FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 september 2017

Marseille wint, Saint-Etienne laat punten liggen

In de Franse Ligue 1 stonden zondag drie wedstrijden op het programma. Daarin kwamen drie clubs in actie die meestrijden in de bovenste regionen, die allemaal tegen relatieve laagvliegers speelden.

Saint-Etienne kreeg Stade Rennes op bezoek, dat dankzij Benjamin Bourigeaud kort voor rust op voorsprong kwam. Gabriel Silva maakte er nog voor rust 1-1 van, waarna Wahbi Khazri de bezoekers wederom op voorsprong zette via een penalty. Jonathan Bamba tekende twintig minuten voor tijd vanaf elf meter voor de 2-2 eindstand, Silva kreeg in de slotfase nog rood.

Nuno da Costa zette Strasbourg al na tien minuten op voorsprong tegen het in topvorm verkerende Nantes, dat drie minuten later door Adrien Thomasson langszij kwam. Leo Dubois zette krap tien minuten later de 1-2 eindstand al op het bord. Olympique Marseille zag Florian Thauvin en Lucas Ocampos de goals maken in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Toulouse.

De stand in de Ligue 1 is hier te vinden.

Zeldzame dubbel voor Europese badmintonners

Het Super Series-badmintontoernooi in Tokyo heeft een zeldzame Europese dubbelslag opgeleverd. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ging de titel in het enkelspel naar een Europese speler en dat sinds de oprichting van de Super Series - het topniveau in het badminton - in 2007 slechts één keer eerder voorgekomen: in 2009 wonnen de Denen Peter Gade en Tine Rasmussen het mannen- en vrouwentoernooi op de Korea Open.

In het mannentoernooi schopte kersvers wereldkampioen Viktor Axelsen het tot de finale. De 23-jarige Deen stond daarin tegenover de Maleisiër Lee Chong-wei, die al vele Super Series-toernooien op zijn naam schreef. Het werd een vrij spannende partij, maar in de derde en beslissende game was Axelsen Lee de baas: 21-14, 19-21, 21-14.

Olympisch kampioene en tweevoudig wereldkampioene Carolina Marin stond bij de vrouwen in de finale. De Spaanse moest daarin in de eerste game flink aanpoten tegen het Chinese toptalent He Bingjiao, maar in de tweede game was Marin duidelijk de betere: 23-21, 21-12.

Late ontsnapping Inter, Immobile hijgt Dybala in de nek

Internazionale heeft zondagmiddag optimaal weten te profiteren van de nederlaag die stadsgenoot AC Milan eerder op de dag leed. Het elftal van Luciano Spalletti had het op eigen veld zeker niet eenvoudig tegen laagvlieger Genoa, maar kon dankzij een laat doelpunt van Danilo D'Ambrosio toch drie punten bijschrijven.

Inter leed midweeks op bezoek bij Bologna voor het eerst dit seizoen puntverlies en was voor eigen publiek uit op eerherstel. Ivan Perisic was na amper één minuut spelen al dicht bij de openingstreffer, maar zijn volley vloog rakelings over het doel van Mattia Perin. Genoa kwam daarna beter in de wedstrijd en kreeg op slag van rust zelfs twee goede kansen om de score te openen. Doelpogingen van de pas 16-jarige Pietro Pellegri en Adel Taarabt werden echter onschadelijk gemaakt door Samir Handanovic, die Marcelo Brozovic aan de andere kant nog de paal zag raken in de eerste helft.

Na de onderbreking moest het thuispubliek in Giuseppe Meazza lang wachten op grote kansen. Éder zag een schot gepareerd worden door Perrin, terwijl Handanovic met een knappe redding voorkwam dat Stephane Omeonga de bezoekers zelfs de volle buit bezorgde. Inter leek zo voor de tweede maal in vijf dagen tijd dure punten te gaan morsen, maar werd drie minuten voor tijd toch nog gered door D'Ambrosio. De verdediger trof met het hoofd doel uit een hoekschop en zorgde er zo voor dat Inter er toch nog met de zege vandoor ging. Genoa eindigde het duel met negen man na een directe rode kaarten voor Omeonga en Taarabt.

Hellas Verona - Lazio
Lazio beleefde dankzij onder andere twee doelpunten van Ciro Immobile een gemakkelijke middag tegen Hellas Verona. De ploeg van Simone Inzaghi boekte een comfortabele zege op Hellas door onder meer twee goals van Immobile, die na 24 minuten spelen voor wat leven in de brouwerij zorgde door vanaf elf meter raak te schieten. Samuel Souprayen beging volgens arbiter Massimiliano Irrati een overtreding in het strafschopgebied, waarna Immobile het leer gedecideerd door het midden van de goal ramde en hierdoor Lazio, dat zonder de geblesseerde Stefan de Vrij aantrad, terecht op voorsprong zette.

Vlak voor rust kon de Italiaan wederom een doelpunt op zijn naam schrijven, nadat hij de verdediging van Hellas met enkele subtiele lichaamsbewegingen te kijk zette en de bal achter keeper Nicolas Andrade deponeerde. Immobile heeft nu al acht keer gescoord in de Serie A, slechts tweemaal minder dan competitietopscorer Paulo Dybala.

Adam Marusic maakte na een uur spelen een einde aan alle onzekerheid door, op aangeven van Immobile, de 0-3 binnen te schieten. Door de ruime zege heeft Lazio dertien punten verzameld in zes competitiewedstrijden, terwijl Hellas met slechts twee punten onderin de Serie A blijf acteren.

Uitslagen Serie A zondag
Sampdoria - AC Milan 2-0
Cagliari - Chievo 0-2
Crotone - Benevento 2-0
Hellas Verona - Lazio 0-3
Internazionale - Genoa 1-0
Sassuolo - Bologna 0-1
Fiorentina - Atalanta 1-1

Tiende titel voor Wright in 2017 na winst op International Darts Open

Peter Wright is de eerste finalist van de International Darts Open. Op weg naar de finale versloeg hij twee Nederlanders. In de kwartfinale won hij van Jelle Klaasen en een ronde later versloeg hij Ron Meulenkamp. 

Klaasen raakte in de kwartfinale tegen Wright slechts 22% van zijn dubbels. De Schot haalde 37,5% en dat gaf het verschil in deze partij. Wright won met 6-4. Ook in de partij tegen Meulenkamp gaf dit het verschil. Wright raakte 50% van zijn dubbels en Meulenkamp slechts 33%. Het gemiddelde was met 104 om 106 wel in het voordeel van Meulenkamp. Het werd 6-3. 

In de finale treft Wright Kim Huybrechts. De Belg won onderweg naar de finale van Gerwyn Price (6-3) en Joe Cullen (6-3). De finale over een half uur gespeeld worden.  

Update 22:50 uur

Peter Wright heeft zijn tiende titel van het jaar binnen. In de finale van de International Darts Open was hij met 6-5 te sterk voor Kim Huybrechts. De Schot klimt nu naar de eerste plek op de Pro Tour Order of Merit. Hij passeert op deze ranking Michael van Gerwen. Op de hele Order of Merit is plek drie in zicht. 

Uitslagen kwartfinales International Darts Open
Peter Wright 6-4 Jelle Klaasen
Dennis Nilsson 2-6 Ron Meulenkamp
Gerwyn Price 4-6 Kim Huybrechts
Joe Cullen 6-3 Simon Whitlock

Halve finales

Peter Wright 6-3 Ron Meulenkamp
Kim Huybrechts 6-2 Joe Cullen 

Finale

Peter Wright 6-5 Kim Huybrechts

Haagse felicitaties na Duitse uitslag

Premier Mark Rutte heeft Angela Merkel gefeliciteerd met de winst in de Duitse verkiezingen. "Ik zie uit naar voortzetting goede samenwerking", meldt de minister-president op Facebook.

"Het leiderschap van bondskanselier Merkel is de afgelopen jaren niet alleen voor Duitsland maar ook voor Europa belangrijk geweest", aldus Rutte. "Ik wens haar succes bij het vormen van een coalitie."

In een tweet bracht ook Geert Wilders zijn felicitaties over, maar dan aan de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Wanneer de einduitslagen, zoals vaak in Duitsland, overeenkomen met de exitpolls, dan kan de AfD op ongeveer 87 parlementszetels rekenen.

Haagse felicitaties na Duitse uitslag
Haagse felicitaties na Duitse uitslag (Foto: ANP)

Voor Republikeinen dreigt nieuw zorgwetfiasco

De Amerikaanse Republikeinen moeten er serieus rekening mee houden dat ook hun nieuwste - en vermoedelijk voorlopig laatste - poging om de zorghervorming van Barack Obama terug te draaien faalt. Senator Susan Collins liet zondag weten dat zij sterk naar afwijzing neigt van het nieuwe wetsvoorstel om 'Obamacare' door een ander systeem te vervangen.

Bij een meerderheid van 52 tegen 48 kunnen de Republikeinen zich geen afvallers meer veroorloven: twee partijgenoten hebben zich al tegen verklaard.

In een gesprek met CNN zei Collins zich moeilijk een scenario te kunnen voorstellen waarin zij voor het voorstel zou stemmen. De Republikeinen staan onder grote tijdsdruk. Na 1 oktober geldt een andere procedure, waarbij voor het doorvoeren van nieuwe hervormingen een meerderheid van zestig stemmen is vereist.

Voor Republikeinen dreigt nieuw zorgwetfiasco
Voor Republikeinen dreigt nieuw zorgwetfiasco (Foto: ANP)

Pröpper wint met Brighton van Newcastle

Brighton & Hove Albion heeft de tweede zege van het seizoen in de Premier League te pakken. Met Davy Pröpper in de basis werd in eigen huis gewonnen van Newcastle United.

Ondanks wat kansen leverde de eerste helft geen goal op. Brighton nam het initiatief vervolgens over in de tweede helft en dat bracht hen wel de voorsprong. Uit een vrije trap werkte Tomer Hemed de bal met een fraaie halve omhaal in het doel: 1-0, tevens de eindstand. Pröpper speelde de hele wedstrijd, Tim Krul zat bij de thuisploeg op de bank tegen zijn vorige werkgever.

Brighton stijgt door de zege naar de dertiende plek, vier plaatsen onder Newcastle.

Joods Wereldcongres gruwt van opkomst AfD

Het Joods Wereldcongres gruwt bij monde van voorzitter Ronald Lauder van de intrede in het Duitse parlement van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD). Hij spreekt van "een schandelijke reactionaire beweging, die aan het ergste uit het verleden van Duitsland herinnert en verboden zou moeten worden".

In een reactie op de verkiezingsuitslag zegt Lauder blij te zijn met de overwinning van bondskanselier Angela Merkel. Zij heeft zich "een echte vriend betoond" van Israël en de Joden en duidelijk laten blijken dat zij "de Joodse burgers van haar land zal beschermen en tegen hatelijke retoriek en daden zal optreden".

Ook het Europees Joods Congres is ongerust over de opkomst van de AfD. "Wij vertrouwen erop dat de centrumpartijen in de Bondsdag zullen verzekeren dat de AfD niet vertegenwoordigd zal zijn in de nieuwe regeringscoalitie", aldus het EJC.

Joods Wereldcongres gruwt van opkomst AfD
Joods Wereldcongres gruwt van opkomst AfD (Foto: ANP)

Sociaaldemocraten in diepe crisis in Europa

In de Duitse parlementsverkiezingen van zondag is de sociaaldemocratische SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) op een dieptepunt beland. De partij heeft volgens exitpolls net iets meer dan 20 procent van de stemmen gehaald, de laagste score ooit. De Duitse sociaaldemocraten zijn niet de enigen in Europa die hun linkse aanhang zien verdampen.

In Nederland was eerder dit jaar de PvdA de grote verliezer van de parlementsverkiezingen. De partij kreeg nog maar 5,7 procent van stemmen.

De Franse socialisten kunnen daar van meepraten. Zij waren gewend de politiek te domineren, maar in juni verloren ze 250 van de 280 zetels die ze in de Nationale Vergadering (Franse Tweede Kamer) hadden. Het was geen verrassing, want de socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon was twee maanden eerder al weggestemd in de presidentsverkiezingen. Hij kreeg in de eerste ronde slechts 6,4 procent.

Dit percentage is vrijwel gelijk aan het percentage stemmen dat de Griekse socialisten van de partij Pasok in 2015 behaalden. De Pasok leverde decennia de premier van het land en slaagde er in 2009 nog in 43 procent van de stemmen te behalen.

De Poolse sociaal-democratische PPS is in oktober 2015 na een verkiezingsdebacle uit de volksvertegenwoordiging verdwenen. De Spaanse socialisten van de PSOE mogen nog blij zijn met 22 procent (2016). Maar dat kiezerspercentage toont een gestaag dalende lijn sinds de socialistische leider Felipe González in 1982 met meer dan 48 procent van de stemmen de verkiezingen won en Spanje bijna veertien jaar regeerde.

Sociaaldemocraten in diepe crisis in Europa
Sociaaldemocraten in diepe crisis in Europa (Foto: ANP)

Honkballers Amsterdam trekken stand in kampioensgroep gelijk

De honkballers van de L&D Amsterdam Pirates hebben zondag opnieuw gewonnen van Curaçao Neptunus. Voor de Amsterdammers is het de dertiende zege in de kampioensgroep van de Hoofdklasse, waarmee ze op gelijke hoogte komen met Neptunus - dat wel één wedstrijd minder heeft gespeeld.

Neptunus kwam er in Amsterdam niet aan te pas en zag de Pirates beetje bij beetje weglopen. Een punt in de derde inning en twee in de vierde inning werden gevolgd door een punt in de zevende en achtste inning: 5-0.

Mr. Cocker HCAW overrompelde de Vaessen Pioniers. In Bussum was de thuisploeg de hele wedstrijd de sterkere, maar nadat ze in de achtste inning zes spelers over de thuisplaat sloegen was het helemaal gespeeld: 11-1.

Speler ernstig gewond tijdens voetbalwedstrijd

De politie in Culemborg doet onderzoek naar een ruzie zondagmiddag tijdens een voetbalwedstrijd waarbij een 25-jarige inwoner uit Utrecht ernstig gewond raakte. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.

Agenten arriveerden op het sportterrein aan de Pinksterbloem na een melding dat er een grimmige sfeer was op het veld en dat een speler onwel was geworden. Het slachtoffer maakte deel uit van het bezoekende elftal uit Utrecht. De politie wil weten wat er precies is gebeurd en vraagt ooggetuigen zich te melden.

Volgens RTV Utrecht kreeg het slachtoffer een kopstoot van een teamgenoot van de voetbalclub uit Utrecht. Die zou boos zijn geworden, omdat het slachtoffer de bal niet wilde afspelen.

Speler ernstig gewond tijdens voetbalwedstrijd
Speler ernstig gewond tijdens voetbalwedstrijd (Foto: ANP)

Vrouwen-dubbelvier direct naar finale WK roeien

Op de eerste dag van de WK roeien in Sarasota in Florida heeft de Nederlandse vrouwen-dubbelvier zich direct voor de finale geplaatst. In de tweede serie was het kwartet, bestaande uit Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers de beste. Ook Australië, de nummer twee in de serie plaatste zich direct voor de finale van de vrouwen-dubbelvier.

De dubbel vier behaalde vorig jaar zilver op de Olympische Spelen in Rio. Inge Janssen en Nicole Breukers waren daar toen bij en hebben nu met Olivia van Rooijen en Sophie Souwer hebben ze weer succes.

De mannen vier-zonder, vijfde bij Rio 2016, kwam als derde over de finishlijn en plaatste zich voor de halve finale. Van de olympische ploeg zijn Govert Viergever, Vincent van der Want en Harold Langen nog van de partij. Jasper Tissen is de vervanger van Peter van Schie.

Ook de mannen-dubbelvier wisten zich te plaatsen voor de halve finales op het WK roeien door als tweede te eindigen in de serie.

