VS wil antiraketsystemen in Europa

Icoon OorlogDe Verenigde Staten wil antiraketsystemen in Europa plaatsen, om zich te beschermen tegen mogelijke aanvallen vanuit Noord-Korea en Iran. Voor 2011 moeten er minstens 10 afweersystemen worden geÔnstalleerd in onder meer Polen en TsjechiŽ. De Polen hebben verklaard er wel oren naar te hebben. "We zijn zeker geÔnteresseerd en wachten gedetailleerde plannen af", aldus de Poolse plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken.

Rusland is allerminst blij met het idee dat ze Amerikaanse antiraketsystemen voor haar deur krijgt. "De keuze voor de locatie van die bases is dubieus, om het zacht uit te drukken", aldus de Russische minister van Defensie.

Amerikaanse functionarissen beweren stellig dat de bases niet tegen Moskou zijn gericht en alleen als bescherming tegen Iran en Noord-Korea bedoeld zijn. Punt is echter dat de allermodernste Iraanse raket met moeite Griekenland behaalt, laat staan Polen. Noord-Korea komt met zijn raketten niet eens in de buurt van Europa. Daarom staan de Russen zeer sceptisch tegenover het verhaal van de Amerikanen.

Het Pentagon heeft inmiddels het Amerikaanse Congres om ten minste 56 miljoen dollar gevraagd om het project te kunnen beginnen. De totale kosten worden op 1,6 miljard dollar geschat.

Met dank aan Haviksvrouwe voor de submit.