Oud-topmannen Ahold niet naar gevangenis

Icoon JustitieDe oud-Ahold-topmannen die verdacht werden van valsheid in geschrifte en fraude, gaan niet de gevangenis in. De rechtbank veroordeelde vandaag de oud-topman Cees van der Hoeven tot een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 225 duizend euro. Financieel verantwoordelijke Michiel Meurs heeft hetzelfde opgelegd gekregen. Mede-bestuurder Jan Andreae kreeg vier maanden voorwaardelijk en een boete van 120 duizend euro. De vierde man, Roland Fahlin, is vrijgesproken.

De drie veroordeelde bestuurders zijn schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte. Om de winst van Ahold mooier te laten lijken, zetten ze de winst van bedrijven waar Ahold maar half eigenaar van was tóch in zijn geheel in de jaarrekening. Hiermee werd de beurskoers kunstmatig opgevoerd. De accountants werden misleid met valse brieven, waarvan de inhoud weer ontkend werd door zogenaamde 'side-letters', die voor de accountants geheim werden gehouden.

De eisen waren een stuk hoger. Tegen Van der Hoeven en Meurs was twintig maanden, waarvan zes voorwaardelijk geëist. De verdediging eiste vrijspraak, omdat ze zich volgens hen voornamelijk hadden geconcentreerd op de dagelijkse gang van zake in het bedrijfsleven en niet op juridische scherpslijperij. De bestuurders werden overigens door Ahold stante pede ontslagen toen in 2003 de fraude aan het licht kwam.

Cees van der Hoeven
Oud-Ahold-topman Cees van der Hoeven