Marieke Keijser won in de lichte skiff de eerste manche en plaatste zich zo voor de halve finales op dit niet-olympische nummer. Stef Broenink eindigde als tweede in de zevende en laatste serie van de skiff. Dat was voldoende voor een plek in de kwartfinales.

De twee-zonder zouden als vijfde in hun serie eindigen en moeten dinsdag in de herkansing uitkomen.

Basketballers Donar in eigen huis onderuit in Champions League-kwalificatie

De basketballers van Donar zijn de tweede en voorlaatste kwalificatieronde van de Champions League niet best begonnen. In Groningen was de ploeg favoriet om de Deens kampioen Bakken Bears te verslaan, maar dat lukte niet.

Vooral in de eerste helft kwam Donar er totaal niet aan te pas, wat de Denen naar een 35-51 ruststand hielp. De tweede helft en vooral het vierde kwart ging beter, maar Brandyn Curry's vijftien punten - en vier spelers die tot tien punten kwamen - waren net niet goed genoeg: 78-80.

Dinsdag staat de return in Aarhus op het programma, waar Donar zich hoopt te plaatsen voor de laatste kwalificatieronde tegen Estudiantes, de Spaanse nummer elf van vorig seizoen.

Dode jonge vrouw (18) gevonden in Spier

De politie heeft zondag op de weg De Steegde bij het Drentse dorpje Spier het levenloze lichaam gevonden van een achttienjarige vrouw uit het nabijgelegen dorpje Pesse.

De doodsoorzaak is nog niet bekend. Een woordvoerder kon niet zeggen of het om een misdrijf gaat. De identiteit van de tiener is bekend. De moeder van de jonge vrouw zou gisteren een oproep hebben gedaan op facebook omdat zij nog niet thuis was gekomen na een schuurfeest.

Update 21:36 uur
 In de loop van de middag heeft zich een automobilist bij de politie gemeld, een 24-jarige inwoner van Ruinerwold. Hij meldde dat hij in de omgeving waar het lichaam is gevonden afgelopen nacht op deze weg ‘iets had geraakt’ met zijn auto. De man is aangehouden en zijn voertuig is in beslag genomen en wordt op sporen onderzocht. 

Dode jonge vrouw (18) gevonden in Spier
Dode jonge vrouw (18) gevonden in Spier (Foto: ANP)

Club Brugge wint Belgische topper tegen Charleroi

Club Brugge heeft de topper in de Belgische competitie gewonnen. De Bruggenaren waren op bezoek bij nummer twee Charleroi met 2-1 te sterk. Door de winst heeft Club Brugge nu een voorsprong van vier punten op Charleroi.

In de 68e minuut zette de Braziliaanse aanvaller Wesley Moraes Club Brugge op voorsprong op aangeven van Ruud Vormer. Tien minuten later zou Charleroi gelijk maken dankzij een doelpunt van aanvaller Kaveh Rezaei. Tien minuten daarna zou Anthony Limbombe, oud speler van NEC, de winnende maken voor Club Brugge.

Bij Club Brugge speelde Ruud Vormer en Stefano Denswil de hele wedstrijd mee. Jordy Clasie zou de hele wedstrijd op de bank zitten bij de lijstaanvoerder in de Belgische competitie.

Volleybalsters winnen derde groepswedstrijd op EK

De volleybalsters hebben bij het EK in Azerbeidzjan hun derde groepsduel gewonnen. Nadat het zaterdag met 3-0 verloor van Servië was Oranje met 3-1 (25-21, 25-15,21-25,25-22) te sterk voor Tsjechië.

Nederland won de eerste twee sets vrij gemakkelijk van Tsjechië, de nummer 23 van de wereld. In set drie kreeg Oranje moeite met de Tsjechische dames en zou de set dan ook verliezen. Ook in set vier hadden de volleybalsters het moeilijk tegen Tsjechië en zou keek lang tegen een achterstand aan, maar zouden in de slotfase terugkomen en wonnen ze de set met 25-22.

Omdat Servië als groepswinnaar al zeker was van de kwartfinales ging het nog om plaatsing voor de tussenronde. In de tussenronde zal de ploeg van bondscoach Jamie Morrison het dinsdag opnemen tegen Kroatië, dat derde werd in hun poule.

Luiten twaalfde in Portugal, Bjerregaard wint

Joost Luiten is bij de Portugal Masters net buiten de top tien geëindigd. De Nederlandse golfer zou op dag vier een ronde van 70 lopen. Dat zou uiteindelijk goed zijn voor een gedeelde twaalfde plaats, acht slagen achter Lucas Bjerregaard.

Luiten begon nog goed aan de vierde dag van het toernooi in Vilamoura. Op de eerste hole maakt de 31-jarige Rotterdammer nog een birdie, maar op hole 3 maakte Luiten al een bogey. Op hole 7 maakte hij een dubbel bogey, net zoals op hole 11, waarna zelfs een top-20 klassering ver weg leek.

Na de dubbel bogey ging Luiten beter spelen. Op hole 12 maakte de golfer een eagle op een par 5 hole. In de laatste vijf holes zou hij nog drie birdies maken, waardoor hij op -1 voor de dag zou eindigen. Dat zou goed zijn voor een gedeelde twaalfde plaats.

Bjerregaard zou zijn eerste toernooi winnen op de Europese Tour. De Deen begon al aan de leiding van de vierde dag en hield zijn voorsprong ook vast. Hij zou met vier slagen voorsprong winnen op de Schot Marc Warren.

Strijdvaardige hockeyers Rotterdam terug in top na topweekend

'Rotterdam is terug', glimlachte Seve van Ass na afloop van de kraker met Amsterdam in de camera van Ziggo. In de week na het 'erbarmelijk slechte' optreden van de Zuid-Hollanders tegen Bloemendaal, rechtte Rotterdam de rug en schreef het zes punten bij na overwinningen op Tilburg en Amsterdam. Zondag waren het Jeroen Hertzberger, Van Ass en Thijs van Dam die hun ploeg op sleeptouw namen naar een verdiende overwinning.

De laatste keer dat de twee ploegen elkaar troffen was vorig jaar tijdens de play-offs. Destijds trok Rotterdam ook aan het langste eind. Amsterdam, nog altijd zonder de geblesseerde Teun Rohof, kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar Pruysers schot vanaf kop cirkel vloog over. De grootste kans was een minuut later voor Rotterdam. Thijs van Dam onderschepte de bal, rende twee tegenstanders voorbij en gaf Milan van Baal een reuzekans. Vrij voor Jan de Wijkerslooth sloeg hij de bal echter net langs de voor Rotterdam verkeerde kant van de paal.

Het metaal zorgde er na zeven minuten spelen voor dat Amsterdam niet op achterstand kwam. Seve van Ass kreeg de bal op de rand van de cirkel, sloeg de bal buiten bereik van De Wijkerslooth, maar trof de paal. Rotterdam leek op jacht naar de voorsprong, maar juist op dat moment viel de treffer aan de andere kant. Klaas Vermeulen speelde Mirco Pruyser aan, die draaide weg en lifte de bal naar Boris Burkhardt. De topschutter van Jong Oranje verschalkte met een handige beweging Rotterdam-goalie Berend Van Eldonk: 1-0. Voor Burkhardt alweer zijn vierde treffer van het seizoen.

Aan het begin van het tweede kwart maakte Rotterdam het zichzelf wel heel moeilijk. Oliver Polkamp kreeg groen te zien nadat hij Billy Bakker blokkeerde. Wegens commentaar op de leiding werd die kaart gepromoveerd naar geel. De Zuid-Hollanders hielden met een man minder niettemin goed stand onder de hoge druk van Amsterdam. Aan het slot van het tweede kwart soleerde Thijs van Dam richting het Amsterdamse doel. Zijn push werd gered, maar leverde Rotterdam wel een strafcorner op. Hertzberger pushte de bal buiten bereik van Jan de Wijkerslooth in de hoek: 1-1.

Het derde kwart was de fase waarin Rotterdam het verschil maakte. De formatie van Albert-Kees Maneschijn leek vele malen gretiger dan de thuisploeg en ging naarstig op zoek naar de voorsprong. Die kwam uiteindelijk van de stick van nota bene Hidde Turkstra. Vanuit een corner belandde de bal met een gelukje bij de lange aangever. Hij kon eenvoudig afronden. Na een geweldig fraaie actie van Polkamp maakte Van Dam tien minuten later ook nog verdiend de 1-3.

Opvallend genoeg verdiende het aanvallende Amsterdam pas zes minuten voor tijd de eerste strafcorner. Hertzberger schatte de push van Justin Reid-Ross goed in en rende op knappe wijze de doelpoging eruit. Kenmerkend voor de Rotterdamse strijdlust was de gebalde vuist van de aanvoerder toen hij door zijn toedoen de bal ruim zag overvliegen. Vier minuten voor tijd viel het Amsterdamse doelpunt alsnog. Valentin Verga kwam naar binnen vanaf de linkerkant en bleef geloven in de actie, die dankzij zijn inzet uitmondde in een scrimmage rond de strafbalstip. Pruyser zag in de wirwar van sticks zijn kans schoon met een hoge backhand de bal tegen de touwen te werken. Een knap doelpunt, maar het kwam te laat om Rotterdam nog in de problemen te brengen.

Amsterdam – Rotterdam 2-3 (1-1)
'11 Boris Burkhardt 1-0
'27 Jeroen Hertzberger 1-1 (sc)
'41 Hidde Turkstra 1-2
'51 Thijs van Dam 1-3
'66 Mirco Pruyser 2-3

Hockeyers Bloemendaal halen uit, eerste zege Oranje-Rood

Een zondag vol belangrijke potjes in de Hoofdklasse van het Nederlandse herenhockey. SCHC won in de slotfase het duel der promovendi van hdm. Tilburg sleepte de eerste punten van het seizoen binnen tegen Almere en Oranje-Rood mocht voor het eerst drie punten bijschrijven. En dan was er ook nog eens de topper Amsterdam – Rotterdam, waarin de bezoekers zich terug vochten in de top.

Amsterdam – Rotterdam 2-3 (1-1)
Rotterdam was de beste in de topper tegen Amsterdam en nam de drie punten verdiend mee naar de havenstad. Lees hier meer over de topper tussen Amsterdam en Rotterdam.

'11 Boris Burkhardt 1-0
'27 Jeroen Hertzberger 1-1 (sc)
'41 Hidde Turkstra 1-2 (sc)
'51 Thijs van Dam 1-3
'66 Mirco Pruyser 2-3

Oranje-Rood – Den Bosch 3-1 (3-0)
Na vier wedstrijden is de eerste driepunter voor Oranje-Rood is binnen. De Eindhovenaren speelden een puike eerste helft tegen Den Bosch en liepen daarin uit naar 3-0. Die score hield lang stand, totdat Tijn Stuve zeven minuten voor tijd scoorde voor de bezoekers.

'3 Mink van der Weerden 1-0 (sc)
'14 Niek van der Schoot 2-0
'27 Agustin Mazzilli 3-0
'63 Tijn Stuve 3-1

Tilburg – Almere 2-1 (1-0)
Tilburg heeft de eerste punten binnen na een overwinning op Almere. Wéér staan de Flevolanders met lege handen na een verlies met één doelpunt verschil. De ploeg van Pasha Gademan is al vier keer dicht bij een punt geweest, maar trekt steeds aan het kortste eind. Almere staat voorlopig laatste op de ranglijst en mag zich opmaken voor Amsterdam, dat volgende week langskomt.

'23 Sander Visser 1-0
'41 Patrick Houben 1-1
'42 Michiel de Leeuw 2-1 (sc)

Bloemendaal – HGC 7-2 (5-0)
Een flinke oorwassing voor HGC dat met 7-2 ten onder ging tegen Bloemendaal. Het ging ook wel erg makkelijk op Het Kopje. Na amper twintig gespeelde minuten stonden de Mussen reeds met 5-0 voor. De twee Wassenaarse doelpunten in de slotfase konden de eer nog een beetje redden. 

'4 Tim Swaen 1-0 (sc)
'5 Floris Wortelboer 2-0
'13 Roel Bovendeert 3-0
'16 Florian Fuchs 4-0
'21 Glenn Schuurman 5-0
'37 Thierry Brinkman 6-0
'57 Florian Fuchs 7-0
'62 Dick Möhlmann 7-1 (sc)
'69 Nick Budgeon 7-2

SCHC – hdm 4-3 (1-1)
In de voorlaatste minuut van de wedstrijd scoorde Bram Weers de 4-3 en daarmee kroonde de Stichtsche speler zich tot de man of the match. SCHC wint het belangrijke duel der promovendi van hdm en staat na vier wedstrijden op een niet misselijke zesde plek op de ranglijst. De druiven zijn zuur voor hdm, dat misschien al dacht aan de tweede remise van het weekend na het gelijkspel tegen Oranje-Rood.

'3 Pieter van Straaten 0-1
'21 Bram Weers 1-1
'41 Kieran Dartée 1-2 (sc)
'44 Mike Huisman 2-2
'58 Marnix Kleinsman 3-2 (sc)
'61 Kieran Dartée 3-3 (sc)
'69 Bram Weers 4-3

Pinoké – Kampong 2-5 (1-1)
Kampong verlengde het record van wedstrijden zonder tegendoelpunt niet, want al na vijf minuten had Joost van den Vijfeijken namens Pinoké de tot nu toe onpasseerbare verdediging van de Utrechters verschalkt. De Amsterdamse voorsprong hield niet lang stand, want twee minuten later had Martijn Havenga de gelijkmaker al binnen geschoven. Kampong liep in het derde kwart uit naar 1-4 en had de wedstrijd in de tas.

'5 Joost van de Vijfeijken 1-0
'7 Martijn Havenga 1-1 (sc)
'36 Robbert Kemperman 1-2
'37 Bjorn Kellerman 1-3
'52 Martijn Havenga 1-4 (sc)
'62 Bjorn Kellerman 1-5
'70 Jannis van Hattum 2-5 (sc)

Kwartet goals voor Van Nes, trio voor Van Maasakker

De hockeysters van Den Bosch hebben in de derde speelronde van de Hoofdklasse van Oranje-Rood gewonnen, waarmee ze de volle score uit drie duels hebben. Groningen en Huizen verloren opnieuw en zijn nog steeds zonder punten. Opvallend: Pien van Nes scoorde vier keer tegen Groningen en Caia van Maasakker maakte er drie tegen Huizen.

Den Bosch – Oranje-Rood 2-0 (1-0)
Drie wedstrijden, negen punten. Oranje-Rood werd met 2-0 terug naar Eindhoven gestuurd door het machtige Den Bosch. Het werd nog niet de wedstrijd van de honderdste treffer van Lidewij Welten. Margot van Geffen en Frederique Matla scoorden voor de Bosschenaren.

'15 Margot van Geffen 1-0
'40 Frederique Matla 2-0

Groningen – hdm 1-4 (0-2)
Vier keer Pien van Nes via drie strafcorners en een strafbal. De Haagse heldin brengt haar seizoenstotaal na drie wedstrijden daarmee op zeven goals, een schitterend moyenne. Die vier doelpunten waren overigens tegen Groningen ruim voldoende voor de overwinning.

'17 Pien van Nes 0-1 (sc)
'29 Pien van Nes 0-2 (sc)
'45 Pien van Nes 0-3 (sb)
'52 Fieke Hoff 1-3
'70 Pien van Nes 0-4 (sc)

Kampong – Hurley 1-2 (0-1)
Een fraaie overwinning voor Hurley, een pijnlijke nederlaag voor Kampong. De Utrechters hebben na drie wedstrijden pas één punt verzameld en dat is toch beneden de stand van de ploeg van Santi Freixa. Hurley zal daar niet mee zitten. De Amsterdammers winnen voor de tweede keer en houden de aansluiting met de top vast.

