Boetebeleid NS mogelijk soepeler

Athlon_2o0o
Icoon Vervoer Conducteurs krijgen op korte termijn misschien meer ruimte om zelf te beoordelen of een treinreiziger een boete verdient. De komende maand gaan de directie en de ondernemingsraad van de Nederlandse Spoorwegen met vakbonden hierover praten.

De vakbonden hebben moeite met de strengheid van de NS als het gaat om zwartrijden. Een kaartje kopen in de trein is niet meer mogelijk. Iedereen die in de trein zit of staat zonder vervoersbewijs krijgt altijd een boete van 35 euro plus de normale ritprijs. Deze nieuwe maatregel is ingevoerd sinds oktober vorig jaar. Ook als de kaartautomaat kapot is moet deze boete betaald worden. In sommige gevallen kan de NS de boete achteraf wel kwijtschelden.

Roel Berghuis van FNV Bondgenoten wil dat reizigers die zich direct bij de conducteur melden weer gewoon een kaartje in de trein kunnen kopen. "De goeden lijden nu onder de kwaden", zo zegt hij. Een woordvoerder van de NS stelt dat "aan het basisprincipe van het boetebeleid niet wordt getornd". Wel erkent hij dat conducteurs in de nabije toekomst mogelijk meer vrijheid krijgen om bijzondere gevallen af te handelen.

De onderhandelaars willen voor de zomervakantie tot een akkoord komen. Daarin moeten criteria komen te staan, zodat conducteurs weten hoeveel handelingsvrijheid ze hebben als ze te maken krijgen met reizigers zonder vervoersbewijs. De partijen gaan ook praten over dienstverlening door conducteurs in de trein en over ondersteuning door de spoorwegpolitie en ander beveiligingspersoneel.