Merkel blijft favoriet in stembusgang

Ruim zestig miljoen Duitsers kunnen zondag hun stem uitbrengen bij de parlementsverkiezingen. Naar verwachting wint de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel. Merkel zou dan voor de vierde achtereenvolgende keer bondskanselier worden. Haar voornaamste uitdager, Martin Schulz van de sociaaldemocratische SPD, zou volgens opiniepeilers teleurstellen met circa een vijfde van de stemmen.

Het Duitse kiesstelsel weert kleine partijen met een kiesdrempel van 5 procent. De Duitse Tweede Kamer telt nu maar vier partijen. Maar de peilers verwachten een nieuwkomer in de Bondsdag: de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Deze partij zou de sfeer van kalmte en compromis in 'politiek Berlijn' danig kunnen verstoren. Daarnaast zou de conservatief-liberale FDP (Freie Demokratische Partei), onder leiding van de flamboyante Christian Lindner, weer terugkeren in de Bondsdag.

Verwacht wordt dat Merkel als de stemmenaantallen en zetelverdeling zondagavond of maandagmorgen duidelijk worden, aan coalitievorming gaat werken.

Merkel blijft favoriet in stembusgang
Merkel blijft favoriet in stembusgang (Foto: ANP)