'18 Marente Barentsen 0-1
'43 Lise Donkersloot 0-2 (sc)
'44 Nina Notman 1-2 (sc)

SCHC – Huizen 5-1 (1-0)
Het waren er weliswaar geen vier, maar ook Caia van Maasakker was heerlijk op dreef tegen Huizen. Drie keer scoorde zij zondag voor SCHC, dat een eenvoudige middag kende tegen promovendus Huizen. Nieuwkomer en Duits international Charlotte Stapenhorst maakte haar eerste goal in SCHC-shirt en ook Ginella Zerbo pikte nog een doelpunt mee.

'25 Charlotte Stapenhorst 1-0
'39 Caia van Maasakker 2-0 (sc)
'43 Caia van Maasakker 3-0
'50 Caia van Maasakker 4-0 (sc)
'56 Ginella Zerbo 5-0
'70 Gitte Michels 5-1 (sc)

Bloemendaal – Laren 1-5 (1-1)
Laren positioneert zich dit seizoen in de underdogpositie, maar tegen Bloemendaal liet de jonge ploeg van Robert-Jan Cox zien over voldoende kwaliteit te beschikken om mee te draaien in de top. De van MOP overgekomen Pili Romang opende de score voor Bloemendaal, maar daarna was het woord aan Laren. Lisanne de Lange en Maxime Kerstholt zette de Gooise ploeg op voorsprong en in de laatste vijf minuten werd er nog even flink gas gegeven. Het resulteerde in drie extra Larense doelpunten. 

'17 Pili Romang 1-0 (sc)
'23 Lisanne de Lange 1-1 (sc)
'53 Maxime Kerstholt 1-2
'65 Laurien Leurink 1-3
'66 Pam van Asperen 1-4
'69 Maxime Kerstholt 1-5

Amsterdam – Nijmegen 4-1 (3-0)
Ook Amsterdam heeft de volle score uit drie wedstrijden. De Noord-Hollanders kenden weinig moeite met promovendus Nijmegen. Het tweede kwart bleek cruciaal, daarin scoorde Amsterdam drie keer en was de wedstrijd eigenlijk al beslist. A-junior Zoë van den Barselaar maakte haar debuut in het goal van Amsterdam. Nijmegen mag zich opmaken voor het treffen met Bloemendaal, wellicht dat daar meer kansen voor de promovendus liggen.

'15 Charlotte Vega 1-0 (sc)
'16 Noor de Baat 2-0
'30 Sosha Benninga 3-0
'42 Michelle Simons 3-1
'67 Charlotte Vega 4-1

Alternatief oppositie voor hogere zorgpremie

De voltallige toekomstige oppositie in de Tweede Kamer wil voorkomen dat de zorgpremie volgend jaar gemiddeld met tien euro extra omhoog gaat. Om de stijging te voorkomen willen de partijen de bijdrage vanuit de overheid aan de zorgverzekeraars eenmalig met 150 miljoen euro verhogen.

Die 150 miljoen euro willen de partijen financieren uit het begrotingsoverschot. GroenLinks dient maandag een voorstel in, dat wordt gesteund door alle partijen behalve formatiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Om nog iets te veranderen moet snel worden gehandeld, want zorgverzekeraars maken in november de premies voor het volgende jaar bekend.

Zoals het er nu naar uitziet gaat de zorgpremie volgend jaar in totaal met 10 euro omhoog, bovenop de al verwachte stijging. De extra stijging is het gevolg van een wens van de formerende partijen, die vorige week in allerijl een spoedprocedure in gang zetten om te voorkomen dat het eigen risico in 2018 stijgt van 385 euro naar 400 euro

Alternatief oppositie voor hogere premie
Alternatief oppositie voor hogere premie (Foto: ANP)

Woede bij Utrecht: "Elkaar laten vallen"

FC Utrecht kreeg zondag een enorm pak slaag van PSV: 1-7. Erik ten Hag zag zijn elftal nog wel goed aan de wedstrijd beginnen.

"De uitslag is natuurlijk desastreus, maar er zit ook een verhaal aan de wedstrijd", sprak de coach na de veegpartij tegen FOX Sports. "Het eerste uur speelden we goed, vooral aan de bal. We creëerden ook een paar goede kansen. Helaas verdedigden we niet goed en uiteindelijk speelt ook de mentale factor een rol."

Utrecht keek bij rust nog tegen een 1-2 achterstand aan. Vlak na de onderbreking incasseerde de ploeg van Ten Hag een derde doelpunt. "Bij de stand van 1-3 kregen we nog twee goede kansen, maar bij 1-4 moet je aan damage control doen", vervolgde de oefenmeester. "Dus niet naar voren stieren en geen mooie acties maken. Er is veel werk aan de winkel, met name in verdedigend opzicht. Vandaag maakten we de verkeerde keuzes, dat was de basis van de tegengoals. Het was ook vervelend dat PSV zo effectief was."

Voor Zakaria Laybad was de nederlaag extra zuur, omdat de doelpuntenmaker van Utrecht in het verleden voor PSV speelde. "We hebben het verkloot, we lieten elkaar vallen", was zijn reactie. "Zij verdedigden wél als team. Tot de 1-3, 1-4 kregen we nog genoeg kansen. Daarna was het een trainingsessie voor PSV. Je voelt je machteloos in zo'n wedstrijd."

Bergwijn: "Je mag hem niet vergelijken met die beroemde goal van Maradona"

PSV won zondagmiddag op zeer overtuigende wijze van FC Utrecht (1-7), tot groot genoegen van Phillip Cocu en Steven Bergwijn. De man van de wedstrijd was ongetwijfeld Jürgen Locadia, die namens de Eindhovenaren vier keer raak schoot.

Cocu is bij dat zijn ploeg drie punten pakte tegen de subtopper, terwijl Bergwijn vooral heel gelukkig is met zijn prachtige doelpunt tegen de Domstedelingen. "We wilden de angel uit hun team halen en gebruikmaken van de ruimtes en kwaliteiten die wij hebben", verklaarde Cocu na afloop van de klinkende overwinning in gesprek met FOX Sports. "Ik ben trots op het team, er was echt de intentie om verdedigend en aanvallend uit te voeren wat we wilden. Dat pakte fantastisch uit. Daar mogen ze trots op zijn."

Door de overtuigende zege Utrecht heeft PSV na zes speelronden de koppositie in handen. De Eindhovenaren profiteerden optimaal van de verliespartij van Feyenoord, dat zaterdagavond in De Kuip verrassend verloor van NAC Breda (0-2). "Het was belangrijk om te winnen, want Feyenoord heeft punten laten liggen. Dat was natuurlijk een extra motivatie om hier te winnen."

Huntelaar foetert om neerwaartse spiraal

Klaas Jan Huntelaar beseft dat er veel moet veranderen, wil Ajax de goede vorm terugvinden. De Amsterdammers werden zondag te kijk gezet door Vitesse.

"Waar we heen moeten is dat er een duidelijke lijn in ons spel komt en dat we niet zoveel fouten maken. Uiteindelijk is dat het belangrijkste", zegt Huntelaar na afloop in gesprek met FOX Sports. "Het systeem is iets voor op het bord, uiteindelijk kom je op het veld vaak anders uit. Dat moet je als team oplossen en dat hebben we vandaag dramatisch gedaan. Daar zijn we allemaal voor verantwoordelijk."

Huntelaar zag dat Ajax een bijzonder slechte wedstrijd speelde en weet dat er veel dingen beter zullen moeten: "Dan vraag je je af waar je moet beginnen. Het belangrijkste is naar dezelfde kleur spelen en simpele ballen goed doen. We zaten slecht in de wedstrijd, dan gaat het vertrouwen weg en willen steeds minder mensen de bal hebben. Het is dan een neerwaartse spiraal."

Tegenover de NOS laat Huntelaar weten dat de fans betere prestaties mogen verwachten van de ploeg van Marcel Keizer. "Dit was echt slecht van onze kant. Het is bijna nog een wonder dat de fans zijn blijven zitten. Ik denk dat niemand hier vrolijk van wordt. We moeten aan de bak om dit om te draaien." Ajax staat momenteel op de zevende plaats in de Eredivisie, met tien punten uit zes wedstrijden.

Eerste ATP-titel voor qualifier Gojowczyk

Tennisser Peter Gojowczyk heeft voor het eerst in zijn loopbaan een ATP-toernooi gewonnen. De 28-jarige Duitser sloeg zich in het Franse Metz via het kwalificatietoernooi naar het hoofdtoernooi en dat ging boven verwachting goed.

In de finale stond Gojowczyk tegen de als zevende geplaatste Fransman Benoit Paire. In de eerste set ging het gelijk op, maar de Duitser sloeg diep in de set toe met een break. In set twee leverde Paire gelijk twee keer zijn service in, waarna Gojowczyk het netjes afmaakte: 7-5, 6-2.

Paire stijgt drie plekken op de wereldranglijst en komt op plaats 38 terecht. Gojowczyk gaat bijna dertig plaatsen omhoog en stijgt naar de 66e plek, zijn nieuwe hoogtepunt.

Dzumhur is eerste Bosnische tennisser met ATP-titel

Tennisser Damir Dzumhur heeft zich zondag in de geschiedenisboeken geslagen. De 25-jarige Bosniër won in Sint Petersburg zijn eerste ATP-titel, waarmee hij de eerste uit zijn land is die op het hoogste niveau een toernooi wint.

In de finale stond Dzumhur tegenover de Italiaan Fabio Fognini. Die won de eerste set wel, maar daarna kwam de Bosniër op gang en werkte hij zich naar de toernooizege: 3-6, 6-4, 6-2. 

Met de 55e plek op de wereldranglijst stond Dzumhur al hoger dan ooit, dat zal maandag zelfs de veertigste positie worden. Fognini stijgt twee plaatsen en komt op de 27e stek uit.

Uitslag AZ - Excelsior

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen AZ en Excelsior. De start van de thuisploeg was dramatisch en door 2 benutte penalties keek het al binnen tien binnen tegen een 0-2 achterstand aan. In de rest van de wedstrijd werd niet meer gescoord waarmee dit ook direct de eindstand was.

AZ

0 - 2

Excelsior

     2' Bruins (pen)
 8' Bruins (pen)
 
 Gele kaart: Vlaar, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 12.527
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (Dos Santos/87)
Vlaar
S.Wuytens
Ouwejan (Friday/46)
Til
Vejinovic
v.Overeem (Helmer/46)
Jahanbakhsh
Weghorst
Seuntjens
  Kristinsson
Karami
Mattheij
Faes
Massop
Faik
Vermeulen (Messaoud/ 80)
Koolwijk
Caenepeel (Payne/72)
El Azzouzi (v.Duinen/66)
Bruins

Klaasen en Meulenkamp stoten door op International Darts Open

Jelle Klaasen en Ron Meulenkamp stoten door in de International Darts Open. In Riesa staan beide spelers nu in de kwartfinales. 

Klaasen won met 6-4 van Peter Jacques. Het ging gelijk op en in het slot van de partij sloeg Klaasen toe. Met 94 om 85 gemiddeld, zater Klaasen iets beter in zijn scores. In de kwartfinale zal hij spelen tegen Peter Wright die met 6-4 te sterk was voor Ronny Huybrechts. 

Meulenkamp won met 6-3 van Josh Payne en treft in de volgende ronde Dennis Nilsson. De Zweed won verrassend met 6-5 van Dave Chisnall. De kwartfinales zijn vanavond. Ook de halve finales en finale worden vanavond nog gespeeld. 

Uitslagen Achtste finales International Darts Open
Peter Wright 6-4 Ronny Huyrebchts
Jelle Klaasen 6-4 Peter Jacques
Dennis Nilsson 6-5 Dave Chisnall
Ron Meulenkamp 6-3 Josh Payne
Gerwyn Price 6-5 Mensur Suljovic
Kim Huybrechts 6-5 Ian White
Joe Cullen 6-3 Alan Norris
Simon Whitlock 6-1 Mervyn King

Kwartfinales
Peter Wright v Jelle Klaasen
Dennis Nilsson v Ron Meulenkamp
Gerwyn Price v Kim Huybrechts
Joe Cullen v Simon Whitlock

Ding de beste in World Open snooker

Ding Junhui heeft het World Open snooker op zijn naam geschreven, een een full rankingtoernooi. In het Chinese Yushan was de Chinees in de finale met 10-3 te sterk voor de Engelsman Kyren Wilson.

Nadat de eerste twee frames werden verdeeld, kwam Ding op dreef. De Chinees zou vijf frames op rij pakken met daarbij breaks van 67, 93 en 58. Ding stond na zeven frames op een 6-1 voorsprong. Wilson wist op het einde van de eerste sessie nog wel terug te komen tot 6-3 met breaks van 107 en 66.

In de tweede sessie van de dag begon de Chinees weer ijzersterk. Ding maakte meteen een break van 67 en zou ook de volgende frames domineren. Met breaks van 69 en 71 kwam hij op een 9-3 voorsprong, waardoor de 30-jarige snookeraar nog maar een frame nodig had voor zijn eerste toernooizege van het jaar. Het dertiende frame was zeer spannend, maar mede door de missers van de Engelsman Wilson wist Ding ook dat frame te pakken.

Het was alweer zijn dertiende full rankingtoernooi van zijn carriere. Daarmee komt de nummer twee van de wereld op een zesde plaats in het klassement van de meest gewonnen full rankingtitels. De Schot Stephen Hendry gaat daarin aan de leiding met 38 titels voor zijn landgenoot John Higgins met 29. Ronnie O'Sullivan staat op de derde plaats met 28 gewonnen titels.

Voorstanders onafhankelijk Catalonië opnieuw de straat op

Voorstanders van een onafhankelijk Catalonië zijn wederom de straat opgegaan. In honderden plaatsen in de Spaanse regio werden zondag demonstraties gehouden. In de Catalaanse hoofdstad Barcelona kwamen zelfs duizenden mensen op de been.

De boze Catalanen riepen massaal: "Wij zullen stemmen." De Spaanse rechter heeft hun voorgenomen onafhankelijkheidsreferendum verboden, maar de Catalanen zetten de stembusgang vooralsnog door. Het referendum moet op 1 oktober plaatsvinden.

Het is al langer rumoerig in Catalonië. Eerder deze week waren er ook al protesten in Barcelona, in reactie op hard politieoptreden. In Catalonië zijn diverse hoge ambtenaren opgepakt bij politieacties tegen de organisatie van het referendum over onafhankelijkheid. Ook waren er huiszoekingen en invallen in een reeks gebouwen van de Catalaans regionale overheid. De regering in Madrid heeft daarbij duizenden extra politiemensen naar Catalonië gestuurd.

Catalaanse separatisten opnieuw de straat op
Catalaanse separatisten opnieuw de straat op (Foto: ANP)

Dinges bijt agent

Een agressieve 40-jarige dinges/zuipschuit/drugskonijn in Veen (Noord-Brabant) heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij zijn aanhouding een agent gebeten. De agent raakte gewond en heeft aangifte gedaan.

Agenten en ambulancepersoneel kregen een melding dat een onwel geworden 'ding' op straat lag dat niet meer reageerde. Toen een ambulancemedewerker het wilde controleren, kwam het weer bij en werd het agressief. Agenten sommeerden het weg te gaan, maar het luisterde niet, waarna het werd aangehouden. Omdat het zich verzette, gebruikten de agenten pepperspray.

Koerden zetten referendum door

De Iraakse Koerden zetten hun referendum over onafhankelijkheid maandag door, heeft de president van de Iraaks-Koerdische regio Massoud Barzani zondag gezegd.

De verwachte uitkomst van de volksraadpleging is 'ja'. Over de uitvoering daarvan willen de Iraakse Koerden met de door sjiieten geleide centrale regering onderhandelen. Dat gaat misschien jaren duren, maar "wij gaan nooit terug naar het mislukte partnerschap" met Bagdad, zei Barzani. Irak is een "theocratische, sektarische staat" geworden en niet de democratie waarop na de val van Saddam Hussein in 2003 gehoopt was.

Volgens Iran en Turkije, twee machtige buurlanden met elk ook een aanzienlijke Koerdische bevolking, kan het referendum de regio destabiliseren. Maar Barzani bezwoer dat de Iraakse Koerden geen nieuwe grenzen willen trekken.

