CD: Drive Like Maria - Elmwood

Vorige week was het AC/DC die met hun 'Rock 'n Roll Train' Nederland aandeed en een bak vette, ruige herrie in Ahoy tentoon spreidde. Deze week is het tijd voor een band die ook behoorlijk kan rocken, iets dichter bij huis vandaan komt en in sneltreinvaart carrière maakt. Om de rockcapaciteiten en de sneltreinvaart te benadrukken is de single 'I'm On Train' een uiterst geschikte kandidaat. Uptempo riffs en een simpel percussieritme luiden de aanstekelijke track van Drive Like Maria in. Eenvoudige opzet, hoekige constructie, leuk bruggetje, catchy refreintje en raggen maar.


Zo maakten de heren korte tijd geleden nog maar ook furore tijdens de GBOB (Global Battle of the Bands). Bij de Nederlandse editie gingen ze er met het goud vandoor en verdienden daarmee deelname aan het internationale rockgevecht. Daar eindigde het Belgisch-Nederlandse trio op een zeer respectabele tweede plaats. Een label was snel gevonden en een internationale tour lag ook al in het verschiet.

De band komt eind maart op de proppen met hun debuutalbum, Elmwood. Een plaat met elf tracks die boordevol radiovriendelijke springrock staat, maar dan zonder een té geproduceerd en commercieel tintje. Drive Like Maria lijkt hun receptuur gestaafd te hebben op bands als Queens Of The Stone Age, Kyuss en Triggerfinger. De opener 'So', 'Talk To Me' en 'Here Comes The Night' vallen in de niche vuige woestijnrock. Maar de band bewijst tevens wendbaar te zijn. 'Sure Enough' gooit er vroeg op de plaat een rustmomentje in en halverwege komen de bluesgitaren voorbij in 'Die A Little More'.


'King Of The Town' mist wat gelaagdheid en klinkt wat standaard, maar over het algeheel is Elmwood een verdomd lekkere rockplaat die deze lente en zomer nog vaak in de cd-speler gaat verdwijnen. De band doet een legio aan zaaltjes en festivals aan de komende maanden en zal live zeker een feest om naar te kijken en om te headbangen zijn. Nederland is weer een talentvolle band rijker!


Label: PIAS Datum: Maart 2009 Waardering: