Boek: René van Rijckevorsel - Tunis

René van Rijckevorsel is een journalist die deel uitmaakt van de hoofdredactie van het tijdschrift Elsevier. Begin jaren negentig woonde hij met zijn vrouw in Tunis, waar hij veel inspiratie opdeed voor zijn eerste Roman: Tunis.

De verschrikkelijk bekakte Fiona Duijnwyck is een voormalig ambassademedewerkster en freelancejournaliste die uit een lang geslacht komt van ambassadeurs. Tijdens haar eerste posting, 20 jaar eerder, in Tunis werd de topdiplomaat Jan Willem Bouman omgebracht, deze moord is altijd onopgelost gebleven. Jaren later krijgt ze een berichtje uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel dat daar iemand zit die informatie heeft over de moord.

Met de aanwijzing die ze in het centrum kreeg, gaat Fiona op pad om op zoek te gaan naar de moordenaar. Dit avontuur brengt haar naar Tunis, waar lang niet alles is wat het lijkt en het blijkt dat haar vader ook niet altijd schone handen heeft gehad als ambassadeur. Enkele keren komt ze flink in de problemen waar ze met een beetje geluk, of hulp, goed weg weet te komen.

Van Rijckevorsel probeert veel details in het boek te stoppen. Over het algemeen leest het vrij prettig weg, maar zeker in het begin komt er een lawine van informatie op je af. Later in het boek zwakt deze hoeveelheid iets af en leest alles een stuk prettiger weg. Hier en daar slaat hij een stukje van de gebeurtenissen over, wat vreemd overkomt. Wat er gebeurd is, wordt daarna wel uitgelegd maar toch heb je af en toe het idee dat juist die dingen wel wat beter beschreven hadden mogen worden. Het is net alsof het op die plekken iets te veel werk was om het uitgebreid te beschrijven.

Het verhaal van Tunis is gebaseerd op de moord op een Nederlandse consul in Tunis op de laatste dag van de Eerste Golfoorlog: 27 februari 1991. Het stukje van de moord is echter het enige wat echt gebeurd is. De originele moord is namelijk echt nooit opgelost. Al met al is het een redelijk boek om te lezen. Het maakt me wel benieuwd naar de eventueel komende boeken van René van Rijckevorsel.