"Alleen onafhankelijkheid kan de moeders van onze martelaren belonen", zo herinnerde hij de internationale gemeenschap aan de offers die de Koerden in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat hebben gebracht. "Alleen door onafhankelijkheid kunnen wij onze toekomst veiligstellen."

Koerden zetten referendum door
Koerden zetten referendum door (Foto: ANP)

Sagan: "Ik draag deze wereldtitel op aan Scarponi"

Peter Sagan is voor het derde jaar op rij wereldkampioen. De Slowaak moest er dit keer wel tot op de streep voor vechten in een millimetersprint met Alexander Kristoff. Niki Terpstra werd de beste Nederlander op plek 24, net voor Tom Dumoulin.

"Op vijf kilometer van het einde zei ik, jongens, het is gedaan. Het was moeilijk te zeggen of er een sprint zou komen, want voor de klim was de groep al in drie stukken gesplitst en er waren veel aanvallen. Je kan dat niet voorspellen, want voorin kon zomaar iemand zitten die sterker was. Ik had in de groep gelukkig nog wat vrienden zitten die me wat geholpen hebben. Het spijt me voor Kristoff (tweede, nvdr), die hier een thuisrace reed. Maar ik ben zeer blij! Het is speciaal dat ik drie jaar op rij win. Het verandert niks, maar voor mij is het erg leuk."

"Ik wil deze zege opdragen aan Michele Scarponi. Het zou zijn verjaardag zijn morgen"
, aldus Sagan. "Het is een triest verhaal. Ik wens zijn familie veel sterkte." Scarponi kwam eerder dit jaar om het leven in een tragisch ongeluk tijdens een trainingsrit. "Daarnaast draag ik de zege ook op aan mijn vrouw, want binnenkort verwachten we ons eerste kind. Een perfect einde van het seizoen", sloot Sagan af.

Dumoulin: "Ik had goede benen, maar kon het niet afmaken"

Peter Sagan werd vandaag voor de derde maal op rij wereldkampioen bij de wegwedstrijd. Tom Dumoulin speelde in de laatste kilometers nog nadrukkelijk een rol in de strijd om de titel, maar kwam uiteindelijk als de nummer 25 over de meet.

"Het ging de hele dag heel hard. Maar voor mij persoonlijk niet hard genoeg. We mogen als ploeg best tevreden zijn, maar uiteindelijk hebben we geen resultaat", aldus Dumoulin.

"Ik heb het in het slot ook nog geprobeerd, maar ik werd teruggehaald. Uiteindelijk werd het een sprint en daar hebben Niki en ik helaas qua resultaat niet heel veel te zoeken. Dat is wel balen. Ik had goede benen, maar heb het niet kunnen afmaken. Nu ben ik wel een beetje teleurgesteld."

Dumoulin kan toch terugkijken op een mooi WK wielrennen. Met Sunweb won hij de wereldtitel bij de ploegentijdrit, en afgelopen woensdag werd hij wereldkampioen op de individuele tijdrit. "Waarschijnlijk ga ik morgen wel met een goed gevoel naar huis. Maar nu overheerst nog een beetje de teleurstelling."

Zware hersenschudding voor De Ligt na duel met Matavz

Matthijs de Ligt heeft een zware hersenschudding overgehouden aan de wedstrijd tegen Vitesse. Dat laat Ajax zondagmiddag weten na afloop van het duel. De verdediger moest in de eerste helft per brancard worden afgevoerd na een kopduel met Tim Matavz. Hij werd vervangen door Kasper Dolberg.

Hoe lang Ajax geen beroep kan doen op De Ligt, is nog onduidelijk. Dit seizoen kwam hij inclusief de wedstrijd tegen Vitesse tot tien officiële optredens. Vorig seizoen debuteerde De Ligt in de hoofdmacht en noteerde hij 23 optredens. Mogelijk wordt maandag meer duidelijk over de medische toestand van de jonge mandekker.

Van Rijsselberghe gaat door tot Spelen Tokio

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe zet zijn loopbaan voort tot de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De olympisch kampioen van 2012 en 2016 besloot dit na het wereldkampioenschap, ook in Japan.

Van Rijsselberghe twijfelde lang, hij zag op tegen het lang van huis zijn, maar hakte na het WK wat hij als achtste afsloot de knoop door. "Het is een prachtig land, de mensen zijn fijn. Het is goed toeven hier. Ik heb tot 1 mei niet op de plank gestaan. Ik zou een grote achterstand moeten hebben. Achtste is dan toch goed", analyseerde de 28-jarige Nederlander zijn prestatie.

Van Rijsselberghe besloot wel zijn voorbereiding nu anders te gaan inrichten: "Minder van huis, anders van huis, minder lange periodes. Een vol jaar betekent acht maanden van huis. Daar zit ik niet om te springen. Als ik weer een fulltime programma moet draaien, red ik het niet." Zijn coach Aaron McIntosh is er niet van overtuigd dat die methode ook succes gaat hebben: "Er is geen kortere weg naar succes. De verschillen zijn zo klein. Of je doet het goed of je verspilt je tijd"

Uitslag FC Groningen - FC Twente

FC Groningen heeft in de Eredivisie de tweede zege van het seizoen geboekt. In de na de oproep van Arjen Robben volgestroomde Euroborg won de thuisploeg met 1-0 van FC Twente, waardoor de club zich met acht punten uit zes duels ontworsteld heeft van de onderste regionen.

Vorig jaar vielen de doelpunten in de wedstrijden tussen Groningen en Twente als rijpe appelen van de boom (3-4 in Groningen en 3-5 in Enschede, red.), maar vandaag viel er in de eerste helft weinig te beleven. Groningen was in eigen huis de bovenliggende partij en kreeg via Lars Veldwijk, Mimoun Mahi en opnieuw Mahi kansen, maar gescoord werd er niet. Ook niet door Twente dat via Haris Vuckic gevaarlijk werd, maar hij vond Sergio Padt op zijn weg.

Na rust kon er wel gejuicht worden. Na een voorzet van Django Warmerdam zag Ritsu Doan zijn inzet nog gekeerd worden, maar Oussama Idrissi kreeg de bal uit de kluts op zijn hoofd en knikte raak. Daarna hadden Etiënne Reijnen en Bacuna de score op moeten voeren, maar zij verzuimden dat. Aan de andere kant hield Mike te Wierik vast, maar Twente kreeg geen strafschop. Omdat Padt ook een schot van Adnane Tighadouini tegenhield bleef het bij 1-0.

FC Groningen

1 - 0

FC Twente

51' Idrissi    
 
Gele kaart: Te Wierik, Warmerdam (FC Groningen), Vuckic, Bijen, Assaidi (FC Twente)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.110
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Memisevic
Reijnen
Warmerdam
Jenssen
Bacuna
Doan (Drost/72)
Mahi
Veldwijk (Van Weert/77)
Idrissi
  Brondeel
Ter Avest
Bijen
Lam
Van der Lely
Liendl
F.Jensen (Buckley-Ricketts/81)
Vuckic (Kvasina/ 80)
Slagveer (Tighadouini/72)
Boere
Assaidi

Uitslag VVV-Venlo - PEC Zwolle

VVV-Venlo en PEC Zwolle hebben zondagavond in De Koel de punten gedeeld in een vrij matig duel. Een corner van Youness Mokhtar stelde Kingsley Ehizibue voor rust in staat de Zwollenaren op 0-1 te zetten, een puike vrije trap van Clint Leemans zorgde in de tweede helft voor de 1-1 eindstand. Beide ploegen kregen nog wel een aantal kansen - Zwolle vooral in de eerste helft, VVV met name in de tweede - maar al te spannend werd het niet.

VVV-Venlo

1 - 1

PEC Zwolle

 69' Leemans    30' Ehizibue
 
 Gele kaart: Post,Leemans (VVV-Venlo), Marcellis (PEC Zwolle)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.621
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes
Labylle (v.Bruggen/61)
Post
Seuntjens
Leemans
Tissoudali (V.van Crooy/63)
Thy
Hunte (Nwakali/ 75)
  Boer
Ehizibue
Marcellis
Freire
v.Polen
E.Bakker
Thomas
Saymak (Israelsson/84)
Marinus (Ondaan/57)
Parzyszek (Nijland/57)
Mokhtar

Derde wereldtitel op rij voor Sagan

Peter Sagan is voor de derde maal op rij wereldkampioen geworden. Na 267,5 kilometer koersen in en rond Bergen, klopte de Slowaak de Noor Alexander Kristoff nipt.

Er onstond al gauw vanuit de start een kopgroep van tien man, die voorlopig de zegen kregen van het peloton en al gauw naar een voorsprong naar boven de negen minuten steeg. De bekendste naam in de kopgroep was de Costa Ricaan Andrey Amador. Mede door het werk van de Tsjechen en de Belg Vermote werd die voorsprong echter snel kleiner.

Na 120 kilometer koersen was de voorsprong van de kopgroep onder de vier minuten. Vooraan het peloton hadden Vermote en de Tsjechen hulp gekregen van een Noor. De Rus Belkov reed vervolgens weg uit het peloton op jacht naar de koplopers. In de kopgroep moesten Asadov, Manninen en Zhupa en later ook Mraouni ondertussen lossen.

90 kilometer voor de streep waren de Nederlandse mannen voor het eerst vooraan het peloton te zien. Even later werd de kopgroep ingerekend. Vermote, die een groot deel van de koers op kop van het peloton reed, kwam bij het ingaan van een bocht ten val en kwam op achterstand.

Voor in het peloton bleef het onrustig. Een groep met onder meer Boom probeerde tevergeefs weg te komen. Even later was het Barguil die demarreerde maar ook hij redde het niet. Op 69 kilometer van de meet was  het Haller die wegreed. Hij kreeg gezelschap van Wellens, en een groepje met wederom Boom sloot later ook aan. Ze hadden een voorsprong van een halve minuut op het peloton waarin de Fransen en Polen tempo maakten.

Boom moest de kopgroep 48 kilometer voor de finish laten gaan, maar kon even daarna weer aansluiten. 32 kilometer voor de meet was het Dumoulin die aanviel maar kwam niet ver. De kopgroep had nog maar tien seconden voorsprong. Even daarna viel Dumoulin weer aan en Boom wachtte op de winnaar van de Giro. Ook nu kwam hij niet ver, maar het restant van de kopgroep werd ingerekend.

Een uitgedund peloton begon aan de laatste ronde. Langeveld sprong zestien kilometer voor de finish weg en kreeg de Duitser Martens mee. Echt veel ruimte kregen ze niet en ze werden teruggehaald. Het bleef onrustig in het peloton. Alaphilippe was de volgende die wegreed en hij kreeg gezelschap van Moscon.

Het verschil met de ongeorganiseerde eerste groep was echter, vijf kilometer voor de finish, maar zeven tellen. Zo'n vier kilometer voor de meet reed Alaphillipe weg bij Moscon. Door een verbindingsprobleem bij de Noorse televisie kregen we vervolgens geen beelden.  Uiteindelijk bleek er een sprint van een groep te zijn, en daarin was het Sagan die als een duveltje uit een doosje kwam en zijn derde wereldtitel op rij won.

Uitslag Ajax - Vitesse

Ajax heeft in de Eredivisie opnieuw punten laten liggen. De Amsterdammers gingen in eigen huis met 1-2 onderuit tegen Vitesse dat hiermee de beschamende bekernederlaag, die tegen de amateurs van Swift was, heeft weggespoeld.

Ajax begon in de eigen Johan Cruijff ArenA zeer stroef. Bij de Amsterdammers lukte er in de eerste helft weinig, het tempo lag veel te laag en het publiek begon te morren. Dat werd heviger toen Guram Kashia na 21 minuten spelen de 0-1 aantekende. Matthijs de Ligt verspeelde de bal en veroorzaakte een vrije trap. Thomas Bruns kon vervolgens voorzetten, waarna Kashia binnenknikte.

Tien minuten later moest De Ligt het veld verlaten na een botsing met Tim Matavz. De verdediger van Ajax liep een zware hersenschudding op, terwijl Matavz verder kon spelen. Marcel Keizer bracht Dolberg als zijn vervanger om meer aanvalskracht te genereren. Toch was het Vitesse dat in blessuretijd van de eerste helft de Amsterdamse pijn nog verergerde. Hakim Ziyech verspeelde de bal, waarna Milos Rashica optimaal profiteerde van het niet ingrijpen van Mitchell Dijks en de 0-2 aantekende.

Na rust probeerde Ajax wel aan te vallen. Dolberg, Ziyech en Huntelaar kregen goede mogelijkheden. Vitesse werd nauwelijks gevaarlijk meer en had geluk dat Younes een bal net langs de verkeerde kant van de paal schoot. Nick Viergever scoorde wel toen Ziyech een bal opnieuw voorgaf. Hoewel Ajax het nog probeerde bleef de 1-2 op de borden staan.

Door de zege klom Vitesse naar de derde plaats met dertien punten uit zes duels. Ajax blijft op tien punten staan.

AFC Ajax

1 - 2

Vitesse

83' Viergever   21' Kashia
45+3' Rashica
 
Gele kaart: Van de Beek, Huntelaar (AFC Ajax), Faye, Bruns, Castaignos (Vitesse)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.236
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt (Dolberg/34)
Viergever
Dijks
Van de Beek (Schöne/46)
F.de Jong
Ziyech
Kluivert (Cerný/67)
Huntelaar
Younes
  Pasveer
Dabo
Kashia
Miazga
Faye
Bruns
Serero (Ali/59)
Foor
Rashica (Van der Werff/81)
Matavz
Linssen (Castaignos/63)

Koolhof verliest ook tweede ATP-finale met nieuwe partner

Tennisser Wesley Koolhof heeft ook de tweede ATP-finale met zijn nieuwe dubbelpartner Artem Sitak verloren. De Nederlander en zijn Nieuw-Zeelandse kompaan gingen in het Franse Metz onderuit in de finale.

Aan de andere kant van het net stonden thuisfavorieten Julien Benneteau en Edouard Roger-Vasselin, als eerste geplaatst in Metz. Koolhof en Sitak plaatsten de eerste break, maar die werd in de eerste set gelijk tenietgedaan. Set twee ging lang gelijk op, maar de Fransen plaatsten op 4-4 de beslissende break: 7-5, 6-3.

Iran weert vluchten van en naar Koerdisch Irak

Een dag voor het geplande Koerdische onafhankelijkheidsreferendum heeft Iran op verzoek van de Iraakse regering vluchten naar bestemmingen in de semi-autonome regio Koerdistan in Irak gestaakt.

Dat heeft Keyvan Khosravi, woordvoerder van het hoogste veiligheidsorgaan van Iran, zondag gezegd tegen het Iraanse persbureau Fars. Khosravi voegde eraan toe dat Iran zijn luchtruim ook sluit voor vluchten vanuit Iraaks Koerdistan.

De Koerden in Irak willen maandag een onafhankelijkheidsreferendum houden. De Koerdische Autonome Regio wil met de volksraadpleging een mandaat creëren om met Irak en omliggende landen als Iran en Turkije over onafhankelijkheid te onderhandelen.

Irak, Iran en Turkije zien een onafhankelijk Koerdistan niet zitten. Ook de Verenigde Staten zijn fel gekant tegen een autonoom Koerdistan.

Iran weert vluchten van en naar Koerdisch Irak
Iran weert vluchten van en naar Koerdisch Irak (Foto: ANP)

'Republikeinen minder ambitieus dan Trump'

De onderhandelaars van de Republikeinse Partij in de Verenigde Staten zijn naar verluidt minder ambitieus met het terugbrengen van de winstbelasting voor bedrijven dan hun president Donald Trump. Volgens ingewijden van persbureau Bloomberg streven de Republikeinen naar een verlaging van 35 naar 20 procent, terwijl Trump met zijn belastingplannen inzet op een reductie van deze taks tot wel 15 procent.

