Kenmerken van Goed Nederlanderschap

Je zou zeggen dat Nederlands spreken toch wel de eerste vereiste is. Maar er zijn zat Nederlanders in het noorden, oosten en zuiden van ons land en in de grote steden die amper Nederlands spreken, laat staan ABN.

Daarnaast zijn er talloze niet-Nederlanders die wel de taal beheersen. Zo heb ik me wel eens laten vertellen dat er meer Duitsers zijn die Nederlands spreken dan Nederlanders die Duits spreken. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik daar nog nooit wat van gemerkt heb tijdens vakanties in Duitsland of van vakantiegaande Duitsers in ons land, maar dat terzijde. En dan heb je natuurlijk nog die dekselse Belgen die ons altijd verslaan met Tien voor Taal. Kort samengevat: ABN spreken is blijkbaar niet echt een criterium voor het Nederlanderschap.

Eén vereiste waar wel duidelijkheid over bestaat is dat je meer verstand moet hebben van voetbal dan de bondscoach. In ieder geval gaat Verdonk er van uit dat zij meer verstand heeft dan de bondscoach, de minister van sport en ons nationale voetbalorakel bij elkaar. Maar dan gaat het dus vooral om kennis van spelsystemen, opstellingen en de juiste wissels op het juiste moment. Alleen maar een beetje kunnen ballen is natuurlijk absoluut niet genoeg. Zodra Kalou zich gaat verdiepen in de kunst om bondscoach te worden in plaats van doelpunten maken en voorzetten geven, kunnen we het misschien nog eens over z'n paspoort hebben.

Ik vraag me wel eens af: zou Rita zichzelf als voorbeeldnederlander zien? In dat geval zou je misschien kunnen zeggen dat besluitvaardigheid in combinatie met het kiezen van het juiste moment om de trekker over te halen een kenmerk van goed Nederlanderschap is. Maar als ik terugdenk aan Srebrenica of aan de gang van zaken rond Eric O., dan krijg ik daar toch weer mijn twijfels over.

Als we naar andere succesvolle integratieverhalen kijken, zou je kunnen denken dat een relatie met iemand van het koninklijk huis een goede manier is om aan een Nederlands paspoort te komen, ongeacht je verleden of land van herkomst of het verleden van je land van herkomst. Maar er zijn ook verhalen van genaturaliseerde Nederlanders bekend die niet getrouwd zijn met Nederlandse prinsen of prinsessen, en ook van een enkele Spaanse prins die wel met een Nederlandse prinses getrouwd is, maar nooit Nederlander is geworden. Dat staat er dus toch redelijk los van, hoewel het wel helpt om die zinnetjes over Duits bloed en eer voor de Spaanse koning in ons volkslied actueel te houden.

Wat wel zeker is: hoewel liegen op zich niet zo erg is, is liegen bij je aanvraag wel een goede manier om geen Nederlander te worden. Dat je altijd oprecht de waarheid spreekt (zoals jij die ziet, in ieder geval) zolang je Nederlander bent en daarmee een waardevolle bijdrage levert aan onze samenleving, wordt niet als meer of minder Nederlands gerekend dan liegen, verzwijgen, verdraaien en manipuleren. En gelukkig maar, anders zou het wel heel stil worden in politiek Den Haag. Het gaat dus puur om de timing van het liegen, wat geboren Nederlanders wel een klein beetje een oneerlijke voorsprong geeft. Overigens is niet liegen bij je aanvraag ook niet handig, al was het maar omdat het IND ook niet te beroerd is om die gevoelige gegevens even door te geven aan je land van herkomst. Dan kan dat land je in ieder geval wat extra aandacht geven als je na zo'n teleurstellende afwijzing terug wordt gestuurd.

Zou iemand nog weten welke eigenschappen je dan wel moet hebben om Nederlander te mogen worden? Als ik kijk naar hoe lang het hele proces van naturalisatie duurt, hoeveel bezwaarprocedures er nog lopen en hoeveel beroepsprocedures nog door een rechter behandeld moeten worden, heb ik er niet echt vertrouwen in dat de immigratiedienst het weet. En als je kijkt hoe van een internationaal gewaardeerde politica alsnog kan blijken dat zij geen Nederlandse is, ga ik me toch afvragen wat dan wel de kenmerken zijn van Goed Nederlanderschap?