Rusland niet blij met uitbreiding EU

Icoon Buitenlands De nieuwe Oost-Europese lidstaten van de Europese Unie verzieken de buitenlandse betrekkingen tussen Rusland en de EU, zo vindt de Russische topdiplomaat Vladimir Chizhov. Hij denkt dat de Oost-Europese lidstaten niet terug naar het Russische verleden willen kijken, en daarom de betrekkingen met Rusland verzieken. "Met de uitbreiding is de EU geen makkelijkere partner voor ons geworden", aldus Chizhov. Vooral de Baltische staten en Polen zijn hem een doorn in het oog.

Het Kremlin heeft vele problematische kwesties meegemaakt sinds de Oost-Europese lidstaten tot de EU zijn toegetreden in 2004. Estland, Letland en Litouwen, die ingelijfd waren bij de Sovjet-Unie, twisten met Rusland over grensafspraken en over de behandeling van Russische minderheden in de landen. Rusland wil dat de Russische minderheden beter behandeld worden en wil dit aankaarten op EU-niveau. "Mensenrechten, inclusief die van minderheden, zijn niet alleen interne problemen van een land".

Vlaggen EU en Rusland Rusland vindt ook dat Polen de betrekkingen verziekt. Zo heeft Polen de oppositie gesteund in Oekraïne en Wit-Rusland. Daarbij is Polen één van de meest kritische staten over het energiebeleid van Rusland. Polen beticht Rusland ervan hun gasreserves te gebruiken om de westerse buurlanden te chanteren. Polen is ook niet te spreken over de directe gasleiding die van Rusland naar Duitsland aangelegd wordt. Deze leiding gaat door de zee om Polen heen. Polen vergeleek de Duits-Russische deal met de verdeling van Polen door dezelfde landen voor de Tweede Wereldoorlog. Daarna reageerde Rusland door maandenlang Poolse voedselimporten te weigeren, en door de massamoord op Poolse officiers en intelligentia in Katyn in 1940 niet de status "genocide" te geven.

Chizov zegt dat de betrekkingen tussen de EU en Rusland "niet in een crisis" beland zijn, maar zelfs kunnen verbeteren nu ook de Verenigde Staten kritisch zijn over Moskou. Op de komende EU-Rusland top aanstaande donderdag zal de EU kritisch zijn over Rusland's energiebeleid. De EU wil dat Rusland haar pijpleidingen opent voor concurrentie. Rusland wil het hier op de top niet over hebben, en wil deze kwestie verschuiven naar de G8 top in St. Petersburg op 15 juli. Daar zal de VS aandringen op dezelfde wens als de EU.