Trump ontvouwde zijn veelbesproken belastingplannen eerder dit jaar, maar die moeten nog worden behandeld door het Congres. Naar verwachting zal Trump zijn ideeën komende week tijdens een bezoek aan de staat Indiana daarom weer onder de aandacht brengen.

In de VS kan alleen het Congres belangrijke veranderingen doorvoeren in de belastingwetgeving. Veel parlementariërs en economen zijn er nog niet van overtuigd dat Trumps belastingplannen, bedoeld om de Amerikaanse economie aan te jagen, wel betaalbaar zijn. Door belastingen te verlagen zouden de inkomsten van de overheid immers ook teruglopen. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben eveneens grote twijfels.

'Winsttaks bij Republikeinen naar 20 procent'
'Republikeinen minder ambitieus dan Trump' (Foto: ANP)

Veel Duitsers hebben al gestemd

De opkomst voor de Duitse Bondsdagverkiezingen ligt zondag rond het middaguur op veel plaatsen beduidend hoger dan op hetzelfde tijdstip tijdens de verkiezingen in 2013.

In Hamburg, had 37,4 procent van de kiezers voor 11.00 uur gestemd. Vier jaar geleden was dat, volgens het Bureau voor de Statistiek Noord op dat moment 35,4 procent. In Bremen had op het middaguur 27,1 procent gestemd tegen 24,9 procent vier jaar geleden.

In München lag de opkomst rond 12.00 uur op 57,1 procent tegen 44,3 procent bij de vorige verkiezingen. Nürnberg meldde een opkomst van 29,6 procent, 3 procent meer dan in 2013.

Veel Duitsers hebben al gestemd
Veel Duitsers hebben al gestemd (Foto: ANP)

Facebookbeleggers winnen van Zuckerberg

Facebook schrapt omstreden plannen om een nieuw soort aandelen te gaan invoeren. Topman Mark Zuckerberg heeft in een verklaring laten weten het voorstel in te trekken.

Door de plannen zou het stemrecht van externe investeerders in het socialmediabedrijf zijn ingeperkt en zou de machtsbasis van medeoprichter en grootaandeelhouder Zuckerberg juist sterker zijn geworden, ook als zijn belang bijna geheel zou verwateren. Zuckerberg timmert immers ook aan de weg op het gebied van goede doelen en om dat te financieren wil hij bijna al zijn aandelen in Facebook verkopen.

De stap was echter tegen het zere been van beleggers, die vervolgens naar de rechter stapten. Zuckerberg had komende week juist in de rechtszaal moeten verschijnen in verband met de kwestie.

De Facebook-baas benadrukt in zijn verklaring dat hij zijn filantropische idealen ook zonder de plannen kan waarmaken. De beurskoers van Facebook is afgelopen jaren flink toegenomen en dat maakt het volgens Zuckerberg mogelijk om zijn belang geleidelijk af te bouwen en toch nog minstens twintig jaar voldoende invloed binnen het bedrijf te behouden.

Facebook trekt omstreden voorstel in
Facebookbeleggers winnen van Zuckerberg (Foto: ANP)

Weer aardbeving in Mexico

Mexico is zondag opnieuw getroffen door een aardbeving. Deze keer aan de westelijke kust. Het epicentrum van de schok met een kracht van 5.9 lag zo'n 99 kilometer ten zuidwesten van de stad Tonala in de deelstaat Chiapas, meldt het Pacific Tsunami Warning Center. Over eventuele slachtoffers is nog niets bekend.

Het is de vierde zware aardbeving in Mexico deze maand. Zaterdag werd het land getroffen door een aardbeving van kracht 6,1 de zuidelijke deelstaat Oaxaca. Afgelopen dinsdag was er een beving van kracht 7,1, waarbij ruim driehonderd mensen om het leven kwamen.

Eerder deze maand had in Mexico ook al een beving plaats, met een kracht van 8,1. Ook die eiste tientallen levens. Onder meer de zuidelijke stad Juchitán werd toen hard getroffen.

Weer aardbeving in Mexico
Weer aardbeving in Mexico (Foto: ANP)

Dronken bestuurder vlucht en crasht

Op de vlucht voor de politie zijn een man en vrouw zondagochtend zwaargewond geraakt door een ongeval in Almere. Tijdens een alcoholtest bleek de bestuurder te veel gedronken te hebben. Toen de agent hem om zijn rijbewijs vroeg ging hij er met hoge snelheid vandoor.

De man stoof de Muziekdreef op, waarna zijn auto van de weg afraakte en op de ondergelegen busbaan terechtkwam. De slachtoffers zijn zwaargewond meegenomen door een ambulance. Het gaat om man van 23 en een 34-jarige vrouw.

De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Zwaargewonden na vluchtpoging in auto
Dronken bestuurder vlucht en crasht (Foto: ANP)

Boeing KLM raakt deel van de romp kwijt

Een Boeing 777 van KLM, onderweg van Japan naar Amsterdam, heeft kort na het opstijgen een rompdeel verloren. Volgens de luchtvaartmaatschappij is niemand gewond geraakt.

Het onderdeel, met een oppervlakte van 1 vierkante meter, kwam boven de stad Osaka op een auto terecht. Het toestel (de KL868) zelf kon veilig doorvliegen naar Nederland en is zaterdag aan het einde van de middag veilig op Schiphol geland. Eerder werd melding gemaakt dat er een vleugeldeel was verloren, maar dit blijkt een deel van de romp te zijn. Welk deel kon een woordvoerder van KLM niet zeggen.

"De vliegveiligheid aan boord is op geen enkel moment in het geding geweest. KLM betreurt dit incident en heeft vanzelfsprekend direct een onderzoek ingesteld", aldus KLM.

Boeing KLM raakt deel van de romp kwijt
Boeing KLM raakt deel van de romp kwijt (Foto: ANP)

'Deliveroo haalt geld op bij investeerders'

Maaltijdbezorgdienst Deliveroo heeft omgerekend een kleine 322 miljoen euro aan nieuwe financiering opgehaald bij Amerikaanse investeerders. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. De deal zou onderdeel zijn van een financieringsronde die naar verwachting volgende week officieel bekend wordt gemaakt.

Deliveroo, dat met zijn app en bezorgers ook in grote Nederlandse steden actief is, maakt de laatste tijd stevige groei door. Het in 2013 opgerichte bedrijf bezorgt internationaal voor tienduizenden restaurants en de omzet is vorig jaar met dik 600 procent toegenomen. Het verlies liep in 2016 wel op, tot meer dan 145 miljoen euro.

Er gaan al een tijdje geruchten dat deze concurrent van UberEATS en het Nederlandse Takeaway tevens werkt aan een beursgang. Mogelijk vormt de nieuwe financiering een opmaat daarnaar.

In Nederland kwam Deliveroo recent nog in het nieuws vanwege plannen van de maaltijdbezorger om voortaan alleen nog maar met zzp'ers te werken. Dit tot woede van vakbonden CNV en Riders Union, die daarover in gesprek gaan met Deliveroo.

'Deliveroo haalt geld op bij investeerders'
'Deliveroo haalt geld op bij investeerders' (Foto: ANP)

Controle van 1147 kilometer rivierdijk

Ruim duizend dijkwachten en militairen controleren woensdag of 1147 kilometer rivierdijk in Nederland bestand is tegen extreem hoogwater. Voor de controle wordt zowel op de grond als in het water en in de lucht allerlei materieel ingezet. De controle maakt deel uit van de hoogwateroefening Deining & Doorbraak.

Het is de grootste oefening sinds de hoge waterstanden van 1995. Toen moest ruim een kwart miljoen mensen hun huizen en bedrijven verlaten, omdat de rivierdijken op doorbreken stonden. Sindsdien zijn alle dijken verbeterd en versterkt, hebben rivieren meer ruimte gekregen en is de samenwerking tussen allerlei diensten verbeterd. Zo is het Platform Crisisbeheersing Waterschappen Midden-Nederland (PCWM) opgericht, waarin vijf waterschappen, vier veiligheidsregio's, Defensie en Rijkswaterstaat samenwerken.

De oefening start maandag met berichten dat het water in de Rijn bij Lobith een kritieke hoogte dreigt te bereiken. Achter de dijken langs Rijn, Waal en IJssel wonen en werken ruim vier miljoen mensen, die door extreem hoogwater in gevaar zouden kunnen komen. Het gebied langs de Maas doet in deze oefening niet mee, omdat de Maas niet wordt gevoed vanuit de Duitse Rijn en omdat een dijkdoorbraak langs de Maas niet meteen levensbedreigend is.

Omwonenden van de rivierdijken zullen op woensdag het meest van de oefening merken. De waterschappen benadrukken dat het om "een fictieve hoogwatergolf"gaat en dat er dus in werkelijkheid geen enkel gevaar is. De oefening duurt tot en met vrijdag.

Controle van 1147 kilometer rivierdijk
Controle van 1147 kilometer rivierdijk (Foto: ANP)

Matig AC Milan kansloos onderuit bij Sampdoria

AC Milan heeft zondag een kansloze nederlaag geleden op bezoek bij Sampdoria. De ploeg van Vincenzo Montella ging met 2-0 onderuit in het Stadio Luigi Ferraris en incasseerde daarmee de tweede verliespartij van het seizoen. Milan heeft na zes wedstrijden twaalf punten verzameld; Sampdoria haalde uit vijf duels een punt minder. Duván Zapata en Ricardo Álvarez velden het oordeel over het zwakke Milan.

De laatste zeven thuiswedstrijden tegen Milan leverden voor Sampdoria geen overwinning op, maar de club bleek vastberaden om die reeks te beëindigen. In de eerste helft was Sampdoria dominant en al binnen twee minuten leek de thuisploeg een uitgelezen kans op de openingstreffer te krijgen. Na een voorzet van Ivan Strinic belandde de bal op de arm van Franck Kessié en wees arbiter Paolo Valeri naar de stip. Hij maakte vervolgens echter gebruik van de video-assistent en die zag dat Kessié zijn arm op zijn rug had. Daarom werd de penalty geannuleerd.

Zapata was daarna een van de meest dreigende spelers bij Sampdoria. Gianluigi Donnarumma moest de bal uit de lucht plukken na een kopstoot van de spits, terwijl Zapata na een hoekschop rakelings naast mikte. Sampdoria trok fel van leer in de openingsfase. Milan had moeite met die druk en raakte de bal veelvuldig kwijt. Gaston Ramírez trof namens Sampdoria het zijnet, terwijl Dennis Praet en Lucas Torreira evenmin succesvol waren in de afronding.

In de tweede helft ging het toch nog mis voor Milan, al kregen de bezoekers kansen om zelf op voorsprong te komen. Een indraaiend schot van Suso vanaf de rand van het strafschopgebied vloog naast, terwijl Nikola Kalinic hoog over schoot. Het was uiteindelijk Zapata die het verschil maakte. De Colombiaan kreeg de bal vlak voor het doel plots voor de voeten en haalde doeltreffend uit. Het werd in de blessuretijd nog erger voor Milan, want Álvarez bepaalde de eindstand op 2-0.

Middelkoop pakt dubbeltitel Sint Petersburg

Tennisster Matwé Middelkoop heeft samen met zijn Tsjechische partner Roman Jebavy het ATP-toernooi van Sint Petersburg gewonnen. Middelkoop en Jebavy stonden voor het eerst samen in een finale en namen het daarin op tegen de Argentijn Horacio Zeballos en de Chileen Julio Peralta.

Dat duo was als eerste geplaatst, maar daar had het Nederlands-Tsjechische partnerschap geen gehoor aan. Een break in de eerste en een break in de tweede set was voldoende om het duel in een uurtje af te werken: 6-4, 6-4.

Na drie titels met Wesley Koolhof - twee in 2016, één in 2017 - is het de vierde ATP-titel voor Middelkoop. Jebavy won eerder dit jaar zijn eerste titel met Jiri Vesely en staat nu op twee stuks.

Marquez slaat dubbelslag in Grand Prix van Aragón

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Aragón in de MotoGP gewonnen. Voor de Spanjaard was het voor eigen publiek een belangrijke zege: mede door relatief minder presteren van Andrea Dovizioso sloeg hij een gat van zestien punten naar de Italiaan in de strijd om het WK.

Jorge Lorenzo kende een geweldige start en nam de leiding, voor polesitter Maverick Viñales, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow en de Repsol Honda's van Marc Marquez en Dani Pedrosa. Viñales maakte al snel een foutje en viel terug naar plek vijf, waardoor Rossi de tweede plek over kon nemen. 

Na vier ronden was het eerste strijdgewoel wat gaan liggen en ondertussen had een kopgroepje zich gevormd: Lorenzo, Rossi, Dovizioso en Marquez hadden een gat van twee seconden op Viñales, die een lang sliert met bijna alle andere rijders achter zich had. Niet veel later opende Marquez vanaf plek drie volle bak de aanval: hij passeerde Rossi en Lorenzo in één actie, maar was veel te laat om de bocht te halen en viel terug naar plek vier, achter Dovizioso.

Halverwege de wedstrijd draaide Marquez de gaskraan nog eens vol open, waarna hij na het nodige aandringen Rossi verschalkte en de tweede plek overnam. Daarachter begonnen de gaten kleiner te worden: Dovizioso kon Rossi niet echt volgen en Pedrosa, met Viñales, Aleix Espargaro en Alvaro Bautista in zijn wiel, kwam rap dichterbij.

Acht ronden voor het einde sloot Pedrosa aan bij Dovizioso en een paar bochten later nam hij de leiding over, terwijl Marquez vooraan aansloot bij leider Lorenzo. Daar bleef het niet lang bij, want met een mooie actie kwam de wereldkampioen gelijk binnendoor en voorbij aan Lorenzo, die een bocht later zonder succes terug probeerde te slaan.

Met vier ronden te rijden was Lorenzo Marquez nog niet uit het oog verloren, maar hij kreeg diens teamgenoot Pedrosa wel in zijn nek. Drie seconden achter dat trio werd hard gevochten om plek vier, vooral tussen Yamaha-teamgenoten Rossi en Viñales, maar ook Dovizioso en nota bene Espargaro en Bautista deden gewoon nog mee.

Bij het ingaan van de slotronde was Pedrosa voorbij gegaan aan Lorenzo, waarmee de strijd om het podium gestreden was: Marquez won, voor teamgenoot Pedrosa en Lorenzo. Viñales bleef teamgenoot Rossi voor, Espargaro pakte een knappe zesde plek en Dovizioso liep met plek zeven flinke schade op wat betreft het WK, waarin Marquez een gat slaat.

Wedstrijdauto rijdt Hayman bijna aan tijdens wegwedstrijd WK

Mathew Hayman was een van de eerste renners die vandaag afstapten in de wegwedstrijd voor mannen bij het WK in het Noorse Bergen.

Nadat hij een sanitaire stop had gemaakt, werd de Australische wielrenner bijna aangereden door een wedstrijdauto. "Het zou mooi zijn als de autobestuurders ook professionals zijn," aldus Hayman via Twitter.

Uitslag FC Utrecht - PSV

PSV heeft zondag een royale overwinning geboekt bij FC Utrecht tijdens de zesde speelronde van de Eredivisie. Mede dankzij vier goals van Jürgen Locadia en een sterk optreden van Hirving Lozano werd het liefst 1-7 voor de Eindhovenaren. PSV gaat nu aan kop in de Eredivisie. FC Utrecht blijft achtste. 

FC Utrecht

1 - 7

PSV

 21' Labyad (pen)    15' Locadia
 49' Locadia
40' Lozano 
  68' Locadia 
 80' Ramselaar (pen)
 85' Locadia (pen)
 90' Bergwijn
 
 Gele kaart: Klaiber, Bahebeck, (FC Utrecht), Isimat-Mirin, Luckassen, (PSV)
 Rode kaart: Troupée (84) (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 22006
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber (Troupée/ 70)
v.d.Maarel
Janssen
Braafheid
v.d.Streek
Ayoub
Labyad
Emanuelson
Bahebeck (Görtler/61)
Dessers (Kerk/ 61)
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Luckassen (Rosario/69)
Hendrix (Ramselaar/74)
Pereiro (Bergwijn/81)
Locadia
Lozano

Morbidelli boekt 8e overwinning van het seizoen in Moto2

Franco Morbidelli heeft zijn achtste overwinning in het Moto2-seizoen binnen. De Italiaan zegevierde na een fraaie Grand Prix van Aragón en verstevigde zijn leiding in het WK.

