CD: Less Than Jake - In With The Out Crowd

Harry (Dinosaur_Sr)
Wat als je eigenlijk Van Halen had willen zijn, maar niet bent? Dan zet je een pruik op, en speel je in een knotsgekke, cheezy skapunkband: Less Than Jake. Maar tot wanneer doe je dat?



Te oordelen aan In With The Out Crowd is Less Than Jake over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. Ongetwijfeld zetten ze live nog een professioneel chaotische show neer, maar op schijf is de magie uitgewerkt. Zelf zingen ze het ook al: Overrated (Everything Is).

Alleen de tracks waarop de blazerssectie een tandje hoger schakelt (de zeldzame nummers waarin ze überhaupt te horen zijn), doen herinneren aan eerdere albums. De muziek wordt dan vanzelf wat rommeliger en intenser. Lekkere springnummers (bijvoorbeeld Don't Fall Asleep On The Subway). Maar dat is helaas een zeldzaamheid op dit album. Te weinig feest, te veel plichtsbesef. In de tekst van liefst drie van de twaalf nummers wordt in slaap gevallen, en lijkt dan ook geen toeval.

En hoewel Less Than Jake bepaald niet bekend stond om hun verheven teksten, maken ze het op In With The Out Crowd wel heel erg bont. Een stukje Soundtrack Of My Life:
I'm on a mission
to see what's been missing,
My favorite song is on repeat
but it's just not helping me,
My eyes have been wider
but never have been brighter

Om het in Bennie Nijman/Holland Casino-termen te zeggen: rijmelarij. Voorheen niet storend, maar dat valt op wanneer het feestgedruis wegsterft.

Meer mainstream dan punk. Meer punk dan ska. Waar is de blazersectie? En hoor ik op The Rest Of My Life *spuug, bah* synthesizers...? Nog maar te zwijgen over de titel die ook van Jantje Smit had kunnen zijn, wat zijn dat nou voor ouwelullentitels? De rest van de teksten zijn eveneens vrij depri, niet wat ik verwachtte.

Als ik alleen op In With The Out Crowd af zou moeten gaan, zou het zo maar het afscheidsalbum voor deze skapunkband geweest kunnen zijn: de magie is zoek, en van het opgewekte zonnige feestje is weinig over. Twee sterren, inclusief respect voor wat eens een leuke band was. Hou de centen op zak, en ga ze lekker live zien, op een festival met teveel bier en wiet , en een dove geluidsman die de blazers veel te veel volume geeft. Lowlands bijvoorbeeld.


Label: Warner/Sire Releasedatum: 19 mei 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!