Bandenleverancier in juli bekend

Olga (Nuongirl)
De FIA zal op 5 juli bekend maken welk merk vanaf 2008 de officiële bandenleverancier voor de Formule 1 wordt. Geïnteresseerde partijen mogen zich nog tot 23 juni inschrijven, maar de strijd lijkt te gaan tussen Bridgestone en Pirelli.

Eerder dit jaar maakte de FIA bekend dat de Formule 1 vanaf 2008 verder gaat met een zogenaamde ’control-tyre’. De banden blijven gedurende de seizoenen 2008, 2009 en 2010 hetzelfde. Op 1 april 2007 moet een prototype van de band beschikbaar zijn voor de teams, en uiterlijk 1 september zal de eerste vracht banden moeten worden afgeleverd.

De strijd om het alleenrecht is tot nu toe in stilte verlopen. Bridgestone heeft, vanwege de jarenlange ervaring in de Formule 1, de beste papieren in handen, Michelin kondigde al eerder aan dat het vertrekt. Pirelli, dat in 1991 voor het laatst actief was in de Formule 1, heeft interesse, terwijl er ook van Yokohama een inschrijving verwacht wordt.

De FIA heeft overigens een handigheidje in het contract met de toekomstige bandenleverancier laten opnemen om fiasco’s, zoals vorig jaar tijdens de Grand Prix van Amerika, te voorkomen. De firma die uiteindelijk de strijd wint zal een deposito van 100 miljoen euro beschikbaar stellen. Dit bedrag is nodig om bij eventuele problemen de schade te vergoeden.