Morbidelli kende een puik begin en nam vanaf plek vier de leiding over van Miguel Oliveira. Mattia Pasini deed goed voorin mee en ook Tom Lüthi meldde zich vooraan, maar de Zwitser, de enige serieuze WK-concurrent van Morbidelli, viel in de twee ronden daarna weer terug naar plek vijf, achter Alex Marquez. 

Morbidelli sloeg langzaam een gat, terwijl Pasini, Marquez, Lüthi en Oliviera het achtervolgende groepje vormden. Halverwege de race vond vooral Pasini een lekker tempo en kwam hij dichter in de buurt van Morbidelli, waar hij met tien ronden te rijden zelfs weer aan kon sluiten. Voor Marquez was het ondertussen klaar: hij had teveel last van zijn been en gaf er de brui aan.

Pasini wist de leiding over te nemen, terwijl Oliveira in zijn eentje beetje bij beetje dichter bij Morbidelli kwam. Die opmars leek een beetje te staken en Morbidelli sloeg op zijn beurt weer terug door de koppositie te pakken. Zo ontstond een uitstekend duel om de zege, wat in de slotronde gewonnen werd door Morbidelli. Pasini eindigde als tweede , voor Oliveira, Lüthi en Brad Binder.

Rio Ferdinand looft Virgil van Dijk

Virgil van Dijk bleef negentig minuten op de bank in het duel tussen Southampton en Manchester United (0-1), maar was wel het onderwerp van gesprek.

Clubicoon Rio Ferdinand van Manchester United denkt dat Liverpool sterk behoefte heeft aan een type als Van Dijk. De Merseyside-club wilde de Nederlander afgelopen zomer vastleggen, maar daar werkte Southampton niet aan mee. Liverpool heeft dit seizoen al elf doelpunten geïncasseerd; slechts drie ploegen hebben meer tegendoelpunten.

The Reds haalden geen alternatief voor Van Dijk en volgens Ferdinand zou de twaalfvoudig Oranje-international de oplossing zijn voor de problemen bij Liverpool. "Ik denk absoluut dat Virgil van Dijk dat team beter zou hebben gemaakt. Hij zou de dominante centrumverdediger zijn en ik denk dat hij een uitstekend duo zou vormen met Joël Matip", stelt Ferdinand.

Op dit moment heeft Liverpool in de ogen van Ferdinand een duidelijk tekort aan centrumverdedigers die het niveau aankunnen. "Dejan Lovren is in mijn ogen niet goed genoeg. Hij heeft over een lange periode aangetoond dat hij te veel fouten maakt. Alberto Moreno is in defensief opzicht niet goed genoeg. Als hij opbouwt is het een genot om naar te kijken, maar je wilt allereerst dat hij goed is als verdediger. Daar slaagt hij niet in. Als twee van je vier centrumverdedigers niet goed genoeg zijn, dan wordt het lastig."

Dronkenlap houdt politie bezig

Omstreeks 02.00 uur kregen agenten in Goes de melding dat er op de Dam een auto stond waarin een man lag die ofwel onwel, ofwel laveloos was. Zowel de agenten als medewerkers van de ambulancedienst zijn poolshoogte gaan nemen. De man was in eerste instantie niet aanspreekbaar, maar na een ogenblik kwamen de hulpverleners er achter dat de man ladderzat was, omdat hij reageerde op de medewerkers van de ambulancedienst.

De 32-jarige man uit Oost-Souburg moest een blaastest ondergaan. Hieruit bleek dat hij veel te veel had gedronken om nog te kunnen rijden. (1220 ug/l, dat is zes keer zoveel dan is toegestaan.) Niemand had de man echter zien rijden, dus aan de man werd een rijverbod van twaalf uren gegeven door de agenten. Ze hebben de man nog enige tijd in de gaten gaan houden, om te zien of hij zou wegrijden in zijn auto, maar hij liep weg van zijn auto en ging de stad weer in.

Overlast
Om ongeveer 05.15 uur kwam er een melding dat er een dronken en erg agressieve man tegen de deur van een woning in de ’s Heer Elsdorpweg stond te trappen. Ook stond hij zo hard te schreeuwen dat de overige bewoners van de straat er wakker van werden. De politie is naar de betreffende straat gereden en trof daar dezelfde man als die collega’s van de agenten eerder op de Dam waren tegengekomen.

Hij heeft een bekeuring gekregen voor het zich niet kunnen legitimeren en is weggestuurd door de agenten. Het leek alsof de man zich hield aan de afspraak om te vertrekken, maar even later bleek dat hij naar de achterkant van de woningen was gelopen en daar nu tegen de schutting stond te trappen. De man is aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en het niet opvolgen van het bevel van de politie om weg te gaan. Hij is naar het politiecellencomplex gebracht en zal vandaag gehoord worden over de feiten die hij heeft gepleegd.

Poolse spookrijder rijdt Nederlanders dood

Drie Nederlanders zijn zaterdagavond om het leven gekomen op een Duitse snelweg toen een 34-jarige Poolse spookrijder op hun auto botste. Volgens de politie van Darmstadt wilde een bestuurder van een kleine vrachtwagen op de snelweg bij Rüsselsheim in de buurt van de luchthaven van Frankfurt een file vermijden door om te keren en met hoge snelheid tegen het verkeer in terug te rijden. Daarbij ramde hij twee tegemoetkomende auto's.

De drie inzittenden van de Nederlandse auto, een 53-jarige man en twee vrouwen van twintig en 51 jaar oud, stierven ter plaatse. Vier vrouwen in een andere auto raakten lichtgewond. De Poolse chauffeur raakte levensgevaarlijk gewond en is in het ziekenhuis opgenomen. Hij kan nog niet door de politie worden gehoord. Volgens de politie moet hij zich hebben gerealiseerd wat hij aan het doen was.

Spookrijder rijdt drie Nederlanders dood
Poolse spookrijder rijdt Nederlanders dood (Foto: ANP)

Mir pakt na prachtige slotronde 8e Moto3-zege van het jaar

Joan Mir heeft de Grand Prix van Aragón in de Moto3 gewonnen. De Spaanse WK-leider boekte al zijn achtste overwinning van het seizoen. De race was overigens met acht ronden ingekort tot dertien ronden, vanwege de vertraging die men 's ochtends door dichte mist was opgelopen.

Enea Bastianini pakte bij de start de leiding over van polesitter Jorge Martin, voor de pas 16-jarige Italiaan Dennis Foggia - die vanuit het Spaans kampioenschap naar het WK-team van Valentino Rossi over is gekomen. Aron Canet vestigde zich al snel op Foggia's plek en ook Mir meldde zich vooraan. Bo Bendsneyder vertrok vanaf plek achttien, maar leverde in de eerste ronde nog wat plekken in.

Halverwege de korte race reed de hele top-20 nog in één lange sliert achter elkaar aan, met Bendsneyder achterin en Mir, Bastianini, Martin en Canet op kop. Ook Fabio di Giannantonio, vertrokken als veertiende, meldde zich vooraan en nam met vier ronden te rijden zelfs de leiding over. In een geweldige slotronde werd vervolgens keihard gestreden om de winst.

Mir nam de leiding over van Di Giannantonio, terwijl ook Bastianini het kuip-aan-kuip-gevecht volle bak aan besloot te gaan. De twee konden Mir niet meer bijhalen en de WK-leider kwam voor de achtste keer dit jaar als eerste over de streep, een voor de Moto3 ongekende dominantie. Di Giannantonio troefde landgenoot Bastianini met 0,008 seconden af om plek twee, Martin en Canet eindigden daarachter. 

Mir's enige concurrent in het WK, Romano Fenati, kwam er de hele race niet aan te pas en eindigde als tiende, Bendsneyder kwam met plek zeventien buiten de punten over de finish.

Bertens pakt 8e WTA-titel in dubbelspel

Tennisster Kiki Bertens heeft de achtste WTA-dubbelspeltitel uit haar carrière gewonnen. De Nederlandse was in Seoul de beste met de Zweedse Johanna Larsson, met wie ze ook al haar zeven eerdere titels in de afgelopen 2,5 jaar won.

De als eerste geplaatste Bertens en Larsson speelden in de finale tegen het Thaise duo Luksika Kumkhum en Peangtarn Plipuech. Die namen in de eerste set een vroege break, maar het Nederlands-Zweedse duo sloeg terug, won de set en was in set twee duidelijk de betere: 6-4, 6-1.

Voor Larsson is het overigens de tweede keer op rij dat ze het toernooi wint: vorig jaar speelde ze door afwezigheid van Bertens met de Belgische Kirsten Flipkens, met wie ze het toernooi won. In 2015 verloren Bertens en Larsson de finale in Seoul nog.

Geen wereldrecord, wel toptijden in kletsnatte marathon Berlijn

De marathon van Berlijn heeft geen wereldrecord opgeleverd. Daar werd een klein beetje op gehoopt, omdat met de Ethiopiër Kenenisa Bekele en de Kenianen Wilson Kipsang en Eliud Kipchoge drie van de vijf snelste mannen ooit aan de start stonden.

Het tempo zat er in de eerste kilometers uitstekend in, vooral onder leiding van gangmaker Sammy Kitwara. De kopgroep liep tot zo'n twintig seconden onder het schema van Dennis Kimetto's wereldrecord uit 2014 (2:02.57), maar kort na het passeren van de halve marathon moest Bekele afhaken. 

Daar bleef het niet bij: na zo'n dertig kilometer hield Kitwara het zoals gepland voor gezien, maar ook Kipsang gaf er de brui aan. De Keniaanse oud-wereldrecordhouder bleek ziek en kon zijn weg niet voltooien.

Zo bleven er nog twee lopers over: olympisch kampioen Kipchoge en de verrassend sterke Ethiopische marathondebutant Guye Adola. Het wereldrecordschema moest het duo laten gaan - Kimetto liep destijds vooral tussen 30 en 35 kilometer gruwelijk hard - maar de strijd om de winst werd spannend.

Niet ver voor het einde leek Adola er vandoor te gaan, maar Kipchoge liet dat niet gebeuren en sloot toch weer aan. De Keniaan wachtte even en in de laatste twee kilometer sloeg hij toe: als eerste kwam hij onder de Brandenburger Tor door op weg naar de finish, waar hij in 2:03.32 uur passeerde, de zevende tijd ooit gelopen.

Adola hield overigens nog goed stand en brak niet: met 2:03.46 uur eindigde hij als tweede in de snelste 'legale' debuutmarathon ooit gelopen. Met 2:04.16 stond dat op naam van Kimetto (Berlijn 2012), terwijl Moses Mosop in 2011 2:03.06 liep in Boston, waar het parcours teveel heuvelafwaarts gaat om als officieel record te tellen.

Zuuraanval in Londen

Bij onze overburen in Londen zijn zes mensen het slachtoffer geworden van wat een zuuraanval lijkt te zijn geweest. In Stratford, dat in het oosten van de stad ligt, spoot een bende kwajongens met een bijtende substantie in het rond.

Naar verluidt begon het feest na een woordenwisseling in een metrostation. Een gouden regel bij een discussie: als het potje met argumenten op is, dan is het gooien met zuur een logische volgende stap. Zes mensen hebben het geweten. Een man zou onophoudelijk 'ik kan niets zien' hebben gegild na de aanval.

De politie was snel ter plaatse om de plek van onheil af te zetten met schermen, zodat de slachtoffers behandeld konden worden. Volgens ooggetuigen waren de daders 'zwarte, jonge mannen'. Een van hen kon worden ingerekend. Een terroristisch motief wordt vooralsnog uitgesloten,

Londen wordt wel vaker opgeschrikt door zuuraanvallen. Alleen al in 2016 waren er 454 aanvallen te noteren. De meeste gevallen vinden plaats in wat de plaatselijke media beschrijft als de 'South Asian Community'. Een eufemisme voor Pakistanen. Verreweg de meeste incidenten vinden plaats in Oost-Londen.

 

Bokser Linares verdedigt wereldtitels lichtgewicht, tegenstander boos

Bokser Jorge Linares heeft zaterdagavond met succes zijn wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) bij The Ring en de WBA kunnen verdedigen. In Inglewood, Californië won El Niño de Oro op split decision van de Brit Luke Campbell.

Linares (42-3) was in het begin duidelijk de sterkere tegen Campbell (17-1) en in de tweede ronde sloeg de Venezolaan zijn opponent met een rake rechter al tegen het canvas. Campbell herstelde zich en begon beter in het gevecht te komen, waardoor het in de ronden daarna dichter bij elkaar zat.

In de zesde ronde leek Campbell voor het eerst even de overhand te hebben, maar Linares stelde weer orde op zaken. Cool Hand, olympisch kampioen in 2012, gaf niet op en vocht zich in het slot van het gevecht weer wat meer terug.

Het bleek niet genoeg voor de Brit, die één van de drie juryleden aan zijn zijde had en hoorde hoe Linares als winnaar werd aangewezen. Daar was hij achteraf niet blij mee: "Ik dacht echt dat ik gewonnen had, volgens mij had ik hem op klasse verslagen", aldus de boze en teleurgestelde Campbell.

Het gevecht tussen Linares en Campbell (Bron: YouTube)

Ostapenko pakt eerste titel sinds Roland Garros

Tennisster Jelena Ostapenko heeft voor de tweede keer in haar carrière een toernooi op het hoogste niveau gewonnen. Eerder in het jaar was de Letse nog de verrassing van het jaar door Roland Garros op haar naam te schrijven, zondag won ze het WTA-toernooi van Seoul.

In Zuid-Korea stond de als eerste geplaatste Ostapenko in de finale tegenover de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia. Zij had Richel Hogenkamp uit de finale gehouden en stond voor het eerst in de eindstrijd op een WTA-toernooi.

Haddad Maia begon uitstekend en snoepte in de tiebreak zelfs de eerste set af van Ostapenko, maar de Letse herstelde zich en kwam beter in de wedstrijd. Na een makkelijke tweede set won ze ook set drie, waarmee haar tweede titel binnen was: 6-7 (5), 6-1, 6-4.

Fire Emblem Warriors DLC aangekondigd

Zoals verwacht krijgt Fire Emblem Warriors downloadbare content. De nu aangekondigde DLC bestaat uit drie pakketten die tot de lente van 2018 beschikbaar komen. Het betreft de FatesShadow Dragon en Awakening-pakketten.

Het Fates-pakket lanceert nog in 2017, het Shadow Dragon-pakket lanceert in 'winter 2018' en het Awakening-pakket lanceert in de lente van 2018. Elk pakket kost 1400 Yen, maar je kunt ook een Season Pass kopen voor 3000 Yen. Bij de Season Pass krijg je bovendien een andere skin voor Lucina. Wat de pakketten precies bevatten is niet bekend, naast uiteraard nieuwe speelbare personages.

Fire Emblem Warriors lanceert in Nederland op 20 oktober voor New Nintendo 3DS en Nintendo Switch.

Bride Lucina Fire Emblem Warriors

Man komt om bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig verkeersongeluk op de Kanaalstraat in Liessel is zaterdagavond een 31-jarige automobilist uit die plaats om het leven gekomen. De man reed door nog onbekende oorzaak tegen een boom.

Het ongeluk gebeurde rond 19.15 uur. De chauffeur was na het ongeluk niet aanspreekbaar en is met hulp van de brandweer uit de auto gehaald. Pogingen om zijn leven te redden mochten niet baten. De man overleed ter plaatse.

In de auto zat ook het 6-jarige zoontje van de chauffeur. Hij werd door omstanders uit de auto bevrijd. Het jongetje is nagekeken in het ziekenhuis. Met hem bleek gelukkig fysiek alles in orde. Voor hem en diverse getuigen wordt slachtofferhulp ingeschakeld. Verkeersspecialisten van de politie onderzoeken de precieze toedracht van het ongeluk.

