Rechter wilde aangifte in doofpot laten stoppen

Icoon JustitieDe Leeuwardense rechter Wicher Wedzinga heeft geprobeerd om een aangifte uit oktober 2004 van zijn ex-vriendin Tetyana Sagizly wegens poging tot doodslag tegen hem in de papierversnipperaar te krijgen. Daartoe heeft hij een brief geschreven aan de Groningse politie, welke de zaak in onderzoek heeft. Deze brief is inmiddels in handen gevallen van de redactie van het actualiteitenprogramma NOVA, die maandag aandacht heeft besteed aan de zaak.

De OekraÔense vrouw, van dezelfde professie als haar ex-vriend, deed in januari 2001 ook al aangifte tegen hem, toen wegens mishandeling. Deze aangifte is door NOVA op het internet gezet, tezamen met de brief van Wedzinga en vier foto's waarop duidelijk te zien is hoe de vrouw is toegetakeld. De aangifte uit 2004 zou de vrouw overigens enkel gedaan hebben om het voorval bij de politie geregistreerd te hebben, niet om de politie er werk van te laten maken, ook al wordt in de aangifte gesproken van hard trekken aan haren, het stompen tegen het hoofd en het met het hoofd tegen de muur slaan.

De rechter ontkent alle aantijgingen aan zijn adres. De aanklacht wegens poging tot doodslag kwam voort uit een ruzie die door de vrouw zou zijn begonnen, zo schrijft Wedzinga aan de Groningse politie. "Ik had en heb het volste recht mijzelf te verdedigen tegen iemand die als een straatvechter tekeer kan gaan en gevaarlijk is (en zelf ook zegt gevaarlijk te kunnen zijn). Ik ben er grandioos ingetuind en heb geen zin om meer tijd en energie te steken in deze treurige zaak. Ik heb mijn lesje geleerd en daarmee moet het afgelopen zijn", aldus de rechter, "De papierversnipperaar kan in deze zaak, die geen zaak is, goede diensten bewijzen en ik ga er vanuit dat het papier daar ook in blijft steken en dat de zaak bij de politie blijft hangen."

Wedzinga, die per 1 mei vertrok bij de rechtbank in de Friese hoofdstad, schrijft verder ook geen aantekening op zijn strafblad te wensen, ook niet als de zaak wordt geseponeerd. In verband met de aangifte moet hij dinsdag verschijnen voor de rechtbank in Zwolle. Sagizly zegt met haar verhaal naar buiten te komen om vrouwen die in een soortgelijke situatie verkeren te waarschuwen.