Boek: Jonas Jonasson- Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

Een paar jaar geleden werd de wereld verrast met het verhaal van de honderdjarige man die uit het raam klom en verdween. Dit boek kreeg men niet aangesleept terwijl het tweede boek van Jonas Jonasson, over het zonderlinge bommenmeisje, iets minder goed werd ontvangen. Sinds kort is zijn derde boek op de markt: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand).

Bij het eerste boek waren de belachelijke avonturen nog geniaal te noemen terwijl ze bij het tweede boek een stuk minder goed uit de verf kwamen. Laat mij vast verklappen dan het bij Gangster Anders weer helemaal op z’n pootjes terecht is gekomen. De dialogen zijn weer geniaal en het verhaal is simpel genoeg om constant met een lach op je mond te zitten lezen.

Cover Jonas Jonasson - Gangster Anders en zijn vrienden

Het verhaal van Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) draait zoals de titel zegt om Gangster Anders maar eigenlijk is hij niet eens de grootste hoofdpersoon. Die rol is weggelegd voor de receptionist waarvan de naam wel voorbij komt maar die totaal irrelevant is. Er is ook een pastoor waarvan de naam bekend is maar die net zo irrelevant is als die van de receptionist. Sterker nog: Gangster Anders heet zelf ook helemaal geen Gangster Anders maar je raad het al, ook die naam is irrelevant. Deze pastoor en de receptionist komen elkaar bij toeval tegen en besluiten geld te verdienen met Gangster Anders die een expert is in het aanbrengen van lichamelijk letsel. Helaas voor de twee raakt hij gefascineerd door de Bijbel en moeten ze een andere bron van inkomsten zoeken want dat lichamelijk letsel combineert volgens hem niet zo heel goed met de Bijbel.

Wat hierboven staat zou een heel boek kunnen vullen maar het is feitelijk alleen een intro zoals alleen Jonas Jonasson ze kan verzinnen. Later in het boek krijgen ze nog 19 vijanden, wat er door dommigheden en onenigheid tussen die vijanden steeds minder worden. Het boek leest echt heerlijk weg en binnen een paar avonden lezen was ik er (helaas) doorheen. De personages worden goed beschreven en de dialogen en gebeurtenissen zijn dermate absurd dat dit boek weer een absolute aanrader is.

Wil je het boek over Gangster Anders, zijn vrienden en die vijanden winnen dan kan dat hier