben moeite met de strengheid van de NS als het gaat om zwartrijden. Een kaartje kopen in de trein is niet meer mogelijk. Iedereen die in de trein zit of staat zonder vervoersbewijs krijgt altijd een boete van 35 euro plus de normale ritprijs. Deze nieuwe maatregel is ingevoerd sinds oktober vorig jaar. Ook als de kaartautomaat kapot is moet deze boete betaald worden. In sommige gevallen kan de NS de boete achteraf wel kwijtschelden.

Roel Berghuis van FNV Bondgenoten wil dat reizigers die zich direct bij de conducteur melden weer gewoon een kaartje in de trein kunnen kopen. "De goeden lijden nu onder de kwaden", zo zegt hij. Een woordvoerder van de NS stelt dat "aan het basisprincipe van het boetebeleid niet wordt getornd". Wel erkent hij dat conducteurs in de nabije toekomst mogelijk meer vrijheid krijgen om bijzondere gevallen af te handelen.

De onderhandelaars willen voor de zomervakantie tot een akkoord komen. Daarin moeten criteria komen te staan, zodat conducteurs weten hoeveel handelingsvrijheid ze hebben als ze te maken krijgen met reizigers zonder vervoersbewijs. De partijen gaan ook praten over dienstverlening door conducteurs in de trein en over ondersteuning door de spoorwegpolitie en ander beveiligingspersoneel.

6-6-'06 - de Dag van de Duivel nadert...

Het is dit jaar al weer dertig jaar geleden dat er een geweldige horror-klassieker werd uitgebracht: The Omen. Een film over het jongetje Damien, die de incarnatie van de Duivel zelve bleek. En met dat idee werd een succesflim gecreëerd die een sh*tload aan sequels op leverden, die slechter werden naarmate het versienummer ophoogde.

Dat moest anders kunnen en vooral beter, bedacht iemand in Hollywood, die eens met een scherp oog naar de kalender van 2006 keek. De zesde dag in juni zou namelijk weg tikken als de zesde dag van de zesde maand van het jaar zes van het nieuwe millenium. Of zo iets, want tel je '2000' dan wel of niet mee? Anyway, er werd dus besloten tot een remake van het orgineel. En die is op tijd klaar, dus bekijk de trailer hier (Quicktime, 1500kb/s) of anders hier (diverse wmv'tje, via Yahoo). Of check de officiële site. Heb in ieder geval geduld, want 't zal me niks verbazen als de commerciëlen de oude films weer afstoffen en deze nog eens op de verloren late avonduurtjes gaan uitzenden.

Van mij mogen ze

[Update] Ubisoft koopt rechten Lost

Een licentie van een film of een tv-serie gebruiken voor een game is niet bepaald zeldzaam te noemen. De James Bond licentie heeft bijvoorbeeld door de jaren heen gretig aftrek gevonden bij games developers. Ook tv-series worden vaak omgezet naar een game, zoals bijvoorbeeld Buffy the Vampire Slayer, Alias en 24.

Aan dit rijtje van games gebaseerd op tv-series kan nu Lost worden toegevoegd. De rechten op deze serie, die op het FOK!forum een trouwe groep volgelingen kent, zijn gekocht door Ubisoft. Te verwachten is dat er meerdere games in de planning staan. De eerste game zal waarchijnlijk rond Kerstmis 2007 uitkomen.

Update:

ABC deelt mee dat de Lost game zal worden ontwikkeld door Ubisoft Montreal, de studio die ook verantwoordelijk is voor de recente Prince of Persia games. Daarnaast zal de game verschijnen op de PC, consoles en ook handhelds.

Rechter wilde aangifte in doofpot laten stoppen

Icoon JustitieDe Leeuwardense rechter Wicher Wedzinga heeft geprobeerd om een aangifte uit oktober 2004 van zijn ex-vriendin Tetyana Sagizly wegens poging tot doodslag tegen hem in de papierversnipperaar te krijgen. Daartoe heeft hij een brief geschreven aan de Groningse politie, welke de zaak in onderzoek heeft. Deze brief is inmiddels in handen gevallen van de redactie van het actualiteitenprogramma NOVA, die maandag aandacht heeft besteed aan de zaak.

De Oekraïense vrouw, van dezelfde professie als haar ex-vriend, deed in januari 2001 ook al aangifte tegen hem, toen wegens mishandeling. Deze aangifte is door NOVA op het internet gezet, tezamen met de brief van Wedzinga en vier foto's waarop duidelijk te zien is hoe de vrouw is toegetakeld. De aangifte uit 2004 zou de vrouw overigens enkel gedaan hebben om het voorval bij de politie geregistreerd te hebben, niet om de politie er werk van te laten maken, ook al wordt in de aangifte gesproken van hard trekken aan haren, het stompen tegen het hoofd en het met het hoofd tegen de muur slaan.

De rechter ontkent alle aantijgingen aan zijn adres. De aanklacht wegens poging tot doodslag kwam voort uit een ruzie die door de vrouw zou zijn begonnen, zo schrijft Wedzinga aan de Groningse politie. "Ik had en heb het volste recht mijzelf te verdedigen tegen iemand die als een straatvechter tekeer kan gaan en gevaarlijk is (en zelf ook zegt gevaarlijk te kunnen zijn). Ik ben er grandioos ingetuind en heb geen zin om meer tijd en energie te steken in deze treurige zaak. Ik heb mijn lesje geleerd en daarmee moet het afgelopen zijn", aldus de rechter, "De papierversnipperaar kan in deze zaak, die geen zaak is, goede diensten bewijzen en ik ga er vanuit dat het papier daar ook in blijft steken en dat de zaak bij de politie blijft hangen."

Wedzinga, die per 1 mei vertrok bij de rechtbank in de Friese hoofdstad, schrijft verder ook geen aantekening op zijn strafblad te wensen, ook niet als de zaak wordt geseponeerd. In verband met de aangifte moet hij dinsdag verschijnen voor de rechtbank in Zwolle. Sagizly zegt met haar verhaal naar buiten te komen om vrouwen die in een soortgelijke situatie verkeren te waarschuwen.

Geen prijsverlaging voor de 360

Na de prijsaankondiging van de PS3 werd er al druk gespeculeerd over een eventuele prijsdaling van de Xbox 360. Volgens het hoofd van Xbox Europe, Chris Lewis, zal dit echter niet het geval zijn. Lewis redeneert dat op het moment de Xbox 360 nog steeds de enige next-gen console op de markt is, en dat MS met de Xbox 360 een prima prijs/kwaliteit verhouding heeft gevonden.

Lewis heeft uiteraard een goed punt. Ook als de PS3 uitkomt, zal de Xbox 360 met de huidige prijs toch nog 200 Euro goedkoper zijn dan de PS3 bij de launch. Een eventuele prijsverlaging voor de Xbox 360 zal dus nog wel even op zich laten wachten.

Japanners over de prijs van de PS3

Iedereen heeft het er over, de hoge prijs van de PS3. In Japan was de PS2 een groot succes en stonden de mensen in lange rijen om het nieuwste speledingetje van Japan te bemachtigen.

Om te kijken hoe de mensen in Japan denken over de prijs van de nieuwe PS3 heeft de Japanse tak van Yahoo! aan 20.000 van hun users gevraagd wat zij er van vonden:

8% (1548 stemmen) - "I will buy the console on the launch day even if the price is high"
19% (3725 stemmen) - "Undecided due to the high price"
25% (4814 stemmen) - "I will definitely buy when the price is reduced"
26% (5171 stemmen) - "I will possibly buy when price is reduced"
24% (4742 stemmen) - "Presently have no interest to buy"

Als deze resultaten representatief zijn voor de doelgroep zal Sony het nog lastig krijgen in Japan, laat staan in de VS en Europa. Maarliefst 8% van de ondervraagde users zal de console kopen voor de huidige prijs terwijl meer dan 50% zal wachten tot de prijs is gezakt.

Madonna shockeert tijdens start wereldtour

Icoon ShowbizzMadonna mag dan inmiddels 47 zijn, het shockeren is de Amerikaanse zangeres bepaald nog niet verleerd, zo bleek tijdens het eerste concert in het kader van haar Confessions-tournee in Los Angeles. Ze liet zich daarbij onder meer ophangen aan een kruis en nam ook even de tijd om de Amerikaanse president George W. Bush te beledigen. Het concert, waar zowel oud als recent werk werd opgevoerd, werd ondersteund met videobeelden van Bush, de Britse premier Tony Blair, de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe, hongerende kinderen en terroristenleider Osama Bin Laden.

De komende twee maanden doorkruist ze met de Confessions Tour haar eigen land, daarna trekt het circus via Canada en Japan naar Europa. Op 3 en 4 september staat mevrouw Ciccone in de Amsterdam ArenA. De aankleding van de tournee wordt verzorgd door Jamie King en Stuart Price, die van de Material Girl zelf door Arianne Phillips en modekoning Jean Paul Gaultier, die haar onder meer een sm-outfit hebben aangemeten.

Nu even niet, Lourdes, mama is druk!
"Nu even niet, Lourdes, mama is druk!"

Met dank aan la.femme.nikita voor de submit.

Hamberg leidt training Togo

Assistent Piet Hamberg heeft maandag bij de training van Togo bondscoach Otto Pfister moeten vervangen. De Nederlander moest de training van de WK-deelnemer leiden omdat bij Pfister een virusinfectie is geconstateerd.

"Pfister moet een korte pauze inlassen om weer op krachten te komen”, aldus Joachim Schubert, teamarts van Togo. "Er is geen reden tot grote bezorgdheid.”

De arts verwacht dat de bondscoach over enige dagen weer op het veld staat.

Nederwiet blijft softdrug

Icoon BinnenlandsDe Nederlandse overheid blijft nederwiet zien als softdrug. De wiet is de afgelopen maanden steeds sterker geworden, maar toch is hij niet sterk genoeg om als harddrug te worden beschouwd.

In 1999 lag het percentage van de stof die voor de geestverruimde werking van een joint zorgt, THC, nog rond de 10 procent voor nederwiet. In 2005 was dit al opgelopen naar 17,5 procent, maar dat was al een daling na de 20 procent in 2003.

Er werd bij een onderzoek opgemerkt dat gebruikers van deze sterke nederwiet een hogere hartslag, lagere bloeddruk en minder goed werkende hersenen krijgen. Deze resulaten zullen gebruikt gaan worden bij een nieuwe voorlichtingscampagne over drugs die dit najaar van start zal gaan.

Er is dus toch gekozen om nederwiet te dogen omdat er relatief gezien veel minder acute gezondheidsproblemen optreden door het gebruik van wiet dan van bijvoorbeeld alcohol.

Olympisch team naar finale in Toulon

Het Nederlands olympisch voetbalelftal heeft de finale weten te bereiken van het aansprekende internationale toernooi voor spelers tot 19 jaar in het Franse Toulon.

In de halve finale was het team met 1-0 te sterk voor Portugal. De enige treffer van de wedstrijd werd in de 73e minuut van de wedstrijd gemaakt door Otman Bakkal.

Oranje beëindigde het duel met tien man nadat Dustley Mulder een kwartier voor tijd met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. In de finale moet Nederland het opnemen tegen de winnaar van de andere halve finale, die gaat tussen Frankrijk en China.

Laureus awards voor Federer en Kostelic

Roger Federer en Janica Kostelic hebben een Laureus award mogen ontvangen tijdens het gala voor de sportoscars in Barcelona.

De Zwitserse tennisser ontving vorig jaar ook al een Laureus Award voor sportman van het jaar. Federer versloeg andere grote sportmannen, zoals Ronaldinho, Fernando Alonso, Tiger Woods, Lance Armstrong en Valentino Rossi. Bij de dames ging de prijs voor beste sportvrouw naar skister Janica Kostelic. Zij wist onder andere Kim Clijsters, Yelena Isinbayeva achter zich te houden.

De Nederlandse rolstoeltennisster Esther Vergeer was genomineerd voor de award voor de beste aangepaste sporter. Deze ging echter naar de Zuid-Afrikaanse Ernst van Dyk, die al zes keer achter elkaar de marathon van Boston in een rolstoel heeft gewonnen. Desondanks was er toch een Nederlands succes: Johan Cruijff kreeg een lifetime achievement award.

Bos wil maximumgrens voor collegegeld

Icoon PolitiekPvdA-leider Wouter Bos wil dat er na 2010 een maximum aan het collegegeld komt. Hij bracht dit maandag tijdens een gesprek met studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam, naar voren. De PvdA-leider zei verder te willen praten met de studentenbonden over de maximale hoogte van het collegegeld.

Studenten zullen, wanneer zij na het verbreken van de leerrechten hun studie nog niet voltooid hebben, voortaan een collegegeld betalen waarvan de hoogte door de universiteit of hogeschool wordt bepaald. Voor enkele studies zou het instellingsgeld op kunnen lopen tot 9000 euro. Er is wel bepaald dat een instelling tot 2010 niet meer dan twee keer het huidige collegegeld mag vragen.

Het CDA reageerde verbijsterd."Eerst wil de PvdA studenten een verplichte lening door de strot duwen door de basisbeurs af te schaffen en een leenstelsel in te voeren, waardoor de rekening volledig bij de student belandt en nu stelt Bos voor om die rekening te beperken door een maximum in te voeren", aldus CDA-Kamerlid Jodersma.

Volgens haar wil CDA het huidige studiefinancieringsstelsel met een basisbeurs en een inkomensafhankelijke aanvullende beurs laten zoals het is. Het CDA zou volgens Joldersma vorige week al hebben laten weten tegenstander te zijn van het vrijlaten van de collegegelden."Eerst moet een geduchte evaluatie komen.", aldus het Kamerlid.

De PvdA-leider gaf maandag aan er ook geen problemen mee te hebben wanneer een bedrijf als Read Business geld van de overheid zou krijgen om een opleiding aan te bieden."Als zij het beter doen dan de universiteiten, waarom niet?", aldus Bos. Het ministerie werkt momenteel aan een experiment dat moet kunnen aantonen wat de voordelen en nadelen zijn van een dergelijk open bestel. Volgens Joldersma is het CDA tegen een open bestel en vindt dat het hoger onderwijs publiek moet blijven.

Hitman: Blood Money demo

Een paar dagen geleden vertelden we dat de demo van Hitman: Blood Money er aan zat te komen. Nu is het dan zover. De demo weegt een respectabele 759 MB, en hieronder vind je een berg links waar je de demo vandaan kunt halen.

Met dank aan RDJ134 voor het submitten van alle mirrors

3DGamers
Fileplanet
Gamespot
Download.com
Gamershell
GGMania
VGPro
4Players
Worthplaying
Computergames
Gamedemos
Gbase
K-files
Gamestar.de

Fout in vwo-examen geschiedenis

Icoon Examen Er zit een fout in het eindexamen geschiedenis op vwo-niveau. In vraag 12 werd over Korea gesproken, maar het was daarbij onduidelijk of het over Noord- of Zuid-Korea ging. De vraag had betrekking op Zuidoost-Azië. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft sinds het begin van de examenperiode afgelopen woensdag 15.500 klachten binnen gekregen. Bijna 12.000 van de klachten waren afkomstig van vwo'ers.