Fijne videoclip van poppunkband Ink Bomb

Toen eind vorig jaar de eerste EP van de Nijmeegse band Ink Bomb op de mat viel werd het al snel duidelijk dat dit toch wel een erg leuk bandje was waarvan we graag wat meer zouden willen horen. Wat wij van die EP dachten kun je hier teruglezen. Het was dan ook niet echt verrassend te noemen dat de Invincible Summer EP binnen de kortste keren uitverkocht was.

Ink Bomb (Foto: Arian Stoetzer)
Ink Bomb (Foto: Arian Stoetzer)

Oostenrijkse tiener (14) steekt vader dood

Een veertienjarige jongen heeft in Oostenrijk zijn ouders met een mes aangevallen. Zijn 51-jarige vader is daardoor om het leven gekomen, zijn moeder raakte gewond.

Ook de jongen zelf liep verwondingen op. Beiden liggen in het ziekenhuis. De jongen staat daar onder politietoezicht, meldt de politie van Voralberg zondag. De steekpartij vond in de nacht van zaterdag op zondag plaats in Götzis, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Bregenz aan het Bodenmeer.

Het motief voor de steekpartij is nog onbekend. De 52-jarige moeder verkeert volgens de politie niet in levensgevaar.

Oostenrijkse tiener (14) steekt vader dood
Oostenrijkse tiener (14) steekt vader dood (Foto: ANP)

EOD begonnen met demontage bom in Maas

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is zondagochtend bij Tegelen, gemeente Venlo, begonnen met het demonteren van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. De 500-ponder ligt op vijf meter diepte in de Maas. Dat heeft de gemeente Venlo bekend gemaakt.

Het onder water onschadelijk maken van een bom is geen dagelijkse praktijk: hooguit zo'n drie of vier keer de afgelopen tien jaar, aldus de EOD. De bewoners van vijftig naburige woningen moeten binnen blijven tot de bom gedemonteerd is. Ook zijn vlieg- en vaarverkeer tijdelijk stilgelegd.

Nadat duikers van de EOD de ontsteking hebben verwijderd, wordt de bom per schip naar de Ankerkade in Venlo vervoerd. Daar wordt het explosief op een vrachtwagen geladen en naar een plek aan de Newtonweg gebracht, waar het oorlogstuig tot ontploffing wordt gebracht.

De bom werd gevonden tijdens het verdiepen van de vaargeul door Rijkswaterstaat.

EOD begonnen met demontage bom in Maas
EOD begonnen met demontage bom in Maas (Foto: ANP)

Wozniacki wint toernooi Tokyo

Caroline Wozniacki heeft het WTA-toernooi van Tokyo gewonnen. In de finale versloeg de Deense Anastasia Pavljoetsjenkova met 6-0 en 7-5.

In de eindstrijd leek Pavljoetsjenkova nog wat vermoeid van haar halve finale. (Ze had drie sets nodig om Angelique Kerber te verslaan) Ze bood Wozniacki in de tweede set meer tegenstand, maar Wozniacki sloeg toe op haar derde matchpoint.

Wozniacki stond dit jaar eerder in zes finales maar geen van  hen wist ze te winnen.

Dode bij verkeersongeval Westerbork

Bij een verkeersongeluk op de N381 nabij het Drentse Westerbork is zaterdagnacht een dode gevallen. Bij het ongeluk in de dichte mist waren meerdere voertuigen betrokken.

Er waren ook gewonden en er zaten mensen bekneld in auto's. Hoeveel gewonden er zijn is nog niet bekend. Door het ongeval is de N381 afgesloten voor alle verkeer.

Update 09:50 uur
De politie meldt dat het dodelijke slachtoffer een 24-jarige man uit Harkema is. Hij reed rond kwart over een vanuit de richting Beilen in de richting van Emmen en botste frontaal op een tegemoetkomende auto met vier inzittenden. Deze raakten alle vier gewond en zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht.

Het ongeluk is vermoedelijk ontstaan doordat de man uit Harkema op de linkerweghelft reed. De andere bestuurder, een 60-jarige man uit Hoogersmilde, kon hem niet ontwijken. De drie inzittenden komen ook uit Hoogersmilde. De N381 is tot aan de ochtend afgesloten geweest in verband met de afhandeling van dit ongeval.

Zwaargewicht Parker houdt Fury af in wereldtitelgevecht

Bokser Hughie Fury is er voor eigen publiek niet in geslaagd zich tot wereldkampioen in het zwaargewicht bij de WBO te laten kronen. De 23-jarige Fury, het neefje van de ietwat controversiële Tyson Fury, nam het zaterdagavond in Manchester op tegen de Nieuw-Zeelander Joseph Parker.

Het gevecht zou eerder in het jaar al plaatsvinden in Nieuw-Zeeland, maar Fury trok zich terug. In eigen land verscheen hij wel in de ring, maar een spetterend gevecht werd het nooit. Parker leek wat vaker de bovenhand te hebben, zo nu en dan deelde Fury wat klappen uit, maar het barste nooit echt los.

Na afloop gaf het eerste jurylid de partij met 114-114 aan geen van beide vechters, maar de overige twee juryleden gingen met 118-110 voor Parker. De Nieuw-Zeelander verdedigde zijn wereldtitel zo voor de tweede keer, maar de vraag of hij mede-wereldkampioenen in het zwaargewicht Anthony Joshua en Deontay Wilder ook aan kan blijft onbeantwoord: veel boksfans zijn nog niet echt onder de indruk van Parker.

Het gevecht tussen Parker en Fury (Bron: YouTube)

Dumoulin: "We moeten een open race creëren"

Voor de wegwedstrijd van zondag bij de WK wielrennen in Bergen heeft Nederland geen favoriet voor de titel. Tom Dumoulin, die woensdag de tijdrit met overmacht won, voorspelt een moeilijke race voor het Nederlands negental.

Volgens de 26-jarige Nederlander van Sunweb moet het een afvalkoers worden. "Dan blijven de sterke mannen vanzelf over. En die hebben wij genoeg", zegt Dumoulin tegenover het AD.

Volgens Dumoulin beschikt de Nederlandse ploeg niet over een afmaker. En over zichzelf. "Ik ben bijna altijd de traagste in een groep, dus voor mij wordt het heel moeilijk om te winnen. Ik ben niet sterk genoeg om iedereen uit mijn wiel te kletsen. Ik moet het van een leep moment gebruik maken. Geluk hebben en proberen weg te rijden, maar de rest snapt ook wel dat ze mij geen tien meter moeten geven."

Aangezien de Nederlandse ploeg niet beschikt over kaliber Sagan-Matthews-Van Avermaet, is er niet één Nederlandse kopman. Volgens de winnaar van de Ronde van Italië zal hij samen met Terpstra en Boom de vooruitgeschoven mannen zijn bij de Nederlandse ploeg. "Daarachter hebben we nog best veel mannen. Wout en Bauke gaan zeker de benen hebben om erbij te zitten. Dus we moeten een hele open koers creëren." En daarvoor moeten offers worden gebracht, zegt Dumoulin: "Want als we met negen man aan de start staan die allemaal in hun eigen kansen denken, gaat het niks worden. We zullen een aantal jongens moeten hebben die de koers gaan openbreken."

Engelsman Casey pakt leiding op Tour Championship

Golfer Paul Casey heeft zich op de East Lake golfbaan bij Atlanta naar de leiding geslagen na de derde dag van het Tour Championship, het afsluitende toernooi van de PGA Tour.

De Engelsman sloeg twee keer een bogey - één slag boven het baangemiddelde - maar liet ook een aantal birdies noteren. Vooral een eagle - twee onder par - op de zesde hole tikte lekker aan en hielp hem naar een score van twaalf slagen onder par na de derde dag.

Casey staat daarmee twee slagen los van het Amerikaanse duo Kevin Kisner en Xander Schauffele, die eveneens een eagle liet noteren. Brooks Koepka, Justin Thomas en Patrick Reed staan gedeeld vierde met zeven slagen onder par, vijf slagen verwijderd van Casey.

Oekraïner overleden na ruzie in Duits AZC

Bij een gewelddadige ruzie tussen twee asielzoekers is een 28-jarige Oekraïner dodelijk gewond geraakt. Zaterdagmorgen kregen een 47-jarige man uit Kazachstan en de Oekraïner, die samen een kamer hadden in het asielzoekerscentrum in het Duitse Eggenfelden (Beieren), ruzie met elkaar.

Hierbij raakte de Oekraïner zodanig gewond dat hij nog in het asielzoekerscentrum overleed. De gewaarschuwde politie heeft de 47-jarige verdachte gearresteerd. De man wordt morgen voorgeleid. De aanklager laat obductie uitvoeren op het stoffelijk overschot van de Oekraïner.

Springruiter Smolders wint Global Champions Tour

Harrie Smolders heeft de Global Champions Tour op zijn naam geschreven. De 37-jarige springruiter is daarmee de eerste Nederlander die dat lukt.

De 37-jarige Smolders werd zaterdag tweede in Rome en pakte daarmee de eindzege in de Global Champions Tour. Met nog één wedstrijd te gaan, begin november in Doha, is de Nederlander niet meer in te halen door zijn concurrenten.

De 37-jarige springruiter bleef in de eerste ronde foutloos samen met zijn paard Don. Alleen de Zweedse Evelina Tovek (Castello 194) en de Duitser Marcus Ehning (Funky Fred) zouden ook foutloos blijven in de eerste ronde.

In de barrage maakte Tovek een fout. De Duitser Ehning klopte Smolders nog wel op tijd, maar door de tweede plaats heeft hij wel de eindzege op zak in de Global Champions Tour.

"Super dat het gelukt is", aldus Smolders na afloop van de Grote Prijs van Rome. "Ik had het zelf niet verwacht en was er vandaag ook niet mee bezig. Ik was gefocust op mezelf en op mijn paard Don. Toen ik bij de beste drie zat bleek ik voor mijn concurrenten niet meer in te halen en kon ik het hier in Rome afmaken. Ze hebben geen kans meer."

In acht van de veertien wedstrijden van de Global Champions tour reed Smolders zich in de top van het klassement, met een overwinning in Chantilly en tweede plaatsen in Hamburg en Rome. Smolders is de meest constant presterende ruiter van de Global Champions Tour 2017 met zijn toppaarden Don VHP Z, Emerald, Capital Colnardo en Zinius.

Jonge Vlissinger door het lint bij aanhouding

Zaterdagavond rond 23.30 uur zag een surveillerende motoragent een scooter staan bij het tankstation aan de President Rooseveltlaan in Vlissingen. Het viel hem op dat de scooter een blauwe kentekenplaat had die gedeeltelijk was afgeplakt.

Omdat er in Vlissingen de laatste tijd overlast is van scootertjes die (veelal met afgeplakte kentekenplaten) hard door de wijk rijden en hierbij soms levensgevaarlijke toeren uithalen, besloot de agent de eigenaar van de scooter aan te spreken. Een jongen kwam uit de shop van het tankstation en liep naar de scooter toe. Hij vertelde dat hij de eigenaar van de scooter was. De agent vroeg hem om zijn rijbewijs, dat overhandigde de jongen netjes. Op de vraag waarom de kentekenplaat was afgeplakt haalde de jongen het tape van het blauwe plaatje. Hij wilde vervolgens de scooter starten en gebruikte hiervoor een schroevendraaier in plaats van een contactsleutel. Het contactslot van de scooter bleek verwijderd.

Toen voegde zich een tweede motoragent bij het gezelschap. Deze herkende de scooter als zijnde een lichte motorscooter. Omdat er op een motorscooter geen blauwe kentekenplaat mag zitten, besloten de agenten de jongen aan te houden voor het voeren van een valse kentekenplaat. De jongen wilde dat duidelijk niet en probeerde er vandoor te gaan. Door een van de agenten werd hij pootje gehaakt zodat hij ten val kwam.

Hierop ging de 16-jarige Vlissinger als een wilde tekeer en probeerde zich aan zijn aanhouding te onttrekken. Hij schroomde daarbij ook niet om een poging te doen om een van de agenten in zijn hand te bijten. Dat lukte niet, omdat de agent zich kon verweren door de jongen een klap in het gezicht te geven. De jongeman was, zelfs na gebruik van pepperspray, nog zo wild dat er een omstander aan te pas moest komen om de agenten te assisteren bij het boeien van de jonge Vlissinger.

Collega’s van de motoragenten hebben de jongen opgehaald en overgebracht naar het politiecellencomplex. Daar zit hij nog vast. De scooter en de kentekenplaat zijn in beslag genomen en worden beide onderzocht. De aangehouden verdachte zal vandaag verder gehoord worden.

A28 bij Assen dicht door ongeval

De A28 is zondagochtend rond 08.00 uur in de richting van Zwolle naar Groningen ter hoogte van Assen afgesloten wegens een ongeval met vier auto's. Rijkswaterstaat is bezig om het ongeval te onderzoeken. Naar verwachting wordt de weg om 10:15 weer vrijgegeven. 

Verkeer richting Groningen wordt geadviseerd bij knooppunt Lankhorst om te rijden en via de A32 en A7. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

Merkel blijft favoriet in stembusgang

Ruim zestig miljoen Duitsers kunnen zondag hun stem uitbrengen bij de parlementsverkiezingen. Naar verwachting wint de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel. Merkel zou dan voor de vierde achtereenvolgende keer bondskanselier worden. Haar voornaamste uitdager, Martin Schulz van de sociaaldemocratische SPD, zou volgens opiniepeilers teleurstellen met circa een vijfde van de stemmen.

Het Duitse kiesstelsel weert kleine partijen met een kiesdrempel van 5 procent. De Duitse Tweede Kamer telt nu maar vier partijen. Maar de peilers verwachten een nieuwkomer in de Bondsdag: de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Deze partij zou de sfeer van kalmte en compromis in 'politiek Berlijn' danig kunnen verstoren. Daarnaast zou de conservatief-liberale FDP (Freie Demokratische Partei), onder leiding van de flamboyante Christian Lindner, weer terugkeren in de Bondsdag.

Verwacht wordt dat Merkel als de stemmenaantallen en zetelverdeling zondagavond of maandagmorgen duidelijk worden, aan coalitievorming gaat werken.

Merkel blijft favoriet in stembusgang
Merkel blijft favoriet in stembusgang (Foto: ANP)

Musical over Annie M.G. Schmidt in première

De nieuwe Nederlandse musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt gaat zondagmiddag in première met een galavoorstelling in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Simone Kleinsma speelt de hoofdrol.

Aan de voorstelling ligt de biografie Anna van Annejet van der Zijl ten grondslag. De productie bevat alleen liedjes van Schmidt zelf. Klassiekers uit de voorstelling zijn Ik zou je het liefste in een doosje willen doen, Margootje en Vluchten kan niet meer.

William Spaaij speelt de zoon van Annie, Flip van Duyn. Die was net als Van der Zijl betrokken bij de voorbereiding van de theaterproductie. Daarin blikt de hoofdpersonage samen met haar zoon terug op haar leven, waarin ze uitgroeide tot een geliefd schrijfster.

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) liet een enorm oeuvre na van boeken, zoals Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje, kinderversjes zoals Dikkertje Dap en Het Beertje Pippeloentje. Ze schreef zelf ook musicals, zoals Foxtrot en Heerlijk duurt het langst.

Musical over Annie M.G. Schmidt in première
Musical over Annie M.G. Schmidt in première (Foto: BuzzE)

Trump dreigt: Kim zit er niet lang meer

De Amerikaanse president Trump heeft gereageerd op de toespraak die de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho zaterdag hield bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Via Twitter zei de president: "De kleine raketman zit er niet veel langer meer als de woorden van de minister de wil van Kim jong-un betekenen."

Ri sprak bij de VN uit dat "Donald Trump Noord-Korea geen andere keus laat dan raketten te ontwikkelen waarmee het doelen op het Amerikaanse vasteland kan raken."

