Mediaspeler: Minix X8-H

Mediaspelers zijn er genoeg te krijgen de laatste jaren, zeker de goedkopere uit China lijken in Nederland goed te verkopen. Minix is een van de premiummerken op dit gebied en dat valt goed aan de prijs te zien. Van Gearbest.com kregen wij een Minix X8-H om te testen. Deze speler draait op Android KitKat 4.4.2 en heeft standaard XBMC 13 geïnstalleerd staan.

De Minix X8-H is een van de eerste mediaspelers die 4K-beelden ondersteunen. Helaas weigerde hij goed verbinding te maken met net dat ene 4K-scherm dat ik tot mijn beschikking heb. Op de speciale 4K-poort kwam hij niet verder dan een 1080p handshake. Let wel: desbetreffende scherm kennende, bestaat er ook een grote kans dat het daaraan lag. Als we op deze resolutie 4K-filmpjes afspeelden, speelden ze ook niet 100% soepel maar dat is natuurlijk ook geen helemaal eerlijke test. Wel is het zo dat hij bedraad slechts een 100mb poort heeft en via wifi in theorie maximaal 150mb kan halen, 4K zal al snel meer bandbreedte nodig hebben dan dat.

Nu we het grootste negatieve punt over deze player gehad hebben, kunnen de leukere dingen aan bod komen. Minix heeft hem voorzien van een eigen launcher waardoor je je niet de tandjes hoeft te lopen zoeken naar kleine icoontjes op een groot scherm. De mogelijkheid om naar de default launcher te gaan is er nog wel, maar daar zullen waarschijnlijk niet veel mensen gebruik van maken. De Minix launcher doet een beetje aan het Windows 8 Metroscherm of de Xbox launcher denken maar in dit geval kan het geen enkel kwaad en doet het goed zijn werk.

Als de 4K niet werkt, speelt de X8-H dan wel fatsoenlijk 1080p af? Dat doet hij absoluut! De vooraf geïnstalleerde XBMC-versie is voorzien van de goede codec om alles hardwarematig te kunnen decoderen en dat doet hij dan ook met verve. Ook Dolby 5.1 of Dolby-HD geluid is geen enkel probleem. Wil je een andere app dan XBMC gebruiken, dan is dat ook geen enkel issue. De speler is standaard voorzien van MX Player en uit de Google Play Store zijn ook genoeg andere apps te halen.

De hardware van de Minix zit goed in elkaar: op de enorme wifi-antenne na is het een slank zwart kastje met een redelijk aantal aansluitingen. De Amlogic S802 Cortex A9r4 Processor heeft vier cores die elk op 2GHz draaien. Met 2GB Ram en 16GB Flash zit het met werkgeheugen en opslag ook wel goed. Verder kan hij uitgebreid worden met een SD-kaartje en usb-opslagapparaten. Zoals gezegd heeft hij helaas maar een 100mbit ethernet poort en komt de wifi tot maximaal 150mbit met een 802.11n verbinding, die gelukkig weer wel op 5Ghz kan functioneren. Er zijn drie reguliere usb-poorten en één usb-otg poort aanwezig.

Voor de aansturing werd de X8-H geleverd met twee afstandsbedieningen. Eén reguliere met infarood plus de F10 Air Mouse. Deze laatste beweegt de muis door ermee te zwaaien. Bij sommige concurrenten werkt dit vrij irritant maar bij deze muis is het heerlijk om hem te gebruiken. De knoppen voelen prettig aan in gebruik en het zijn er zeker niet teveel. Ondanks dat de X8-H bluetooth ingebouwd heeft wordt er een aparte ontvanger meegeleverd voor de Air Mouse. De ingebouwde accu wordt opgeladen via een micro-usb kabel en dat kan gebeuren via één van de usb poorten of de meeste telefoonladers. Hij zou in theorie zo'n 10 uur mee moeten kunnen gaan.

Mocht je de X8-H ook willen gebruiken om Netflix te kijken, dan zal je teleurgesteld worden. Standaard staat het er wel op geïnstalleerd, maar je krijgt dan slechts SD-materiaal en het loopt ook nog eens zeer hakkelend. Wel zijn er natuurlijk andere (ook minder legale) streamingdiensten waar je gebruik van kunt maken.

Qua firmwareondersteuning lijkt het vooralsnog ook wel goed te zitten bij Minix. Er komen regelmatig nieuwe bètaversies van firmware uit en een dezer dagen ook een nieuwe officiële release. Verder zijn er ook rombakkers die zich baseren op zowel de officiële releases als de bètareleases.

Of de Minix X8-H het geld waard is, is voor ieder weer anders. Voor minder geld heb je players met dezelfde chipset maar de vraag daarbij is of er wel goede firmwareondersteuning voor zal zijn. Wat mij betreft is het in ieder geval een aanrader. Mocht je hem zelf willen bestellen dan kan je de coupon X8HCY gebruiken voor zolang deze geldig is.

Processor Quad-Core Cortex A9r4 Processor
GPU Octo-Core Mali 450
Geheugen 2GB DDR3
Opslag 16GB eMMC
WiFi 802.11n Dual Band Wi-Fi (2.4GHz/5.8GHz), Bluetooth 4.0
OS Android™ KitKat 4.4
Video Output HDMI™ 1.4b, up to 4K @ 30fps
Audio Output HDMI™ 1.4b, 3.5mm stereo jack, optical SPDIF
Netwerk RJ-45 Ethernet jack (10/100Mbps)
SD/MMC card reader   (SD 3.0, MMC V4.41), Support HDMI-CEC
USB  USB 2.0 port x 3, OTG port x 1
Analoge in/uit  Microphone jack, Headphone jack,IR receiver (remote included)
Power DC 5V, 3A adapter included (CE, FCC, CCC certified)
Video formaten DAT/MPEG/MPE/MPG/TS/TP/VOB/ISO/AVI/MP4/MOV/3GV/FLV
   MKV/M2TS/MTS/M4V/WMV/ASF/RM/RMVB
Audio formaten MP2/MP3/WMA/WAV/OGG/OGA/FLAC/ALAC/APE/AAC