De eerste klachten over de omstandigheden waarin scholieren hun examen moesten maken zijn ook alweer binnen. Zo viel het licht van een school tijdens een examen uit. Er moesten bouwlampen gehaald worden om het probleem op te lossen. In een school in Hengelo bleef de schoolbel maar doorgaan. Deze kon niet meer worden uitgezet, waarop de conciërge besloot de draden door te knippen.

De nieuwe computerexamens zorgden zoals door het LAKS verwacht ook voor problemen. Zo kwamen er meldingen binnen van computers waar geen bestanden opgeslagen konden worden, en van koptelefoons die niet werkten.

Voor meer nieuws over de examens kun je natuurlijk terecht op Examen.fok.nl.

Leerlingen basisschool besmet met tbc

Icoon Gezondheid Zeker drie leerlingen van een basisschool in Zwolle zijn met tuberculose (tbc) besmet. De ziekte is overgedragen door een 12-jarige leerlinge, waarbij in maart open tbc werd geconstateerd. Dat heeft de GGD vandaag gemeld. In de directe omgeving van het meisje zijn ook nog drie andere mensen besmet geraakt.

Nadat er open tbc bij het meisje was ontdekt, zijn al haar klasgenootjes en leraren onderzocht. De resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend. Morgen zullen de GGD en de basisschool bespreken of alle andere leerlingen van de school ook onderzocht moeten worden.

In maart 2005 raakten er ook al kinderen op een basisschool besmet, destijds via een oppasmoeder met open tbc. Volgens de GGD gaat het echter om incidenten, en zijn besmettingen op basisscholen zeldzaam.

Tuberculose is een ziekte die zeer gevaarlijk kan zijn zonder goede behandeling. Alleen open longtuberculose is besmettelijk voor anderen, en slechts tien procent van de mensen die besmet raken wordt ziek. In Nederland is de ziekte dan ook geen groot probleem, maar in het buitenland is dat wel anders. Wereldwijd overlijdt er iedere 15 seconden iemand aan tbc.

Neo vs. Robocop

Ik ben zelf gek op striphelden en andere supermenselijke figuren. Zo kan ik bijvoorbeeld niet wachten op X-men III en dat loopt al terug naar films als de oer-Batman en Spawn maar ook naar de stripverzamelilng die ik in mijn jeugd had (veel #1's ... zoals Venom, Carnage, Punisher, etc.). Helaas is het houden van zo'n verzameling een stuk lastiger dan het kopen dus al die spaarcentjes zijn inmiddels elders.

Natuurlijk fantaseerde ik als puber mee over wat de uitslag zou zijn als die helden tegen elkaar vochten! Zo mogen Neo en RoboCop het van mij best een keer opnemen tegen elkaar ...Zo dus!

Met dank aan PeeJay voor de submit

Sony wil opvolger Da Vinci Code

Icoon FilmSony Pictures is zeer verheugd over het grote bioscoopsucces van The Da Vinci Code; de film heeft mondiaal meer dan tweehonderd miljoen euro in het laadje gebracht - ondanks de negatieve kritieken. Het is dan ook niet heel vreemd om te horen dat Sony best nog een deal met Dan Brown zou willen sluiten. De filmmaatschappij heeft dit keer een oogje op Browns boek Angels and Demons, in Nederland uitgebracht als Het Bernini Mysterie.

"Het verfilmen van Angels and Demons heeft een hoge prioriteit bij ons. Wat ons betreft is onze relatie met Dan Brown een duurzame. Deze film zou ons volgende project kunnen zijn", aldus Jeff Blake, de vice-voorzitter van Sony Pictures. Tom Hanks zou in dat geval weer in de kleren kruipen van professor Robert Langdon, die het in Angels and Demons opneemt tegen de religiebestrijdende organisatie Illuminati.


Iemand die het verhaal te serieus neemt

Bandenleverancier in juli bekend

De FIA zal op 5 juli bekend maken welk merk vanaf 2008 de officiële bandenleverancier voor de Formule 1 wordt. Geïnteresseerde partijen mogen zich nog tot 23 juni inschrijven, maar de strijd lijkt te gaan tussen Bridgestone en Pirelli.

Eerder dit jaar maakte de FIA bekend dat de Formule 1 vanaf 2008 verder gaat met een zogenaamde ’control-tyre’. De banden blijven gedurende de seizoenen 2008, 2009 en 2010 hetzelfde. Op 1 april 2007 moet een prototype van de band beschikbaar zijn voor de teams, en uiterlijk 1 september zal de eerste vracht banden moeten worden afgeleverd.

De strijd om het alleenrecht is tot nu toe in stilte verlopen. Bridgestone heeft, vanwege de jarenlange ervaring in de Formule 1, de beste papieren in handen, Michelin kondigde al eerder aan dat het vertrekt. Pirelli, dat in 1991 voor het laatst actief was in de Formule 1, heeft interesse, terwijl er ook van Yokohama een inschrijving verwacht wordt.

De FIA heeft overigens een handigheidje in het contract met de toekomstige bandenleverancier laten opnemen om fiasco’s, zoals vorig jaar tijdens de Grand Prix van Amerika, te voorkomen. De firma die uiteindelijk de strijd wint zal een deposito van 100 miljoen euro beschikbaar stellen. Dit bedrag is nodig om bij eventuele problemen de schade te vergoeden.

Hitman meets Titanic in The Ship

De jonge developer Outerlight heeft wat nieuwe screenshots en een filmpje vrijgegeven van hun game The Ship. The Ship is een multiplayer game die ooit begon als mod voor Half Life 1. Het speelt zich af op een cruise schip uit de jaren 20. Onder het motto: Killed or be Killed krijg je de opdracht om 1 andere speler te vermoorden. Dit moet echter zo gebeuren dat alleen het slachtoffer in kwestie er ongerief van ondervindt; niemand mag het merken. Uiteraard is er ook iemand die jou als target heeft.

Naast de constante spanning die deze situatie oplevert en de moordende kwesties zijn er persoonlijke behoeften die moeten worden voorzien. Je krijgt een aantal balkjes, als in de Sims, die aanduiden wanneer je karakter moet eten en dergelijken.


De game belooft een originele beleving te worden. Of dit echt gaat werken online is nog even afwachten. De game wordt deze zomer uitgegeven, via Steam... Of die in Nederland ook "gewoon" te verkrijgen is is nog niet bekend gemaakt. Tot die tijd kan je altijd terecht op de site. Daar staat info over de gameplay en het genoemde filmpje (directe link).

FOK!radio: aanstaande moeder Nikky en Oversight live

FOK!RadioGisteren werd bekend dat Forum-Admin Nikky zwanger is van Boebiedoe. Over 7,5 maanden komt er een kleine aan. Tijd dus om Nikky vanavond maar eens te feliciteren en om te vragen of het wel écht waar is! En natuurlijk willen we weten wat Boebiedoe van het nieuws vond en of het allemaal een beetje onverwacht komt of niet. Natuurlijk zijn jullie vragen via IRC, Skype en dit topic ook welkom. De uitzending begint om 20:00 uur!

Afgelopen nacht zorgde user Oversight voor een vol feedback-topic van het UVT-forum. Hij haalde bloed onder nagels vandaan door reacties uit een topic van hemzelf te quoten. Dat topic was naar zijn mening namelijk volledig volgebaggerd. Wat is dat toch met Oversight? Waarom hebben zoveel mensen een hekel aan hem en levert het meteen FB-topics op? En wat wil hij zelf nu eigenlijk bereiken? We horen het van hem zelf, want ook hij zit live in de uitzending. Vragen aan hem uiteraard welkom.

Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. Voeg ons toe op met username Actionradiolive. Meer over Skype kun je hier vinden.

Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten.

Zoals altijd legt Blinky weer een stelling neer waarop je kunt reageren in de uitzending. Als het goed is heeft Yvonne vijf minuten aan briljante roddels voor ons voorbereid. We gaan het van haar horen!

Zelf ook wat te melden? Bel ons dan op 084-8375761. Dan krijg je een antwoordapparaat waarop je iets kunt inspreken. Dus wil je iemand verrot schelden, een huwelijksaanzoek doen, een plaatje aanvragen, je ban bespreken of je liefde voor gr8w8 uitspreken? Bel ons dan op 084-8375761, dan laten wij het weer in de uitzending horen!

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is.

Nieuw is de stream via AAC+. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat je met lage bandbreedte toch nog goede kwaliteit kunt horen. Het enige wat je nodig hebt is een recente versie van Winamp! Ook Realplayer speelt AAC+ af. Probeer het zelf door hier te klikken.

Hieronder vind je de overige directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player33 kbps64 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Terug luisteren?
Alle uitzendingen van FOK!radio zijn terug te luisteren. Soms als podcast, maar meestal als stream. Meer hierover kun je hier lezen.

Veel luisterplezier!

Tenchu sluipt naar de PSP

Sega Europe heeft vandaag Tenchu: Time of the Assasins exclusief voor de PSP aangekondigd. De uitgebreide omgevingen en sluip technieken zullen volledig omgezet worden naar de PSP, en er zullen nieuwe kill moves toegevoegd worden. Alle vijanden kunnen met goed geplande stealth uitgeschakeld worden, zelfs de level bosses!

“Tenchu’s gameplay offers all the strategy of a stealth game but none of the frustration,” aldus Matt Woodley, Creative Director van SEGA. “This next release represents SEGA’s commitment to providing compelling new content to the handheld market.”

Alle Tenchu personages keren terug in dit deel, waaronder Rikimaru, Ayame, Rin, en Tesshu. Ieder personage krijgt zijn eigen verhaallijn met aparte levels. Er is ook nog een 'free mission' mode, waarin je 50 losse missies kunt spelen als je klaar bent met de campaign.

De game zal ook nog een multiplayer mode bevatten, waarin je het samen kan opnemen tegen de vijand of tegen elkaar kan strijden. Met de level editor kan je zelfs je eigen levels ontwerpen en delen met vrienden.

De game moet uitkomen op 23 juni, maar we kunnen je alvast lekker maken met wat screenshots:

Derijck mag zich bewijzen bij Feyenoord

Timothy Derijck krijgt, na zijn tijdelijke overstap naar NAC Breda, in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een kans zich te bewijzen bij Feyenoord.

De 18-jarige Derijck maakte een jaar geleden de stap van Anderlecht naar Feyenoord, en in de winterstop verhuurden de Rotterdammers hem aan NAC Breda. Tijdens zijn tijdelijke verblijf bij de Brabanders deed de verdediger de Eredivisie-ervaring op die hem in Rotterdam niet was gegund.

Hirsi: NL moet mij beveiligen in VS

Icoon BinnenlandsAyaan Hirsi Ali vindt dat de Nederlandse overheid haar moet beveiligen in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit correspondentie tussen haar zaakwaarnemer, Peter Voortman, en Arjan Jonge Vos, van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), die de NRC in handen heeft gekregen. Eventueel is het ook goed als Nederland een particulier beveiligingsbedrijf inhuurt om haar te beveiligen.

Zaakwaarnemer Peter Voortman beroept zich bij Hirsi Ali's eis op de toezegging van minister Verdonk dat Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit zou krijgen. Doordat ze Nederlandse wordt of blijft, vindt hij dat de Nederlandse staat verantwoordelijk blijft voor haar beveiliging, ongeacht waar zij verblijft. Volgens hem is dat ook ooit toegezegd.

Jonge Vos noemt het verzoek "volstrekt onbespreekbaar". Hij vindt het onzin dat de Nederlandse overheid op zou moeten draaien voor de beveiligingskosten van iemand die in het buitenland voor een buitenlands bedrijf werkt. Een woordvoerder van de NCTb zei vandaag dat de Amerikaanse overheid of Hirsi Ali's nieuwe werkgever maar voor beveiliging moeten zorgen. Ook minister Donner zei vorige week iets soortgelijks, namelijk dat "zo zij naar de Verenigde Staten verhuist, zij een verantwoordelijkheid wordt van de Amerikaans autoriteiten en er overleg plaatsvindt over de manier waarop de overgang kan worden verzekerd."

Ten Cate wil tenminste drie nieuwe spelers halen

Bij zijn presentatie vandaag als nieuwe trainer van Ajax, heeft Henk ten Cate gezegd dat hij pogingen zal ondernemen om Edgar Davids terug te halen naar Amsterdam.

"Voor spelers die we graag willen hebben, doe ik alle moeite," aldus de 51-jarige coach.

Verder zei Ten Cate dan hij tenminste drie nieuwe spelers wil aantrekken. Hij liet blijken erg gecharmeerd te zijn van Davids. "Hij heeft bovendien veel ervaring en hij wil die ervaring ook overbrengen. We hebben een jonge spelersgroep die nog veel kan leren. Davids zou daarin een belangrijke rol kunnen spelen."

Davids staat nu nog onder contract bij het Tottenham Hotspur van Martin Jol. Ajax wil hem graag overnemen, maar wacht nog op een positief bericht vanuit Londen. "De bal ligt bij Edgar. Meestal doet hij iets goed met de bal. Ik hoop nu ook," aldus technisch directeur Martin van Geel.

Bouaouzan langer bij Sparta

Rachid Bouaouzan voetbalt ook de komende twee seizoenen voor Sparta. De speler en de Rotterdamse club bereikte overeenstemming over een nieuw contract. Zijn huidige verbintenis liep deze zomer af.

In mei 2004 debuteerde Bouaouzan voor Sparta. De 22-jarige buitenspeler kwam in december 2004 in negatief daglicht te staan na de zware overtreding waarmee hij een einde maakte aan de professionele loopbaan van Go Ahead-speler Niels Kokmeijer.

'El Guerrouj kondigt afscheid aan'

Hicham El Guerrouj (31) zet naar alle waarschijnlijkheid een punt achter zijn zeer succesvolle loopbaan. De atleet heeft voor vanavond een persconferentie belegd in Casablanca.

De aankondiging komt op het moment dat Marokkaanse media serieuze vraagtekens plaatsen bij een mogelijk wederoptreden van El Guerrouj. De Koning van de Mijl liep zijn laatste wedstrijd tijdens de Olympische Spelen van Athene, waar hij geschiedenis schreef door zowel de 1.500 als 5.000 meter winnend af te sluiten, als eerste man sinds Paavo Nurmi in 1924. Na Athene kampte El Guerrouj met rugklachten en een virusinfectie.

El Guerrouj was in de tweede helft van de jaren negentig nagenoeg onklopbaar op de 1.500 meter. Op de Spelen van Atlanta en Sydney ging het echter faliekant mis. In 1997, 1999, 2001 en 2003 veroverde El Guerrouj de wereldtitel op de mijl. Zijn wereldrecord van 3.26,00 staat nog als een huis.

Pool Gorawski mist WK door hartproblemen

Wegens hartproblemen moet de Pool Damian Gorawski het wereldkampioenschap in Duitsland aan zich voorbij laten gaan.

Tijdens een controle bij de middenvelder van FC Moskou werden onregelmatigheden geconstateerd. Gorawski zal worden vervangen door Bartosz Bosacki van Lech Poznan.

Bondscoaches kunnen tot een dag voor de eerste wedstrijd bij blessures spelers in hun selectie vervangen.