Hij reageerde daarmee op de woorden van Trump eerder deze week in zijn VN-speech: "De Verenigde Staten zijn erg sterk en geduldig. Maar als we worden gedwongen onszelf of onze bondgenoten te verdedigen, zullen we geen andere keus hebben dan Noord-Korea compleet te vernietigen."

Trump dreigt: Kim zit er niet lang meer
Trump dreigt: Kim zit er niet lang meer (Foto: ANP)

Telefoonboekje Hitler geveild voor 37 mille

Op een veiling in Engeland is een notitieboekje dat heeft toebehoord aan Adolf Hitler geveild voor 33.000 pond (37.200 euro). In het boekje staan volgens Britse media ongeveer 200 handgeschreven telefoonnummers. Van vrijwel alle nazi-kopstukken, zoals Heinrich Himmler, Hermann Göring, Rudolf Hess, Albert Speer en Joseph Goebbels staan de telefoonnummers genoteerd.

Het boekje werd volgens de eigenaar die het te koop aanbood gevonden door een Britse legerkapitein in een ladekast in de rijks-kanselarij in Berlijn in 1945 na de overgave van Duitsland. In februari van dit jaar werd de rode telefoon die Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gebruikt in zijn bunker, voor 228.000 euro verkocht op een veiling.

Telefoonboekje Hitler geveild voor 37 mille
Telefoonboekje Hitler geveild voor 37 mille (Foto: BuzzO)

FOK! Wat een weer: mist, later zonnig

Want is september mild, dan wordt de winter wild.

Vandaag  & Morgen
Er was gisterenavond en vannacht weinig bewolking en er kon op veel plaatsen mist ontstaan. De temperatuur daalde in de loop van de nacht naar waarden tussen de 10°C vlak aan zee tot 4°C plaatselijk landinwaarts. De wind was zwak en veranderlijk.

Vanmorgen lost de mist langzaam op. In de loop van de dag zijn er perioden met zon. Het blijft tot de avond overal droog. De temperatuur loopt op naar 18°C, in het zuiden naar 20°C. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar een oostelijke richting. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:27
Zon onder: 19:37
Zonkracht: 3/1

Very was in juni in Katwijk en maakte deze spectaculaire foto (Foto: Very)
Very was in juni in Katwijk en maakte deze spectaculaire foto (Foto: Very)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump wil NBA-kampioenen niet op Witte Huis

Verschillende spelers van de Golden State Warriors hadden gezegd dat ze het traditionele bezoek van de NBA-kampioen aan de Amerikaanse president niet zagen zitten.

Traditiegetrouw ontvangt de president van de VS de kampioenen van de grote Noord-Amerikaanse sporten. "Naar het Witte Huis komen, wordt als een grote eer beschouwd voor een team dat een kampioenschap heeft gewonnen. Stephen Curry twijfelt. Daarom is de uitnodiging ingetrokken", tweette Trump.


"We aanvaarden dat president Trump ons niet heeft uitgenodigd. We geloven dat er niets meer Amerikaans is dan onze burgers die het recht hebben om zich vrij te uiten over zaken die ze belangrijk vinden. We zijn teleurgesteld dat we geen mogelijkheid hadden om onze ideeën te delen of een open dialoog te hebben over zaken die onze samenleving aangaan."

In plaats van een bezoek aan het Witte Huis hebben de Warriors aangekondigd "dat de trip in februari naar de hoofdstad constructief zal worden aangewend om gelijkheid en diversiteit te vieren."

Kevin Durant, naast Curry de andere superster van het team, liet in augustus al weten dat hij de huldiging aan zich voorbij zal laten gaan. Andere NBA-sterren spraken al hun steun al uit voor Curry en Durant. LeBron James, zelf drievoudig kampioen, noemde Trump een "nietsnut"op Twitter. Ook NBA-legende Kobe Bryant liet zich negatief over de president uit.

Handbalsters Dalfsen en Amsterdam beginnen met zege

De Eredivisie handbal bij de vrouwen is zaterdag van start gegaan en dat leverde op de eerste speeldag nog geen grote verrassingen op. Landskampioen Succes/VOC Amsterdam ging op bezoek bij promovendus Foreholte en vertrok weer uit Voorhout met een 22-32 zege.

Morrenhof Jansen/Dalfsen, voor Amsterdam jarenlang de landskampioen, trok naar Emmen voor het duel met E&O en boekte daar een ruime overwinning: 28-45. Ook Virto/Quintus, voor Amsterdam en Dalfsen dé topclub, begon het seizoen met winst: in 't Veld werd Maedilon/VZV met 14-29 verslagen.

Uitslagen Eredivisie handbal vrouwen
Westfriesl./SEW - V&L Geleen 20-29
Borhave - Cabooter/Venlo 21-21
E&O - MJ/Dalfsen 28-45
Maedilon/VZV - Virto/Quintus 14-29
Foreholte - Succes/VOC A'dam 22-32

El Ahmadi: "We moeten ons diep schamen"

Feyenoord incasseerde zaterdagavond de eerste thuisnederlaag in de Eredivisie sinds 31 januari 2016 tegen ADO Den Haag (0-2). NAC Breda won met dezelfde cijfers in De Kuip en na afloop is Giovanni van Bronckhorst kritisch op zijn elftal. De trainer miste een bepaalde onverzettelijkheid bij Feyenoord, terwijl Karim El Ahmadi vindt dat zijn team zich moet schamen.

Van Bronckhorst zag Feyenoord nog 'redelijk' beginnen, maar daarna speelde de landskampioen volgens de trainer moeizaam. Zijn ploeg had moeite om kansen te creëren, zag Gio. "Vandaag staan we er gewoon niet, terwijl je er elke wedstrijd moet staan als je wilt meedoen om de prijzen. Ook tegen NAC moet je honderd procent geven, anders red je het niet. Ik miste de onverzettelijkheid die ons vorig seizoen zo tekende. Toen stonden we er elke wedstrijd als team. Deze nederlaag komt dan ook hard aan bij mij."

El Ahmadi had het idee dat veel spelers hun niveau niet haalden. "Vooral de eerste helft, de makkelijkste dingen gingen verkeerd. Bij een club als Feyenoord mag dat niet gebeuren, vooral hier thuis niet", concludeert de aanvoerder voor de camera van FOX Sports. "We moeten ons diep schamen, want dit kan niet. We hebben van tevoren tegen elkaar gezegd dat het tegen ADO Den Haag ook niet best was. We hebben de lijn gewoon doorgetrokken. Het was vandaag ook niet best. We moeten ons gewoon schamen dat je hier thuis van NAC verliest."

Jan-Arie van der Heijden spreekt van een dreun. De nederlaag is een kampioen onwaardig, oordeelt de verdediger. "Dit is een harde week voor ons. Het doet veel pijn om om thuis te verliezen. Alles wat we vorig jaar hebben bereikt, begon met keihard werken. Laat dit een harde les zijn voor de rest van het seizoen." Lang krijgt Feyenoord niet de tijd om te herstellen: dinsdag wacht het duel met Napoli. "Doorgaan is het enige wat we kunnen doen, maar niet op deze manier. Dinsdag moeten we ons revancheren", aldus Van Bronckhorst.

Catalaanse politie onder Spaans bevel

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zaterdag de coördinatie van alle activiteiten van de politie in Catalonië naar zich toegetrokken. De regionale Catalaanse politiemacht, de Mossos d'Esquadra, valt op aanwijzing van de openbaar aanklager tijdelijk onder het bevel van de paramilitaire Guardia Civil.

De maatregel geldt volgens de krant La Vanguardia in elk geval tot en met 1 oktober, de datum waarop de regionale regering van Catalonië een door de Spaanse rechter verboden referendum over onafhankelijkheid heeft uitgeschreven.

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, Joaquim Forn, weigerde zich bij de beslissing neer te leggen. Het is de vraag of de regionale regering en de Mossos zich tegen het besluit kunnen verzetten. Volgens de Spaanse wet kan de landelijke politie de leiding over de politie van een autonome regio tijdens een gezamenlijke operatie overnemen.

Catalaanse politie onder Spaans bevel
Catalaanse politie onder Spaans bevel (Foto: ANP)

Mensen in Londen besproeid met bijtende stof

Een groep jonge mannen heeft zaterdagavond in de omgeving van een winkelcentrum in Londen voorbijgangers besproeid met een bijtende stof. Zes mensen raakten gewond, meldt de politie.

De incidenten deden zich rond 20.00 uur (lokale tijd) voor op verschillende plaatsen rond winkelcentrum Westfield, in Stratford in het oosten van de Britse hoofdstad. Volgens de politie is een verdachte aangehouden en is er vermoedelijk geen verband met terrorisme.

Mensen in Londen besproeid met bijtende stof
Mensen in Londen besproeid met bijtende stof (Foto: ANP)

Syrische milities veroveren gasveld op IS

De door de VS gesteunde strijdkrachten in Syrië hebben een groot gasveld veroverd op Islamitische Staat in Deir al-Zor. In de oostelijke provincie lopen de spanningen op. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het Syrische leger zijn in een race verwikkeld om het gebied op IS te veroveren waardoor een nieuwe confrontatie dreigt.

Een commandant van de SDF meldt dat het Conoco-veld na een dagenlange strijd is ingenomen. Het gasveld lag ten oosten van de rivier de Eufraat. Ook milities van de Syrische regering zijn daar actief die steun krijgen van Rusland. Volgens de commandant zijn die nog geen vier kilometer verwijderd van SDF-stellingen.

Rusland waarschuwde donderdag de VS dat vergeldingsacties volgen als regeringstroepen onder vuur worden genomen door de VS gesteunde milities. Volgens Rusland was dat namelijk al twee keer gebeurd.

Syrische milities veroveren gasveld op IS
Syrische milities veroveren gasveld op IS (Foto: ANP)

Spierballenvertoon luchtmacht VS bij Korea

De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdag B-1B bommenwerpers en F-15C straaljagers door internationaal luchtruim boven wateren ten oosten van Noord-Korea laten vliegen. Het spierballenvertoon was volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie bedoeld om te laten zien over welk scala aan militaire middelen president Donald Trump kan beschikken om "iedere dreiging" het hoofd te bieden.

Volgens het Pentagon vlogen Amerikaanse bommenwerpers of jachtvliegtuigen deze eeuw nog niet zo ver ten noorden van de gedemilitariseerde zone voor de kust van Noord-Korea. Daarmee "onderstreepten ze hoe ernstig wij het roekeloze gedrag (van Noord-Korea) opvatten".

Noord-Korea voerde dit jaar een zesde atoomproef uit en tientallen testlanceringen van raketten. President Trump stelde Noord-Korea "totale vernietiging" in het vooruitzicht als hij gedwongen zou worden zijn land of Amerikaanse bondgenoten te verdedigen. Daarna maakten Trump en de Noord-Koreaanse leider elkaar uit voor "gek" en "geestelijk gestoord".

Spierballenvertoon luchtmacht VS bij Korea
Spierballenvertoon luchtmacht VS bij Korea (Foto: ANP)

Soulzanger Charles Bradley overleden

De Amerikaanse soulartiest Charles Bradley is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden. Bradley, die ook wel de Screaming Eagle of Soul werd genoemd, overleed aan de gevolgen van maagkanker. Het treurige nieuws werd via het Twitterkanaal van de artiest bekendgemaakt.

De op 5 november 1948 in Gainesville (Florida) geboren Charles Bradley werd tot zijn achtste opgevoed door zijn oma, waarna hij met zijn moeder in Brooklyn (New York) ging wonen. Nadat Bradley samen met zijn zus in 1962 een concert heeft gezien van James Brown weet de jonge Amerikaan waarmee hij zijn geld wil gaan verdienen. Bradley werd zanger van een bandje dat al snel weer uiteen zou vallen omdat de andere bandleden in militaire dienst moesten.

Bradley had daarna de meest uiteenlopende baantjes en kwam uiteindelijk via Maine en Alaska in Californië terecht. In 1996 zou Bradley terugkeren naar New York waar hij als James Brown-imitator zou optreden onder de artiestennaam Black Velvet. Op zekere avond is Gabriel Roth, bassist van Sharon Jones & The Dap-Kings, aanwezig bij een optreden en regelt een platencontract voor Bradley bij Daptone Records. De enige voorwaarde was dat de jonge soulartiest een eigen identiteit zou gaan ontwikkelen.

In 2011 maakt de dan 62-jarige artiest zijn debuut met het album No Time For Dreaming. Een jaar later is Bradley het onderwerp van de documentaire Soul of America. Naast zijn indrukwekkend treurige levesverhaal zien we de muzikant ook optreden op toonaangevende megafestivals zoals Glastonbury, Coachella en Primavera.

Twee jaar verschijnt Bradley's tweede album Victim of Love. Op het alom gelouwerde album, waarop Bradley wordt bijgestaan de door de Menahan Street Band, komen we onder meer de single 'Strictly Reserved for You' tegen. Op de kop af drie jaar brengt Bradley zijn derde album Changes uit, waarop we ook de Black Sabbath-cover 'Changes' kunnen beluisteren.

In augustus 2016 moet Bradley een tour afbreken wegens ziekte. Achteraf zou bekend worden dat de soulzanger aan maagkanker werd behandeld. Vanaf begin 2017 traden Charles Bradley & His Extraordinaires weer op in Amerika. Op 4 augustus van dit jaar gaf Bradley zijn laatste optreden op het Pickathon Music Festival en maakte op 6 september via de sociale media bekend dat de overige optredens geen doorgang konden vinden vanwege de teruggekeerde kwaal.

Noord-Korea: Trump laat ons geen andere keus

De Amerikaanse president Donald Trump laat Noord-Korea geen andere keus dan raketten te ontwikkelen waarmee het doelen op het Amerikaanse vasteland kan raken. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho zaterdag gezegd voor de Verenigde Naties in New York.

"Na een lange en moeizame strijd, staan wij eindelijk nog maar een paar stappen verwijderd van de poort naar voltooiing van de nucleaire staatsmacht", zei Ri. Het uiteindelijke doel is het bereiken van een machtsevenwicht met de Verenigde Staten. "Het is een ijdele hoop te denken dat de DPRK (Noord-Korea) door strengere sancties van vijandige krachten daar ook maar één centimeter van af zal wijken."

De Noord-Koreaanse minister verklaarde dat zijn land niet van plan is kernwapens in te zetten tegen landen die niet meedoen aan Amerikaanse militaire acties tegen Noord-Korea. Maar Pyongyang zal niet schromen "preventieve actie zonder genade" te ondernemen wanneer de VS "en hun vazallen" een aanval inzetten om het regime te "onthoofden".

Noord-Korea: Trump laat ons geen andere keus
Noord-Korea: Trump laat ons geen andere keus (Foto: ANP)

Handballers Lions winnen Nederlandse topper in BeNe League

De handballers van de OCI-Lions hebben de Nederlandse kraker in de BeNe League gewonnen. In Sittard-Geleen waren de Limburgers veel te sterk voor KRAS/Volendam, dat met liefst 32-20 onderuit ging.

Na drie speelronden hebben de Lions zo de maximale score van zes punten te pakken. Alleen titelhouder Achilles Bocholt uit België staat ook nog op zes punten: de Belgische Limburgers maakten met 45-24 gehakt van het Zuid-Hollandse Wemartrans/Quintus, dat net als KV Sasja en FIQAS/Aalsmeer op nul punten staat.

Uitslagen BeNe League handbal
OCI-Lions (NED) - Kras/Volendam (NED) 32-20
JMS/Hurry Up (NED) - Callant Tongeren (BEL) 22-31
Herpertz Bevo (NED) - Sasja HC (BEL) 31-28
Visé BM (BEL) - Fiqas/Aalsmeer (NED) 31-26
Initia Hasselt (BEL) - Sporting Neerpelt (BEL) 28-26
Achilles Bocholt (BEL) - Wematrans/Quintus (NED) 45-24

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.