Nederland koploper emigratie in Europa

Icoon BinnenlandsMeer mensen gaan weg dan er binnenkomen. Wat dat betreft is Nederland het unicum in West-Europa. Een nieuw record werd bereikt in 2005, toen er maar liefst 121 duizend personen Nederland voorgoed vaarwel zeiden. Het immigrantenaantal lag 25 procent lager. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen dit uit.

In 2003 had de emigratie voor het eerst troef. Sindsdien zet deze tendens zich gestaag voort. In het eerste kwartaal dit jaar pakten bijna dertigduizend mensen hun biezen, vijfduizend meer dan vorig jaar. In Europa is dit ongekend; zoals demograaf Jan Latten van het CBS zegt: "Nederland is een emigratieland geworden."

In enkele Oost-Europese landen viert de emigratie eveneens hoogtij, doch niet zo veel als in Nederland. Emigranten voelen zich het meest aangetrokken tot onze buurlanden België en Duitsland. De lage huizenprijzen daar zijn de boosdoener; "Steeds meer Nederlanders in de grensgebieden kopen huizen in de buurlanden", aldus Latten. Vooral de gunstige hypotheekregelingen zijn volgens hem een lokkertje.

Twintigers en dertigers zijn het meest vertrekgraag in Nederland. Allicht worden zij weggejaagd door de slechte economische vooruitzichten, zo concludeert Latten. Dit ondanks de verbeterde economische conjunctuur, die de emigratie opmerkelijk genoeg nog niet heeft doen dalen.