Codemasters showt nieuwe MMORPG's op Campzone

Op het grote LAN evenement Codemasters Campzone zullen de MMORPG's Lord of The Rings Online: Shadows of Angmar en Archlord voor het eerst getoond worden. Ook zal er extra veel aandacht zijn voor de al uitgekomen MMORPG's RF Online en Dungeons & Dragon Online: Stormreach. Dit maakte de developer vandaag bekend.

Het jaarlijkse Campzone behoort tot de grootste LAN evenementen ter wereld, en zal dit jaar van 21 tot 31 juli plaatsvinden op het festivalterrein van Biddinghuizen. Verwacht wordt dat er zo'n 4500 deelnemers aanwezig zullen zijn.
Voor meer informatie over het evenement kun je terecht op de officiële site

Nederland koploper emigratie in Europa

Icoon BinnenlandsMeer mensen gaan weg dan er binnenkomen. Wat dat betreft is Nederland het unicum in West-Europa. Een nieuw record werd bereikt in 2005, toen er maar liefst 121 duizend personen Nederland voorgoed vaarwel zeiden. Het immigrantenaantal lag 25 procent lager. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen dit uit.

In 2003 had de emigratie voor het eerst troef. Sindsdien zet deze tendens zich gestaag voort. In het eerste kwartaal dit jaar pakten bijna dertigduizend mensen hun biezen, vijfduizend meer dan vorig jaar. In Europa is dit ongekend; zoals demograaf Jan Latten van het CBS zegt: "Nederland is een emigratieland geworden."

In enkele Oost-Europese landen viert de emigratie eveneens hoogtij, doch niet zo veel als in Nederland. Emigranten voelen zich het meest aangetrokken tot onze buurlanden België en Duitsland. De lage huizenprijzen daar zijn de boosdoener; "Steeds meer Nederlanders in de grensgebieden kopen huizen in de buurlanden", aldus Latten. Vooral de gunstige hypotheekregelingen zijn volgens hem een lokkertje.

Twintigers en dertigers zijn het meest vertrekgraag in Nederland. Allicht worden zij weggejaagd door de slechte economische vooruitzichten, zo concludeert Latten. Dit ondanks de verbeterde economische conjunctuur, die de emigratie opmerkelijk genoeg nog niet heeft doen dalen.

Van der Vaart tweede in Duitse verkiezing

Rafael van der Vaart is als tweede geëindigd in een verkiezing van Duits voetballer van het jaar. De middenvelder hoefde slechts topscorer Miroslav Klose voor zich te dulden.

De verkiezing werd georganiseerd door het blad der Kicker, dat een onderzoek hield onder alle Bundesligaspelers. Klose kreeg de voorkeur van 46,8 procent van zijn collega’s, Van der Vaart moest het doen met 9,9 procent. Dimitar Berbatov completeert het podium. Echt verrassend is de uitkomst niet, want Klose heeft een erg goed seizoen achter de rug: in 26 duels trof hij 25 maal doel.

Wild Wild West in Oldenzaal

Icoon BinnenlandsIn de Twentse stad Oldenzaal heeft zich vanmorgen een wildwest-tafereel voorgedaan. Vier stieren en één koe ontsnapten uit een slachterij en gingen er tussen uit.

Politie, douane, medewerkers van de gemeente en de Koninklijke Marechaussee pakten hun lasso's spullen en zetten massaal de achtervolging in. De groep beesten splitste zich, een aantal liep er op de Eektestraat en anderen op de Enschedesestraat. Op de Eektestraat werd een bromfietser van de brommer gelopen. De man raakte niet gewond. De koe kon een veewagen ingedreven worden, de stieren zijn door een dierenarts met een karabijn doodgeschoten.

Met dank aan IHVK voor de submit.

De Haan bijna uitgepuzzeld

Bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje heeft zijn basisteam bijna rond. De éminence grise twijfelt slechts over de positie naast Gijs Luirink centraal achterin.

Ron Vlaar en Ramon Zomer zijn in de race voor de laatste plek. ”Zomer heeft als voordeel dat hij linksbenig is en opbouwend wat beter”, zegt De Haan. ”Vlaar daarentegen is wat sneller in zijn manier van handelen. Dinsdag beslis ik met wie ik ga spelen.” Er was nog even twijfel over de eerste doelman, maar Kenneth Vermeer zal de voorkeur krijgen boven Remko Pasveer. ”Vermeer is de beste keeper die ik bij me heb. Als hij fit is speelt hij.”

Het EK onder-21 gaat morgen van start met de wedstrijden Portugal – Frankrijk en Servië en Montenegro – Duitsland. Nederland geeft voor het eerst woensdag acte de présence, wanneer Oekraïne de oppositie vormt. Later stuit Oranje op Denemarken (26 mei) en Italië (29 mei).


Vermoedelijke opstelling:
Vermeer, Verhaegh, Vlaar/Zomer, Luirink, Braafheid, Hofs, Schaars, Emanuelson, De Ridder, Huntelaar, Castelen.

Dubbele pech voor domme dief

Icoon Domme criminelen De politie van Goes heeft gisteren op een simpele manier zowel de inbraak in een auto als de diefstal van een fiets opgelost. Een 33-jarige Goesenaar had zijn rugzak met zijn naam en adres achtergelaten in de auto waarin hij had ingebroken. Nadat de politie hem had gebeld, kwam hij op de fiets naar het bureau.

De Goesenaar bekende meteen de inbraak in de auto te hebben gepleegd in een dronken bui. Ondertussen was de eigenaar van de auto nog steeds op het bureau om aangifte te doen. Toen hij naar huis wilde gaan, zag hij tot zijn verbazing zijn eigen fiets voor de deur staan, die twee weken geleden gestolen was. De fiets bleek gebruikt te zijn door de inbreker, die ook meteen voor de diefstal ingerekend kon worden.

Met dank aan Piles voor de submit.

Samoa en Wit-Rusland verbieden Da Vinci Code

Icoon FilmSamoa en Wit-Rusland hebben het draaien van de film 'The Da Vinci Code' verboden. Eerder werd in Wit-Rusland de film al verboden voor minderjarigen. De protesten van de rooms-katholieke organisaties zouden ervoor gezorgd hebben dat de film verboden werd.

De film bracht een storm van protesten op gang vanuit de katholieke wereld. Ook veel islamitische geestelijken sloten zich hierbij aan. In The Da Vinci Code, naar het succesvolle boek van schrijver Dan Brown, wordt een omstreden interpretatie gegeven van het leven van Jezus Christus. Ondanks het verbod op bioscoopbezoek voor The Da Vinci Code door minderjarigen, verbrak de film ook in Wit-Rusland alle records.

'32 duizend radicale moslims in Duitsland'

Icoon TerrorismeVolgens de Duitse veiligheidsdienst telt Duitsland momenteel 32.100 extremistische moslims. Dat melden de Duitse media vandaag. Het aantal extremistische moslims is het laatste jaar met ongeveer 300 toegenomen.

Het grootste deel van deze 32 duizend extremistische moslims wordt gevormd door de leden van Milli Görüs, een Turkse organisatie die door de Duitse veiligheidsdienst als radicaal beschouwd wordt. Met 26.500 leden zijn ze goed vertegenwoordigd onder de radicale moslims. Andere extremistische moslimorganisaties die in Duitsland actief zijn, zijn Hamas (300 leden), Hezbollah (900) en de Moslimbroederschap (1300). De 32 duizend radicale moslims vormen ongeveer 1 % van de ongeveer drie miljoen Duitse moslims.

De kans dat Duitsland met een terreurdaad te maken zal krijgen, wordt door de veiligheidsdienst overigens als reëel ingeschat. Volgens de dienst is de dreiging wel veel minder groot dan in landen die actief meedoen aan de oorlog in Irak.

[WRC] Loeb wint Italië

Nadat de Fin Marcus Grönholm door zijn aanvaring met een steen uitviel, ging de Fransman Loeb met een grote voorsprong de laatste dag in als leider in het eindklassement. Deze leiding gaf hij ook niet af aan het einde van dag en mag zich daarmee de winnaar van de Rally van Italië 2006 noemen. Achter de Fransman stonden onder andere de Fin Mikko Hirvonen en de Spanjaard Daniel Sordo die respectievelijk tweede en derde werden.

De dag begon goed voor Subaru, beide fabriekscoureurs, de Noor Petter Solberg en de Australiër Chris Atkinson, wisten alle twee een proef te winnen in de ochtend. De beiden Subaru-coureurs werden op twee proeven gevolgd door Loeb en Hirovonen, die respectievelijk tweede een derde werden op beiden proeven. De derde proef van de dag ging naar Loeb met wederom Hirvonen op enkele seconden achterstand achter zich.


Jan Kopecky in actie met zijn Skoda Fabia

Ook de middag begon goed voor de Subaru's. Op de vierde proef van de dag wist Solberg een overwinning te behalen. De Noor werd gevolgd door Hirvonen en Atkinson op de plaatsen twee en drie met daarachter Loeb op plaats vier. De een-na-laatste proef van de rally ging naar de Fransman, hij werd goed gevolgd door Solberg en Sordo. De Fin Hirvonen vonden we pas terug op plaats zeven met een achterstand van tien seconden. De laatste proef reed Loeb rustig uit, met een voorsprong van meer dan twee minuten kon hem de overwinning niet meer ontgaan. De Tsjech Jan Kopecky won verrassend voor Hirvonen die tweede werd. Loeb liet een achtste tijd noteren. De laatste proef bleek een drama voor Subaru te worden. Solberg kreeg problemen midden op de proef waar hij zijn stuurkolom verboog. Atkinson maakt een uitstapje op de laatste proef, de Australiër klaagde over veel stof en slecht zicht de reden waardoor hij buiten de proef raakte.


Hirvonen, Loeb en Sordo met hun navigatoren op het podum

De Fransman Loeb pakte met de Rally van Italië zijn vijfde overwinning op rij en zijn 25ste overwinning in zijn carrière. Ook heeft de Fransman een comfortabele voorsprong in het kampioenschap, met 56 punten is hij nu leider in het klassement. Dit zijn 21 punten meer dan de deze rally niet-geclassifiseerde Grönholm op plaats twee. Over twee weken is het WRC circus weer terug, dan voor de mooie Acropolis rally in Griekenland.

Uitslag van de Rally van Italië

#CoureurMerkTijdVerschil
1S. Loeb (FRA)Citröen Xsara WRC3:54:18-
2M. Hirvonen (FIN)Ford Focus RS WRC3:57:0002:41.4
3D. Sordo (ESP)Citröen Xsara WRC3:57:4603:27.7
4X. Pons (ESP)Citröen Xsara WRC3:59:4705:28.3
5J. Välimäki (FIN)Mitshubitshi Lancer WRC4:01:2707:08.8
6K. Sohlberg (SWE)Subaru Impreza WRC 4:01:5507:36.9
7M. Stohl (AUT)Peugeot 307 WRC4:02:3708:18.4
8F. Duval (BEL)Skoda Fabia WRC4:04:0409:45.8
9P. Solberg (NOR)Subaru Impreza WRC 4:04:3810:19.9
10C. Atkinson (AUS)Subaru Impreza WRC 4:05:2211:03.9

Stand in het WRC kampioenschap

#CoureurPunten
1S. Loeb66
2M. Grönholm35
3D. Sordo30
4P. Solberg21
5M. Stohl20
6M. Hirvonen15
7G. Galli11
8X. Pons10
9A. Bengue9
10C. Atkinson8

Eindelijk etappezege Bettini in Giro

Hij heeft er even op moeten wachten, maar het is Paolo Bettini dan eindelijk gelukt. Hij won de vijftiende Girorit via een massasprint.

De etappe van vandaag voerde over een biljartvlak parcours naar Brescia over een afstand van 189 kilometers. Een eindsprint leek dan ook de meest voor de hand liggende optie. Zoals gewoonlijk werd de rit gekleurd door een ontsnapping van vier man: Christophe Edaleine, Iban Mayoz, Gabriele Missaglia en Gustav Larsson.

Met zijn vieren namen zij een maximale voorsprong van net boven de vijf minuten. In het peloton werd de achtervolging ingezet door Quickstep, Milram en T-Mobile voor respectievelijk hun sprinters Bettini, Ongarato en Pollack. Vrij snel slonk de voorsprong van de koplopers en na het vod van de laatste tien kilometers werden de vier vluchters gepakt. De eindsprint werd zoals vaker het geval is deze Giro, voorbereid door de Milram-trein. Jan Ullrich baarde eveneens opzien door aan kop te rijden.

Bij het ingaan van de laatste meters zette Förster als eerste de sprint in. Paolo Bettini dook direct achter hem aan en spurtte niet veel later als eerste over de streep. Olaf Pollack wist nog aardig dichtbij te komen, maar dit keer was het dan toch Il grillo gelukt om een etappeoverwinning te boeken. Met zijn zege hangt de paarse sprinttrui ook steviger om de schouders van Bettini.

Verschuivingen zijn er logischerwijs niet in het algemeen klassement. Morgen zal het peloton beginnen met de eerste dag van vijf opeenvolgende bergetappes.

Uitslag vijftiende etappe Mergozzo - Brescia (189 km):

#CoureurPloegTijd
1.Paolo Bettini (Ita)QSI4:15.42
2.Olaf Pollack (Dui)TMOz.t.
3.Robert Förster (Dui)GSTz.t.
4.Henk Vogels (Aus)DVLz.t.
5.Maximiliano Richeze (Arg)PANz.t.

Coulthard: "Binnen een maand duidelijkheid"

David Coulthard geeft binnen een maand duidelijkheid waar zijn toekomst ligt. De huidige Red Bull Racing-kopman word de laatste dagen met Toyota gelinkt.

Zelf zegt de Schot al tijden dat hij met het team uit Oostenrijk volgend jaar voor de winst wil gaan. In 2007 zal de eerste Red Bull rijden die door Adrian Newey ontworpen is. Coulthard en Newey kennen elkaar van McLaren, waar ze jaren hebben samengewerkt. "Mijn Formule 1-toekomst zal snel besloten worden. Ik denk binnen een maand, ongeveer. Maar ik wil bij Red Bull blijven en ik ben de onderhandelingen over volgend jaar met hen begonnen. Ik wil nog wel een paar jaar blijven en ik heb nog geen idee wat ik zou gaan doen als ik stop met racen," aldus DC in de Engelse krant News of the World.

Spelers Togo mogen niet praten met Zuid-Koreanen

De Zuid-Koreaanse pers hoeft niet te rekenen op spectaculaire uitspraken van spelers van de selectie van Togo. De bondscoach van het Afrikaanse land, Otto Pfister, heeft zijn spelers namelijk gewaarschuwd niet met Koreaanse journalisten te praten. Als ze dit wel gaan doen, dan worden ze teruggestuurd naar Togo.

"De coach zet ons buiten de selectie als we antwoord geven op jullie vragen. Ik wil spelen en de coach zei dat er geen uitzonderingen waren. We mogen zelfs niet met de Japanse en Chinese pers praten, want naar alle waarschijnlijkheid zijn het Koreanen die zich als Japanse of Chinese media voordoen," aldus middenvelder Junior Senaya.

Zuid-Korea is één van de tegenstanders van Togo. Frankrijk en Zwitserland zijn de andere opponenten.

Hingis nadert top tien

Martina Hingis’ daverende comeback doet haar al bijna in de mondiale top tien belanden. De Zwitserse steeg dankzij haar toernooiwinst in Rome van de 21e naar de 14e positie. Bij de mannen verandert er weinig na het Masterstoernooi van Hamburg.

