The Exorcist - Chapter One: And Let My Cry Come Unto Thee

Deze review is een recap van The Exorcist aflevering 1 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

The Exorcist 2016

Als er één serie is waar we al tijden naar uit zaten te kijken dan is het wel de gloednieuwe FOX-serie The Exorcist. De serie is een bewerking van het gelijknamige boek van William Peter Blatty uit 1971 waarop ook de in die tijd spraakmakende horrorfilm The Exorcist (1973) werd gebaseerd. Net als bij de series Bates Motel, Sleepy Hollow en Hannibal is ook het verhaal in de serie The Exorcist slechts losjes gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal.

Het scenario voor The Exorcist werd herschreven door Jeremy Slater, die we ook kennen van zijn scripts voor The Lazarus Man en Fantastic Four. Voor The Exorcist - Chapter One: And Let My Cry Come Unto Thee mocht niemand minder dan Rise of the Planet of the Apes cineast Rupert Wyatt op de regiestoel plaatsnemen voor een ijzingwekkende eerste episode van de serie. Nu zul je wellicht je bedenkingen hebben bij de zoveelste serie die is gebaseerd op een klassieker maar in het geval van The Exorcist kunnen we je toch zeker aanraden om je er eens aan te wagen, als je tenminste een liefhebber bent van een duister verhaal.

The Exorcist 2016 101

Pater Tomas Ortega (Alfonso Herrera) is de leider van een kleine parochie in een buitenwijk van Chicago. Een zachtaardig man die met medeleven de kerk een nieuw gezicht probeert te geven. Wat Ortega zich niet realiseert is dat zijn rustige leventje op het punt staat om voor altijd te veranderen. Op dat zelfde moment wordt er elders op de planeet ook een dodelijke strijd met het kwaad beslecht. Pater Marcus Keane (Ben Daniels) is een moderne tempelier die opgroeide als wees en sinds hij in dienst is bij het Vaticaan de oorlog heeft verklaard aan de vijanden van de kerk. In tegenstelling tot pater Tomas is pater Marcus geobsedeerd door zijn heilige missie en voert daarbij een meedogenloze strijd waarbij hij letterlijk over lijken gaat.

Op het eerste gezicht lijkt het gezin Rance een doorsnee leven te leiden in de voorstad van Chicago. Achter de muren van huize Rance gaat echter het nodige leed schuil. Zo ziet de aan de eerste tekenen van dementie lijdende vader Henry (Alan Ruck) het leven eigenlijk niet meer zitten. Zijn oudste dochter Katherine (Brianne Howey) was betrokken bij een auto ongeluk waarbij haar vriendje om het leven kwam; zij leeft als een kluizenaar en weigert haar kamer te verlaten. Haar jongere zusje Casey (Hannah Kasulka) denkt dat er meer aan de hand is en ook moeder Angela (Geena Davis) hoort rare geluiden uit de muren komen en wordt geteisterd door duivelse nachtmerries. Als ze uiteindelijk de hulp inroept van de kerk hoort ze dat ze is aangewezen op de hulp van de twee hierboven al genoemde priesters, die al hun krachten zullen moeten bundelen om het duistere kwaad te kunnen verslaan.

The Exorcist 2016 102

In de eerste aflevering is het vooral kennismaken met de hoofdrolfiguren uit de serie. Zo zien we in flashbacks hoe een duivelsuitdrijving van priester Keane niet geheel naar wens werd afgerond. Als Keane later weer bezig blijkt te zijn met de voorbereidingen van een exorcisme en bezoek krijgt van zijn vakgenoot pater Bennett (Kurt Egyiawan) krijgt laatstgenoemde een pistool op zich gericht als hij zich met de kwestie probeert te bemoeien. Waar de priester Merrin in de film alleen maar hoefde te strijden met de overmachtige demon Pazzuzu gaat de serie van Slater meteen goed los met maar liefst twee geniepige duivelse geesten waarmee een strijd op leven en dood zal moeten worden gevoerd.

Wat meteen opvalt bij het bekijken van The Exorcist is de uitstekende cast en de eveneens uitmuntende special effects die in de serie worden gebruikt. Dat is ook voor een groot deel te danken aan het uitstekende werk van Alex Disenhof, die eerder al naam wist te maken met de Somalische piratenfilm Fishing Without Nets in 2014, waarmee hij zelfs een prijs won op het Sundance Film Festival. Of de serie ook op de Nederlandse tak van Fox zal worden vertoond is nog niet bekend maar een beetje liefhebber weet de weg op het wereldwijde web en zal vanaf nu uitkijken naar de zaterdag waarop we ook in Nederland kunnen genieten van een nieuwe episode van deze spannende reeks.