Kinderspecial oktober 2004

Wat doen kinderen het liefst? Precies, spelen! Elk najaar komt er een flinke lading nieuw speelgoed op de markt, en worden enkele klassiekers nog eens even extra onder de aandacht gebracht, het is tenslotte zo weer december. Hieronder vind je wat leuk, opvallend of leerzaam speelgoed.

Spelen en leren?
Kinderen en speelgoed zijn onlosmaakbaar aan elkaar verbonden. En al is de term 'educatief speelgoed' waarschijnlijk de schrik van menig kind, heel veel modern speelgoed heeft wel degelijk een educatief element. Zelfs babietjes worden door middel van kleurige speeltjes uitgedaagd zich verder te ontwikkelen. Maar gelukkig mag een baby ook nog gewoon lekker baby zijn en in zijn bedje liggen te slapen. Moeite met in slaap komen? Misschien is deze Doodooknuffel dan een uitkomst. De knuffel geeft zachte geluiden af die de baby zal herkennen van de tijd dat hij nog in de baarmoeder zat. Dit kan de baby kalmeren, zodat deze makkelijk in slaap valt. Gaan de baarmoedergeluiden je iets te ver? Doodoo kan ook gewoon een gezellig muziekje spelen!


Doodoo, Babiage




Over educatief speelgoed gesproken: wat moet een kind van nu als eerste leren? Inderdaad, mobiel bellen! Met dit speelmobieltje gaat dat helemaal goedkomen, met zijn felle kleuren en leuke geluidjes is het een echte aandachtstrekker.
PlucheFoon, VTech



Goed, het bellen hebben ze onder de knie, wat volgt er daarna? De computer! Dit keyboard is speciaal ontwikkeld voor de allerkleinsten en wordt geleverd met speciale peutersoftware. En jawel, zeer educatief!


Comfy EasyPC Keyboard



Een hele leuke manier om te leren, is het alom bekende Electro. Ik was er als kind zelf dol op, en vond het dan ook leuk om te ontdekken dat Electro met zijn tijd is meegegaan, en tegenwoordig zelfs als laptop leverbaar is! Je kan er alleen mee spelen, samen, of tegen elkaar door middel van de tijdsklok. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Voor diezelfde leeftijdscategorie is ook Battle Dome een echte aanrader. In dit flipperspel gaat het er om geen ballen van je tegenstander door te laten. Spannend en verslavend, ook voor 'volwassen kinderen'.


Electro laptop en Battle Dome, beiden van Jumbo.


Ik zal vast niet de enige zijn, die na de geboorte van mijn kind opeens hele andere interesses heeft gekregen. Zoals? Nou, uhm, koekjes bakken bijvoorbeeld! En dan het liefst net zo als in de reclame, met een kindje wat onder het beslag zit en de grootste lol heeft, evenals papa en mama natuurlijk. Voor mensen die dit herkennen, heb ik goed nieuws: er is tegenwoordig een leuk baksetje van Nijntje te koop. Alles zit erin, van koekvormpjes tot een grappig schort en van deegroller tot mengkommetje.


Nijntjes bakset, Rubotoys


Om nog even door te gaan op dat idyllische plaatje: met het hele gezin een bordspel doen staat ook hoog op menig verlanglijstje. We vergeten gewoon die keren dat de pionnen door de kamer vlogen omdat één van de deelnemers niet tegen zijn verlies kon (en nee, dat zijn meestal niet de kinderen...), en installeren ons met thee en koekjes aan tafel. 'Volgende patiënt' is een leerzaam spel, waarin het er om gaat vijf verschillende ziektekiemen zo snel mogelijk te verslaan. Een soort van biologieles, maar dan leuker. Verstoren de over de tafel vliegende ziektes je idyllische plaatje een beetje? Misschien is 'Jumbo Jet' dan beter geschikt. Als grootaandeelhouder van één van de grote luchtvaartmaatschappijen moet je proberen je concurrenten uit de markt te werken. Beide spellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.


Volgende patiënt en Jumbo Jet, beiden van Jumbo.




Iets wat niet alleen heel leuk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen (hier spreekt een ervaringsdeskundige) is Geomag. De magnetische staafjes en balletjes waarmee je de mooiste bouwwerken kan maken, kwamen in een eerdere Kinderspecial al eens aan bod. Het assortiment is nu uitgebreid met Geomag Panels, transparante plaatjes die je in je bouwwerk kan klikken.
Geomag Panels, Salon Distribution


Meisjes
Eigenlijk heb ik een hekel aan echt meisjes-en jongensspeelgoed. Een kind bepaalt zelf wel wat hij of zij leuk vindt om mee te spelen. Maar ja, er zijn toch wel van die dingen die wel een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op meisjes, en voor jongens over het algemeen niet zo interessant zijn. Een kleine greep uit het grote roze aanbod:

Silly Gifts staat garant voor leuke hebbedingen. Veelal compleet nutteloos, maar o zo leuk om naar te kijken. Snoeperige fotolijstjes, gekke pennen (die eigenlijk best handig zijn, je raakt deze vreemde vogels nooit kwijt!) of handige spiegeltjes voor aan je sleutelbos, hieronder zie je een kleine selectie.



Ook dit tasje met twee roze riemen, de pluizige poedeltas, plastic armbandjes en lichtgevende armbanden en ringen (duw op de bovenkant om een flikkerend lichtje in werking te stellen), komen bij Silly Gifts vandaan. Met name de poedeltas is uiteraard ook een echte musthave voor 'volwassen' tasjesliefhebsters.



Meisjes die zelf hun eigen sieraden willen maken, hebben vast interesse in MagClicks. In de verpakking vind je alles wat je nodig hebt: kraaltjes, draad, aparte steentjes en handige sluitingen. Geen gedoe met haakjes en oogjes, deze sluitingen werken door middel van kleine, doch heel sterke, magneetjes. De sieraden kunnen worden opgeborgen in het bijgeleverde roze zakje, of in het leuke opbergdoosje in de vorm van een bloem van Silly Gifts. Op de foto slecht te zien, maar op hun eigen website des te beter: de Aquapet. Geen frustratie zoals bij de Tamagotchi (een paar dagen niet opletten en je virtuele huisdier legde het loodje), nee, gewoon een gezellig poppetje wat extra gezellig wordt als hij aandacht krijgt, en gewoon blijft leven als je even geen zin in hem hebt. Ook fijn: de Aquapet heeft een uit-knopje. Altijd leuk zijn tenslotte deze pennen van Silly Gifts. Je ziet geen pennen? Jawel, kijk maar eens goed onder die donzige verenhoopjes!



Het is duidelijk, speelgoed is er genoeg. Maar om een of andere reden heeft de tv soms een veel grotere aantrekkingskracht op kinderen dan een met speelgoed bezaaide kamer. Wil je voorkomen dat je kind te lang naar de tv zit te kijken? Een dvd met meerdere korte verhaaltjes kan een uitkomst zijn. Verhaaltje klaar? Televisie uit!. Sinds kort zijn de Koala Broertjes, bekend van FOX Kids, ook op dvd te bewonderen. De verhaaltjes zijn bedoeld voor kinderen van 2-6 jaar, en duren elk tien minuten. Op de dvd staan zes afleveringen. Het thema van de dvd 'Hulp is onderweg en andere verhaaltjes' is hoe vriendschap alle problemen kan overwinnen.