Gadget: Icarus Illumina XL E-Reader

Net geen anderhalf jaar geleden hebben we de Icarus Illumina HD getest. Nu kregen we de Illumina XL tot onze beschikking. Het grootste verschil is direct zichtbaar: het scherm is 8 inch groot in plaats van 6 inch wat meestal te vinden is bij e-readers.

Qua besturingssysteem is de Illumina wel blijven hangen, nog steeds is Android 4.2 vindbaar op deze reader. Ook de hardware lijkt, op het scherm na, redelijk gelijk gebleven. Een 1 Ghz dual-core A9 Cortex cpu doet het werk en het werkgeheugen is nog steeds 512MB groot. Anderhalf jaar geleden was dit nog snel genoeg maar in mijn herinnering reageerde de Illumina HD sneller dan de XL nu. Dit kan natuurlijk ook komen doordat het referentiekader - mijn tablets en smartphone - stukken sneller zijn geworden.

Icarus Illumina XL
Icarus Illumina XL

Wifi werkt op 2,4Ghz op de 802.11 B/G/N protocollen. Wel is het opslaggeheugen voor boeken uitgebreid van 4GB naar 8GB en de accu van 2000mAh naar 2800mAh. De MicroSD aansluiting is ook nog steeds aanwezig en ondersteunt kaartjes tot 32GB maar tegen de tijd dat je die helemaal vol hebt staan en ook alles gelezen hebt, ben je wel een paar jaar verder.

Een andere verandering is dat Icarus besloten heeft om (op twee na) alle knoppen te verwijderen van de Illumina XL. Alleen een knop om hem uit te zetten en een home/terug knop resteren. Ook is er een hoofdtelefoon-aansluiting aanwezig zodat je tijdens het lezen naar muziek kunt luisteren of bijvoorbeeld met een audioboek mee kan lezen.

Een geinig dingetje wat me tijdens het lezen opviel is dat je tijdens het lezen ook woorden op kunt zoeken. Geen idee of dit bij de Illumina HD ook al aanwezig was, maar door een woord te selecteren (aanraken en even zo houden) kan je hem opzoeken in verschillende woordenboeken (die je eventueel ook zelf toe kunt voegen).

Het grootste selling point van de Illumina XL is natuurlijk het grote scherm. Het scherm leest zeer fijn maar doordat het qua resolutie hetzelfde is als de 6” varianten kan je op de kleinste tekstformaten niet méér op het scherm kwijt. Het voordeel komt pas als je op een iets groter formaat wilt lezen. Als je het voor jouw ideale letterformaat hebt, zal je zien dat er een hoop meer tekst op het scherm past. Zelf vond ik dit zeer fijn bij het lezen van technische documenten, waarbij ook tekeningen en flowcharts goed te zien waren. Aan de andere kant is er, gezien de vergrijzing, nog een bevolkingsgroep die dit zeer fijn zou kunnen vinden: mensen met minder zicht. Zo vindt mijn moeder een reguliere e-reader absoluut niet fijn; ze blijft bij een voor haar fijn letterformaat aan het bladeren omdat er maar weinig tekst op het scherm staat. Bij de Illumina XL was dit niet zo en is er een kans dat ze haar tablet op het gebied van e-books in gaat ruilen voor deze e-reader.

Natuurlijk moet het formaat je liggen en zullen er velen zijn die een 6 inch reader fijner vinden maar met de Illumina XL zorgt Icarus zeker voor goede extra keuzemogelijkheid bij de e-readers.

Icarus Illumina XL