Dierenbescherming bezorgd over Oranje-gekte

Gertjan (Kozzmic)
Icoon BinnenlandsDe Dierenbescherming waarschuwt voor doorgeslagen voetbalgekte, nu het WK in Duitsland snel nadert. De Oranjekoorts leidt er niet alleen toe dat mensen zichzelf in de nationale kleur toetakelen, maar ook de huisdieren worden regelmatig onder handen genomen. 'Hup Holland Hup'-shirtjes voor honden, een elftal goudvissen in de kom of een oranje geverfde cavia zijn de dierenbeschermers een doorn in het oog.

"We zijn bang dat mensen in een impuls meegaan in die gekte en ineens een heel elftal goudvissen aanschaffen omdat die oranje zijn. Na het wereldkampioenschap is de grap eraf en worden de vissen doorgespoeld", zegt Jelko de Ruijter van de Dierenbescherming. Ook de oranje truitjes, jasjes en T-shirts en zelfs mutsen die voor kleine hondjes te koop worden aangeboden kunnen niet door de beugel. "Die honden voelen zich echt niet lekker met een truitje aan. Je ziet altijd dat ze er vanaf willen." Volgens De Ruijter zijn er al meldingen binnengekomen van oranje cavia's. "Zelf heb ik het gelukkig nog niet gezien, want dat gaat wel heel ver. Zo'n knaagdier heeft een hele specifieke zorg nodig en die koop je niet voor zoiets. Wij zijn er überhaupt tegen dat dieren worden gebruikt als gelegenheidsproduct."

De overkoepelende organisatie van dierenspeciaalzaken DiBeVo vindt dat de Dierenbescherming zich onnodig druk maakt. "Of een hond nu in een geruit of oranje jasje rondloopt lijkt ons niet echt een punt", verklaart een woordvoerder. De DiBeVo zegt wel meteen in te grijpen op het moment dat winkels geverfde dieren gaan aanbieden. "Wij zijn uiteraard tegen excessen als het oranje spuiten van cavia's."

Oranje-gekte


Met dank aan Esposa voor de submit.