Geen EU voor Servië zonder uitlevering Mladic

Icoon Europa Als Servië uiterlijk zondag de wegens oorlogsmisdaden gezochte Ratko Mladic niet uitlevert aan het Joegoslavië-Tribunaal, zal de Europese Unie de onderhandelingen over het Stabilisatie- en Associatieverdrag afbreken. Dit houdt feitelijk in dat de EU dan de onderhandelingen over toetreding van Servië tot de EU stopt. Eurocommissaris Olli Rehn verklaart dit na een gesprek met de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Draskovic.

Rehn waardeert het dat Servië de helpers rondom Mladic oppakt. Maar volgens hem wordt het nu tijd de verdachte zelf te arresteren en over te brengen naar Den Haag. Rehn vindt dat de onderhandelingen pas verder kunnen gaan wanneer Mladic overgebracht is naar de gevangenis van het tribunaal. Als Mladic gearresteerd wordt kan Servië de onderhandelingen van het verdrag nog dit jaar afronden. Dit drukmiddel is eerder met succes gebruikt om Kroatië de gezochte generaal Ante Gotovina uit te laten leveren.

De Servische autoriteiten verklaren dat ze er alles aan doen on Ratko Mladic te arresteren. Het lijkt er niet op dat Mladic binnen twee dagen gearresteerd gaat worden. "We moeten de persoon die we zoeken eerst zien te vinden, zodat we onze toezegging aan het Joegoslavië-Tribunaal gestand kunnen doen", verklaart de Servische minister van Justitie Zoran Stojkovic. Hij kon niet zeggen hoe ver de jacht op Mladic is gevorderd. Wel verklaarde hij dat de politieke wil aanwezig is om Mladic zo snel mogelijk op te pakken. Draskovic blijft hopen dat Mladic snel opgepakt wordt. Als dat niet gebeurt zal premier Vojislav Kostunica het Servische volk toespreken en de EU uitleggen waarom Mladic nog niet is gepakt.

Kostunica heeft vooralsnog altijd beweerd dat Mladic op tijd kan en zal worden uitgeleverd. Kenners twijfelen aan dit standpunt. De arrestaties wijzen volgens hen niet op grote vooruitgang in het onderzoek. De aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal denken dat Mladic verborgen wordt gehouden door hardliners in het Servische leger.