'Binnenkort ook de pil voor mannen'

Icoon Wetenschap De wetenschap heeft een succesvolle mannelijke variant van de pil ontwikkeld, zo meldt de Belgische site AdValvas. Het bewijs dat deze pil doeltreffend is was eerder al geleverd. Het enige dat nog moest worden aangetoond is dat mannen na een tijdje ook weer vruchtbaar worden. Dat is inmiddels een feit: mannen worden na het slikken van deze pil weer vruchtbaar na drie tot vier maanden. Nu hoeft de consument alleen nog te wachten tot de pil op de markt verschijnt.

Deze nieuwe anticonceptiemethode wordt al heel wat jaren onderzocht. Uit eerdere wetenschappelijke studies bleek deze methode een doeltreffendheid van 97 tot 100 procent te halen. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat honderd procent van de mannen na enkele maanden weer vruchtbaar wordt. Hoe lang dit duurt wordt de recuperatietijd genoemd. Een vervelend bijverschijnsel is dat de recuperatietijd verschilt per man. Gemiddeld duurt deze 3,4 maanden. Leeftijd, etnische origine, de behandelingsduur en de initiŽle concentratie spermatozoÔden hebben invloed op de recuperatietijd.

De huidige anticonceptiemethoden voor mannen, namelijk het gebruik van een condoom, terugtrekking en vasectomie, blijken niet zo populair te zijn bij koppels. Een condoom wordt vaak slecht aanvaard, terugtrekking wordt onbetrouwbaar geacht en vasectomie is onomkeerbaar. Er zou dus best een markt voor de pil voor mannen kunnen zijn.

Icoon Wetenschap
Mannen kunnen voortaan de controle in eigen hand nemen