Hingis staat nog een kleine 600 punten achter op nummer tien Svetlana Kuznetsova. Met goede prestaties op de komende Grand Slams keert Swiss Miss terug in de top tien. ‘Rome’ leverde verder weinig verheffends op: de eerste tien zijn een blauwdruk van die van afgelopen week. Beste Nederlandse is Michaëlla Krajicek met een 54e notering.

Ook bij de mannen weinig wijzigingen. De nummers één tot en met drie zijn dezelfden als de laatste tijd: Roger Federer, Rafael Nadal en David Nalbandian. Ivan Ljubicic wisselt opnieuw van plaats met Andy Roddick en bekleedt de vierde stek. Grote stijger is Tommy Robredo. De Spanjaard denderde dankzij zijn eindwinst in Hamburg met stip de top tien binnen op de zevende plek. Nog altijd staat er geen enkele Nederlander bij de eerste honderd.


Stand ATP-ranking:

Positie:Naam:Land:Punten:
1 (1)R. FedererZWI7010
2 (2)R. NadalSPA4545
3 (3)D. NalbandianARG3065
4 (5)I. LjubicicKRO2610
5 (4)A. RoddickUSA2585
6 (6)N. DavydenkoRUS2295
7 (12)T. RobredoSPA2020
8 (7)J. BlakeUSA1925
9 (8)F. GonzálezCHI1780
10 (9)G. GaudioARG1745
108 (109)M. van GemerdenNED395
117 (112)R. SluiterNED367
190 (181)P. WesselsNED211

Stand WTA-ranking:

Positie:Naam:Land:Punten:
1 (1)A. MauresmoFRA3272
2 (2)K. ClijstersBEL3048
3 (3)N. PetrovaRUS2620
4 (4)M. SharapovaRUS2543
5 (5)J. HeninBEL2408
6 (6)M. PierceFRA2302
7 (7)L. DavenportUSA2254
8 (8)J. DementievaRus1990
9 (9)P. SchnyderZwi1753
10 (10)S. KuznetsovaRUS1711
54 (55)M. KrajicekNED417
142 (143)E. TamaëlaNED187

Homoagenten in Roze Zaterdag-parade

Icoon PolitieIn de parade voor Roze Zaterdag, op 24 juni aanstaande in Zwolle, zullen verschillende homoseksuele agenten meelopen. Voor de gelegenheid zullen ze gewoon hun politie-uniform aantrekken. De agenten willen hiermee laten zien dat iedereen welkom is bij de politie en dat zaken als een homoseksuele geaardheid geen probleem zijn.

Het nieuws werd vandaag door het Landelijk Homonetwerk Politie (LHP) bekendgemaakt. Het LHP is een onderdeel van het Landelijk ExpertiseCentrum Diversiteit (LECD), dat als doel heeft meer diversiteit in het Nederlandse politiecorps te krijgen. Volgens het LECD leiden homo's bij de politie vaak een onzichtbaar bestaan.

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft de agenten overigens toestemming gegeven om in uniform mee te lopen in de parade. Dit jaar is het voor het eerst dat deelnemers aan de parade in politie-uniform ook daadwerkelijk agenten zijn.

Politie in de Londonse Gay Parade
Londonse politieagenten in de Gay Parade daar

Supreme Commander trailer

Het RTS genre begon ooit met Dune II, en werd echt populair toen de eerste Command&Conquer uitkwam. Sindsdien zijn er talloze games uit dit genre de revue gepasseerd, de een beter dan de ander. Een van de RTS games die er aan zit te komen is Supreme Commander. Dit is op zich niet zulk opbarend nieuws, maar dat verandert als je hoort wie er aan het roer staat bij de ontwikkeling van deze game. Dat is namelijk Chris Taylor, het brein achter Total Annihilation.

Wat vooral in de trailer opvalt is de gigantische schaal van deze game. In de trailer zie je de ene partij vanaf het water aanvallen, terwijl de tegenpartij zich op het land staande probeert te houden. De trailer vind je hier. De game zal overigens in 2007 uitkomen.

Krajicek verder in Istanbul

Michaëlla Krajicek is doorgedrongen tot de tweede ronde van het WTA-toernooi in Istanbul. In de slopende hitte zag ze haar tegenstandster Irina Kotkina na tien games opgeven.

De stand op het moment dat Kotkina de handdoek wierp laat aan duidelijkheid niets te wensen over: 6-0, 4-0. Krajicek was enkele maten te groot voor de nummer 420 van de wereld en kwam geen moment in de problemen. In de volgende ronde stuit de Nederlandse waarschijnlijk op Sania Mirza, die als vijfde is geplaatst. Na enkele teleurstellende resultaten wil Krajicek zich revancheren in de Turkse metropool.

Zanetti naar Juventus

Vanaf volgend seizoen speelt Cristiano Zanetti in het shirt van Juventus. De Italiaan komt transfervrij over van Inter Milan, waar zijn contract afliep.

Bij Juventus komt hij, mocht de club in de Serie A blijven, Fabio Capello tegen. Dat is geen onbekende voor hem, aangezien speler en trainer al eens samen werkte bij AS Roma.

"De aanwezigheid van Capello bij Juventus is belangrijk voor me. Inter bood me een nieuw contract aan, maar ik vertrouw en geloof in Capello. Ik ben een Juventus-speler. Die beslissing heb ik, na veel nadenken, al in de winter genomen", aldus Zanetti.

Wetenschap wil meer geld

Icoon Wetenschap De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil dat de overheid jaarlijks 433 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor wetenschappelijk onderzoek. Dit bedrag moet bovenop een subsidie van 423 miljoen euro per jaar komen. Vorige maand wilde een groep wetenschappers ook meer geld naar kennisontwikkeling.

Het geld moet voor drie doelen gebruikt gaan worden. Uitmuntende onderzoekers moeten betere faciliteiten en meer mogelijkheden krijgen. Daarnaast moet er op nationaal en internationaal niveau beter samengewerkt worden. Verder moet de wetenschap zich meer bezig houden met maatschappelijke problemen. De NWO wil een kwaliteitsverbetering van de wetenschap. 433 miljoen euro is volgens hen een "aanzienlijk" bedrag, maar de investering is noodzakelijk omdat de toekomst van Nederland samenhangt met het succes van Nederland als kennisland.

De overheid heeft 600 miljoen euro beschikbaar voor technologische vernieuwing. De pot met aardgasbaten raakt steeds verder gevuld, en de NWO mag deze gebruiken om kwalitatief hoogstaande onderzoeken te financieren. Maar veel ingediende onderzoeksvoorstellen zijn kwalitatief onvoldoende en worden door de NWO afgewezen. Van de tientallen subsidieaanvragen keurde de NWO er slechts één goed. De NWO wil deze aardgasbaten niet gebruiken voor incidenteel onderzoek, maar wil structureel een aanzienlijk bedrag investeren in onderwijs en wetenschap. Als de 600 miljoen euro dit jaar niet wordt besteed, dan vloeit het bedrag volgens de wet terug in de staatskas. Een regeling waar de NWO het niet mee eens is.

Sluiter niet naar Wimbledon

Raemon Sluiter zal dit jaar niet aanwezig zijn op Wimbledon. De Nederlandse tennisser geeft van 18 tot en met 24 juni de voorkeur aan de Ordina Open in Rosmalen boven het kwalificatietoernooi van het Grand Slam.

"Ik ben nu op een leeftijd dat ik het verbeteren van mijn ranking belangrijker vind dan meedoen aan een Grand Slam-toernooi", motiveert Sluiter zijn keuze. "Op de Ordina Open heb ik een grotere kans om een succesje te behalen."

Door tegenvallende resultaten zakte de Nederlander de afgelopen weken naar de 117de plaats op de wereldranglijst. Door die ranking plaatst hij zich niet meer direct voor de hoofdtoernooien van de Grand Slams. "Ik raak nu niet in paniek, maar als dit tot het einde van het jaar zo verder gaat, is het misschien wel tijd om conclusies te trekken".

Honda heeft geheim van banden ontrafeld

Dit jaar lijken de banden de sleutel te zijn voor het succes in de Formule 1. De eerste races waren er redelijk wat teams die problemen hadden met het rubber. Voornamelijk om voldoende temperatuur in de banden kregen, dit zorgde voor zwakke prestaties. Vooral Honda Racing F1 had hier problemen mee. De problemen zijn nu echter verholpen volgens technisch directeur Geoff Willis.

Volgens Willis staat zijn team aan de vooravond van een doorbraak. "De puzzelstukjes vallen nu in elkaar. We krijgen eindelijk een helder beeld van de situatie. Wat het probleem precies is kan ik niet zeggen, sommige andere teams weten het geheim nog niet."

We gaan nu onze theorie in de praktijk brengen", vervolgt Willis geheimzinnig. "Daarvoor zullen we nieuwe onderdelen op de wagen testen. Het is een combinatie van factoren die er voor zorgt dat het beste wordt gehaald uit de banden, de aërodynamica en de set-up."

Ook liet hij weten na te denken over flexibele vleugels. In navolging van Williams F1 en McLaren Mercedes wil Honda nu ook gebuik gaan maken van deze vleugels zeker nu de FIA de vleugels van Scuderia Ferrari goed gekeurd heeft. "Alle teams zullen de regels nu hetzelfde interpreteren na het succes van Ferrari. We moeten alles doen om zowel Renault F1 als Ferrari bij te halen."

Gebrselassie en Greene niet op FBK

Haile Gebrselassie en Maurice Greene hebben zich afgemeld voor de FBK Games die zondag in Hengelo plaatsvinden. De organisatie heeft daarnaast wel Shilese Sihine en Meseret Defar kunnen toevoegen aan het deelnemersveld.


Gebrselassie was van plan om het werelduurrecord aan te vallen, maar hij is nog niet hersteld van het lopen van de marathon van Londen. Greene kampt met een stressfractuur in de voet. Dat was ook de reden dat hij afgelopen weekend verstek liet gaan op de sprint in Los Angeles.

De Keniaan Sihine zal uitkomen op de 10.000 meter, waarop hij op de Olympische Spelen in Athene het zilver won. De Ethiopische Defar pakte olympisch goud op de 5.000 meter.

Montenegro wordt onafhankelijk

Icoon Buitenlands De inwoners van Montenegro hebben in het referendum van zondag gekozen voor onafhankelijkheid. De officiële uitslag kwam vanmiddag binnen, en bevestigt dat 55,4 procent van de kiezers voor zelfstandigheid heeft gestemd. 44,6 procent blijft liever aangesloten bij Servië. Voortaan zal de Europese landkaart er dus anders uitzien.

De opkomst van het referendum was hoog met 86,3 procent. De Europese Unie zou de uitslag erkennen als meer dan 55 procent voor zou stemmen, en als de opkomst meer dan 50 procent was. De stemming voldoet aan deze eisen, en Montenegro wordt dus een nieuw Europees land. De EU en Servië hadden liever gezien dat de unie stand had gehouden, maar zullen de uitslag respecteren. Rond het middaguur hadden op de meeste plaatsen al meer dan de helft van de kiezers gestemd. De sfeer was gedurende de hele dag gespannen, maar gewelddadigheden kwamen nergens voor.

Kaart van Servië en Montenegro Montenegro is de laatste deelrepubliek die onafhankelijk wordt van Servië. Montenegro had al een sterke vorm van autonomie met een eigen parlement, een eigen regering en het gebruik van een andere munteenheid, namelijk de euro. Het nieuwe land is de helft kleiner dan Nederland en heeft 620.000 inwoners. Het land bleef lang in een unie met Servië, omdat de verwantschap tussen Montenegrijnen en Serviërs groot is. Pas sinds midden jaren negentig begon onafhankelijkheid een belangrijke kwestie te worden. De voorstanders van een onafhankelijk Montenegro denken dat ze zonder Servië sneller kunnen toetreden tot de Europese Unie. Slovenië, ook een voormalige deelstaat van Joegoslavië, heeft laten zien dat toetreding tot de EU mogelijk is. Servië daarentegen, blokkeert toetreding tot de EU door Ratko Mladic niet op te pakken. Daarnaast wil Montenegro af van het negatieve imago dat Servië meedraagt.

In de hoofdstad Podgorica gingen tienduizenden Montenegrijnen de straat op toen de eerste prognose op televisie bekend werd gemaakt. Er waren enorme hoeveelheden vuurwerk ingeslagen en toeterende auto's maakten het feest compleet. Jongeren zwaaiden met de Montenegrijnse rode adelaarsvlag uit de autoramen, al schreeuwend: "Montenegro!". Montenegro wordt de 193e soevereine staat.

Overigens zal Montenegro met Servië tijdens het WK voetbal voor de laatste keer samen voor het wereldkampioenschap strijden. Servië-Montenegro spelen in dezelfde groep als Nederland.

Vlag van Montenegro
De vlag van Montenegro

Levendige foto's uit Irak

Op deze site staan foto's gemaakt door een fotograaf midden in het slagveld. Op de foto's is al het leed en vernietigingskracht van de oorlog te zien. Een van de indrukwekkendste fotos is deze:

Hier ligt een 'US marine' die gedood is door strijders in Fallujah, de over gebleven mariniers waarschuwen de versterkingen om niet in de deur opening te gaan staan, waar die marinier enkele ogenblikken eerder werd doodgeschoten.

De hele serie is hier te bekijken.

Met dank aan Verluste21 voor de submit

CD: Psapp - The Only Thing I Ever Wanted

Echte originaliteit bestaat niet meer anno 2006. Af en toe komt er echter een band met een album dat zo speciaal is, waardoor je onmiddellijk weer gelooft in de vindingrijke en vernieuwende kwaliteiten van de mens.. Psapp is zo'n band, en The Only Thing I Ever Wanted is zo'n album. Natuurlijk zou ik kunnen zeggen dat 'Upstairs' doet denken aan de prachtige kleine liedjes van CocoRosie, of dat het geweldige openingsnummers 'Hi' wel wat weg heeft van de veelzijdigheid van Architecture in Helsinki. Dat zou echter teveel afbreuk doen aan de frisse en absurde sound van Psapp.


Van der Vaart doorstaat groepstraining Oranje

Zonder problemen trainde Rafael van der Vaart maandag met de selectie van het Nederlands elftal in Lausanne mee. De linkshalf van Hamburger SV lijkt volledig te zijn hersteld van een enkelblessure die hem de laatste maanden aan de kant hield.

"Dat was voor mij eigenlijk geen verrassing. Het ging de laatste weken al goed. Ik had misschien de laatste competitiewedstrijd van Hamburger SV nog mee kunnen maken. Maar ik wilde met het oog op het WK niet al te veel risico nemen. Ik wilde eerst weten of mijn enkel echt helemaal genezen was," aldus Van der Vaart.

Dat was de reden dat de voormalig speler van Ajax afgelopen week voor zichzelf trainde. "Toen merkte ik al dat er niets meer aan de hand was. Vandaag op de training kreeg ik dat gevoel nog eens bevestigd. Het ging lekker. Ik kon alles meemaken."

