Gadget: Eminent EM7480

Het Nederlandse merk Eminent timmert al een tijd flink aan de weg met netwerkapparatuur en computeraccessoires, maar ook met media players. FOK! kreeg de mogelijkheid om de nieuwe EM7480 3D Full HD Media Player uit te proberen.

Het eerste wat opvalt als je de media player uit de doos haalt is het formaat: het apparaat is erg klein, wat voor mij persoonlijk in ieder geval al een pluspunt is. Ik zal ongetwijfeld niet de enige zijn met de nodige andere apparaten in de buurt van de televisie, waardoor ik niet zit te wachten op nog een groot geval dat netjes weggewerkt zou moeten worden. Een extra pluspunt is dat er geen ventilator is ingebouwd, wat anders tot verstoring van de kijkervaring kan leiden.

Eminent 7480 media player
Eminent 7480 media player

Het instellen is een fluitje van een cent. Verbind de media player met de bijgeleverde HDMI-kabel (altijd fijn) aan je televisie, doe de stekker in het stopcontact en je kunt aan de slag. Een korte wizard helpt met de instellingen, waarna je je media kunt verbinden. Dit kan bij de EM7480 op meerdere manieren. Via USB (2.0 en 3.0) kun je een externe harde schijf aansluiten, maar het is ook mogelijk om via een NAS of thuisnetwerk media te streamen. Minpuntje is wat mij betreft wel dat WiFi niet standaard ingebouwd is; dit moet via een dongel die los te koop is. Het inbouwen van een harde schijf is ook niet mogelijk in de versie die ik heb getest.

Het streamen van media is overigens erg makkelijk. Dit wordt netjes uitgelegd in de meegeleverde handleiding (op dvd). Dit kan bijvoorbeeld via Samba, TVersity of zelfs via Windows Media Player. Het indexeren gaat snel en het navigeren in alle menu's gaat ook erg simpel en soepel. De beeldkwaliteit is uiteraard afhankelijk van de bron die je zelf aanlevert, maar de EM7480 is zeker geen beperkende factor.
Naast het streamen worden nog een aantal andere functies ondersteund. Zo zijn er een aantal apps standaard geïnstalleerd; onder andere een webbrowser, Picasa en YouTube. Een Netflix-app heb ik helaas nog niet kunnen ontdekken. Hoewel deze functies prima werken, is de streamfunctionaliteit toch echt het belangrijkste en interessantste. Wat de media player vooral interessant en handig maakt, is dat het vrijwel alle soorten en maten van media afspeelt. Zowel losse bestanden als images (BD ISO, DVD ISO, etc.) zijn geen enkel probleem voor het apparaat. Voor de fans van 3D-films is het al helemaal handig, zo worden er drie verschillende 3D-formaten ondersteund: Side-by-side (SBS), Top-bottom en Frame Packed.

Eminent 7480 media player
Eminent 7480 media player

Wat ik zelf ook een hele mooie functie vind, is de downloader van ondertitels. Nu kijk ikzelf niets met ondertiteling, maar als er bijvoorbeeld iemand mee wil kijken die niet zo goed is in Engels of doof is, kun je heel simpel ondertitels downloaden. Je vult de trefwoorden van de film of aflevering van de serie in en de taal van de gewenste ondertiteling in en het wordt automatisch gedownload. Dit duurt overigens slechts een paar seconden. Op dezelfde manier is het mogelijk om filminformatie of covers te downloaden voor in je bibliotheek.

Al met al is de EM7480 gewoon een heel goed apparaat. Natuurlijk is het vooral bedoeld voor mensen die al een verzameling films of tv-series hebben op een NAS of andere netwerklocatie, maar ook via een externe harde schijf werkt het erg goed. De ondersteuning van vrijwel alle formaten aan media maakt de EM7480 een prima aanvulling voor een standaard Smart-TV. De Eminent EM7480 3D Full HD Media Player is in verschillende webshops voor 99 euro te koop.

+ speelt vrijwel alles af (inclusief 3D!)
+ handige ondertitel downloader
- standaard geen WiFI ingebouwd