Springruiter Smolders wint Global Champions Tour

Harrie Smolders heeft de Global Champions Tour op zijn naam geschreven. De 37-jarige springruiter is daarmee de eerste Nederlander die dat lukt.

De 37-jarige Smolders werd zaterdag tweede in Rome en pakte daarmee de eindzege in de Global Champions Tour. Met nog één wedstrijd te gaan, begin november in Doha, is de Nederlander niet meer in te halen door zijn concurrenten.

De 37-jarige springruiter bleef in de eerste ronde foutloos samen met zijn paard Don. Alleen de Zweedse Evelina Tovek (Castello 194) en de Duitser Marcus Ehning (Funky Fred) zouden ook foutloos blijven in de eerste ronde.

In de barrage maakte Tovek een fout. De Duitser Ehning klopte Smolders nog wel op tijd, maar door de tweede plaats heeft hij wel de eindzege op zak in de Global Champions Tour.

"Super dat het gelukt is", aldus Smolders na afloop van de Grote Prijs van Rome. "Ik had het zelf niet verwacht en was er vandaag ook niet mee bezig. Ik was gefocust op mezelf en op mijn paard Don. Toen ik bij de beste drie zat bleek ik voor mijn concurrenten niet meer in te halen en kon ik het hier in Rome afmaken. Ze hebben geen kans meer."

In acht van de veertien wedstrijden van de Global Champions tour reed Smolders zich in de top van het klassement, met een overwinning in Chantilly en tweede plaatsen in Hamburg en Rome. Smolders is de meest constant presterende ruiter van de Global Champions Tour 2017 met zijn toppaarden Don VHP Z, Emerald, Capital Colnardo en Zinius.