Wetenschap wil meer geld

Athlon_2o0o
Icoon Wetenschap De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil dat de overheid jaarlijks 433 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor wetenschappelijk onderzoek. Dit bedrag moet bovenop een subsidie van 423 miljoen euro per jaar komen. Vorige maand wilde een groep wetenschappers ook meer geld naar kennisontwikkeling.

Het geld moet voor drie doelen gebruikt gaan worden. Uitmuntende onderzoekers moeten betere faciliteiten en meer mogelijkheden krijgen. Daarnaast moet er op nationaal en internationaal niveau beter samengewerkt worden. Verder moet de wetenschap zich meer bezig houden met maatschappelijke problemen. De NWO wil een kwaliteitsverbetering van de wetenschap. 433 miljoen euro is volgens hen een "aanzienlijk" bedrag, maar de investering is noodzakelijk omdat de toekomst van Nederland samenhangt met het succes van Nederland als kennisland.

De overheid heeft 600 miljoen euro beschikbaar voor technologische vernieuwing. De pot met aardgasbaten raakt steeds verder gevuld, en de NWO mag deze gebruiken om kwalitatief hoogstaande onderzoeken te financieren. Maar veel ingediende onderzoeksvoorstellen zijn kwalitatief onvoldoende en worden door de NWO afgewezen. Van de tientallen subsidieaanvragen keurde de NWO er slechts één goed. De NWO wil deze aardgasbaten niet gebruiken voor incidenteel onderzoek, maar wil structureel een aanzienlijk bedrag investeren in onderwijs en wetenschap. Als de 600 miljoen euro dit jaar niet wordt besteed, dan vloeit het bedrag volgens de wet terug in de staatskas. Een regeling waar de NWO het niet mee eens is.