Montenegro wordt onafhankelijk

Athlon_2o0o
Icoon Buitenlands De inwoners van Montenegro hebben in het referendum van zondag gekozen voor onafhankelijkheid. De officiële uitslag kwam vanmiddag binnen, en bevestigt dat 55,4 procent van de kiezers voor zelfstandigheid heeft gestemd. 44,6 procent blijft liever aangesloten bij Servië. Voortaan zal de Europese landkaart er dus anders uitzien.

De opkomst van het referendum was hoog met 86,3 procent. De Europese Unie zou de uitslag erkennen als meer dan 55 procent voor zou stemmen, en als de opkomst meer dan 50 procent was. De stemming voldoet aan deze eisen, en Montenegro wordt dus een nieuw Europees land. De EU en Servië hadden liever gezien dat de unie stand had gehouden, maar zullen de uitslag respecteren. Rond het middaguur hadden op de meeste plaatsen al meer dan de helft van de kiezers gestemd. De sfeer was gedurende de hele dag gespannen, maar gewelddadigheden kwamen nergens voor.

Kaart van Servië en Montenegro Montenegro is de laatste deelrepubliek die onafhankelijk wordt van Servië. Montenegro had al een sterke vorm van autonomie met een eigen parlement, een eigen regering en het gebruik van een andere munteenheid, namelijk de euro. Het nieuwe land is de helft kleiner dan Nederland en heeft 620.000 inwoners. Het land bleef lang in een unie met Servië, omdat de verwantschap tussen Montenegrijnen en Serviërs groot is. Pas sinds midden jaren negentig begon onafhankelijkheid een belangrijke kwestie te worden. De voorstanders van een onafhankelijk Montenegro denken dat ze zonder Servië sneller kunnen toetreden tot de Europese Unie. Slovenië, ook een voormalige deelstaat van Joegoslavië, heeft laten zien dat toetreding tot de EU mogelijk is. Servië daarentegen, blokkeert toetreding tot de EU door Ratko Mladic niet op te pakken. Daarnaast wil Montenegro af van het negatieve imago dat Servië meedraagt.

In de hoofdstad Podgorica gingen tienduizenden Montenegrijnen de straat op toen de eerste prognose op televisie bekend werd gemaakt. Er waren enorme hoeveelheden vuurwerk ingeslagen en toeterende auto's maakten het feest compleet. Jongeren zwaaiden met de Montenegrijnse rode adelaarsvlag uit de autoramen, al schreeuwend: "Montenegro!". Montenegro wordt de 193e soevereine staat.

Overigens zal Montenegro met Servië tijdens het WK voetbal voor de laatste keer samen voor het wereldkampioenschap strijden. Servië-Montenegro spelen in dezelfde groep als Nederland.

Vlag van Montenegro
De vlag van Montenegro