Uitslagen NFL Europe Ronde 10

Dit weekend stond een ticket voor World Bowl op het spel. In deze laatste ronde speelde kanshebber Frankurt Galaxy tegen Berlin Thunder, de andere kanshebber Rhein Fire speelde thuis tegen de Cologne Centurions. De Amsterdammers, die zich al geplaatst hebben, speelden hun laatste wedstrijd tegen de Hamburg Sea Devils.

Veertienduizend mensen zagen in Berlijn hoe de thuisploeg op een voorsprong kwam in de eerste helft door twee field goals. In het laatste kwartier in de eerste helft wist Berlijn deze voorsprong zelfs nog te vergroten door een touchdown van wide receiver Brandon Middleton. Daarna kwam Frankfurt in actie. Nog in de eerste helft bracht running back Butchie Wallace een touchdown voor de Frankfurtse ploeg. In de tweede helft pakte Frankfurt zelfs de leiding door een tweede touchdown. Wederom wist Wallace de bal in de endzone van de tegenstander te brengen. Deze voorsprong gaven ze daarna niet meer weg en hiermee was de Frankfurtse ploeg verzekerd van een World Bowl ticket volgende week. De eindstand in Hamburg werd 14 tegen 13 voor Frankfurt Galaxy.

De ArenA was het toneel voor de laatste wedstrijd van de Amsterdam Admirals tegen de Hamburg Sea Devils. De bijna zestienduizend toeschouwers zagen een zwak Amsterdam, in de eerste helft werden onder andere een pass van quarterback Jared Allen onderschept en wide receiver Noriaki Kinoshita liet twee passes door zijn handen glippen die opgevangen werden door de tegenstander. Aan het einde van de eerste helft stonden de Amsterdamers met zeventien punten achter. In de tweede helft komen de Admirals nog wel terug maar dat bleek niet goed genoeg te zijn. De Hamburgse ploeg ging met een verschil van dertien punten naar huis en pakte daarbij hun derde overwinning dit seizoen. De eindstand in de ArenA werd uiteindelijk 31 tegen 24.

Rhein Fire kreeg de Cologne Centurions op bezoek en was er op gebrand om te winnen. achtentwintigduizend toeschouwers zagen een eneverende wedstrijd waar veel in gescoord werd. Na twee minuten was de eerste score van het scoreboard te lezen. Na vier gestrande pogingen van Keulen was het running back Fredrick Jackson die Berlijn haar eerste touchdown van de wedstrijd bracht. In de laatste minuten van de eerste helft wist Keulen op voorsprong te komen door een field goal en een daarvoor goed uitgevoerde touchdown. Aan het begin van de tweede helft maakte Rhein Fire de wedstrijd af door twee touchdowns van running back Jacque Lewis en wide receiver Steven Harris. De voorsprong gaf de Düsseldorfse ploeg niet meer weg en won daarmee de wedstrijd. Rhein Fire liep ondanks deze overwinning een plaats in de World Bowl volgende week net mis. De eindstand in Düsseldorf werd 21 tegen 10.

Uitslagen van de gespeelde wedstrijden

WedstrijdUitslag
Berlin Thunder - Frankfurt Galaxy13 - 14
Amsterdam Admirals - Hamburg Sea Devils21 - 34
Rheine Fire - Cologne Centurions21 - 10


Eindeklassement NFLEurope

TeamsGespeeldGewonnenVerlorenGelijk
Amsterdam Admirals (World Bowl)10730
Frankfurt Galaxy (World Bowl)10730
Rhein Fire10640
Cologne Centurions10460
Hamburg Sea Devils10361
Berlin Thunder10271

Rusland niet blij met uitbreiding EU

Icoon Buitenlands De nieuwe Oost-Europese lidstaten van de Europese Unie verzieken de buitenlandse betrekkingen tussen Rusland en de EU, zo vindt de Russische topdiplomaat Vladimir Chizhov. Hij denkt dat de Oost-Europese lidstaten niet terug naar het Russische verleden willen kijken, en daarom de betrekkingen met Rusland verzieken. "Met de uitbreiding is de EU geen makkelijkere partner voor ons geworden", aldus Chizhov. Vooral de Baltische staten en Polen zijn hem een doorn in het oog.

Het Kremlin heeft vele problematische kwesties meegemaakt sinds de Oost-Europese lidstaten tot de EU zijn toegetreden in 2004. Estland, Letland en Litouwen, die ingelijfd waren bij de Sovjet-Unie, twisten met Rusland over grensafspraken en over de behandeling van Russische minderheden in de landen. Rusland wil dat de Russische minderheden beter behandeld worden en wil dit aankaarten op EU-niveau. "Mensenrechten, inclusief die van minderheden, zijn niet alleen interne problemen van een land".

Vlaggen EU en Rusland Rusland vindt ook dat Polen de betrekkingen verziekt. Zo heeft Polen de oppositie gesteund in Oekraïne en Wit-Rusland. Daarbij is Polen één van de meest kritische staten over het energiebeleid van Rusland. Polen beticht Rusland ervan hun gasreserves te gebruiken om de westerse buurlanden te chanteren. Polen is ook niet te spreken over de directe gasleiding die van Rusland naar Duitsland aangelegd wordt. Deze leiding gaat door de zee om Polen heen. Polen vergeleek de Duits-Russische deal met de verdeling van Polen door dezelfde landen voor de Tweede Wereldoorlog. Daarna reageerde Rusland door maandenlang Poolse voedselimporten te weigeren, en door de massamoord op Poolse officiers en intelligentia in Katyn in 1940 niet de status "genocide" te geven.

Chizov zegt dat de betrekkingen tussen de EU en Rusland "niet in een crisis" beland zijn, maar zelfs kunnen verbeteren nu ook de Verenigde Staten kritisch zijn over Moskou. Op de komende EU-Rusland top aanstaande donderdag zal de EU kritisch zijn over Rusland's energiebeleid. De EU wil dat Rusland haar pijpleidingen opent voor concurrentie. Rusland wil het hier op de top niet over hebben, en wil deze kwestie verschuiven naar de G8 top in St. Petersburg op 15 juli. Daar zal de VS aandringen op dezelfde wens als de EU.

Tesla Coil

Wie spellen als Command and Conquer heeft gespeeld weet heel goed wat een Tesla Coil is. Voor de mensen die het niet weten volgt hier de eenvoudige uitleg: het is een apparaat wat stroom om zet in een soort van bliksemstraal, en dit kan pijn doen als je hierdoor geraakt wordt.

Toch is een Tesla Coil niet zo populair als een vlammenverwerper terwijl de effecten veel leuker zijn. Helaas kun je niet zo eenvoudig aan deze apparaten komen dus moet je ze maar zelf maken, en het resultaat mag er wel zijn.

Weer meer gevangenen in de VS

MisdaadDe Verenigde Staten, die al de grootste gevangenispopulatie ter wereld had, zag het aantal gevangenen afgelopen jaar wederom stijgen. Wekelijks kwamen er gemiddeld 1.085 gevangenen bij. Momenteel zitten er in de VS 2,18 miljoen mensen achter de tralies; dat is 0,74% van de totale bevolking.

Gemeten naar bevolkingsgroepen zijn de percentages overigens behoorlijk verschillend. Minderheden zijn sterk oververtegenwoordigd. Zo zit bijna 4,7% van de zwarte mannen in de cel. En wanneer je kijkt naar bepaalde leeftjdscategorieën loopt dat verschil nog verder op. Van alle zwarte mannen tussen de 25 en 29 jaar zit 12% achter de tralies.

Van de totale gevangenispopulatie is nu 12,7% vrouw. In 1995 was dat nog 10,2%.

Met dank aan zo-is-het voor de submit.

Scheirlinckx moet vrezen voor deelname Tour

Voor de Belgische wielrenner Staf Scheirlinckx is zijn dag in de bergtrui van Giro d'Italia wel erg dramatisch afgelopen. Scheirlinckx ging hard onderuit en zal nu moeten vrezen voor deelname aan de Ronde van Frankrijk.

De Belg mocht de trui dagen omdat leider Ivan Basso al het roze van de klassementsleider draagt, Scheirlinckx stond tweede in het bergklassement. In de etappe van zondag ging hij hard onderuit. Hij werd vervoerd naar het ziekenhuis van Sion, waar bleek dat hij een sleutelbeen, zijn hand en twee vingers heeft gebroken.

4-voudig Kerkraadse moordenaar trouwt in cel

BinnenlandsDe tot 20 jaar celstraf en tbs veroordeelde viervoudig moordenaar Paul S. van W., zal komende woensdag in het huwelijk treden met zijn jeugdliefde Petra. De 40-jarige moordenaar en zijn 36-jarige aanstaande bruid zullen in de echt worden verbonden in de zwaar bewaakte gevangenis te Sittard. De bruid staat bekend als een bloedmooie vrouw. Zij is werkzaam als manager voor een Japans bedrijf dat in kogelwerend glas handelt.

S. van W. vermoordde in oktober 2003 in Kerkrade zijn ex-vrouw Daniela (29), haar broer Patrick (34) en hun moeder José Vromen in hun huis. Daarna doorzeefde hij zijn schoonvader Lei Vromen met een kogelregen in diens sportschool.

Marlies Heuts, de zus van de omgebrachte José, is des duivels over de trouwpartij: ''Er is een bruidstaart compleet met buffet. Hoe kan zoiets? Met dezelfde vingers waar hij de ring mee omschuift, heeft hij vier mensen vermoord.''

Paul S.
Bruidegom Paul S. van W.

Standard Luik aast op Boskamp

In de strijd om Johan Boskamp heeft SK Beveren concurrentie gekregen van Standard Luik. De Belgische nummer twee van afgelopen seizoen ziet volgens Het Laatste Nieuws in de Nederlandse oefenmeester de ideale vervanger van de onlangs ontslagen Dominique D'Onofrio.

Voorzitter Luciano D'Onofrio, de broer van de op non-actief gestelde oefenmeester, zou volgens de krant drie weken geleden al hebben gesproken met de Nederlander.

Lange tijd leek het erop dat Boskamp als trainer bij Vitesse aan de slag ging, maar de papieren van de Nederlander waren niet in orde.

Kijkers waarderen Songfestival wel

TelevisieDe discussie over hoe waardeloos het Eurovisie Songfestival is geworden, blijkt op de kijker van het programma weinig invloed te hebben. De ruim 1,3 miljoen mensen die zaterdag keken, waardeerden de uitzending met een hoog rapportcijfer: 8,9. Ook de uitzending zaterdagavond op Nederland 3 van Paul de Leeuws 'Mooi weer De Leeuw', die rond het Songfestival was opgebouwd, werd hoog gewaardeerd: 8,8.

Donderdagavond keken er naar de halve finale ruim 1,4 miljoen Nederlanders. Dat het er met de finale iets minder waren, heeft volgens de Stichting Kijkonderzoek te maken met het niet doordringen tot de eindstrijd van Treble.

In heel Europa keken zaterdagavond zo'n 100 miljoen mensen naar de verrichtingen van de 24 finalisten.

Kritiek
In Athene was overigens de kritiek op het festival, na de winst van de Finse monstergroep Lordi, niet mals. Voor veel 'deskundigen' was het onbegrijpelijk dat dit de uitslag was. ''Een poppenkast, een freakshow en een circus, daartoe is het Songfestival verworden'', waren veelgehoorde kwalificaties.

In De Telegraaf pleiten vandaag een aantal mensen uit de muziekbranche om terug te gaan naar de basis. Het is te veel show geworden, de muzikaliteit van de liedjes is daar ondergeschikt aan geraakt, zo betogen onder meer Pierre Kartner en Jerney Kaagman.

Dalmatiër versie van Nintendogs komt 16 juni

Er komt een nieuwe versie van Nintendogs: Dalmatiër and Friends. Deze versie zal uitkomen op 16 juni en 44,95 euro gaan kosten. De versie is identiek aan de eerdere Nintendogs versies, alleen is het hoofdras hier Dalmatiër en zijn de overige 5 rechtstreeks te selecteren rassen geselecteerd op populariteit. De Dalmatiër versie is dus een soort 'best of'.

Nintendogs maakt deel uit van de Touch! Generations games van Nintendo.

Cruijff:"Henry had naar Barcelona moeten gaan"

Volgens Johan Cruijff heeft Thierry Henry een fout gemaakt door bij Arsenal te blijven en niet te kiezen voor een contract bij Barcelona. De Nederlander zegt dat de loopbaan van Henry niet compleet is zonder dat hij in Spanje heeft gespeeld.

"Nuchter analyserend, en zonder in het hoofd van Henry te kunnen kijken, denk ik dat hij een fout heeft gemaakt. Hij heeft zijn keuze gemaakt op basis van emoties, terwijl je voor zit soort zaken de tijd moet nemen," aldus Cruijff. Henry nam zijn besluit om bij Arsenal te blijven kort na de verloren Champions Leaguefinale tegen uitgerekend Barcelona.

Volgens David Dein, de vice-voorzitter van Arsenal, was een transfer van Henry erg dichtbij. "Twee grote Spaanse clubs hebben bij ons geïnformeerd naar de toekomstplannen van Henry. Wij wilden hem niet verkopen en hebben twee recordaanbiedingen afgeslagen. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om uit te vinden welke twee clubs dat zijn geweest."

De afgelopen maanden werd Henry vooral met Barcelona in verband gebracht en Cruijff had graag gezien dat de 28-jarige Fransman naar de Spaanse kampioen en Champions Leaguewinnaar was gekomen. De Nederlander verwacht namelijk dat het een moeilijk seizoen voor de Catalanen zal gaan worden.

"Iedereen start weer op nul, er is nog niets gewonnen en het is makkelijker om aan de top te komen dan er te blijven. Om deze reden had het goed geweest als Henry bij Barcelona had getekend want hij is een uitstekende speler."

VS wil antiraketsystemen in Europa

Icoon OorlogDe Verenigde Staten wil antiraketsystemen in Europa plaatsen, om zich te beschermen tegen mogelijke aanvallen vanuit Noord-Korea en Iran. Voor 2011 moeten er minstens 10 afweersystemen worden geïnstalleerd in onder meer Polen en Tsjechië. De Polen hebben verklaard er wel oren naar te hebben. "We zijn zeker geïnteresseerd en wachten gedetailleerde plannen af", aldus de Poolse plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken.

Rusland is allerminst blij met het idee dat ze Amerikaanse antiraketsystemen voor haar deur krijgt. "De keuze voor de locatie van die bases is dubieus, om het zacht uit te drukken", aldus de Russische minister van Defensie.

Amerikaanse functionarissen beweren stellig dat de bases niet tegen Moskou zijn gericht en alleen als bescherming tegen Iran en Noord-Korea bedoeld zijn. Punt is echter dat de allermodernste Iraanse raket met moeite Griekenland behaalt, laat staan Polen. Noord-Korea komt met zijn raketten niet eens in de buurt van Europa. Daarom staan de Russen zeer sceptisch tegenover het verhaal van de Amerikanen.

Het Pentagon heeft inmiddels het Amerikaanse Congres om ten minste 56 miljoen dollar gevraagd om het project te kunnen beginnen. De totale kosten worden op 1,6 miljard dollar geschat.

Met dank aan Haviksvrouwe voor de submit.

Maker 'Housewitz' deze week voor de rechter

JustitieDe maker van het omstreden internetfilmpje Housewitz moet woensdag voor de politierechter verschijnen. De 23-jarige student Dirk T. uit Brielle zal zich moeten verantwoorden wegens discriminatie en belediging van Joden.

