Gadget: Icarus Illumina HD E-Reader

Van Icarus kregen wij de kans om met de nieuwe Illumina e-reader te spelen. Deze reader heeft een 6” scherm met touchscreen en verlichting. Weet dit apparaat zich te onderscheiden of is het een dertien in een dozijn reader?

Dat laatste kan eigenlijk direct ontkracht worden: er zijn weinig readers die op Android draaien, laat staan op Android 4.2. Sinds kort heeft Icarus samen met Good E-Reader ook een appstore uitgebracht waar apps in staan die speciaal geschikt zijn voor e-ink schermen. Op dit moment staan daar 14 speciale e-ink apps in naast 35.000 andere apps. Hier vallen ook meerdere verschillende types readers onder zodat je zelf kunt bepalen welk stukje software je het fijnst vindt om te lezen.

Standaard is de Illumina HD voorzien van meerder apps, waaronder Aldiko, Amazon Kindle, Dropbox, bol.com ebooks, kobo reader en de Opera Mini Browser. De gebruikte dropboxvariant laat, in tegenstelling tot die op sommige andere readers, alle bestanden in je dropbox zien. Browsen op Opera mini en de ingebouwde browser gaat wel, maar je moet met een e-ink scherm natuurlijk geen vloeiende beelden gaan verwachten.

Qua hardware zit het wel goed met de Illumina: een 1Ghz dual-core processor, 512MB RAM en een 1024*768 E-Ink Pearl scherm. De verlichting kan makkelijk in intensiteit worden aangepast of uitgezet. De 4Gb interne opslagruimte kan met een micro SD kaartje uitgebreid worden. De accu zou het tot 6000 pagina verversingen vol moeten houden en ook het gewicht van 197 gram is zeker niet veel. De 802.11 B/G/N wifi-adapter zorgt ervoor dat je verbinding kan maken met je eigen netwerk. Opladen kan via een standaard micro-usb-kabel zodat er waarschijnlijk altijd wel een lader in de buurt is als je bijna met accupanne zit.

Bij de meeste readers kan je bij de energie-instellingen kiezen om de hoeveel pagina’s het beeld volledig ververst dient te worden met meestal een maximum van 10. Deze optie is bij de Illumina niet te vinden, in plaats daarvan heeft Icarus besloten een knop op het apparaat te zetten om het scherm volledig te verversen als dat nodig is. Mijn eigen ervaring is dat dat pas rond de twintig bladzijdes nodig is, wat in theorie voor een nog grotere besparing zou moeten zorgen.

Voor de bediening werkt de touchscreen erg fijn en hij reageert ook zeer snel. Voor tijdens het lezen te bladeren is er een ruime keuze: je kan via het scherm bladeren, maar aan beide lange kanten zitten ook knoppen om dit te doen. Het maakt dus niet uit hoe je de reader vasthoudt, er is altijd wel een fijne manier om vooruit te kunnen. Het levert misschien wel een overvloed aan knoppen op, maar persoonlijk vond ik het wel fijn werken. De behuizing is van plastic gemaakt maar voelt wel heel erg fijn aan door een kleine structuur die erop zit.

Tijdens het testen liep ik tegen een paar kleine bugs aan, maar met een bètaversie van de nieuwe software lijken deze opgelost te zijn. De reactie van Icarus op het melden van deze bugs was zeer goed het duurde ook niet lang voor de nieuwe firmware beschikbaar kwam. Updaten gaat via een bestand dat bij Icarus te downloaden is of via de updatefunctie in de reader zelf.

Met een prijs van rond de €120 is de Icarus Illumina een absolute aanrader als je op zoek bent naar een nieuwe e-reader.

Scherm  
Schermdiagonaal (inch/cm) 6 / 15,24
Aanraakscherm Ja, capacitief
Schermtechnologie E-paper (E-Ink Pearl HD)
Resolutie 1024 x 768
Connectiviteit  
USB 2.0 Ja
WiFi 102.11 B/G/N Ja
Ingebouwde verlichting  
Front Light Ja
Lichtintensiteit niveaus 8 niveaus en volledig uit
Geheugen  
Intern geheugen (Gb) 4
Uitbreidbaar tot... (Gb) 32
Soort geheugenkaart Micro SD
Batterij  
Capaciteit (mAh) 2000
Tot ... paginaverversingen 6000
Applicaties  
Afbeeldingen bekijken Ja
Muziekspeler Nee
Video's afspelen Yes
RSS reader Nee
Notitieblok Nee
Schetsblok Nee
Leesfuncties  
Bladermethode Bladerknoppen aan beide zijden en via touchscreen (swipe)
Bladwijzerbeheer Ja
Ga Naar Pagina Ja
Inhoudsopgave Ja
Tekst zoeken Ja
Lettergrootte aanpassen (groottes) Ja
Eigen lettertypes installeren Ja (True Type lettertypes)
Lettertype aanpassen (fonts) Ja
Marge aanpassen (marges) Ja
Regelafstand instellen (aantal) Ja
Automatisch bladeren Ja
Woordenboek Nee
Achtergrondmuziek Nee