Bos wil maximumgrens voor collegegeld

Paddy (paddy)
Icoon PolitiekPvdA-leider Wouter Bos wil dat er na 2010 een maximum aan het collegegeld komt. Hij bracht dit maandag tijdens een gesprek met studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam, naar voren. De PvdA-leider zei verder te willen praten met de studentenbonden over de maximale hoogte van het collegegeld.

Studenten zullen, wanneer zij na het verbreken van de leerrechten hun studie nog niet voltooid hebben, voortaan een collegegeld betalen waarvan de hoogte door de universiteit of hogeschool wordt bepaald. Voor enkele studies zou het instellingsgeld op kunnen lopen tot 9000 euro. Er is wel bepaald dat een instelling tot 2010 niet meer dan twee keer het huidige collegegeld mag vragen.

Het CDA reageerde verbijsterd."Eerst wil de PvdA studenten een verplichte lening door de strot duwen door de basisbeurs af te schaffen en een leenstelsel in te voeren, waardoor de rekening volledig bij de student belandt en nu stelt Bos voor om die rekening te beperken door een maximum in te voeren", aldus CDA-Kamerlid Jodersma.

Volgens haar wil CDA het huidige studiefinancieringsstelsel met een basisbeurs en een inkomensafhankelijke aanvullende beurs laten zoals het is. Het CDA zou volgens Joldersma vorige week al hebben laten weten tegenstander te zijn van het vrijlaten van de collegegelden."Eerst moet een geduchte evaluatie komen.", aldus het Kamerlid.

De PvdA-leider gaf maandag aan er ook geen problemen mee te hebben wanneer een bedrijf als Read Business geld van de overheid zou krijgen om een opleiding aan te bieden."Als zij het beter doen dan de universiteiten, waarom niet?", aldus Bos. Het ministerie werkt momenteel aan een experiment dat moet kunnen aantonen wat de voordelen en nadelen zijn van een dergelijk open bestel. Volgens Joldersma is het CDA tegen een open bestel en vindt dat het hoger onderwijs publiek moet blijven.