Vorig jaar ontstond internationale opschudding over het filmpje. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken eiste actie van Nederland. Justitie-minister Piet Hein Donner noemde de clip ''walgelijk''. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) deed vervolgens tot twee keer toe aangifte tegen de maker van 'Housewitz'.

Grap
Het filmpje was volgens Dirk T. bedoeld als grap. Het was een 'reclame' voor het fictieve technofeest 'Housewitz', dat moest plaatsvinden op 4 mei 2005 op het terrein van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. Te zien is onder meer een hek met het opschrift 'Tanzen macht frei', een verwijzing naar de originele Auschwitzpoort met de tekst 'Arbeit macht frei'.

In de animatie zijn verder uitgemergelde lichamen van Joodse kampslachtoffers te zien met de tekst: Dresscode: dress as skinny Jew. Verder bevat het filmpje onder meer beelden van de gaskamers (met de tekst dat 'douchen gratis is') en een stapel lijken waarbij vermeld staat dat er een gangbang zal plaatsvinden. Het filmpje wordt afgesloten met een afbeelding van Adolf Hitler.

De maker heeft zich eerder al uitgebreid geëxcuseerd voor zijn creatie.

GeenStijl
Het MDI deed indertijd ook aangifte gedaan tegen weblog GeenStijl, omdat die weigerde een mirror van het filmpje weg te halen. Onbekend is hoe het met die aangifte staat.


Beelden uit Housewitz

Oud-topmannen Ahold niet naar gevangenis

Icoon JustitieDe oud-Ahold-topmannen die verdacht werden van valsheid in geschrifte en fraude, gaan niet de gevangenis in. De rechtbank veroordeelde vandaag de oud-topman Cees van der Hoeven tot een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 225 duizend euro. Financieel verantwoordelijke Michiel Meurs heeft hetzelfde opgelegd gekregen. Mede-bestuurder Jan Andreae kreeg vier maanden voorwaardelijk en een boete van 120 duizend euro. De vierde man, Roland Fahlin, is vrijgesproken.

De drie veroordeelde bestuurders zijn schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte. Om de winst van Ahold mooier te laten lijken, zetten ze de winst van bedrijven waar Ahold maar half eigenaar van was tóch in zijn geheel in de jaarrekening. Hiermee werd de beurskoers kunstmatig opgevoerd. De accountants werden misleid met valse brieven, waarvan de inhoud weer ontkend werd door zogenaamde 'side-letters', die voor de accountants geheim werden gehouden.

De eisen waren een stuk hoger. Tegen Van der Hoeven en Meurs was twintig maanden, waarvan zes voorwaardelijk geëist. De verdediging eiste vrijspraak, omdat ze zich volgens hen voornamelijk hadden geconcentreerd op de dagelijkse gang van zake in het bedrijfsleven en niet op juridische scherpslijperij. De bestuurders werden overigens door Ahold stante pede ontslagen toen in 2003 de fraude aan het licht kwam.

Cees van der Hoeven
Oud-Ahold-topman Cees van der Hoeven

PS3 online volledig gratis

Hoewel Microsoft-medewerker Major Nelson vorige week meldde dat het online platform van Sony qua mogelijkheden gelijk zou zijn aan het Xbox Silver-abonnement, is nu officieel door Sony bekend gemaakt dat de PS3 geheel gratis gebruik zal maken van alle internetdiensten die Sony zal gaan aanbieden.

Sony heeft deze aankondiging op de PlayStation Business Briefing 2006 in Tokyo en tegen Gaming-Age gedaan.

De letterlijke woorden van Sony:


"Please note that online gaming will be free right out of the box"

De volgende opties zijn dus geheel gratis:

Communication/Community:
Account maken door useraanmelding
Lobbies/Matchmaking
Scores/Ranking
Gamedata upload/download
Presentlist /FriendList/Avatars
Voice/Video Chat
Messaging

Handel/commercie
Shops (voor content of games downloaden)
Content-Download
Games van de HDD booten
Abonnementen
Verkoopt van items en game-items
Micropayment
Entitlement Management

Account
Userregistration
Login ID/Handlename


Developers kunnen overigens wel zelf geld vragen voor Massively Multiplayer Online games.

met dank aan Storm81 voor het melden op het forum

Laurus is prijzenoorlog-moe

Albert Heijn"Het is telkens dezelfde grammofoonplaat", zo zegt een woordvoerder van Laurus. Het supermarktbedrijf is eigenaar van Edah, Konmar en Super de Boer en is moe van de aanhoudende prijsverlagingen bij Albert Heijn. Afgelopen vrijdag kondigde AH weer verlagingen aan. De woordvoerder van Laurus reageert inmiddels volgens een standaardpatroon door te zeggen dat Edah en Konmar altijd al goedkoper zijn dan Albert Heijn. Als de keten Super de Boer gemiddeld duurder wordt dan de Zaanse grootgrutter, verlaagt ook Super de Boer de prijzen.

"De getallen waarmee Albert Heijn prijzen verlaagt, zijn niet indrukwekkend. Iedereen is er inmiddels knap moe van", aldus de zegsman. Hij vermoedt dat het Albert Heijn alleen nog maar om de publiciteit te doen is. Hij wijst AH op de verantwoordlijkheid voor de branche. "We verkopen met z'n allen nu al jaren zo'n vierhonderd producten zwaar onder de kostprijs."

Een woordvoerster van Albert Heijn denkt dat de kleine prijsverlagingen er wel degelijk toe doen. "Vijf cent is heel relevant als je het artikel elke dag koopt".

Wat is Dit: Opgave 24 - Ronde 2

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor kwartaal 2 (dus de periode tot en met 1 juli) is X-toys zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit:
A Thousand And One Nights (massage sampler)
Buzz Off Finger Vibrating Keychain (vibrerende sleutelhanger)
Erotic Dice Glow in the Dark


Naast dat X-toys.nl de prijzen ter beschikking stelt hebben zij ook een speciale aktie voor FOK!kers: Als je bij je bestelling de kortingscode 193466 invult krijg je € 2,50 korting bij een besteding van 25 euro of meer.

De opgave

Succes!

Briegel bondscoach Bahrein

Hans-Peter Briegel gaat aan de slag als bondscoach van Bahrein. De Duitser stapte onlangs op in Albanië, waar hij de scepter zwaaide over het nationale team.

Briegel tekent in Bahrein een contract dat hem tot medio 2008 aan het oliestaatje bindt. Het belangrijkste doel van Briegel is kwalificatie voor de Azië Cup. Bahrein zit in een kwalificatiegroep met Koeweit, Libanon en Australië.

Bahrein was dicht bij kwalificatie voor het WK in Duitsland, maar verloor de allesbeslissende play off-wedstrijd tegen Trinidad & Tobago.

Interview met Miyamoto

Edmonton Sun heeft elk jaar een interview met Nintendo topman Shigeru Miyamoto. Dit jaar vroeg de krant onder meer naar de PS3-controller.


We learned at E3 that Sony has incorporated motion-sensitivity into their PS3 controller, and that it doesn't seem to have been in development for very long. What do you think of that? Do you think they copied the Wii?

"It's kind of what always seems to happen. But the fact that they looked at what we were doing and decided it was a good path is kind of flattering, it kind of reinforces in our minds that we're doing the right thing. What they've done is just take your standard controller and add in this motion-sensing device that's similar to what we did back on the Game Boy Color many years ago. Maybe if they were to completely copy and go with a remote and a nunchuk and two motion sensors, I might be a little more concerned. But I don't think they're anywhere close to that."

Verder vertelt Shigeru over de de reden voor de naam Wii, en natuurlijk de controller.


PS3-controller is flattering

Lees het hele interview hier.

Standen MLB per 22 mei

Op een kwart van het seizoen werden de eerste Interleague wedstrijden gespeeld. De Mets, White Sox en Dodgers overwonnen hierin hun stadsgenoten. Albert Pujols is in de tussentijd hard op weg om het homerunrecord van Barry Bonds weer naar St. Louis te krijgen. Hij staan inmiddels op 22 stuks in het seizoen.

American League
East DivisionPWLPCTL10
Boston Red Sox412516.6106-4
New York Yankees422418.5715-5
Toronto Blue Jays432320.5355-5
Baltimore Orioles442024.4555-5
Tampa Bay Devil Rays442024.4557-3
Central DivisionPWLPCTL10
Detroit Tigers432914.6749-1
Chicago White Sox432815.6515-5
Cleveland Indians442222.5005-5
Minnesota Twins441925.4324-6
Kansas City Royals411031.2441-9
West DivisionPWLPCTL10
Oakland Athletics432221.5125-5
Texas Rangers432221.5124-6
Seattle Mariners452025.4445-5
Los Angeles Angels441727.3863-7
National League
East DivisionPWLPCTL10
New York Mets432617.6054-6
Philadelphia Phillies432320.5355-5
Atlanta Braves442222.5007-3
Washington Nationals441628.3644-6
Florida Marlins421131.2622-8
Central DivisionPWLPCTL10
St. Louis Cardinals442915.6598-2
Cincinnati Reds442519.5683-7
Houston Astros442420.5455-5
Milwaukee Brewers442321.5236-4
Chicago Cubs431825.4193-7
Pittsburgh Pirates441430.3184-6
West DivisionPWLPCTL10
Colorado Rockies442519.5685-5
Arizona Diamondbacks432419.5586-4
Los Angeles Dodgers442420.5457-3
San Diego Padres442321.5235-5
San Francisco Giants442321.5237-3

Twijfels over leeftijd oudste Nederlander

Icoon BinnenlandsHet is onduidelijk wie momenteel de oudste persoon in Nederland is, nadat afgelopen vrijdag de 111-jarige Alexandrina van Donkelaar-Vink overleed. Volgens de administratie van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is een 109-jarige Zoetermeerse momenteel 's lands langst levende, maar volgens de gemeente Zoetermeer is deze vrouw waarschijnlijk 'aanmerkelijk' jonger.

De vrouw, die anoniem wil blijven, kwam in de jaren vijftig uit Indonesië naar Nederland en heeft geen officiële papieren waaruit een geboortedatum blijkt. Destijds werd gekozen voor de datum 1 juli 1896, maar zelf zegt ze een stuk jonger te zijn. "Ze stelt de titel niet op prijs omdat die onterecht is. Haar echte leeftijd is niet meer vast te stellen", verklaarde een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer.

Indien de twijfels over de Zoetermeerse gegrond zijn, is de 108-jarige Grietje Jansen-Anker uit Middelburg de oudste inwoner van Nederland. Zij werd geboren op 12 september 1897.

Met dank aan Haviksvrouwe voor de submit.

Top 10 best bewaarde auto geheimen

Alsof we nog niet genoeg lijstjes hebben gehad, zijn ze nog altijd niet uitgeput met het maken ervan. Dus ook in deze blog komt er weer een lijstje langs.

Dit lijstje is de top 10 van best bewaarde auto geheimen. Hoewel sommige hiervan wel bekend zijn weten dit toch niet alle mensen. Dus laat je na het lezen hiervan niet meer gek maken door de verkoperspraatjes als je een auto gaat kopen.

Stand NHL-playoffs per 22 mei

De Edmonton Oilers zullen een 2-0 voorsprong mee naar huis nemen nadat in wedstrijd twee van de serie een exacte kopie van wedstrijd een werd afgeleverd. De Anaheim Mighty Ducks werden wederom met 3-1 verslagen.

Finales conferences:

Eastern Conference
Carolina HurricanesBuffalo Sabres0-1
CarolinaBuffalo2-3
Western Conference
Anaheim Mighty DucksEdmonton Oilers0-2
AnaheimEdmonton1-3
AnaheimEdmonton1-3

Halve finales conferences:

Eastern Conference
Ottawa SenatorsBuffalo Sabres1-4
OttawaBuffalo6-7, OT
OttawaBuffalo1-2
BuffaloOttawa3-2, OT
BuffaloOttawa1-2
OttawaBuffalo2-3, OT
Carolina HurricanesNew Jersey Devils4-1
CarolinaNew Jersey6-0
CarolinaNew Jersey3-2, OT
New JerseyCarolina2-3
New JerseyCarolina5-1
CarolinaNew Jersey4-1
Western Conference
San Jose SharksEdmonton Oilers2-4
San JoseEdmonton2-1
San JoseEdmonton2-1
EdmontonSan Jose3-2, 3OT
EdmontonSan Jose6-3
San JoseEdmonton3-6
EdmontonSan Jose2-0
Anaheim Mighty DucksColorado Avalanche4-0
AnaheimColorado5-0
AnaheimColorado3-0
ColoradoAnaheim3-4, OT
ColoradoAnaheim1-4


Eerste ronde:

Eastern Conference
Ottawa SenatorsTampa Bay Lightning4-1
OttawaTampa Bay4-1
OttawaTampa Bay3-4
Tampa BayOttawa4-8
Tampa BayOttawa2-5
OttawaTampa Bay3-2
Carolina HurricanesMontréal Canadiens4-2
CarolinaMontréal1-6
CarolinaMontréal5-6, 2OT
MontréalCarolina1-2, OT
MontréalCarolina2-3
CarolinaMontréal2-1
MontréalCarolina1-2, OT
New Jersey DevilsNew York Rangers4-0
New JerseyNew York6-1
New JerseyNew York4-1
New YorkNew Jersey0-3
New YorkNew Jersey2-4
Buffalo SabresPhiladelphia Flyers4-2
BuffaloPhiladelphia3-2, 2OT
BuffaloPhiladelphia8-2
PhiladelphiaBuffalo4-2
PhiladelphiaBuffalo5-4
BuffaloPhiladelphia3-0
PhiladelphiaBuffalo1-7
Western Conference
Detroit Red WingsEdmonton Oilers2-4
DetroitEdmonton3-2, 2OT
DetroitEdmonton2-4
EdmontonDetroit4-3, 2OT
EdmontonDetroit2-4
DetroitEdmonton2-3
EdmontonDetroit4-3
Dallas StarsColorado Avalanche1-4
DallasColorado2-5
DallasColorado4-5, OT
ColoradoDallas4-3, OT
ColoradoDallas1-4
DallasColorado2-3, OT
Nashville PredatorsSan Jose Sharks1-4
NashvilleSan Jose4-3
NashvilleSan Jose0-3
San JoseNashville4-1
San JoseNashville5-4
NashvilleSan Jose1-2
Calgary FlamesAnaheim Mighty Ducks3-4
CalgaryAnaheim2-1, OT
CalgaryAnaheim3-4
AnaheimCalgary2-5
AnaheimCalgary3-2
CalgaryAnaheim3-2
AnaheimCalgary1-2
CalgaryAnaheim0-3

'Mister Songfestival' Van Beusekom overleden

Icoon BinnenlandsIn een ziekenhuis in Amsterdam is gisteren Willem van Beusekom overleden. Van Beusekom, die 59 is geworden, was directeur van de NPS en programmamaker. Hij was echter vooral bekend als 'Mister Songfestival'; de man die van 1987 tot 2005 de live-uitzending van het Eurovisie Songfestival van commentaar voorzag.

