Kijkers waarderen Songfestival wel

TelevisieDe discussie over hoe waardeloos het Eurovisie Songfestival is geworden, blijkt op de kijker van het programma weinig invloed te hebben. De ruim 1,3 miljoen mensen die zaterdag keken, waardeerden de uitzending met een hoog rapportcijfer: 8,9. Ook de uitzending zaterdagavond op Nederland 3 van Paul de Leeuws 'Mooi weer De Leeuw', die rond het Songfestival was opgebouwd, werd hoog gewaardeerd: 8,8.

Donderdagavond keken er naar de halve finale ruim 1,4 miljoen Nederlanders. Dat het er met de finale iets minder waren, heeft volgens de Stichting Kijkonderzoek te maken met het niet doordringen tot de eindstrijd van Treble.

In heel Europa keken zaterdagavond zo'n 100 miljoen mensen naar de verrichtingen van de 24 finalisten.

Kritiek
In Athene was overigens de kritiek op het festival, na de winst van de Finse monstergroep Lordi, niet mals. Voor veel 'deskundigen' was het onbegrijpelijk dat dit de uitslag was. ''Een poppenkast, een freakshow en een circus, daartoe is het Songfestival verworden'', waren veelgehoorde kwalificaties.

In De Telegraaf pleiten vandaag een aantal mensen uit de muziekbranche om terug te gaan naar de basis. Het is te veel show geworden, de muzikaliteit van de liedjes is daar ondergeschikt aan geraakt, zo betogen onder meer Pierre Kartner en Jerney Kaagman.