Leerlingen basisschool besmet met tbc

Jeroen (steenz)
Icoon Gezondheid Zeker drie leerlingen van een basisschool in Zwolle zijn met tuberculose (tbc) besmet. De ziekte is overgedragen door een 12-jarige leerlinge, waarbij in maart open tbc werd geconstateerd. Dat heeft de GGD vandaag gemeld. In de directe omgeving van het meisje zijn ook nog drie andere mensen besmet geraakt.

Nadat er open tbc bij het meisje was ontdekt, zijn al haar klasgenootjes en leraren onderzocht. De resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend. Morgen zullen de GGD en de basisschool bespreken of alle andere leerlingen van de school ook onderzocht moeten worden.

In maart 2005 raakten er ook al kinderen op een basisschool besmet, destijds via een oppasmoeder met open tbc. Volgens de GGD gaat het echter om incidenten, en zijn besmettingen op basisscholen zeldzaam.

Tuberculose is een ziekte die zeer gevaarlijk kan zijn zonder goede behandeling. Alleen open longtuberculose is besmettelijk voor anderen, en slechts tien procent van de mensen die besmet raken wordt ziek. In Nederland is de ziekte dan ook geen groot probleem, maar in het buitenland is dat wel anders. Wereldwijd overlijdt er iedere 15 seconden iemand aan tbc.