Van Beusekom begon zijn omroeploopbaan in de jaren zestig als diskjockey. In 1983 werd hij directeur van de radioafdeling van de VARA en vanaf 1995 was hij directeur van de NPS. Ook was hij voorzitter van de stichting Conamus. Behalve Songfestivalcommentator was de omroepman, die een groot liefhebber was van de liedjescompetitie, ook enige tijd juryvoorzitter bij het uitkiezen van de Nederlandse inzending.

Een woordvoerder van de NPS liet weten dat de omroep 'diep bedroefd' is om 'het verlies van haar directeur, die de NPS vanaf het begin heeft opgebouwd tot wat het nu is'. Van Beusekom had al enige tijd darmkanker. Hij overleed aan de complicaties na een operatie die hij bijna zes weken geleden onderging.

Met dank aan Baklap voor de submit.

Schaatsers willen Schenk als voorzitter

Een grote groep van schaatsers en coaches ziet in Ard Schenk de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB).

De vacature van voorzitter is vacant nadat de huidige voorzitter Jacob Reitsma onlangs aangaf binnenkort terug te zullen treden. Reitsma stond onder druk omdat hij op een onhandige en trage manier omging met het sponsor- en financieringsplan voor de periode 2006-2010.

Volgens Erben Wennemars is Schenk de aangewezen persoon om de KNSB te gaan leiden: "Ard Schenk is een oud-topsporter met veel bestuurlijke ervaring, met charisma en met leiderschapskwaliteiten. Bovendien is hij iemand die zichzelf ondergeschikt maakt aan het algemeen schaatsbelang."

Om een nieuwe voorzitter te vinden benoemde de schaatsbond vorige maand een 'commissie van wijze mannen', die een profielschets van de nieuwe voorzitter moet maken. Opvallend is dat Ard Schenk zitting heeft in de commissie.

Ex-gevangenen via computer gecontroleerd door reclassering

Icoon MisdaadEx-gevangenen die onder voorwaarden vrijgelaten zijn zullen vanaf volgende maand via hun eigen computer door de reclassering gecontroleerd worden. De reclassering zal de ex-gedetineerde op elk willekeurig moment bellen, en vragen om een ademtest af te leggen. Door een aan de computer gekoppeld ademanalyseapparaat kan dan gecontroleerd worden of iemand gedronken heeft. De dienst kan met een webcam zien of niet iemand anders de test aflegt.

Wanneer de rechter een gevangene voorwaardelijk vrijlaat met als voorwaarde een alcoholverbod, kan op die manier door de reclassering gecontroleerd worden of de ex-gevangene zich aan deze voorwaarde houdt. Het systeem wordt al gebruikt in Canada en Zweden en blijkt daar een succes te zijn.

Naast de ademtest gebruikt de reclassering ook elektronische stemherkenning om voetbalfans met een stadionverbod te controleren. Tijdens een wedstrijd moeten hooligans in de buurt van een vaste telefoon blijven. Deze zullen vervolgens gebeld worden door een computer. Aan de hooligan zal worden gevraagd een zin na te zeggen, zodat het systeem vervolgens kan registreren of de hooligan zich inderdaad op de afgesproken plaats bevindt. Het ademtestsysteem is ingevoerd omdat urinetests inefficiënt bleken te zijn.

ademanalyse 48
ademanalyse 48

Alonso geeft demonstratie in Sevilla

Huidig Formule 1 wereldkampioen Fernando Alonso mocht gisteren in Sevilla een demonstratie geven met de Renault R25. Sinds het winnen van de wereldtitel is Alonso een van de populairste Spanjaarden.

In totaal waren er 250.000 mensen komen kijken in de straten van Sevilla. Maar niet alleen het publiek vond het fantastisch, ook Alonso was zeer te spreken over het evenement.

"Dit was een fantastisch evenement. Het is prachtig om zoveel mensen bij elkaar te zien. De Formule 1 leeft heel erg in Spanje. Dit is een onvergetelijke ervaring."

"Het waren tien onvergetelijke dagen voor Spanje," vervolgt Alonso. "Sevilla en Barcelona hebben de Europese bekers gewonnen met voetbal en ik had een fantastisch weekend in Barcelona. Dani Pedrose en Rafael Nadal waren ook goed bezig in de Moto GP en tennis. Een prachtige week voor Spanje."

Hier vind je een filmpje van de demo.

Figo wil zijn gelijk

Afgelopen april kreeg Luis Figo van Internazionale een boete van 5000 euro boete omdat hij in de pers had gesproken over het feit dat hij Luciano Moggi van Juventus de kleedkamer van scheidsrechter Paparesta in zag gaan voor het duel tussen deze twee ploegen.

Door alle ontwikkelingen wil Figo nu koste wat het kost van de Italiaanse voetbalbond horen dat hij gelijk had en dat zijn boete wordt kwijtgescholden. Figo zei ook dat hij zeker weet dat Inter brandschoon is en niks te maken heeft met enig omkoopschandaal.

FOK! Prijswinnaars week 20

Afgelopen week kon je op de Frontpage van FOK! weer kans maken op een aantal spectaculaire en leuke prijzen. Hier is het overzicht met de winnaars van afgelopen week.

Allereerst gaf drie keer een Crate-Mate weg, een handig stuk metaal dat ervoor zorgt dat je kratten makkelijk op je bagagedrager van je fiets kunt vervoeren. Het antwoord moest zijn 'Student Company' en dit zijn de winnaars:

m_verstraeten
Pesserlan
sallyxx


Ook gaven we prijzen weg van Imagine me & You. Het antwoord op de vraag moest zijn 'Coyote Ugly' en de volgende winnaars ontvangen een DVD van 'The Bachelor' of 'The Wedding Date':


ForrestX
Pelgrim
Pat-man
jay-jay
Werewolf
Nonneke
meloveyou
monic27
RoyKruyshaar
kathyleen_s


Ook gaven we een aantal prijzen weg van Absent Minded; namelijk een pakket met T-shirt, twee polsbandjes en een cap. Het enige goede antwoord op de vraag was 'Intwine
'en dit zijn de winnaars:


The-Ghost
Buurvrouw_Rietman
thijsje123
o-fiel
Tankiej


Tot slot gaven we ook nog kaarten weg voor het Free Your Mind festival 3 juni a.s. in Arnhem. Elke winnaar krijgt voor twee personen een plek op de gastenlijst. Het antwoord op de vraag was 'Arnhem' en dit zijn de winnaars:


dazzlestan
meeltje
vilijntje


Alle winnaars namens de hele FOK!crew gefeliciteerd! De prijzen zullen binnen enkele weken naar jullie opgestuurd worden of er wordt contact met je opgenomen. Vergeet niet deze week weer op de FOK!frontpage te kijken voor meer prijsvragen. Voor eventuele vragen kun je ons natuurlijk ook e-mailen.

Mediastop voor Castelen en Huntelaar

Foppe de Haan heeft een mediastop ingelast voor Klaas-Jan Huntelaar en Romeo Castelen. De twee afvallers bij het grote Oranje worden veelvuldig lastig gevallen door de diverse media. Hierop heeft de bondscoach van Jong-Oranje besloten om een voorlopige mediastop in te gaan stellen.

"Castelen begint weer de oude te worden. Het is goed dat we inmiddels in Portugal zitten, dan wordt hij niet constant aan de beslissing van Van Basten herinnerd," aldus De Haan. Ook Huntelaar zal nog even op scherp moeten worden gezet voor de eerste groepswedstrijd van woensdag.

Boogerd nog één jaar bij Rabobank

De Rabobank-wielerploeg is erin geslaagd om Michael Boogerd voor nog één seizoen te behouden. Zondag bereikte de Hagenaar een akkoord met ploegmanager Theo de Rooij.

Afgelopen voorjaar bleek Boogerd opnieuw het boegbeeld van de Nederlandse wielerploeg en wist hij uit te blinken in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Na de klassiekers opperde Boogerd nogal wat kritiek, waarbij hij stelde dat de ploegleiding zich best wat harder mag opstellen tegenover sommige renners.

Momenteel is de Nederlandse wielerploeg in onderhandeling met Oscar Freire en Denis Mentsjov, om ook hen voor de Raboploeg te behouden.

Dierenbescherming bezorgd over Oranje-gekte

Icoon BinnenlandsDe Dierenbescherming waarschuwt voor doorgeslagen voetbalgekte, nu het WK in Duitsland snel nadert. De Oranjekoorts leidt er niet alleen toe dat mensen zichzelf in de nationale kleur toetakelen, maar ook de huisdieren worden regelmatig onder handen genomen. 'Hup Holland Hup'-shirtjes voor honden, een elftal goudvissen in de kom of een oranje geverfde cavia zijn de dierenbeschermers een doorn in het oog.

"We zijn bang dat mensen in een impuls meegaan in die gekte en ineens een heel elftal goudvissen aanschaffen omdat die oranje zijn. Na het wereldkampioenschap is de grap eraf en worden de vissen doorgespoeld", zegt Jelko de Ruijter van de Dierenbescherming. Ook de oranje truitjes, jasjes en T-shirts en zelfs mutsen die voor kleine hondjes te koop worden aangeboden kunnen niet door de beugel. "Die honden voelen zich echt niet lekker met een truitje aan. Je ziet altijd dat ze er vanaf willen." Volgens De Ruijter zijn er al meldingen binnengekomen van oranje cavia's. "Zelf heb ik het gelukkig nog niet gezien, want dat gaat wel heel ver. Zo'n knaagdier heeft een hele specifieke zorg nodig en die koop je niet voor zoiets. Wij zijn er überhaupt tegen dat dieren worden gebruikt als gelegenheidsproduct."

De overkoepelende organisatie van dierenspeciaalzaken DiBeVo vindt dat de Dierenbescherming zich onnodig druk maakt. "Of een hond nu in een geruit of oranje jasje rondloopt lijkt ons niet echt een punt", verklaart een woordvoerder. De DiBeVo zegt wel meteen in te grijpen op het moment dat winkels geverfde dieren gaan aanbieden. "Wij zijn uiteraard tegen excessen als het oranje spuiten van cavia's."

Oranje-gekte


Met dank aan Esposa voor de submit.

NAC wil Aandewiel als nieuwe trainer


NAC Breda heeft zich officieel gemeld bij HFC Haarlem voor Gert Aandewiel. De trainer is kandidaat om de opvolger te worden van Lokhoff, Lok en Karelse.

Afgelopen seizoen debuteerde Aandewiel als hoofdtrainer bij HFC Haarlem in het betaalde voetbal. Hij wist een goede prestatie neer te zetten door als achtste te eindigen in de Gouden Gids Divisie en deelname aan de play-offs af te dwingen. Deze prestaties zorgde ook voor eerdere interesse van Excelsior en NEC.

Botox voor echte pokerface

Icoon MedischDe Britse man heeft Botox ontdekt. Het inspuitmiddel schijnt niet alleen ideaal te zijn om rimpels te laten verdwijnen, maar ook om de verraderlijke tekenen van stress uit het gezicht te halen. Hoge leidinggevenden uit het bedrijfsleven zouden zich steeds meer bij de plastisch chirurg melden voor een botoxbehandeling. Van alle geïnjecteerden is reeds 20 procent man, zo meldt de Britse krant The Independent on Sunday.

Het giftige goedje wordt door de zakenlieden niet alleen in het gezicht gespoten. Een andere populaire plek is de oksel. Botox zou voorkomen dat de hoge heren tijdens spannende onderhandelingen overdadig beginnen te zweten. Sommige bedrijven zouden hun personeel zelfs korting op de behandeling aanbieden.

Met dank aan lr817086 voor de submit.

Feyenoord heeft zich nog niet gemeld voor AZ-duo

Volgens de technisch directeur van AZ, Marcel Brands, heeft Feyenoord zich niet gemeld voor AZ-spelers Barry Opdam en Stein Huysegems. Het duo wordt wel nadrukkelijk gevolgd door de Rotterdammers, maar de interesse is nog niet concreet geworden.

Het lijkt erop dat Opdam weg moet uit Alkmaar, door het aantrekken van FC Groningen-verdediger Gijs Luirink is de centrale verdediger overbodig geworden bij AZ. Opdam zou twee miljoen euro moeten kosten.

Huysegems zou in Rotterdam de opvolger moeten worden van Salomon Kalou, als die vertrekt uit De Kuip. De Belg is bij AZ niet altijd verzekerd van een basisplaats en zou daarom openstaan voor een vertrek. Maar mocht er geen nieuwe linksbuiten worden aangetrokken bij AZ, dan overweegt hij een langer verblijf in Alkmaar.

Politievrouwen: geen doorschijnende kleding

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Er was al jaren gedoe over de nieuwe politie-uniformen, maar nu sinds kort de nieuwe bijbehorende blouse geleverd wordt, is er weer een probleem bijgekomen: de dames agenten vinden de blouse te doorschijnend. Ze voelen zich bekeken en dat blijkt ook te kloppen, want op straat krijgen ze er ook opmerkingen over. Volgens Hans van Duijn, voorzitter van de politiebond, zijn echt alle soorten bh's er doorheen te zien, en niet alleen de opvallende kleuren.

De klacht over het doorschijnen is overigens zeker niet de eerste. Eerder werd er al door de dames geklaagd over de gouden knopen op de borstzakjes. Deze zouden de aandacht te veel op de borsten richten. Sommigen ervoeren de knopen zelfs als 'tepelpiercing'.

Doordat het overhemd pas een paar maanden geleden ingevoerd is, hebben nog weinig agentes hem thuis hangen. De politiebond verwacht nog veel meer klachten als hij eenmaal volledig ingevoerd is. Van Duijn vermoedt alleen dat het ondoenlijk zal zijn om de blouse van een andere stof te laten maken. Hij ziet de oplossing vooral in een extra hemdje dat erbij uitgereikt kan worden en dat dan ook onderdeel uit zal gaan maken van het standaarduniform.

Het nieuwe uniform
Het nieuwe overhemd; omwille van de goede smaak, is het
overhemd hier niet-doorschijnend gefotografeerd.

Chelsea aast op VanTheMan

Mocht Andrei Shevchenko besluiten om bij AC Milan te blijven, dan zal Chelsea zijn pijlen gaan richten op Ruud van Nistelrooy. Volgens de Engelse krant News of the World wil de Engelse kampioen de bij Manchester United uit de gratie geraakte spits betrekken in een transfer met Eidur Gudjohnsen. De IJslander zou dan naar United vertrekken.

Dezelfde krant meldt ook dat er een kans bestaat dat Chelsea zowel Shevchenko als Van Nistelrooy aantrekt. VantheMan wordt echter ook in verband gebracht met AC Milan, PSV en Internazionale.

Newcastle-coach Glenn Roeder heeft ook interesse in de Nederlander, in wie hij de ideale vervanger ziet van clubicoon Alan Shearer, die heeft besloten zijn voetballoopbaan te beindigen.

Tegenslag voor Oekraïne

Oekraïne, de debutant op het WK voetbal, kampt met tegenslag nadat Sergei Fedorov moest afhaken voor het WK. De verdediger van Dinamo Kiev kampt met een blessure aan zijn heup. De bondscoach van Oekraïne, Oleg Blochin, heeft nog geen vervanger opegroepen voor Fedorov.

Naar verwachting zal Fedorov zo'n drie maanden niet aan voetballen toe kunnen komen. De 31-jarige centrale verdediger heeft 27 interlands op zijn naam staan.

