Apocalypse: World War 1

Dat de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden begon zal niemand ontgaan zijn. Gedurende de komende vier jaar, die soms gekscherend de kermis 2014-2018 genoemd worden, zullen er weer veel nieuwe series verschijnen van mensen die een graantje hiervan mee willen pikken. Zo ook Isabelle Clarke en Daniel Costelle. Als opvolger van het schitterende Apocalypse: The Second World War maakten deze twee Apocalypse World War 1.

Uit 500 uur materiaal, grotendeels nog niet eerder uitgebracht, selecteerden Clarke en Costelle 260 minuten die vervolgens gescand en ingekleurd werden. Hiermee is het, naar eigen zeggen, de grootste en duurste documentaire over deze periode ooit. De serie is in Nederland op dit moment via National Geographic te volgen. Daarnaast is ook de 1080p versie te koop op Blu-Ray.

De serie bestaat uit vijf delen; ieder deel beslaat een periode uit de oorlog maar benadrukt daarnaast ook een thema. Namen als Fury (Woede), Fear (Angst), Hell, Rage (Razernij) en Deliverance (Verlossing) maken direct duidelijk waar het in die aflevering om gaat.

Het commentaar bij de serie is erg goed te noemen, de zeer prettige stem legt alles perfect uit. Voor degene die al wat langer met WO1 bezig is komt het misschien allemaal al bekend voor, maar zeker voor de wat mindere kenners wordt er heel veel duidelijk gemaakt. Ook gaat het niet alleen maar om de 700 kilometer frontlijn die tussen de Belgische kust en Zwitserland lag; ook de overige oorlogsgebieden komen aan bod.

Helaas staan er geen extra’s op deze set maar de prachtig gerestaureerde beelden maken dit meer dan goed. Ondanks dat het bronmateriaal misschien van mindere kwaliteit was, doet deze release de HD-mogelijkheden van de Blu-Ray zeker eer aan. De voor oude beelden typerende helderheids-wisselingen zitten er nog in maar dit geeft het alleen maar een stukje authenticiteit mee. Ook het toegevoegde geluid is zeer goed en perfect passend bij de beelden.

Zowel voor gepassioneerde liefhebbers van de Eerste Wereldoorlog en documentaires in het algemeen als de gewone kijker is deze set een absolute aanrader om aan te schaffen. Hij is nu dan wel in HD te vinden op televisie maar dat kan qua kwaliteit niet tippen aan deze set.