Blu-Ray: All Quiet On The Western Front (1930)

1930, drie jaar nadat het boek klaar was en slechts een jaar nadat Erich Maria Remarque er een uitgever voor vond werd All Quiet On The Western Front verfilmd. Het werd de eerste film die zowel de Oscars won voor de beste film als die voor de beste regisseur. In 1979 werd er een remake gemaakt maar deze haalde het kwalitatief niet bij het origineel. Na een eerste restauratie in 2000 door Het Library of Congress heeft nu ook producent Universal Studios een eigen restauratie uitgevoerd en uitgebracht op blu-ray.

All Quiet On The Western Front gaat over de gruwelijkheden die de soldaten meemaakten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet alleen fysiek maar ook mentaal was het een hel voor hen die in de loopgraven leefden. De jonge Paul Baumer en zijn schoolvrienden worden na een brute training, door de voorheen zo zachte en uit hetzelfde dorp komende postbode Himmelstoss, aan het front wegwijs gemaakt door de ervaren soldaat Katczinsky. Het wordt al snel duidelijk dat er niet te veel wordt verwacht van de jonge soldaten, het merendeel zal de eerste week waarschijnlijk toch niet overleven.

Tijdens de film zien we gruwelijke man-tegen-man-gevechten in de loopgraven, doordraaiende soldaten in bunkers, de strijd om eten en het totale onbegrip van het achterland. De kijker wordt echt het verhaal ingetrokken en meer dan eens kan er haast geen andere conclusie getrokken worden dan dat Variety magazine gelijk had met hun opmerking over de film: De Volkenbond (soort van voorloper van de Verenigde Naties, opgericht na de Eerste Wereldoorlog) kan geen betere investering doen dan de master tapes van deze film opkopen, uitbrengen in alle talen in alle landen ter wereld en laten zien totdat het woord oorlog niet meer in de woordenboeken voorkomt.

De restauratie van deze film is echt waanzinnig goed gedaan. De originele negatieven zijn ingescand zodat de film omgezet kon worden naar Full HD 1080P. Daarnaast zijn de beelden ook bewerkt zodat er geen hinderlijke flikkeringen of bewegingen meer zijn. Ondanks dat het nog steeds zwart-wit is, heeft het beeld door deze bewerking veel meer diepte meegekregen dan voorheen. Alles is net even wat scherper en beter zonder dat het nostalgische van de oude film verloren is gegaan. Ook het geluid is verbeterd waardoor de ruis, die bij de eerste restauratie nog zeer goed hoorbaar was, amper meer aanwezig is. Regelmatig zijn nu dingen als voetstappen hoorbaar die eerst amper tot niet te horen waren.

Eén van de beste bonussen bij deze uitgave is het 36 pagina’s tellende boekje. Dit bevat biografieën van een deel van de cast, wat feiten en zeer veel documentatie over de film. Deze documentatie bestaat uit foto’s van verwijderde scenes, afbeeldingen van affiches en lobby cards, krantenartikelen en brieven over de film. Een andere extra is een stomme versie van de volledige film. Deze werd synchroon aan de versie met geluid gefilmd maar met een aparte camera. Verder zijn is er nog een introductie van filmhistoricus Robert Osborne, de trailer en twee korte documentaires over honderd jaar Universal. Eentje over de Oscarwinnaars van Universal en eentje over het restauratieproces wat de films bij Universal ondergaan.