Door het afhaken van Fedorov zag bondscoach Blochin het aantal internationals dat meegaat naar het trainingskamp in het Turkse Belek teruglopen tot achttien. Andrei Sjevtsjenko is nog herstellende van een blessure, drie andere internationals nemen nog met Jong Oekraïne deel aan het Europees kampioenschap in Portugal.

Bridgestone wil weer winnen in Monaco

Het is al geruime tijd geleden dat Bridgestone de Grand Prix van Monaco wist te winnen. Michael Schumacher was in 2001 de laatste die op het Japanse rubber als eerste over de finish ging op het stratencircuit.

Over een week staat de klassieker weer op het programma. En Bridgestone hoopt dat ze een eind kunnen maken aan de reeks zonder overwinningen. "Dit is een speciale race," aldus Hisao Suganuma, de technisch directeur van Bridgestone. "Wij moeten banden leveren waarmee de coureurs een goede controle over de auto hebben, op dit bijzondere circuit. Ook is een goede acceleratie uit de langzame bochten erg belangrijk."

"De strategie en de kwalificatie zijn van groot belang. Inhalen is vrijwel onmogelijk. Ik verheug me erg op deze race. Het gaat een interessant weekend worden," aldus de Japanner.

Young kan WK voetbal vergeten

Luke Young kan het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland vergeten. De 26-jarige rechtsback van Charlton Athletic stond op de reservelijst van bondscoach Sven Goran Eriksson en zou alleen meegaan naar het WK als er spelers van de definitieve 23 af zouden vallen.

De kleine kans op deelname aan het WK is nu echter voorbij. Young liep een blessure aan zijn enkel op. "Hij is aan het einde van dit seizoen geblesseerd geraakt aan zijn enkel en vecht sindsdien om fit te geraken voor het WK. Nu is duidelijk dat hij niet op tijd hersteld zal zijn", zei een woordvoerder van de Engelse voetbalbond.

Laudrup weg bij Brøndby IF

Michael Laudrup vertrekt als trainer bij het Deense Brøndby IF. De afgelopen vier jaar stond Laudrup aan het roer bij de club waar hij in 1982 zijn actieve voettbalcarrière begon. Al geruime tijd wordt hij in verband gebracht met Real Madrid, de club waar hij van 1994 tot en met 1998 op het middenveld speelde.

Dit seizoen eindigde Brøndby als tweede in de Deense competitie en Laudrup kwam steeds meer onder druk te staan ondanks het behalen van de dubbel vorig seizoen. De contractonderhandelingen tussen hem en de club liepen vervolgens spaak, Laudrup wilde een nieuw tweejarig contract, maar de club wou hem slechts voor één seizoen laten bijtekenen.

Ten Cate wil Gabri meenemen

Henk ten Cate wil Gabri meenemen naar Ajax. De verdediger heeft een aflopend contract bij FC Barcelona.

Ten Cate meldde in het praatprogramma Studio Voetbal dat Gabri op meerdere posities inzetbaar is en goed bij Ajax zou passen. De afgelopen twee seizoenen kwam Gabri nauwelijks in actie voor FC Barcelona, onder andere wegens een zware knieblessure. In zeven jaar speelde de Spanjaard 127 competitiewedstrijden, waarin hij acht doelpunten liet aantekenen.

Film: The Da Vinci Code

The Da Vinci Code. Ongetwijfeld het meest besproken boek van de laatste jaren. Het verhaal over Maria Magdalena, die zwanger zou zijn geweest van Jezus en waaruit een heuse bloedlijn zou zijn voorgekomen, is veelgelezen vanwege het boeiende verhaal, en veelbesproken vanwege het controversiële thema. Je zou mogen stellen dat je enigszins slecht algemeen ontwikkeld bent, als je nog nooit van het boek gehoord hebt.
De bekendheid van het verhaal is sinds deze maand iets groter. Zoals met elk succesvol boek, heeft ook hier Hollywood zijn tanden in gezet. The Da Vinci Code, met Tom Hanks en Audrey Tautou, draait vanaf 19 mei wereldwijd in de bioscopen.

Bouw eerste kernfusiereactor ter wereld

Icoon Wetenschap Woensdag zal de bouw van de eerste kernfusiereactor ter wereld beginnen. Zeven ministers van Wetenschap komen dan in Brussel bijeen om de samenwerkingsovereenkomst te tekenen. De Europese Unie, China, Japan, Zuid-Korea, India, Rusland en de Verenigde Staten doen mee aan het project.

De kernfusiereactor ITER zal gebouwd worden in Cadarache, een plaats in het zuiden van Frankrijk. De bouw zal tien jaar in beslag nemen en kost tien miljard euro. Wanneer de reactor klaar is in 2016 moet deze voor twintig jaar energie gaan opleveren. Kernfusie wordt gezien als een schonere en goedkopere opvolger van kernsplitsing, de huidige energiebron van kerncentrales. Kernfusie is vergelijkbaar met de energiebron van de zon. Kernfusie zal een belangrijke rol spelen om in de elekriciteitsbehoefte van de groeiende wereldbevolking te kunnen voorzien.

ITER-reactor
Een schets van de ITER-reactor

'Binnenkort ook de pil voor mannen'

Icoon Wetenschap De wetenschap heeft een succesvolle mannelijke variant van de pil ontwikkeld, zo meldt de Belgische site AdValvas. Het bewijs dat deze pil doeltreffend is was eerder al geleverd. Het enige dat nog moest worden aangetoond is dat mannen na een tijdje ook weer vruchtbaar worden. Dat is inmiddels een feit: mannen worden na het slikken van deze pil weer vruchtbaar na drie tot vier maanden. Nu hoeft de consument alleen nog te wachten tot de pil op de markt verschijnt.

Deze nieuwe anticonceptiemethode wordt al heel wat jaren onderzocht. Uit eerdere wetenschappelijke studies bleek deze methode een doeltreffendheid van 97 tot 100 procent te halen. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat honderd procent van de mannen na enkele maanden weer vruchtbaar wordt. Hoe lang dit duurt wordt de recuperatietijd genoemd. Een vervelend bijverschijnsel is dat de recuperatietijd verschilt per man. Gemiddeld duurt deze 3,4 maanden. Leeftijd, etnische origine, de behandelingsduur en de initiële concentratie spermatozoïden hebben invloed op de recuperatietijd.

De huidige anticonceptiemethoden voor mannen, namelijk het gebruik van een condoom, terugtrekking en vasectomie, blijken niet zo populair te zijn bij koppels. Een condoom wordt vaak slecht aanvaard, terugtrekking wordt onbetrouwbaar geacht en vasectomie is onomkeerbaar. Er zou dus best een markt voor de pil voor mannen kunnen zijn.

Icoon Wetenschap
Mannen kunnen voortaan de controle in eigen hand nemen

Islamieten dreigden besprekingen Kashmir te saboteren

Icoon TerrorismeVier islamitische groeperingen hebben gedreigd met aanslagen tijdens de besprekingen over de toekomst van Kashmir. De Indiase minister-president Singh zal hierover met separatisten praten. Islamitische rebellen zouden ook verantwoordelijk zijn voor een eerdere aanslag op aanhangers van de Congrespartij, in de stad Jammu-Kashmir. Duizenden Indiërs waren samengekomen om de dood van de vroegere premier Rajiv Gandhi te herdenken. Er werden granaten gegooid en op de menigte werd geschoten. Bij deze aanslag raakten tien mensen gewond.

De vier islamitische groeperingen, die hebben gezegd dat ze de besprekingen die voor woensdag en donderdag op de agenda staan zullen saboteren, zouden tamelijk onbekend zijn. Wel zouden achter deze groeperingen terroristische organisaties schuilgaan. Twaalf islamitische groeperingen voeren sinds 1989 al een gewapende strijd in Kashmir, waarbij 66 duizend doden zijn gevallen.

Indy 500: Bump day

Vandaag was de laatste kans om te kwalificeren. De meeste coureurs hebben alleen maar trainingsrondjes gereden.

Thiago Medeiros was de eerste die een poging ging wagen om de laatste vrije plek in te nemen, ongeveer 50 minuten voor het eind van de zes uur durende sessie. Omdat gisteren slechts 32 coureurs hadden geklasseerd was het voldoende om vier rondes te rijden.

Het bleef tot het laatste moment spannend voor Medeiros, omdat hij de langzaamste van het veld was en zijn plaats dus zou moeten afstaan als er iemand sneller was dan hem. Het was in zijn voordeel dat verder niemand een poging deed om zich te kwalificeren.

Verschillende coureurs hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om veel te rijden en hun wagens alvast op de race af te stellen. Zes coureurs reden meer dan 100 ronden. Scott Sharp reed het meest van allemaal en ging maar liefst 161 keer rond. Op donderdag kunnen de coureurs weer verder gaan met het verbeteren van de afstellingen.

De startopstelling

Row 1
Pos. 1 Sam Hornish Jr
Car # 6 :: D/H/F
Speed/Time: 228.985/2:37.2155
Pos. 2 Helio Castroneves (W)
Car # 3T :: D/H/F
Speed/Time: 228.008/2:37.8893
Pos. 3 Dan Wheldon (W)
Car # 10 :: D/H/F
Speed/Time: 227.338/2:38.3543
Row 2
Pos. 4 Scott Dixon
Car # 9 :: D/H/F
Speed/Time: 226.921/2:38.6457
Pos. 5 Tony Kanaan
Car # 11 :: D/H/F
Speed/Time: 226.776/2:38.7471
Pos. 6 Vitor Meira
Car # 4T :: D/H/F
Speed/Time: 226.156/2:39.1823
Row 3
Pos. 7 Kosuke Matsuura
Car # 55 :: D/H/F
Speed/Time: 225.503/2:39.6431
Pos. 8 Scott Sharp
Car # 8 :: D/H/F
Speed/Time: 225.321/2:39.7720
Pos. 9 Marco Andretti (R)
Car # 26 :: D/H/F
Speed/Time: 224.918/2:40.0586
Row 4
Pos. 10 Danica Patrick
Car # 16T :: P/H/F
Speed/Time: 224.674/2:40.2319
Pos. 11 Tomas Scheckter
Car # 2 :: D/H/F
Speed/Time: 224.659/2:40.2431
Pos. 12 Ed Carpenter
Car # 20 :: D/H/F
Speed/Time: 224.548/2:40.3224
Row 5
Pos. 13 Michael Andretti
Car # 1 :: D/H/F
Speed/Time: 224.508/2:40.3505
Pos. 14 Buddy Rice (W)
Car # 15T :: P/H/F
Speed/Time: 224.393/2:40.4326
Pos. 15 Townsend Bell (R)
Car # 90 :: D/H/F
Speed/Time: 224.374/2:40.4466
Row 6
Pos. 16 Bryan Herta
Car # 7 :: D/H/F
Speed/Time: 224.179/2:40.5859
Pos. 17 Dario Franchitti
Car # 27 :: D/H/F
Speed/Time: 223.345/2:41.1857
Pos. 18 Max Papis
Car # 52 :: D/H/F
Speed/Time: 222.058/2:42.1198
Row 7
Pos. 19 Eddie Cheever Jr (W)
Car # 51 :: D/H/F
Speed/Time: 222.028/2:42.1420
Pos. 20 PJ Chesson (R)
Car # 91 :: D/H/F
Speed/Time: 221.576/2:42.4724
Pos. 21 Felipe Giaffone
Car # 14 :: D/H/F
Speed/Time: 221.542/2:42.4973
Row 8
Pos. 22 Jeff Bucknum
Car # 92 :: D/H/F
Speed/Time: 221.461/2:42.5566
Pos. 23 Larry Foyt
Car # 41 :: D/H/F
Speed/Time: 221.332/2:42.6519
Pos. 24 Jaques Lazier
Car # 21 :: P/H/F
Speed/Time: 221.151/2:42.7847
Row 9
Pos. 25 Buddy Lazier (W)
Car # 5 :: D/H/F
Speed/Time: 220.922/2:42.9534
Pos. 26 Jeff Simmons
Car # 17T :: P/H/F
Speed/Time: 220.347/2:43.3785
Pos. 27 Al Unser Jr (W)
Car # 31 :: D/H/F
Speed/Time: 219.388/2:44.0925
Row 10
Pos. 28 Roger Yasukawa
Car # 12 :: P/H/F
Speed/Time: 218.793/2:44.5393
Pos. 29 Airton Dare
Car # 88 :: P/H/F
Speed/Time: 218.170/2:45.0091
Pos. 30 Stephan Gregoire
Car # 97 :: P/H/F
Speed/Time: 217.428/2:45.5723
Row 11
Pos. 31 Arie Luyendyk Jr (R)
Car # 61 :: P/H/F
Speed/Time: 216.352/2:46.3952
Pos. 32 PJ Jones
Car # 98 :: P/H/F
Speed/Time: 215.816/2:46.8091
Pos. 33 Thiago Medeiros (R)
Car # 18 :: P/H/F
Speed/Time: 215.729/2:46.8763

Belg doet poging tot staatsgreep

Jan BucquoyDe Belgische filmmaker Jan Bucquoy is zondagmiddag opgepakt toen hij het Koninklijk Paleis in zijn land wilde bestormen. De anarchist en een aantal sympathisanten wilden een staatsgreep plegen. Bucquoy werd verwacht bij het paleis; bij een vorige poging in 2005 had hij al aangekondigd het elk jaar op 21 mei opnieuw te gaan proberen.

De 55-jarige Bucquoy is in zijn land bekend als absurdistisch regisseur en provocateur. Hij is eigenaar van een slipjesmuseum in Brussel, was in het verleden actief voor de politieke partij BANAAN en onthoofde ooit op de Brusselse Grote Markt een pop die sterk op de voormalige koning Boudewijn leek. Hij maakte films als 'Camping Cosmos' en 'Het seksuele leven der Belgen 1950-1978'.

Met dank aan lr817086 voor de submit.

'Uitslag Songfestival slecht voor EU-gevoel'

Jules Maaten"Ik heb de indruk dat een deel van de bevolking tegen uitbreiding van de Europese Unie is, omdat we steeds niet ver komen bij het Songfestival." Dat stelde Jules Maaten, de leider van de VVD in het europarlement, zondag. De liberaal zegt zich verbaasd te hebben over de liedjescompetitie. De manier van stemmen klopt volgens hem niet. "Maar ik geloof niet in een complot tegen Nederland, hoor. Je ziet dat een klein land als Finland wel kan winnen."

Maaten trekt een verband tussen het steeds groter wordende aantal deelnemers bij het Eurovisie Songfestival, waardoor de kans op een hoge positie voor Nederland steeds kleiner wordt, en een internetonderzoek waaruit afgelopen week bleek dat veel Nederlanders tegen de uitbreiding van de Europese Unie zijn. Zijn PvdA-collega Jan Marinus Wiersma ziet dat verband echter niet zo. "Het Songfestival is toch iets nostalgisch: 90 procent van de Nederlanders wil het immers afschaffen. Dan zou je nog eerder verband moeten zien met het Europees voetbal, de Champions League, maar dat zie ik ook niet echt", stelt Wiersma. Hij vermoedt eerder dat de kritische houding tegen EU-uitbreiding veroorzaakt wordt door de vrees de eigen baan te verliezen.
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.